Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 04 сентября 2023, вопрос №91705 450₴

Чи мають право на землі, що має призначення 01.03 "Для ведення особистого селянського господарства" та категорію "Землі сільськогосподарського призначення" будувати церкву?

Сільський голова та священник фактично поставили мешканців багатоквартирного будинку перед фактом, що є земля в приватній власності, на якій буде збудовано церкву. Церква буде збудована майже у нас під вікнами.
Перевірила земельну ділянку через https://kadastr.live/, там вказано, що вона "Для ведення особистого селянського господарства". Підкажіть, чи справді на землі з таким призначенням можна побудувати церкву і куди можна звернутися, якщо будівництво не є законним?

Ответы юристов (1)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю, Анно!

    ЗЕМЕЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 3-4, ст.27)

    Стаття 23. Пріоритетність земель сільськогосподарського призначення

    1. Землі, придатні для потреб сільського господарства (крім самозалісених земель), повинні надаватися насамперед для таких цілей:

    1) ведення сільського господарства;

    2) ведення лісового господарства;

    3) створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

    2. Визначення земель, придатних для потреб сільського господарства, провадиться на підставі даних державного земельного кадастру.

    3. Для будівництва промислових підприємств, об'єктів житлово-комунального господарства, залізниць і автомобільних шляхів, ліній електропередачі та електронних комунікаційних мереж, магістральних трубопроводів, а також для інших потреб, не пов'язаних з веденням сільськогосподарського виробництва, надаються переважно несільськогосподарські угіддя або сільськогосподарські угіддя гіршої якості.

    {Частина третя статті 23 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1089-IX від 16.12.2020}

    4. Лінії електропередачі та електронних комунікаційних мереж та інші комунікації проводяться головним чином вздовж шляхів, трас тощо.

    Стаття 33. Земельні ділянки особистих селянських господарств

    1. Земельні ділянки, призначені для ведення особистого селянського господарства, можуть передаватися громадянами у користування юридичним особам України і використовуватися НИМИ для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства без зміни цільового призначення цих земельних ділянок.

    ВБАЧАЮ НЕПРАВОМІРНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬ ЗАЗНАЧЕНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ.

    РАДЖУ ЗВЕРНУТИСЯ БЕЗПОСЕРЕДНЬО ДО ГОЛОВИ, ДЕПУТАТІВ ОРГАНУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ. СПРАВІ БАЖАНО НАДАТИ ПОБІЛЬШЕ РОЗГОЛОСУ.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України