Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 04 вересня 2023, питання №91675 250₴

Заберут ли на войну человека призывного возраста с двойным гражданством (Израиль и Украина), если он въезжает в Украину по загранпаспорту Израиля?

Заберут ли на войну человека призывного возраста с двойным гражданством (Израиль и Украина), если он въезжает в Украину по загранпаспорту Израиля?

Відповіді юристів (13)

    Турчин Ярослав Александрович
    10%

    Вітаю Вас! Якщо особу неможливо ідентифікувати як громадянина України - то ні. Однак, якщо відповідним органам стане відомо, що Ви громадянин України - Вас будуть розглядати саме як громадянина України.

    Тому для убезпечення себе від призову слід виконувати міри безпеки, а саме у жодному разі не повідомляти про своє громадянство України та не носіть при собі документи, за якими можливо встановити Ваше громадянство. В жодному разі не зізнавайтесь, що у Вас наявне громадянство України.

    Окремі представники органів можуть дуже переконливо "брати на понт", намагаючись отримати з Вас зізнання.

    Головна порада правоохоронців - НІКОЛИ ні в чому не зізнавайтесь. Хай доводять. Ідентифікувати Вас як громадянина України майже неможливо. Хіба що за відбитками пальців, якщо Ви проходили дактилоскопію (зняття відбитків пальців) в правоохоронних органах або сканування відбитка пальця у Міграційній службі для виготовлення паспорта громадянина України для виїзду закордон. Але примусити Вас здійснити дактилоскопію без рішення суду - неможливо. Суд дає такі дозволи виключно в рамках кримінальних проваджень, в порядку ст.ст. 160-166, 241, 245 Кримінального процесуального кодексу України. Тобто це майже нереально.

    Згідно зі статтею 62 Конституції України, Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом. Підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

    Аналогічні положення застосовуються не тільки до кримінальних, а й до будь-яких правовідносин за аналогією.

    Відповідно до статті 63 Конституції України, Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом. Підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист.

    Громадяни Ізраїлю користуються безвізовим в'їзду в Україну, з дозволеним строком перебування до 90 діб протягом 180 діб.

    Працівники військових комісаріатів, військових патрулів в не визначених територіях бойових дій, наразі не уповноважені здійснювати контроль міграційного режиму іноземних громадян та ін. речі відносно осіб, що не є військовозобов"язаними. У разі спроб з Вами спілкуватись щодо призову - одразу повідомляйте, що Ви волонтер з Ізраілю та маєте громадянство Ізраіля. У випадку протиправних дій щодо Вас - здійснюйте відеофіксацію та викликайте поліцію за коротким номером 102 з будь-якого мобільного телефону.

    У разі бажання продовжити строк перебування в Україні більше 90 днів - Вам слід оформляти посвідку на тимчасове чи постійне проживання в Україні, зареєструвати своє місце проживання.

    Успіхів у здійсненні Ваших планів!

    • Павел Клієнт 8 місяців тому

      на скільки я знаю при в'їзді в країну за закордонним паспортом Ізраїлю в базі даних висвічується інформація що у мене є подвійне громадянство

      • Турчин Ярослав Александрович

        Ні. Це все казки прикордонників. У Ізраілю та України немає спільних баз, які б давали однозначно ідентифікувати особу як громадянина України та іноземція без біометричних зпівставлень.

      • Турчин Ярослав Александрович

        Біометрична верифікація іноземців здійснюється шляхом сканування відбитків від одного до п'яти пальців правої або лівої руки.

        Біометричний контроль – система фіксації всіх біометричних даних особи (включно із відбитками пальців та цифровою фотографією) у пунктах пропуску через державний кордон нашої країни.

        Біометрія - це система розпізнавання громадян по одній і більше фізичним рисам з метою ідентифікації і контролю доступу. До біометрії відносяться відбитки пальців, сітківка ока, ДНК, розпізнавання особи. Біометричні дані (параметри) - відцифровані відбитки пальців рук, відцифроване зображення обличчя. Відповідно до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», іноземці та особи без громадянства під час проходження прикордонного контролю у пунктах пропуску через державний кордон зобов'язані подати свої біометричні дані для їх фіксації.

        Біометричні дані (параметри) - відцифровані відбитки пальців рук, відцифроване зображення обличчя;

        Фіксація біометричних даних на кордоні — це процедура перевірки біометричних даних іноземців та осіб без громадянства, що здійснюється Державною прикордонною службою України в пунктах пропуску через державний кордон України. Це одна із підсистем відомчої автоматизованої системи прикордонного контролю з метою забезпечення національної безпеки України. 30 серпня 2017 року видано Указ Президента України № 256 "Про рішення Ради національної безпеки та оборони України від 10 липня 2017 року «Про посилення контролю за в'їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержання ними правил перебування на території України» де вказано, що з 1 січня 2018 року у пунктах пропуску через кордон (пунктах контролю, КПВВ з ТОТ АРК) здійснюється фіксація біометричних даних іноземців та осіб без громадянства під час прикордонного контролю.

        Фіксація біометричних матеріалів здійснюється з метою посилення контролю за в'їздом та виїздом іноземців, додержання ними правил перебування на території України та з метою посилення національної безпеки.

        Процедура фіксації біометричних даних на кордоні

        Обов'язкову фіксацію біометричних даних застосовують у відповідності до визначеного Міністерством закордонних справ України переліку 70 країн, які віднесено до категорії ризику, це: Алжирська Народна Демократична Республіка, Республіка Ангола, Ісламська Республіка Афганістан, Народна Республіка Бангладеш, Республіка Бенін, Республіка Ботсвана, Буркіна-Фасо, Республіка Бурунді, Соціалістична Республіка В’єтнам, Габонська Республіка, Ісламська Республіка Гамбія, Кооперативна Республіка Гайана, Республіка Гана, Гвінейська Республіка, Республіка Гвінея-Бісау, Республіка Екваторіальна Гвінея, Незалежна Держава Папуа-Нова Гвінея, Республіка Джибуті, Держава Еритрея, Федеративна Демократична Республіка Ефіопія, Арабська Республіка Єгипет, Єменська Республіка, Республіка Замбія, Республіка Зімбабве, Республіка Ірак, Ісламська Республіка Іран, Хашимітське Королівство Йорданія, Республіка Кабо-Верде, Республіка Камерун, Республіка Кенія, Киргизька Республіка, Союз Коморських Островів, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Корейська Народно-Демократична Республіка, Республіка Кот-д’Івуар, Королівство Лесото, Республіка Ліберія, Ліванська Республіка, Держава Лівія, Ісламська Республіка Мавританія, Республіка Мадагаскар, Республіка Малаві, Республіка Малі, Королівство Марокко, Республіка Мозамбік, Республіка Намібія, Республіка Нігер, Федеративна Республіка Нігерія, Ісламська Республіка Пакистан, Палестина, Російська Федерація, Республіка Південний Судан, Республіка Руанда, Демократична Республіка Сан-Томе і Принсіпі, Королівство Свазіленд, Республіка Сенегал, Сирійська Арабська Республіка, Федеративна Республіка Сомалі, Республіка Судан, Республіка Сьєрра-Леоне, Республіка Таджикистан, Об’єднана Республіка Танзанія, Тоголезька Республіка, Королівство Тонга, Туніська Республіка, Республіка Уганда, Центральноафриканська Республіка, Республіка Чад, Демократична Соціалістична Республіка Шрі-Ланка.

        Щодо решти іноземців фіксація біометричних даних у пунктах пропуску через державний кордон здійснюється за результатами аналізу та оцінки ризиків.

        Особа, що підпадає під список семидесяти країн категорії ризику може перетнути державний кордон України трьома способами:

        • подати попереднє повідомлення про те, що вона збирається в Україну;
        • безпосередня фіксація даних на кордоні, біометричного паспорта або біометричних даних;
        • фіксація людини в місці, де вона планує перебувати.

        Фіксація біометричних даних іноземців та осіб без громадянства здійснюється під час їхнього в’їзду в Україну та проходження прикордонного контролю в пунктах пропуску/контролю через державний кордон, контрольних пунктах в’їзду-виїзду уповноваженими службовими особами підрозділів охорони державного кордону, які виконують обов’язки у прикордонному наряді «Перевірка документів» та проводять стандартну перевірку документів (відповідно до Інструкції з організації і здійснення перевірки документів громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перетинають державний кордон, затвердженої наказом Адміністрації Держприкордонслужби від 05.06.2012 № 407, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.06.2012 за № 1083/21395).

        Місцями фіксації біометричних даних визначено пункти пропуску через державний кордон:

        • на лінії паспортного контролю;
        • у транспортних засобах закордонного прямування;
        • у місцях стоянки транспортних засобів закордонного прямування;
        • в службових приміщеннях Державної прикордонної служби України);
        • поза пунктами пропуску (у місцях для проведення контролю осіб;
        • у спеціально визначених зонах контролю на території морських (річкових) портів, риболовецьких підприємств, причалах (пристанях), в службових приміщеннях Держприкордонслужби України.

        Законом України " Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" передбачено, що іноземці та особи без громадянства під час проходження прикордонного контролю у пунктах пропуску через державний кордон зобов'язані подати свої біометричні дані для їх фіксації.

        Біометричні дані (параметри) особи фіксуються суб’єктом національної системи відповідно до наданих повноважень з використанням робочих станцій та вносяться до відомчої інформаційної системи суб’єкта національної системи.

        Співробітники Держприкордонслужби фіксують за допомогою рідера відбитки 4 або 5 пальців правої руки громадянина, що в'їзджає в Україну або виїджає з України.

        Якщо у іноземця виявляться біологічні особливості (ушкодження, вроджені вади тощо), які не дають змоги провести фіксацію біометричних даних, пропуск через державний кордон цих осіб здійснюється без фіксації таких даних, про що складається відповідний акт, який затверджується начальником органу охорони державного кордону.

        Далі інформація надходить до підсистеми обробки біометричних даних за кількома базами даних — Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України. Крім того, через міжвідомчу інформаційно-телекомунікаційну систему «Аркан» вона надходить до Національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства Державної міграційної служби України. Також вони здійснюють перевірку паспортних документів іноземців, в тому числі за базами Інтерполу у 126 пунктах пропуску.

        У разі відмови іноземцем (особою без громадянства) від сканування відбитків пальців з такими особами проводиться контроль другої лінії, за результатами якого приймається рішення щодо пропуску (не пропуску) через державний кордон.

        При повторному перетині кордону особою здійснюватиметься процес її ідентифікації. Відповідно, інспектор переглядає чи здавала людина свої біометричні дані. У разі неспівпадіння даних таку особу буде направлено на додатковий контроль для з'ясування обставин.

        Відповідно до пунктів 4, 5 статті 16 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» визначено категорії іноземців та осіб без громадянства, які звільняються від фіксації біометричних даних. Це насамперед глави держав і урядів зарубіжних країн, члени парламентських та урядових делегацій, особи, які не досягли 18-річного віку, круїзні туристи, члени екіпажів транспортних засобів, дипломатичний персонал, посадові особи міжнародних організацій та інші особи, перелік яких є вичерпним.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Павле!

    Питання непросте. В'їзд по закордонному паспорту Ізраїлю зовсім не означає, що прикордонник одразу не побачить у базі ДМС, що Ви є громадянином України. Думаю, що, скорше за все, побачить, а ще раніше здогадається по деяким очевидним ознакам. Отже мусимо поговорити про подвійне громадянство. Хочимо ми того чи ні...

    З ОДНОГО БОКУ в Україні не існує інституту подвійного громадянства.

    Тому згідно роз'яснень Державної міграційної служби і відповідно до статті 4 Конституції України в Україні існує єдине громадянство - українське.

    Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом. Статтею 2 Закону України «Про громадянство України» передбачено, якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

    Разом з тим, відповідно до пункту 1 статті 19 Закону України «Про громадянство України» добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття, є підставою для втрати громадянства України. Добровільним набуттям громадянства іншої держави вважаються всі випадки, коли громадянин України для набуття громадянства іншої держави повинен був звертатися із заявою чи клопотанням про таке набуття відповідно до порядку, встановленого національним законодавством держави, громадянство якої набуто. Не вважаються добровільним набуттям іншого громадянства такі випадки:

    1. одночасне набуття дитиною за народженням громадянства України та громадянства іншої держави чи держав;
    2. набуття дитиною, яка є громадянином України, громадянства своїх усиновителів унаслідок усиновлення її іноземцями;
    3. автоматичне набуття громадянином України іншого громадянства внаслідок одруження з іноземцем;
    4. автоматичне набуття громадянином України, який досяг повноліття, іншого громадянства внаслідок застосування законодавства про громадянство іноземної держави, якщо такий громадянин України не отримав документ, що підтверджує наявність у нього громадянства іншої держави.

    Положення пункту 1 частини першої статті 19 Закону України «Про громадянство України» не застосовуються, якщо внаслідок виходу з громадянства України громадянин України стане особою без громадянства. Датою припинення громадянства України у випадках, передбачених цією статтею, є дата видання відповідного указу Президента України. Громадянин України, щодо якого оформляється втрата громадянства, до видання указу Президента України про припинення громадянства України користується всіма правами і несе всі обов’язки громадянина України.

    Отже, у разі прибуття до україни у відповідності з нормами Конституції та українського міграційного законодавства формально Ви вважатиметесь громадянином України й відповідно на Вас будуть покладені всі обов'язки передбачені цим статусом. У тому числі обов'язок захисту Батьківщини. А якщо Ви знаходитесь у віці військовозобов'язаного і у Вас немає ніяких, передбачених законом обиежень щодо військової служби, то Вас можуть мобілізувати.

    З ДРУГОГО БОКУ Ви постійно проживаєте в іншій країні і маєте, відповідно до цього право на виїзд за кордон. Також на цій же підставі Вас повинні виключити з військового обліку!

    "Правове підгрунття для того задеклароване в останніх роз'ясненнях ДПСУ від 2.02.23 року:

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України."

    Щодо процедури оформлення виїзду на ПМЖ за кордон, то якщо коротко, вона складається з кількох етапів.

    1. В першу чергу потрібно отримати дозвіл з Міграційної служби. Для цього необхідно подати заяву до територіального відділення Міграційної служби за місцем реєстрації особи та долучити до заяви всі необхідні документи. Дозвіл на виїзд на ПМП видається протягом трьох місяців з моменту реєстрації заяви та діє шість місяців.

    2. Потім знятися з військового обліку в ТЦК та СП. Дозвіл на виїзд на постійне місце проживання за кордон є підставою для зняття з військового обліку. Зніматися з військового обліку необхідно для того щоб зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні. Для цього необхідно особисто зʼявитися до ТЦК та СП, в якому ви стоїте на військовому обліку, подати заяву про зняття з військового обліку та долучити до заяви дозвіл на виїзд разом з підставами для оформлення виїзду на ПМП (посвідка на постійне місце проживання або паспорт іншої держави). ТЦК та СП має видати довідку, в якій зазначає, що особу було знято з військового обліку по причині виїзду на постійне місце проживання за кордон, а також вилучити військовоʼобліковий документ.

    3. Знятися з місця проживання в Україні. Для цього необхідно звернутися до ЦНАПу або органу місцевого самоврядування разом з паспортом громадянина України та предʼявити довідку з військкомату про зняття з військового обліку. Без довідки з ТЦК та СП про вилучення військово-облікових документів вам буде відмовлено у знятті з місця реєстрації проживання.

    4. Отримати довідку органу державної фіскальної служби про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку.

    5. Отримання штампа про виїзд на ПМП. Для цього необхідно подати до Міграційної служби довідку про зняття з місця реєстрації, довідку про зняття з військового обліку, довідку про сплату відсутність податкових зобов'язань для проставлення в паспорті штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання.

    Тобто зняття з військового обліку є обовʼязковим етапом виїзду на постійне місце проживання за кордон. Без такої довідки вам буде відмовлено у знятті з місця реєстрації та відповідно не вдасться перетнути кордон.

    Часто виникає проблема, коли особи призовного віку для дотримання процедури виїзду на ПМП звертаються до військкомату для зняття з обліку отримують відмову. Це повʼязано з військовим станом та оголошенням мобілізації в країні. Тобто під час візиту до ТЦК та СП вас можуть призвати на військову службу та відправити на військово-лікарську комісію. Відмова пояснюється обмеженням виїзду за кордон для чоловіків призовного віку та обмеженням конституційних прав громадян на переміщення.

    При отриманні відмови у знятті з обліку необхідно звертатися за допомогою до адвоката. В залежності від ситуації адвокат може оскаржити відмову у знятті з військового обліку або повторно подати документи до військкомату з дотриманням всіх законних вимог.

    Отже, не знаючи подробиць про нюанси у конкретно Вашій ситуації, я лише можу передбачити, що частину колків, зазначених вище, Вам прийдеться виконати, аби знятися з обліку в ТЦК і безперешкодно виїхати з України. Міг би Вам в тому допомогти.

    Виникне потреба у персональній консультації, я завжди готовий до того!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо Ви перебуваєте на території України ,як іноземець ,Вас не мобілізують ,але якщо встановлять громадянство України, можуть не випустити.

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    військовозобов'язані;

    резервісти;

    бійці Національної гвардії;

    працівники Служби безпеки;

    працівники Державної прикордонної служби;

    працівники Державної спеціальної служби транспорту;

    працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,

    члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.

    Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

    3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.

    4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    Ответственность за неявку ( при врученной и подписанной повестке)

    - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

    "2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

    - В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

    "Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.

    --- Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно , Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники. Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий , но есть приказ по вручению повесток. Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.Возьмите справку с больницы стационара , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн) Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств. Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

    Привідсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останнього у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку, – відсутні дані про доведеність винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК.

    Рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    10%
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Павел!

    МОГУТ ПРИЗВАТЬ, ТАК КАК ОН ОСТАЕТСЯ БЫТЬ ГРАЖДАНИНОМ УКРАИНЫ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    Глава IЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

    Стаття 1. Військовий обов'язок

    1. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов'язком громадян України.

    2. Військовий обов'язок установлюється з метою підготовки громадян України до захисту Вітчизни, забезпечення особовим складом Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення (далі - Збройні Сили України та інші військові формування), посади в яких комплектуються військовослужбовцями.

    {Частина друга статті 1 із змінами, внесеними згідно із Законом № 161-IX від 03.10.2019}

    3. Військовий обов'язок включає:

    підготовку громадян до військової служби;

    приписку до призовних дільниць;

    прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу;

    проходження військової служби;

    виконання військового обов'язку в запасі;

    проходження служби у військовому резерві;

    дотримання правил військового обліку.

    Звертайтеся через функціонал біля фото.

    Всего доброго!

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Якщо, у Вас громадянство Ізраїля одночасно з громадянством України, то перетинути кордон за неукраїнським паспортом як іноземець цілком реально, головне - не повідомляти прикордонників про наявність у Вас паспорта громадянина України.

    Відстежити наявність другого паспорта митний контроль теоретично зможе лише шляхом подання запиту до Державної міграційної служби щодо отримання відомостей з Державного демографічного реєстру. Проте, вони будть проводити пошук лише за ПІБ. Якщо при виїзді з України Ви не оформляли біометричні документи - ІD картку або біометричний закордонний паспорт (адже в такому разі буде відцифрований образ обличчя та відбитки пальців рук), то імовірність, того що у Вас виявлять громадянство України практично дорівнює нулю.

    Проте, при в'їзді в Україну прикордонники вносять в свою база даних відібрані біометричні дані іноземців та осіб без громадянства.

    Тому, якщо у Вас немає нагальної потреби повертатися до України - краще від такої поїздки утриматися.

    Ніяких адміністративних штрафів або кримінальної відповідальності за використання другого паспорту на території України не передбачено.

    Але, у разі виявлення подвійного громадянства, одне з яких – України, то така особа у відносинах із Україною вважається громадянином України. В такому випадку право на виїзд за межі України Ви матимете як громадянин України згідно Правил перетину державного кордону.

    В такому разі підставою для виїзду за кордон є постійне проживання в Ізраїлі. Підтверджуючими документами є – дійсний закордонний паспорт громадянина України зі штампом про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відміткою (штампом) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України.

    Що стосується мобілізації - то Вам достатньо пред'явити паспорт громадянина Ізраїля та не повідомляти про наявність українського громадянства.

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь! Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю, Павло!

    Заберут ли на войну человека призывного возраста с двойным гражданством (Израиль и Украина), если он въезжает в Украину по загранпаспорту Израиля?

    Якщо факт наявності у нього громадянства України буде встановлено або прикордонниками, або пізніше, він теоретично може підлягати мобілізації.

    Але знову ж таки, попробуй даний факт встанови, якщо він буде позиціонувати себе як громадянин Ізраїлю. Але все ж таки - ризик залишається. Якщо ця поїздка не носить нагального характеру, я б радив від неї утриматися.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    40%

    Доброго дня, можуть мобілізувати.

    Відповідно до статті 4 Конституції України в Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом. Статтею 2 Закону України «Про громадянство України» передбачено, якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 8 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Здравствуйте, Павел!

    Заберут ли на войну человека призывного возраста с двойным гражданством (Израиль и Украина), если он въезжает в Украину по загранпаспорту Израиля? - если Вы уже въезжали в Украину или въезжали с нее по заграничному паспорту гражданина Украины, то въехать по загранпаспорту Израиля точно не сможете. Поскольку у базе данных будет информация о вашем украинском гражданстве. Кроме того, такой "въезд" будет считаться административным правонарушением (к примеру, судебные решения: https://reyestr.court.gov.ua/Review/113091269, https://reyestr.court.gov.ua/Review/112950284, https://reyestr.court.gov.ua/Review/112570734).

    Потому мой совет - въехать в Украину по украинскому загранпаспорту, а в случае вручения повестки где-нибудь на улице или в общественном месте (на границе вручать не будут) - показывать паспорт гражданина Израиля и общаться с военными только на иностранном языке. Обнаружить ваше украинское гражданство они никак не смогут.

    Но также обратите внимание на то, что во время военного положения действуют ограничения на выезд с Украины мужчин возрастом от 18 до 60 лет. То есть, въехать в Украину просто, а выехать с нее - нет (ознакомьтесь - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...). Потому если нету надлежащего основания для выезда с Украины, то лучше на время действия военного положения вообще не приезжать.

    Обращайтесь, если понадобится помощь.

    Удачи!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про Державну прикордонну службу України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/661-15):

    "Стаття 19. Обов’язки Державної прикордонної служби України

    На Державну прикордонну службу України відповідно до визначених законом завдань покладаються:...

    30) надання до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів необхідних для забезпечення ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей, що зберігаються в інформаційних системах, у тому числі банках даних, в обсягах даних, зазначених у статтях 7, 14 Закону України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів...".

    "ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "12. Для здійснення прикордонного контролю громадяни подають уповноваженим службовим особам підрозділу охорони державного кордону паспортні, а у випадках, передбачених законодавством, і підтверджуючі документи без обкладинок і зайвих вкладень.

    Паспортні та підтверджуючі документи громадян, які перетинають державний кордон, перевіряються уповноваженими службовими особами підрозділу охорони державного кордону з метою встановлення їх дійсності та належності громадянину, який їх пред'являє.

    У ході перевірки документів під час виїзду з України з'ясовується наявність або відсутність підстав для тимчасового обмеження громадянина у праві виїзду за кордон...

    13. Під час здійснення прикордонного контролю уповноважені службові особи підрозділу охорони державного кордону використовують бази даних Держприкордонслужби про осіб, які перетнули державний кордон, вчинили правопорушення, протидію яким законодавством віднесено до компетенції Держприкордонслужби, яким тимчасово обмежено право виїзду з України, про недійсні, викрадені та втрачені паспортні документи, а також інші передбачені законом бази даних.

    Інформація про громадян, яким уповноваженою службовою особою Держприкордонслужби або Головою Державної прикордонної служби надано дозвіл на перетинання державного кордону, вноситься до відповідної бази даних...".

    Закон України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5492-17#Text):

    "Стаття 1. Законодавство про Єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи...

    Стаття 11. Отримання інформації з Єдиного державного демографічного реєстру...

    4. Відомості або інші персональні дані про особу (призовника, військовозобов’язаного, резервіста), що містяться в Реєстрі, передаються до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів в електронній формі в обсягах даних, зазначених у статтях 7, 14 Закону України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів"...

    7. Відомості про унікальний номер запису, що містяться в Реєстрі, передаються до інформаційно-комунікаційних систем центральних органів виконавчої влади з метою верифікації відомостей (даних) про особу та ідентифікації особи у таких інформаційно-комунікаційних системах. До інформаційно-комунікаційних систем центральних органів виконавчої влади, які використовують інформацію про зареєстроване або задеклароване місце проживання, включаються відомості про унікальний номер запису в Реєстрі на підставі даних розпорядника Реєстру, наданих у порядку електронної інформаційної взаємодії відповідно до законодавства України...".

    КУпАП (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text):

    "Стаття 204-1. Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України

    Перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади -

    тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.".

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання:

    В Україні немає подвійного громадянства

    Військовій службі - підлягають до призову під час мобілізації, громадяни України у віці 18-60 років.

    Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Відповідно до закону «Про військовий обов'язок і військову службу» іноземці та особи без громадянства можуть бути прийняті на військову службу до ЗСУ за контрактом на посади рядового, сержантського і старшинського складу виключно за їх згодою.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України