Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 04 сентября 2023, вопрос №91611 150₴

текст довіреності, а саме формулювання уповноваження

Вітаю юристів України!
Питання: Скажить, будь ласка, якщо у довіреності завдання для довірених осіб виглядає ось таким чином -

настоящей доверенностью уполномочиваю гр. NN
принять наследство, оставшееся после смерти гр. SG

що це означає? Чт це не означає, що я взагалі віддаю свою спадщину довіреній особі?

Ответы юристов (13)

    Богун Сергій Павлович

    Краще написати "здійснити дії щодо оформлення спадщини на ім'я ...".

    Корнійчук Євген Іванович
    25.3%

    Доброго дня, ні це так не означає. Інша особа в апріорі не може отримати вашу спадщину на себе.

    Ви уповноважуєте особу, щоб вона прийняла спадщину замість вас на ваше ім'я.

    Хотілось би бачити повний текст довіреності.

    • Andrii Клиент 8 месяцев назад

      Добрий день, Євгене Івановичу! Справа тут нелегка, тому, що я наразі перебуваю в іншій країні (одружений), і певна частина спадщини перейшла (перейде?) мені від мого батька, який помер у квітні цього року... складність цієї справи полягає у тому, що він майже усе своє життя проживав у москві, де й помер.

      Ця фраза, яку я Вам надіслав, вилучена з довіреності, складеної московським юристом. Саме тому - російською мовою. Наразі маю клопіт перекласти усе на лаотянську мову і оформити усе це в якому-небудь юридичному офісі Лаосу.

      Красно дякую Вам за відповідь

      • Корнійчук Євген Іванович

        Довіреність треба перекласти. І завірити нотаріально.

        Звертайтесь до фірми з перекладів вони співпрацюють з нотаріуса.

        Скажу точно, що юрист на якого ви выписали довіреність не зможе її оформити на себе.

        ЗВЕРТАЙТЕСЬ

    Мельник Катерина Сергіївна
    Мельник Катерина Сергіївна 8 месяцев назад

    Юрист, г. Макаров, 15 лет опыта

    Доброго дня! Не правильне фомулювання. Потрібно: уповноважую ПІБ оформити моє право спадкування майна після смерті ПІБ. Згідно з законом уповноважена особа не може прийняти.

    Гончаренко Константин
    25.3%
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    десь такого вигляду має бути текст на нотаріальному бланку. державною мовою

    Довіреність на оформлення спадщиниДОВІРЕНІСТЬ

    Місто Київ, дві тисячі п’ятого року, ___ місяця, ___ числа.

    Я, ПІБ (ІН), що зареєстрований і проживаю за адресою : м. Кив, вул. ___, __ кв. 101, цією довіреністю уповноважуюгр. ___ПІБ___, який проживає в м. Києві, пр-т ___, __ кв. 42

    вчинити наступні правочини від мого імені :

    ОФОРМИТИ МОЇ СПАДКОВІ ПРАВА на майно, яке залишилося після смерті мого чоловіка – ПІБ_3 , померлого __квітня __року (проживав разом зі мною в місті Києві, проспект ___, __кв. __).ОФОРМИТИ державну реєстрацію права власності відповідно до свідоцтва про право на спадщину.ОТРИМАТИ свідоцтво про право на спадщину з відміткою про реєстрацію.ПРЕДСТАВЛЯТИ МОЇ ІНТЕРЕСИ перед всіма юридичними та фізичними особами з вище перелічених питань.

    Для виконання цієї довіреності уповноважую її подавати від мого імені заяви та документи для прийняття спадщини, отримувати довідки та документи, розписуватись за мене, розраховуватись за мене, ), а також виконувати всі інші юридично значимі дії, що необхідні для виконання цієї довіреності

    Ця довіреність видана на підставі договору доручення, укладеного в усній формі між мною - довірителем та повіреним.Зміст ст. ст. 239 - 241, 247 - 250, 1000-1010 Цивільного кодексу України мені роз’яснено.

    ПІДПИС ___

    Місто Київ, ___2005 року. Ця довіреність посвідчена мною, приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу. Довіреність підписана гр. ___у моїй присутності. Особу його( її) встановлено, дієздатність перевірено.Зареєстровано в реєстрі за №Стягнуто плати : за посвідчення – 43,60 гривень, вартість бланка 6,40 гривень.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    29.3%

    Доброго дня.

    У довіреності краще записати:

    "вчинити наступні правочини від мого імені" і перерахувати, що саме, наприклад (оформити державну реєстрацію права власності відповідно до свідоцтв про право на спадщину).

    та іншим пунктом "Для виконання цієї довіреності уповноважую його: наприклад (подавати від мого імені заяви та документи, які необхідні для прийняття спадщини)

    • Andrii Клиент 8 месяцев назад

      Дуже дякую за відповідь!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Представляти інтереси спадкоємця в різних інстанціях може інша довірена особа, але для цього обов’язково потрібен документ, яким доведено таке право, — довіреність. І ні, оформлення довіренності не означає, що Ви віддаєте довіреній особі свою спадщину. Але давайте підемо по порядку...

    Довіреністьце письмовий документ, що видає одна особа іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

    Форма довіреності регламентується ст. 245 ЦК — за загальним правилом цієї статті вона повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин.

    Строк довіреності встановлюється у самому документі. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії. Зазвичай при оформленні спадщини довіреність дають на 1-3 роки.

    Важливо пам’ятати, що довіреність має бути обов’язково посвідчена в нотаріуса і надрукована на спеціальному бланку для довіреностей.

    Якщо ж у населеному пункті, де живе довіритель, немає нотаріусів, то документ може бути посвідчений уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування. У такому випадку документ може бути написаний власноручно чи надруковано на звичайному листі формату А4.

    У довіреності повинна бути вказана така інформація:

    • дата і точне місце оформлення документа;
    • інформація про довірителя і довірену особу, включаючи їх ПІБ, адреса проживання, дата народження і основні дані з паспорта;
    • перелік повноважень, які надаються зазначеній особі для ведення спадкової справи;
    • перелік успадкованого майна;
    • особистий підпис довірителя;
    • посвідчення нотаріуса.

    Оформлення таких документів здійснюється у будь-яких нотаріусів незалежно від того, де вони зареєстровані і де знаходиться успадковане майно.

    Для оформлення довіреності на спадщину потрібно мати з собою оригінали паспорта, ідентифікаційного кода (ІПН, РНОКПП) та знати П.І.Б. померлого та точну дату смерті.

    Ось зразок довіренності, яка можу бути оформлена в таких випадках.

    ДОВІРЕНІСТЬМісто ___ областіперше вересня дві тисячі двадцять третього року

    Я,ПІБ, 17 травня 1967 року народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків 3375432109, паспорт СВ 890654, виданий Солом’янським РВ ГУДМС України в місті Києві 17 квітня 2015 року, зареєстрована за адресою вул. Квітнева, будинок 89, смт Срібне Чернігівська область, попередньо ознайомлена нотаріусом із загальними вимогами закону, додержання яких є необхідним для чинності правочину.

    Усвідомлюючи значення своїх дій та згідно вільного волевиявлення, котре повністю відповідає моїй внутрішній волі, на підтвердження та на виконання умов укладеного з представником договору доручення, відповідно до вимог ст. 244 Цивільного Кодексу України

    цією довіреністю УПОВНОВАЖУЮ Коваленко Петра Анатолійовича, 10 березня 1985 року народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків 3113320966, яка зареєстрована за адресою: вулиця Зелена, будинок 26, квартира 10, смт Срібне, Прилуцький район, Чернігівська область,

    ВЕСТИ СПРАВИ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ МОЇХ СПАДКОВИХ ПРАВ у компетентного приватного нотаріуса та/або компетентній державній нотаріальні конторі до майна мого батька ПІБ, який помер 19 грудня 2003 року,

    для чого надаю право надавати та підписувати від мого імені всі необхідні документи та заяви (у тому числі заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину, заяву про реєстрацію права власності тощо), укладати договір про поділ спадщини, визначаючи всі його істотні умови, одержувати необхідні для цього довідки, дублікати та документи (у тому числі свідоцтва про право на спадщину, свідоцтва про право власності), витяги (у тому числі витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно), звіти, акти, рішення, постанови, копії, дублікати тощо в усіх установах, підприємствах та організаціях, а також розписуватись замість мене на всіх необхідних документах та заявах, сплачувати необхідні платежі та виконувати необхідні дії для виконання наданих повноважень тощо;

    надаю право бути моїм представником з усіма необхідними повноваженнями в будь-яких установах, організаціях, підприємствах, незалежно від їх підпорядкування, форм власності та галузевої належності, у тому числі в бюро технічної інвентаризації, Центрах надання адміністративних послуг та установах Державного земельного кадастру, компетентному відділі/управлінні Держгеокадастру, органах місцевого самоврядування, перед державними реєстраторами, у паспортній службі, в органах і установах реєстрації актів цивільного стану, в органах нотаріату (приватного нотаріса та/або державній нотаріальні конторі), органах виконавчої влади (органах внутрішніх справ, прокуратури, поліції, виконавчій службі тощо), архівах, компетентних органах державної влади та управління, комісіях, комітетах тощо, у будь-яких поштових відділеннях (отримувати та здавати поштову, коштовну та іншого роду кореспонденцію) тощо, отримувати довідки та інші документи, видані для мене та/або на моє їм’я (як то: довідки, витяги з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, витяг про нормативно-грошову оцінку земельної ділянки, витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, витяг зі Спадкового рестру), дозволи, акти, звіти, рішення, інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, постанови, дублікати, копії тощо, отримувати належні мені документи від всіх осіб та установ, організацій, підприємств; вести від мого імені справи в усіх державних установах, кооперативних, приватних, громадських організаціях; розписуватися за мене, подавати та підписувати за мене всі необхідні документи та заяви (у тому числі заяву про видачу свідоцтв про право на спадщину, про видачу свідоцтва про право власності, заяву про реєстрацію права власності, заяву про видачу витягів, довідок, постанов та будь-яких інших документів, копій дублікатів тощо; узгоджувати від мого імені всі питання, які можуть виникнути в процесі реалізації довіреності, сплачувати належні з мене платежі та податки у разі, якщо вони передбачені умовами договору та/або чинним законодавством;

    надаю право бути моїм представником у всіх державних установах та судах, передбачених Законом України «Про судоустрій і статус суддів», у тому числі в суді першої інстанції, апеляційної інстанції та касаційної інстанції, з усіма процесуальними правами та обов’язками, які надано законом позивачу, відповідачу, третій особі, у тому числі з правом подання адміністративного, цивільного позову, подачі апеляційної та касаційної скарги, визнання позову повністю або частково, подання заперечень проти позову, відмови від позову в будь-який час до закінчення судового розгляду (у тому числі в суді апеляційної чи касаційної інстанції), зміни підстав або предмету позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, відмови від позову, досягнення примирення на будь-якій стадії цивільного процесу, а також виконувати всі інші юридично значимі дії в межах та обсязі, передбачених чинним законодавством України для такого роду повноважень.

    Довіреність видана без права передачі повноважень третім особам.

    Довіреність видана терміном на 3 (три) роки і дійсна до першого вересня дві тисячі двадцять четвертого року.

    Довіреність мною, Білокур Людмилою Василівною, особисто прочитана, осмислена, її зміст мені зрозумілий, відповідає моїй волі, є прийнятним у повному обсязі і підписаний мною особисто.

    Зміст статей 244, 245, 247-260 Цивільного кодексу України щодо поняття довіреності, її форми, строків припинення представництва за довіреністю, скасування довіреності та відмови від вчинення дій, які були визначені довіреністю, мені нотаріусом роз’яснені.

    У разі припинення представництва за довіреністю представник зобов’язаний негайно повернути довіреність.

    ПІДПИС___(ПІБ.).

    Можу проаналізувати текст Вашої довіренності та надати корисні поради з цього приводу.

    Виникне потреба у отриманні моїх роз'яснень, функціонал сайту дає Вам таку можливість!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Ваш представник по довіренності не зможе подати заяву про прийняття спадщини, адже не допускається приймати заяви про прийняття спадщини, про відмову від неї або заяви про їх відкликання, складені від імені спадкоємців їх представниками, що діють на підставі довіреностей. (п. 3.6 глава 10 Розділ ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України)

    Тому заяву про прийняття спадщини Ви повинні подати особисто такими шляхами:

    • Ви особисто звертаєтесь до нотаріуса;
    • Ви особисто подаєте заяву в дипломатичній установі України за кордоном
    • Ви відправляєте заяву поштою, справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою.

    Щодо довіреності - то Ви можете уповноважити свого представника вчиняти всі інші дії від Вашого імені.

    Наприклад, Ви можете "...УПОВНОВАЖИТИ Іванова Івана Івановича, 17 квітня1979 року народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків 3112220977, який зареєстрований за адресою: вулиця Перемоги, будинок7, квартира 7, м. Київ

    ВЕСТИ СПРАВИ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ МОЇХ СПАДКОВИХ ПРАВ у компетентного приватного нотаріуса та/або компетентній державній нотаріальні конторі до майна П.І.П., який помер 30 серпня 2023 року,

    для чого надаю право надавати та підписувати від мого імені всі необхідні документи та заяви (у тому числі заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину, заяву про реєстрацію права власності тощо), одержувати необхідні для цього довідки, дублікати та документи (у тому числі свідоцтва про право на спадщину, свідоцтва про право власності), витяги (у тому числі витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно), звіти, акти, рішення, постанови, копії, дублікати тощо в усіх установах, підприємствах та організаціях, а також розписуватись замість мене на всіх необхідних документах та заявах, сплачувати необхідні платежі та виконувати необхідні дії для виконання наданих повноважень тощо..."

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь. Буду радий допомогти! Гарного дня!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Андрію!

    Питання: Скажить, будь ласка, якщо у довіреності завдання для довірених осіб виглядає ось таким чином -

    настоящей доверенностью уполномочиваю гр. NNпринять наследство, оставшееся после смерти гр. SG

    що це означає? Чт це не означає, що я взагалі віддаю свою спадщину довіреній особі?

    Все ж таки саме від такого формулювання варто відмовитись. Краще зазначити його повноваження наступним чином:

    "...Подавати та отримувати будь–які заяви, довідки, документи, розписуватися за мене;

    витребувати довідки та документи, необхідні для оформлення спадщини, подавати від мого необхідні заяви, нотаріальні запити, а також будь-які інші документи;

    заповнювати, підписувати, подавати та отримувати від мого імені будь-які документи, довідки, запити, вимоги, звіти, витяги, заяви, заяву про відкриття спадкової справи, заяву про прийняття спадщини, заяву на видачу свідоцтва про право на спадщину, отримувати свідоцтва про право на спадщину, подавати заяви про державну реєстрацію права власності на спадкове майно

    одержати оформлене(і) на моє ім`я свідоцтво(а) про право на спадщину на успадковане майно, інформаційні довідки;

    сплачувати всі необхідні платежі, в тому числі державне мито, адміністративний збір, у разі необхідності подавати документи до відповідних уповноважених органів для реєстрації або оформлення права власності на успадковане майно тощо, замовляти та одержувати будь-які інші документи, необхідні для належного виконання повноважень, в тому числі правовстановлюючі документи, замовляти проведення експертизи у випадках, коли того вимагає закон, розписуватися в одержанні документів..."

    Всього доброго! З повагою.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю!

    Поняття "прийняття спадщини" розкрите у статті 1268 Цивільного кодексу України.

    1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    2. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    4. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.

    5. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

    Все інше не входе в поняття "прийняття спадщини", а може розглядатись виключно як оформлення спадщини, розпорядження спадковим майном, набуття право власності на спадкове майно тощо.

    Якщо що, можна в довіреності окремо прописати - Видана без права отримання коштів, володіння, користування та (або) розпорядження нерухомим та іншим спадковим майном.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    " Стаття 238. Правочини, які може вчиняти представник...

    2. Представник не може вчиняти правочин, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто тією особою, яку він представляє...

    Стаття 1269. Подання заяви про прийняття спадщини...

    2. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто...";

    "Стаття 229. Правові наслідки правочину, який вчинено під впливом помилки

    1. Якщо особа, яка вчинила правочин, помилилася щодо обставин, які мають істотне значення, такий правочин може бути визнаний судом недійсним.

    Істотне значення має помилка щодо природи правочину, прав та обов'язків сторін, таких властивостей і якостей майна, які значно знижують його цінність або можливість використання за цільовим призначенням. Помилка щодо мотивів правочину не має істотного значення, крім випадків, встановлених законом...

    Стаття 230. Правові наслідки вчинення правочину під впливом обману

    1. Якщо одна із сторін правочину навмисно ввела другу сторону в оману щодо обставин, які мають істотне значення (частина перша статті 229 цього Кодексу), такий правочин визнається судом недійсним.

    Обман має місце, якщо сторона заперечує наявність обставин, які можуть перешкодити вчиненню правочину, або якщо вона замовчує їх існування.

    2. Сторона, яка застосувала обман, зобов'язана відшкодувати другій стороні збитки у подвійному розмірі та моральну шкоду, що завдані у зв'язку з вчиненням цього правочину.".

    ---

    Доброго дня, пане Андрію! Довіреність є незаконною, повноваження на прийняття спадщини не може бути передано повірненому. Довіреність, у випадку її складання, може бути оскаржена до суду для визання її недійсною.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України