Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 14 вересня 2023, питання №92578 250₴

Чи потрібно відшкодовувати кошти за навчання в аспірантурі на бюджеті?

Вітаю! Вступив до аспирантури в 2018 році, на бюджетну форму навчання. По закінченню навчання в 2022 пішов академвідпустку по догляду за дитиною. Зараз в 2023 виходжу з академвідпустки та хочу покинути начання в аспірантурі, тобто не захищати дисертацію. Чи повинен Я буду відшкодовувати кошти за навчання та за отриману стипендію?

Відповіді юристів (8)

    Турчин Ярослав Александрович
    100%

    Вітаю Вас! Діюче законодавство такої вимоги не містить.

    Відшкодування вартості навчання, якщо це прямо не передбачено умовами підписаного контракту про навчання - є незаконним, як власне завжди були незаконними вимоги про відпрацювання за направленням... Що неодноразово підтверджувалося в т.ч. і в судах. Звісно є певна специфіка для медичної і військово-поліцейської галузі, але для закладів освіти сфери управління Міністерства освіти і науки України - це так.

    Раніше при вимозі повернення коштів- посилалися на пункт 22 Постанови Кабінету Міністрів України від 01.03.99 N 309 "Про затвердження Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів" та п.п. 3.1 Угоди з аспірантом, аспірант, у разі відрахування без поважних причин, зобов'язаний відшкодувати вартість навчання в аспірантурі, тобто повернути державі отримані грошові кошти за весь період навчання.

    Слід відзначити, що Постанова КМУ від 01.03.99 № 309 - втратила чинність з 01.01.2019 року...

    Постанова КМУ від 01.03.99 № 309 - втратила чинність з 01.01.2019 року.

    Діюча постанова Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 р. № 261 "Про затвердження Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)" - такої вимоги не містить.

    Проте, є пункт 10 Постанови КМУ № 261 від 23.03.2016 р., відповідно до якого, Особа, яка раніше навчалася в аспірантурі (ад’юнктурі) чи докторантурі за державним (регіональним) замовленням і не захистилася або була відрахована з неї достроково, має право на повторний вступ до аспірантури (ад’юнктури) чи докторантури за державним (регіональним) замовленням лише за умови відшкодування коштів, витрачених на її підготовку, у визначеному Кабінетом Міністрів України порядку.

    ОТЖЕ, чинне законодавство не містить вимоги про повернення коштів за навчання, водночас - можуть бути проблеми з повторним вступом до аспірантури, якщо Ви захочете навчатися повторно... Тоді можуть вимагати відшкодування коштів, витрачених на підготовку.

    Заздалегідь вдячний та гарного Вам вечора!

    • Андрій Клієнт 7 місяців тому

      https://drive.google.com/file/d/13Da4AhNnrpctLYxyj...

      Ось що написано в договорі, але згідно чинного законодавства, я не повинен відшкодовувати...?

      • Турчин Ярослав Александрович

        Ні. Ці положення договору не відповідають чинному законодавству та не мають юридичної сили. Тим більше там написано - "має відшкодувати вартість навчання (наукової підготовки) згідно із законодавством України"... а чинне законодавство такого обов"язку не встановлює. Постанова КМУ від 01.03.99 № 309 - втратила чинність з 01.01.2019 року. Закон в цьому випадку має зворотню дію в часі, оскільки пом"якшує Вашу цивільно-правову відповідальність за договором.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 8 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Андрію!

    Відповідно до статті 4 Закону України "Про вищу освіту" громадяни України, які не завершили навчання за кошти державного або місцевого бюджету за певним ступенем освіти, мають право повторно безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти за тим самим ступенем освіти, за умови відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Згідно пункту 10 Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 2016 р. № 261, невиконання індивідуального плану наукової роботи або порушення строків виконання індивідуального плану наукової роботи без поважних причин, передбачених законодавством, може бути підставою для ухвалення вченою радою закладу вищої освіти (наукової установи) рішення про відрахування аспіранта (ад’юнкта) або докторанта.

    Особа, яка раніше навчалася в аспірантурі (ад’юнктурі) чи докторантурі за державним (регіональним) замовленням і не захистилася або була відрахована з неї достроково, має право на повторний вступ до аспірантури (ад’юнктури) чи докторантури за державним (регіональним) замовленням лише за умови відшкодування коштів, витрачених на її підготовку, у визначеному Кабінетом Міністрів України порядку.

    Порядок відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2015 р. № 658 - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/658-2015-%D0%B...

    Отже, відшкодування коштів Вам не загрожує. Обов'язковою умовою відшкодування коштів державного бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівця, є намір особи повторно здобути освіту за державним замовленням. Тому не хвилюйтеся.

    Всього найкращого!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Відповідно до частини першої статті 4 Закону України "Про вищу освіту":

    "Громадяни України, які не завершили навчання за кошти державного або місцевого бюджету за певним ступенем освіти, мають право повторно безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти за тим самим ступенем освіти, за умови відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України."

    Отже, якщо Ви плануєте повторно вступати до ВНЗ на бюджет, то у такому разі повинні будете відшкодувати бюджетні кошти. Якщо навчатися далі не збираєтесь, то й відповідно до цього кошти повертати не забов'язані.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо це не передбачено у договорі та ви не плануєте вступати повторно на бюджет то повернення не передбачено.

    Якщо будете пізніше вступати знову , необхідно відшкодування до бюджету.

    Відповідно до ч. 1,3 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваний або змінений.

    Статтею 653 ЦК України передбачені правові наслідки зміни або розірвання договору: 1. У разі зміни договору зобов’язання сторін змінюються відповідно до змінених умов щодо предмета, місця, строків виконання тощо. 2. У разі розірвання договору зобов’язання сторін припиняється. 3. У разі розірвання договору зобов’язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. 4. Сторони не мають права вимагати повернення того, що було виконане ними за зобов’язаннями до моменту зміни або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором або законом. 5. Якщо договір змінений або розірваний у зв’язку з істотним порушенням договору однією із сторін, друга сторона може вимагати відшкодування збитків, завданих зміною або розірвання договору.

    Зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту (ст.653 ЦК України).

    Доцільно звернути увагу, в договорі що був заключний між навчальним закладом і студентом також має відображатись умови повернення/неповернення внесених авансових коштів за навчання.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Андрію!

    Дійсно, чинне законодавство такої вимоги не містить, але я б радив Вам переглянути договір про надання послуг зі здобуття освіти, що укладений із ВУЗом. Дуже часто такі речі прописані саме там.

    Успіхів.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 7 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#n1169):

    "Стаття 64. Працевлаштування випускників закладів вищої освіти

    1. Випускники закладів вищої освіти вільні у виборі місця роботи, крім випадків, передбачених цим Законом. Заклади вищої освіти не зобов’язані здійснювати працевлаштування випускників.

    {Статтю 64 доповнено новою частиною першою згідно із Законом № 1662-VIII від 06.10.2016}...".

    Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо працевлаштування випускників" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1662-19#n12):

    " I. Внести до Закону України "Про вищу освіту" (Відомості Верховної Ради України, 2014 р., № 37-38, ст. 2004; 2016 р., № 3, ст. 25, № 5, ст. 50) такі зміни:...

    4. У статті 64:

    доповнити новою частиною першою такого змісту:

    "1. Випускники вищих навчальних закладів вільні у виборі місця роботи, крім випадків, передбачених цим Законом. Вищі навчальні заклади не зобов’язані здійснювати працевлаштування випускників"...

    II. Прикінцеві положення

    1. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2017 року...

    3. Кабінету Міністрів України до набрання чинності цим Законом:

    привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

    забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.".

    ---

    Доброго дня, пане Андрію! З 01.01.2017р. скасовано державне розподілення випускників ВУЗів бюджетної форми навчання та направлення на роботу з відпрацюванням трьох роківпі д страхом відшкодування вартості навчання. Але і до цього часу вимога наведеного Закону про внесення даної зміни у частині приведення нормативних актів у відповідність до цього Закону не виконана і не скасований "ПОРЯДОК відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/658-2015-%D0%B...), який є незаконним.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України