Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 14 вересня 2023, питання №92540

Мобілізація і право на відстрочку

Добрий день, моя дружина - інвалід 3 групи (довічно), батьків вона не має. Наші діти 5 і 15 років. Чи маю право я, її чоловік, на відстрочку від мобілізації згідно останніх змін і які документи я повинен представити в ТЦК і СП для цього. Який порядок моїх дій? Маю старий документ (взамін військового квитка, остання відмітка про зняття з обліку у 2009 р.) Повістка не приходила, просто потребую оновлення військово-облікового документу в зв'язку з тим, що треба отримувати дозволи на виїзд закордон офіційно у міністерстві, а там потребують актуального документу. Ось така ситуація.
Можливо хтось може допомогти чи знає особисто юриста, адвоката у Львові, до кого можна звернутися з цього приводу для представлення інтересів, складання заяви і супроводу в ТЦк та Сп. Сам туди не хочу йти, бо можуть бути різні ситуації. Наперед дякую за відповідь.

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Романе!

    За таких умов Ви маєте право на відстрочку.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Для отримання відстрочки Вам потрібні: свідоцтво про шлюб, посвідчення інваліда дружини, свідоцтва про смерть обох батьків дружини.

    Адвокат Вам не потрібен, оскілька у Вас абсолютно прозора і зрозуміла ситуація.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Роман Клієнт 8 місяців тому

    Доброго дня, Юрій!

    Дякую за відповідь. Хотів уточнити, якщо дитині у березні 2024 дитині виповнюється 16 років (хоча вона є студентом коледжу), то все, я втрачаю право на відстрочку? Чи з якого віку тут йдеться про працездатних дітей? Обовязок утримувати, згідно чинного закону про Сім'ю, здається наступає з моменту повноліття. Тобто з 18, не 16. Все якось так розмито.

    Також скажіть будь ласка чи можете ви допомогти мені (за оплату звичайно) правильно підготувати заяву про надання відстрочки? Скільки це коштує?

    Дуже дякую.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Романе! Обов'язок утримувати настає у 18 років, коли дитина становиться повнолітньою. Так, я можу допомогти Вам скласти заяву на відстрочку. На жаль, я не можу обговорювати це питання на сайті. Навпроти моєї світлини є функціонал від сайту за допомогою якого можливо зі мною зв'язатися, якщо у Вас виникне таке бажання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України