Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 11 вересня 2023, питання №92296 240₴

Відстрочка від мобілізації на основі зарахування до ВНЗ по приписному після 27 років

Добрий день

Сину 27 років, на руках тільки приписне, в ТЦК не був. Цього року приватний ВНЗ прийняв документи і зарахував по приписному. До 1 жовтня треба подати в ТЦК довідку про навчання.

Так розумію, що ТЦК відправить на проходження ВЛК і для оновлення на військовий квиток.
Який алгоритм дій: спочатку поштою надіслати копію довідки і лист про надання відстрочки, а вже потім особисто йти до ТЦК подати? Чи може ТЦК відмовити у відстрочці, так як зарахування до ВНЗ відбувалось не по попередньо оновленим військово-обліковим документам? Або взагалі оскаржити зарахування і які санкції для ВНЗ можуть бути?

Дякую

Відповіді юристів (12)

    Промський Євгеній Сергійович
    12.5%
    Промський Євгеній Сергійович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день!

    спочатку поштою надіслати копію довідки і лист про надання відстрочки, а вже потім особисто йти до ТЦК подати?

    Рекомендую спочатку выдправити заяву про надання відстрочки та заяву про оформлення військового квитка поштою рекомендованим листом з описом та повідомленням про вручення.

    Чи може ТЦК відмовити у відстрочці, так як зарахування до ВНЗ відбувалось не по попередньо оновленим військово-обліковим документам?

    Ні, через це точно не відмовить у відстрочці.

    Або взагалі оскаржити зарахування і які санкції для ВНЗ можуть бути?

    Це так само нереально.

    Успіхів!

    Ваш юрист,

    Євгеній Промський

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Олександре!

    Перше за все, хочу одразу наголосити на тому, що така підстава для відстрочки є чинною за станом на сьогодня, про щоб там не точились плітки з приводу внесення можливих змін до неї, а отже Ваш син має стовідсоткову відстрочку!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    Для фіксації в особовій справі сина в ТЦК існує 2 шляхи:
    ШЛЯХ ПЕРШИЙ.

    З'явитись до ТЦК та подати заяву про отримання відстрочки персонально, додавши до неї довідку з ВНЗ форми 20 про зарахування на денну форму навчання у ВНЗ, а також, по можливості, нотаріально завірені копії студентського квитка та контракту.

    За таких умов сина направлять на проходження ВЛК, після чого повинні залишити в спокої, оскільки є законне право на відстрлочку.

    Принагідно треба буде поміняти приписне на військовий квиток, подавши про це окрему заяву воєнкому. За несвоєчасну заміну військово-облікового документу сина можуть винести постанову про адміністративний штраф - за порушення правил військового обліку.

    ШЛЯХ ДРУГИЙ.

    Направити заяву про відстрочку та підтверджувальні документи можна і поштою В такому випадку це робиться шляхом пересилання замовного листа з описом вкладення через Укрпошту.

    Через деякий час по тому все одно прийдеться йти до ТЦК для вирішення питання з приписним з усіма згаданими вище наслідками, включно з направленням на ВЛК, але в цьому випадку ризик трохи менший, тому що Ви вже поінформували ТЦК про наявність відстрочки у сина.

    ТЕПЕР ЩОДО ОСКАРЖЕННЯ ЗАРАХУВАННЯ...

    Відповім коротко: це неможливо!

    До того ж для відрахування з ВНЗ потрібні чіткі й законні підстави.

    Відповідно до пункту 14 Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти, затвердженого Наказом Міністерства освіти № 245 студента може бути відраховано з ВНЗ:

    - за власним бажанням;

    - у зв'язку з переведенням до іншого вищого закладу освіти;

    - за станом здоров'я на підставі висновку ЛКК;

    - за академічну неуспішність;

    - за порушення навчальної дисципліни і правил внутрішнього розпорядку вищого закладу освіти.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    Вітаю Вас, пане Олександр! У чинному законодавстві відсутня така підстава для відрахування із закладу вищої освіти як бажання ТЦК та СП чи будь-які їхні рішення, вимоги, листи тощо. До суду подати чи щось оскаржити вони теж не можуть, по-перше у них не має бюджету на сплату судового збору за цією категорією справ, по-друге вони не є суб"єктами відповідних правовідносин і не мають права оскаржувати рішення приймальної комісії, яке їх не стосується.

    У моїй практиці було рішення суду, коли навіть був скасований наказ про відрахування студента внаслідок того, що ВНЗ допустив помилку при зарахуванні на навчання, неправильно порахувавши бали і потім намагався усунути свою помилку за рахунок відрахування студента, який вже був зарахований. Суд сказав, що то є проблеми закладу освіти і якщо вже особа зарахована і набула права на освіту, то позбавити права на освіту ніхто не може... Дострокове припинення навчання можливе лише з підстав, визначених законом. Точка.

    Єдине, що може загрожувати Вашому сину - це штраф 850-1700 грн. за порушення правил військового обліку в умовах воєнного стану (ст. 210 КУпАП), адже він пропустив строк для оформлення військово-облікових документів при переході зі статусу "призовник" до статусу "військовозобов"язаний" у 27-річному віці, як цього вимагає Закон України "Про військовий обов"язок і військову службу".

    Контракт про навчання (Угода про надання освітніх послуг), укладений між закладом вищої освіти, що має ліцензію Міністерства освіти і науки України та Вашим сином, а так само Довідка про навчання із зазначеним норматвним строком навчання та Витяг з наказу - є належними документами, що підтверджують його навчання та наявність права на відстрочку від призову за мобілізацією на підставі статті 23 Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Надсилання поштою нажаль нічого не дасть і не врятує від можливих протиправних дій. По-перше дуже часто ТЦК не забирає листи від фізичних осіб, по-друге - отримання такого листа якимсь з працівників канцелярії ніяк не вплине на відповідальних осіб за військовий облік та видачу військових квитків замість приписних посвідчень особам, що досягли 27-річного віку. А то й в гіршому випадку спричинить фактор ставлення: "Що, самий розумний чи що?!".

    Головне в цьому питанні і відносинах з військкоматом - спокій. Спокійно стоїте на своїй законній позиції. Ви у своєму праві. Отримуєте належний для військовозобов"язаного військовий квиток із відміткою про зарахування в запас, підтверджуєте право на відстрочку відповідними документами - і спокійно йдете собі додому навчатись.

    Зайвій страх в очах, голосі, поведінці - лише додатково змусить розглядати Вас як жертву та об"єкта для можливих протиправних дій. Чиста психологія. Вибачте за аналогію, але як зі сторожовими собаками - коли демонструєш страх, собака на тебе кидається. Якщо страху немає і ведеш себе спокійно та впевнено, пропадає інтерес як правило.

    Позитивного вирішення питання та успіхів у навчанні!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    12.5%
    Богачевська Ольга Дмитрівна 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    спочатку поштою надіслати копію довідки і лист про надання відстрочки, а вже потім особисто йти до ТЦК подати?

    Так, можете надіслати поштою. Відправляти документи, що надають право на відстрочку, поштою – рекомендованим листом з описом та врученням.

    Але також ТЦК мже просто не забирати листи з поштового відділення. Тож можете потім відсилати скаргу до обласного ТЦК з поясненнями та телефонувати на гарячу лінію Міноборони. Так, ви зафіксуєте , що вчасно та в належний спосіб повідомили ТЦК про наявність у вас підстав для відстрочки. Це ж якщо не хочете особисто з'являтися до ТЦК та СП.

    Чи може ТЦК відмовити у відстрочці, так як зарахування до ВНЗ відбувалось не по попередньо оновленим військово-обліковим документам?

    Ні, таких підстав для відмови у відстрочці немає.

    Або взагалі оскаржити зарахування і які санкції для ВНЗ можуть бути?

    Ні, оскаржувати не буде.

    Гончаренко Константин
    12.5%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Відстрочка оформлюється зараз лише особисто після влк.

    Тому один пакет направляєте рекомендованим листом з описом вкладення з повідомленням про вручення , кур єрською доставкою.

    після отримання підтвердження про вручення на смс з другим роздрукованим пакетом аналогічних документів прибуваєте до тцк сп для вирішення питання відстрочки , бажано зранку , щоб начальник був на місція

    Для этого письмо с заявлением необходимо отправлять через УКРПОЧТУ одним из двух видов отправки

    - заказное письмо с уведомлением о вручении

    -ценное письмо с описью с уведомлением о вручении.

    Заказное письмо с уведомлением о вручении стоит 35 грн. Вы получаете на руки сначала квитанцию, по номеру которой можно отследить на сайте трекинга Укрпочты прохождение Вашего письма. Ссыска на сайт https://track.ukrposhta.ua/tracking_UA.html

    Когда письмо дойдет до получателя и он его получит, он распишется на уведомлении о вручении и это уведомление вернется на Ваш адрес, указанный Вами на письме.

    В случае с отправкой ценным письмом с описью (стоимость около 50 грн) у Вас остается доказательство вкладывания в конверт именно данного заявления.

    Не является обязательным отправка ценного письма с описью, но отправка с уведомлением о вручении ОБЯЗАТЕЛЬНА.

    В дальнейшем квитанция об отправки и распечатка трекинга Укрпочты будет доказательством Вашей отправки.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання:

    Який алгоритм дій: спочатку поштою надіслати копію довідки і лист про надання відстрочки, а вже потім особисто йти до ТЦК подати?

    Не варто надсилати попередньо документів, вони або загубляться або будуть десь у них перебувати, до особової справи Вони їх не долучать. Варто особисто призовнику з'явитись з документами до ТЦК та СП з документами, що підтверджують право на відстрочку, а саме документами, що підтверджують зарахування на денну або дуальну форму навчання, також взяти копію ліцензії приватного ВНЗ

    Чи може ТЦК відмовити у відстрочці, так як зарахування до ВНЗ відбувалось не по попередньо оновленим військово-обліковим документам?

    Ні, якщо він зарахований до числа студентів, за денною чи дуальною формою навчання то він має право на відстрочку, тобто у ТЦК та СП Він просто отримує підтверджуючі документи.

    Або взагалі оскаржити зарахування і які санкції для ВНЗ можуть бути?

    Оскаржити то так, так само як і неправомірность дій але наскільки це доцільно то затратно.

    Успіхів

    Крикун Сергій  Павлович
    12.5%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки;...

    надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4);...

    Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:...

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;..".

    "Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти " (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0427-96#Text):

    "Відрахування студентів

    14. Студент може бути відрахований з вищого закладу освіти: - за власним бажанням; - у зв'язку з переведенням до іншого вищого закладу освіти; - за станом здоров'я на підставі висновку ЛКК; - за академічну неуспішність...".

    "ПОЛОЖЕННЯ про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/154-2022-%D0%B...):

    " 9. Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки відповідно до покладених на них завдань:...

    здійснюють контроль за проведенням на підприємствах, у закладах освіти роботи з ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час;...

    11. Районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення:...

    оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік;...".

    Констиуція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.".

    ---

    Доброго дня, пане Олександре! По-перше, прийммальна комісія ВУЗу не мала права приймати у Вас документи без належного до віку віськово-облікового документа та відмітки в ньому про перебування на військовому обліку. По-друге, щодо зарахування Вас на навчання винен са РТЦК та СП з підстав недостатнього контролю за веденням у ВУЗі війсьвого обліку. По-третє, після зарахування Вас на навчання відрахування неможливе і буде незаконним: по-перше, такої підстави відрахування не передбачено наведеним вище Положенням про відрахування студентів; по-друге, такого повноваження не має РТЦК та СП відповідно до Положення про нього; по-третє, відповідно до ч. пешої ст.19 Конституції України Ви не можете бути примішені робити те, що не передбачено закондавством, а ч.друга цієї статті для осіб публічного права (якими є службовці РТЦК та СП) має вираз спеціального дозвільного принципу: "Забронено все, що прямо не дозволено законом". По-четверте, Правила військового обліку вимагають від Вас подати до РТЦК та СП документи, що підтверджують право на відстрочку від призову, точніше, як я вважаю, - подати заяву (під реєстрацію її вручення на своєму примірнику) про підтвердження та оформлення відстрочки з прикладенням копій документів про навчання у ВУЗі; скоріше всього, буде направлення на ВЛК (що є правом РТЦК та СП), але це не скасовує права на відстрочку; інша справа, як я вважаю, необхідно вимагати реєстрацію заяви про відстрочку до направлення на ВЛК або вчинення інших дій у РТЦК та СП.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 8 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Олександре!

    1) Який алгоритм дій: спочатку поштою надіслати копію довідки і лист про надання відстрочки, а вже потім особисто йти до ТЦК подати? - так, після зарахування до приватного ВНЗ бажано надіслати заяву про відстрочку + копію довідки про навчання до ТЦК/військкомату, в якому ваш син стоїть на військовому обліку призовників (поштою рекомендованим листом із описом вкладення та повідомленням про вручення). Це потрібно на випадок, якщо у військкоматі не захочуть приймати документи (досить часто говорять, що приймуть їх тільки після того, як особа пройде ВЛК). Як тільки військкомат все отримає, можна йти туди разом із оригіналами всіх документів (в тому числі довідки про навчання) та вже подавати заяву про взяття на військовий облік військовозобов'язаних, видачу військового квитка/тимчасового посвідчення військовозобов'язаних та ще раз на оформлення відстрочки та внесення відповідних відомостей до Реєстру (однак, вже з оригіналом довідки про навчання).

    Після досягнення 27 років особа підлягає зняттю з військового обліку призовників та взяттю на військовий облік військовозобов’язаних (ст. 37 Закону України "Про військовий обовязок і військову службу"). Відповідно до пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 року № 1487 (далі - Порядок), військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток.

    Пунктом 79 Порядку передбачено, що районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки забезпечують громадян військово-обліковими документами та зберігання зданих або вилучених у призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-облікових документі.

    Згідно пункту 9 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 р. № 154, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки відповідно до покладених на них завдань оформлюють та видають військово-облікові документи призовникам, військовозобов’язаним та резервістам.

    Для того, щоб отримати військовий квиток/тимчасове посвідчення військовозобов'язаного Вам потрібно звернутися у ТЦК за місцем прописки. Необхідні документи:

    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).

    ПОРЯДОК видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0582-17#Text):

    І. Порядок видачі військових квитків

    1. Військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військовий квиток) є документом, що посвідчує особу військовослужбовця (військовозобов’язаного) та визначає належність його власника до виконання військового обов’язку.

    2. Районні (міські) військові комісаріати (далі - Р(М)ВК) видають військові квитки під час призову або прийняття громадян на військову службу, зарахування в запас, зарахування до військового навчального закладу, звільнення у запас або зняття з військового обліку за станом здоров’я, поновлення військового квитка у разі його втрати або пошкодження.

    3. Видача військових квитків військовозобов’язаним проводиться Р(М)ВК за місцем їх перебування на військовому обліку на підставі заяви про видачу військового квитка (додаток 1).

    Військові квитки видаються під особистий підпис у відомості видачі військових квитків (тимчасових посвідчень) Р(М)ВК (далі - відомість) (додаток 2).

    Відомості в кінці кожного місяця підписуються заступником військового комісара Р(М)ВК (начальником відповідного відділення або призначеною службовою особою), затверджуються військовим комісаром Р(М)ВК, засвідчуються гербовою печаткою Р(М)ВК та надалі долучаються до справи разом з документами, що були підставою для видачі військових квитків. Відомості зберігаються протягом 30 років.

    ПОРЯДОК виготовлення, видачі та знищення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1511-17#Text):

    1. Тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (далі - тимчасове посвідчення) є документом, що посвідчує особу військовозобов’язаного, який перебуває у запасі осіб офіцерського складу або осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військовозобов’язаний), та визначає належність його власника до виконання військового обов’язку.

    3. Тимчасове посвідчення видається військовозобов’язаним, які:

    взяті на військовий облік військовозобов’язаних та яким присвоєно первинні військові звання офіцерського складу запасу (до надходження їх особових справ);

    втратили військові квитки (до їх отримання);

    не проходили військову службу (навчальні збори) та не мають військово-облікової спеціальності;

    визнані призовними комісіями непридатними в мирний час, обмежено придатними у воєнний час до військової служби за станом здоров’я (до підтвердження цього рішення під час повторного медичного огляду);

    прибули з місць позбавлення волі.

    6. Видача і знищення тимчасових посвідчень проводяться у порядку, встановленому для військових квитків, що визначається Міністерством оборони України, Службою безпеки України та Службою зовнішньої розвідки України відповідно.

    ХХХ

    2) Чи може ТЦК відмовити у відстрочці, так як зарахування до ВНЗ відбувалось не по попередньо оновленим військово-обліковим документам? - ні, не може. Право на відстрочку пов'язане лише зі здобуттям вищої освіти на денній чи дуальній формі навчання. Ви повинні розуміти, що ТЦК не надає відстрочку (ваш син має її згідно закону), а лише оформлює шляхом видачі довідки чи внесення відповідної відмітки до військово-облікового документа.

    Відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text):

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

    Можу надіслати Вам зразок заяви, по якому всі мої клієнти-студенти успішно оформили відстрочку від мобілізації, та зразок заяви про взяття на військовий облік військовозобов'язаних та видачу військового квитка/тимчасового посвідення військовозобов'язаного.

    Заяви роздрукуйте в 2-х примірниках, щоб на вашому проставили дату отримання та реєстраційний індекс.

    Можете посилатися на наступне:

    Закон України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80#Text):

    Стаття 7. Заборона відмови в прийнятті та розгляді звернення

    Звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду.

    Також згідно абзацу 15 пункту 2 ІНСТРУКЦІЇ з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-%D0%BF#Text):

    "2. На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові.";

    ХХХ

    3) Або взагалі оскаржити зарахування і які санкції для ВНЗ можуть бути? - ні, це взагалі неможливо та не передбачено чинним законодавством. Тому не хвилюйтеся.

    Всього найкращого!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Александр.

    Вам нужно получить военный билет (временное удостоверение).

    ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ВОЕННОГО БИЛЕТА (ВРЕМЕННОГО УДОСТОВЕРЕНИЯ):

    - ВОЕННЫЙ БИЛЕТ:

    Указ Президента України

    Про Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу:

    Про Положення про військови... | від 30.12.2016 № 582/2016 (rada.gov.ua)

    ИЛИ

    - ВРЕМЕННОЕ УДОСТОВЕРЕНИЕ:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    21.11.2017 № 610

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України14 грудня 2017 р.за № 1511/31379

    Про тимчасове посвідчення військовозобов’язаного:

    Про тимчасове посвідчення військ... | від 21.11.2017 № 610 (rada.gov.ua)

    ПРОЦЕДУРА ПОЛУЧЕНИЯ ВОЕННОГО БИЛЕТА:

    Для получения военного билета, Вам необходимо обратиться в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (новое название учреждения которое сменило военкомат).

    Вам предоставят перечень документов, который Вам нужно предоставить для получения военного билета в виде копий: паспорта гражданина Украины, ИНН, аттестата, диплома с дополнением к нему, свидетельства о браке, свидетельства о рождении ребёнка и фотографии.

    Обязательно необходимо пройти медкомиссию.

    Решение о пригодности/непригодности Вас к прохождению воинской службы, зависит от результатов медкомиссии.

    В своей деятельности медкомиссия, руководствуется приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, где указаны все диагнозы, графы отношения к воинской службе, порядке проведения медкомиссии, основания для признания пригодным/непригодным к прохождению срочной воинской службы, службы офицеров запаса, при мобилизации, воинской службы по контракту, в резерве и т.п.:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    ДЛЯ ВОЕННООБЯЗАННІХ МЕДКОМИССИЯ ТЦКСП (ВОЕНКОМАТА) ПРОВОДИТСЯ 1 РАЗ В 5 ЛЕТ:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    "3. Медичний огляд військовозобов'язаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період

    3.1. Медичний огляд військовозобов'язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів.

    3.2. Військовозобов'язані, залежно від категорії запасу, військово-облікової спеціальності та призначення, підлягають повторному огляду ВЛК військових комісаріатів. Крім того, офіцери запасу підлягають повторному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу ВЛК військових комісаріатів - у разі зміни призначення.

    Кожний військовозобов'язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями і лікарями інших спеціальностей.

    Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів".

    Для этого рекомендую перед прибытием в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (новое название учреждения которое сменило военкомат), где Вас направят на медкомиссию, самостоятельно пройти обследование в больнице, согласно Вашего диагноза, чтобы врачи указали Ваш диагноз, в соответствии с приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, что на много увеличит Ваши шансы, на результаты прохождения медкомиссии в Вашу пользу.

    Вы имеете право получить заключение военно-врачебной комиссии (медкомиссии), чтобы видеть результаты и иметь право обжаловать:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    «22. Оформлення постанов ВЛК

    «22.1. Дані про тих, хто пройшов медичний огляд (прізвище, ім'я та по батькові, рік народження, військове звання, військова частина, місяць та рік призову на військову службу тощо), діагноз та постанова ВЛК про ступінь придатності до військової служби та про причинний зв'язок записуються в Книгу протоколів засідань ВЛК (ЛЛК). …

    22.3. Постанови ВЛК, які не підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, оформляються в день медичного огляду і видаються на руки особі, що пройшла медичний огляд, або в установленому порядку направляються у військову частину. Свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) з постановою, які підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, направляються на затвердження (контроль) не пізніше 5-денного терміну після медичного огляду. Свідоцтво про хворобу, довідка ВЛК із затвердженою постановою не пізніше ніж через два дні після їх затвердження та одержання із штатної ВЛК висилаються командиру військової частини, у якій проходить службу військовослужбовець, що пройшов медичний огляд, або начальнику, який направив його на медичний огляд, або видаються на руки представникам військових частин за наявності у них підтверджуючих документів.»

    В случае несогласия с решением медкомиссии, такое решение возможно обжаловать в Центральную ВВК Министерства обороны Украины, С ПРИСОЕДИНЕНИЕМ КОПИЙ МЕДИЦИНСКИХ ДОКУМЕНТОВ, КОТОРЫЕ ПОДТВЕРЖДАЮТ ДИАГНОЗ:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    "2.2. Штатні ВЛК є військово-медичними установами. Вони мають гербову печатку, кутовий штамп та утримуються за окремим штатом. До штатних ВЛК належать:

    Центральна військово-лікарська комісія (далі - ЦВЛК);

    ВЛК регіону;

    ВЛК евакуаційного пункту;

    ВЛК пересувної госпітальної бази.

    Штатні ВЛК комплектуються лікарями із клінічною підготовкою за однією з лікарських спеціальностей (терапія, хірургія, неврологія, психіатрія, оториноларингологія, офтальмологія, організація охорони здоров'я тощо), з досвідом роботи у військових частинах та лікувальних закладах.

    Залучати особовий склад штатних ВЛК для вирішення питань та завдань, не пов'язаних із військово-лікарською експертизою, забороняється.

    2.3. Центральна військово-лікарська комісія

    2.3.1. ЦВЛК є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

    2.3.2. Начальник ЦВЛК безпосередньо підпорядковується директору Військово-медичного департаменту (далі - ВМД) Міністерства оборони України. Усі штатні ВЛК Збройних Сил України безпосередньо підпорядковуються начальнику ЦВЛК.

    2.3.3. На ЦВЛК покладається організація військово-лікарської експертизи у Збройних Силах України, а також:

    розроблення та участь у розробленні проектів нормативно-правових актів, посібників, методичних рекомендацій з питань військово-лікарської експертизи;

    розроблення спільно з головними медичними спеціалістами Міністерства оборони України та МОЗ України медичних показань для військово-професійного призначення призовників до видів Збройних Сил України, родів військ та за військовими спеціальностями;

    розроблення спільно з головними медичними спеціалістами Міністерства оборони України науково обґрунтованих вимог до стану здоров'я військовослужбовців з метою максимального збереження їх на військовій службі, запобігання необґрунтованого їх звільнення із Збройних Сил України за станом здоров'я;

    перевірка якості лікувально-профілактичної роботи у цілях військово-лікарської експертизи серед військовослужбовців у військових частинах і лікувальних закладах Міністерства оборони України;

    контроль за лікувально-оздоровчою роботою серед допризовників, організація медичного огляду призовників, кандидатів на навчання у ВВНЗ, військовослужбовців, громадян, які приймаються на військову службу за контрактом, військовозобов'язаних та резервістів (кандидатів у резервісти);

    розгляд заяв, пропозицій, скарг та прийом відвідувачів з питань військово-лікарської експертизи;

    аналіз та узагальнення результатів і досвіду роботи підпорядкованих ВЛК;

    проведення спільно з головними (провідними) медичними спеціалістами та іншими лікарями-спеціалістами аналізу й оцінки результатів медичного огляду військовослужбовців та інших контингентів, розробка пропозицій для покращення військово-лікарської експертизи;

    організація та керівництво науковою роботою з питань військово-лікарської експертизи у підпорядкованих ВЛК;

    підготовка та вдосконалення кадрів для ВЛК;

    прийняття та перегляд постанов ВЛК про ступінь придатності колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення із Збройних Сил України;

    проведення спільно з МОЗ України аналізу та узагальнення результатів лікувально-оздоровчої роботи серед допризовників і призовників, медичного огляду призовників та розроблення пропозицій щодо покращення цієї роботи.

    2.3.4. ЦВЛК має право:

    оглядати військовослужбовців та інших осіб, зазначених у пункті 1.2 розділу I цього Положення;

    перевіряти роботу підпорядкованих ВЛК з питань військово-лікарської експертизи;

    перевіряти організацію медичного огляду військовослужбовців та інших осіб у військових, цивільних лікувальних закладах, військових частинах;

    перевіряти організацію та стан лікувально-діагностичної роботи у військових, цивільних лікувальних закладах, медичних підрозділах військових частин та ВВНЗ у цілях військово-лікарської експертизи;

    витребовувати документи в частині, що характеризують обставини отримання захворювання, поранення, травми, каліцтва, необхідні для прийняття постанови про їх причинний зв'язок, а саме:

    виписки (витяги) з матеріалів адміністративного розслідування, матеріалів дізнання або судового розгляду, а також витяги з наказів, актів;

    особові та пенсійні справи, медичні документи (у разі витребовування оригіналів зазначених документів вони повертаються за належністю після складання протоколу);

    архівні довідки, характеристики та інші документи, необхідні для прийняття постанови (у разі надання копій зазначених вище документів копії підшиваються до складеного протоколу та передаються до архіву зі строком зберігання 50 років);

    залучати головних медичних фахівців Міністерства оборони України, лікарів-спеціалістів Національного військово-медичного клінічного центру та інших військових лікувальних закладів, спеціалістів інших спеціальностей, начальників медичної служби та представників командування (керівництва) військових частин, де проходить службу військовослужбовець, що оглядається, для вирішення питань військово-лікарської, лікарсько-льотної експертизи;

    перевіряти у військових комісаріатах і закладах охорони здоров'я України організацію, стан та результати лікувально-оздоровчої роботи серед допризовників та призовників, медичного огляду призовників, кандидатів на навчання у ВВНЗ, осіб, які приймаються на військову службу за контрактом, військовозобов'язаних, резервістів;

    направляти у військові лікувальні заклади на контрольне обстеження та медичний огляд військовослужбовців, членів їх сімей (крім членів сімей військовослужбовців строкової військової служби), військовозобов'язаних, резервістів, працівників;

    запитувати від військових, цивільних лікувальних закладів, військових частин, військових комісаріатів і ВВНЗ додаткові дані для аналізу, узагальнення та оцінки результатів військово-лікарської експертизи;

    надавати до Генерального штабу Збройних Сил України, командуванням видів, Сил підтримки Збройних Сил України, керівникам органів місцевої адміністрації результати лікувально-оздоровчої роботи, проведеної серед допризовників та призовників, медичного огляду військовослужбовців, членів їх сімей, кандидатів на навчання у ВВНЗ, громадян, які приймаються на військову службу за контрактом, військовозобов'язаних, резервістів та іншого контингенту;

    розглядати, переглядати, скасовувати, затверджувати, не затверджувати, контролювати згідно з цим Положенням постанови будь-якої ВЛК (лікарсько-льотної комісії (далі - ЛЛК)) Збройних Сил України;

    надавати роз'яснення щодо формулювання постанов ВЛК (ЛЛК)".

    В случае несогласия с решением медкомиссии, такое решение возможно обжаловать путём подачи административного иска в Окружной административный суд, С ПРИСОЕДИНЕНИЕМ КОПИЙ МЕДИЦИНСКИХ ДОКУМЕНТОВ, КОТОРЫЕ ПОДТВЕРЖДАЮТ ДИАГНОЗ, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    ОБ ОТВЕТСТВЕННОСТИ ЗА НАРУШЕНИЕ ПРАВИЛ ВОИНСКОГО УЧЕТА:ЗА НЕПОЛУЧЕНИЕ ВО ВРЕМЯ ВОЕННОГО БИЛЕТА:

    Вы нарушили правила воинского учёта поэтому при приходе в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (новое название учреждения которое сменило военкомат), Вас могут привлечь к административной ответственности за нарушение правил воинского учёта по по части 2 статьи 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа, в размере от 850 грн. до 1700 грн..

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Олександр!

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Сину 27 років, на руках тільки приписне, в ТЦК не був. Цього року приватний ВНЗ прийняв документи і зарахував по приписному. До 1 жовтня треба подати в ТЦК довідку про навчання.

    Так розумію, що ТЦК відправить на проходження ВЛК і для оновлення на військовий квиток.Який алгоритм дій: спочатку поштою надіслати копію довідки і лист про надання відстрочки, а вже потім особисто йти до ТЦК подати?

    Навіщо взагалі до 01 жовтня інформувати ТЦК про факт навчання?

    Це помилкова думка та вимога, яку нав'язують всіх студентам неправомірно. Такий обов'язок виникає лише у призовників для отримання відстрочки від призову на СТРОКОВУ в/с.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    ...

    16. Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

    НА ВАШОГО СИНА ЦЕ НІЯКИМ ЧИНОМ НЕ ПОШИРЮЄТЬСЯ.

    Чи може ТЦК відмовити у відстрочці, так як зарахування до ВНЗ відбувалось не по попередньо оновленим військово-обліковим документам?

    Ні, головне - що він студент денної форми навчання. Це вже проблеми ВУЗу, а не Вашого сина. Він має право на беззаперечну відстрочку від мобілізації, яка не залежить ні від чого.

    Або взагалі оскаржити зарахування і які санкції для ВНЗ можуть бути?

    Оскаржити зарахування вони також не зможуть, оскільки такі повноваження у них просто напросто відсутні. Факт зарахування відбувся і особа є студентом. Все, щось оскаржити неможливо.

    А от щодо санкцій до ВУЗу, теоретично можливий штраф за порушення Правил військового обліку.

    У даній ситуації більш важливи є не просто подача довідки, яку він не зобов'язаний подавати, а отриманням ним військового квитка або тимчасового посвідчення, оскільки вже досяг 27 років.

    І це ВУЗ повинен вимагати оформлення такого документу та подання його, оскільки вони по суті мають право за невиконання вимоги просто відрахувати його.

    Тому йти до ТЦК все одно прийдеться і я раджу це зробити максимально безболісно за допомогою юриста.

    Успіхів. Всього доброго!

    Токмач Галина Николаевна

    Вітаю!

    Так, після зарахування Ваш син як студент деннної форми навчання будете мати право на відстрочку згідно абз.2 ч.3 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Після досягнення 27 років особа підлягає зняттю з військового обліку призовників та взяттю на військовий облік військовозобов’язаних (ст. 37 ЗУ "Про військовий обовязок і військову службу"). Відповідно до пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 року № 1487 (далі - Порядок), військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток.

    Пунктом 79 Порядку передбачено, що районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки забезпечують громадян військово-обліковими документами та зберігання зданих або вилучених у призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-облікових документі.

    Згідно пункту 9 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 р. № 154, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки відповідно до покладених на них завдань оформлюють та видають військово-облікові документи призовникам, військовозобов’язаним та резервістам.

    Для того, щоб отримати військовий квиток/тимчасове посвідчення військовозобов'язаного Вам потрібно звернутися у ТЦК за місцем прописки. Необхідні документи:

    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).

    Успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України