Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 15 вересня 2023, питання №92603 250₴

Відстрочка по п.11 ст.23

Добрий день. Мати і батько інваліди 2-ї групи. Є сестра по матері, проживає в Польщі. Тобто я у батька єдина працездатна дитина, а в матері хоч і є дочка , але не проживає на території України. Чи маю я право на отримання відстрочки?

Відповіді юристів (8)

    Карпенко Андрей Владимирович
    12.4%
    Карпенко Андрей Владимирович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    ВАМ ПОТРІБНО ДО ТЦКСП РАЗОМ ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО НАДАННЯ ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ПОДАТИ НАСТУПНІ ДОКУМЕНТИ:

    1. СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ.

    2. ДОКУМЕНТ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЄ ІНВАЛІДНІСТЬ МАТЕРІ.

    3. ЗАВІРЕНУ НОТАРІАЛЬНО ЗАЯВУ БАТЬКА, ЩО ВИ ЙОГО ЄДИНА ДИТИНА.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12.4%

    Добого дня, Богдане!

    За таких умов згідно абзацу 11 частини першої статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text ) яка, надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, ВИ МАЄТЕ БЕЗУМОВНЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ.

    Зокрема в згаданому абзаці зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}"

    Це за умови, якщо у Вас є на руках такі документи:

    Ваше свідоцтво про народження,

    довідка МСЕК або посвідчення ІІ групи інвалідності батька,

    пенсійне посвідчення та/або посвідчення ІІ групи інвалідності матері,

    витяг з Реєстру актів громадського стану про відсутність у батька інших дітей, окрім Вас.

    Крім того, у Вас є можливість оформити постійний догляд як на батька, так і на матір. Про це свідчить абзац 10 частини першої статті 23.

    В ньому зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    В цьому випадку достатньо надати в ТЦК:

    довідку ЛКК форми 080-4 про неоюхідність постійного догляду батька або матері (чи обох),

    Ваше свідоцтво про народження,

    довідку з ЦНАПу про спільну реєстрацію (акт про спільне проживання)

    довідку про перебування сестри за кордоном (якщо догляд оформлюється на матір).

    Також Ви маєте право на виїзд за кордон, супроводжуючи свого батька або матір (чи обох).

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність,

    а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    12.4%

    Добрго дня!

    Ви маєте право на відстрочку згідно абзацу 11 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", краще її оформляти на підставі інвалідності батька.

    Згідно абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Такий обов’язок мають інший із подружжя, працездатні батьки та повнолітні працездатні діти.

    • Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу. (стаття 75 Сімейного кодексу України)
    • Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дітей , які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати. (стаття 198 Сімейного кодексу України)
    • Повнолітні діти зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. (стаття 201 Сімейного кодексу України)

    Непрацездатні громадяни - пенсіонери або особи з інвалідністю, або особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

    Згідно Ваших умов - Ваша сестра не є рідною дитиною Вашому батьку, тому в неї немає обов'язку його утримувати.

    Обов'язок падчерки, пасинка по утриманню мачухи, вітчима виникає, якщо у мачухи, вітчима немає чоловіка, дружини, повнолітніх дочки, сина, братів та сестер або якщо ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання. (стаття 270 Сімейного кодексу України)

    Тому Ви маєте право на відстрочку, адже являєтесь єдиною працездатною особою, яка зобов’язана утримувати Вашого батька.

    Вам необхідно підготувати та надати ТЦК такий пакет документів:

    • заява про відстрочку;
    • Ваше свідоцтво про народження
    • паспорт матері та батька
    • свідоцтво про шлюб батьків
    • документ про інвалідність батька
    • документ про інвалідність матері
    • відомості про батьків Вашого тата (пенсійне, документ про інвалідність, тощо)

    ---

    Іншою підставою для відстрочки є – абзац 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» згідно якої, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати батьків. Але обов'язково потрібно мати висновок ЛКК або МСЕК про потребу одного з батьків у постійному догляді.

    Документи, які необхідно надати ТЦК:

    • заява про відстрочку
    • Ваше свідоцтво про народження
    • копія паспорта батька
    • довідка МСЕК/ЛКК про потребу у постійному догляді
    • Акт встановлення факту здійснення догляду або отримання компенсації за догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі (заява) до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    Акт складається на протязі 5 днів.

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК слід в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    З повагою, Дерій В.О.! Всього доброго!

    Савченко Олександр
    12.4%
    Савченко Олександр 8 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Богдане!

    Якщо ваш батько не усиновлював сестру по матері, то Ви 100% маєте право на відстрочку згідно абз.11 ч.1 ст.23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "- які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати."

    Тобто, відстрочку потрібно оформлювати саме на пісдтаві інвалідності батька. Окрім документів, які підтверджують родинні зв'язки з батьком та його інвалідність II групи, потрібні також ті, які підтверджують відсутність інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону його утримувати.

    Матір з інвалідністю не є такою особою, тому що сама вважається непрацездатною особою. Так, згідно абз.17 ст.1 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15#Text).

    Ваш сестра по матері, якщо не була усиновлена вашим батьком, не вважається його дитиною, а тому відповідно і не зобов'язана утримувати. У такому випадку взагалі не має значення те, що вона проживає в Польщі.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/conv#n381):.

    Стаття 75. Право одного з подружжя на утримання

    1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

    Стаття 198. Підстави виникнення обов'язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина

    1. Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

    Стаття 202. Підстави виникнення обов'язку повнолітніх дочки, сина утримувати батьків

    1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Відповідно до пункту 8 ПРАВИЛ військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...).

    ОТЖЕ, у разі вручення повістки Вам потрібно явитися до ТЦК та подати документи, які підтверджують ваше право на відстрочку за абз.11, а саме:

    1) ваш паспорт;

    2) ваше свідоцтво про народження;

    3) свідоцтво про народження сестри (в ньому батьком буде записаний інший чоловік);

    4) довідка до акту огляду МСЕК, пенсійне посвідчення матері;

    5) довідка до акту огляду МСЕК, пенсійне посвідчення батька.

    6) письмова заява на відстрочку.

    Можу надіслати Вам зразок заяви на відстрочку за абз.11 з відповідними даними, по якому мої клієнти успішно оформили відстрочку у схожій ситуації.

    Заява готується в 2-х примірниках (на вашому повинні поставити дату отримання та реєстраційний індекс) і подається в оригіналі, а додатки до неї - у звичайних копіях, без нотаріального посвідчення. При цьому, з собою потрібно мати оригінали цих документів (а також військового квитка чи тимчасового посвідчення військовозобов'язаного). Якщо не захочуть приймати заяву або говоритимуть, що подасте її після проходження ВЛК, то можете посилатися на наступне:

    Закон України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80#Text):

    Стаття 7. Заборона відмови в прийнятті та розгляді звернення

    Звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду.

    Згідно абзацу 15 пункту 2 ІНСТРУКЦІЇ з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-%D0%BF#Text):

    "2. На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові.".

    Як вже було зазначено вище, йти до ТЦК/військкомату та доводити своє право на відстрочку від мобілізації потрібно лише в разі вручення повістки. Оскільки обов'язкова явка тільки по врученій під особистий підпис повістці, в якій мають бути вказані причини виклику та строки явки. Постанова КМУ 1478 містить затверджену форму повісток, бланк якої передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки (ПОВІСТКА).

    При цьому, відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    Всього найкращого!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12.4%

    Вітаю, Богдане!

    Добрий день. Мати і батько інваліди 2-ї групи. Є сестра по матері, проживає в Польщі. Тобто я у батька єдина працездатна дитина, а в матері хоч і є дочка , але не проживає на території України. Чи маю я право на отримання відстрочки?

    Так, маєте право на відстрочку. Все пояснюється доволі просто: оскільки Ваша сестра не є рідною дитиною для Вашого батька, і якщо Ви єдиний син для нього, Ви маєте право на відстрочку.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Однак не думайте, що це може бути просто, оскільки вони з високою долею ймовірності вимагатимуть надання витягу з РАЦС, якого не існує апріорі. Тому право на відстрочку маєте, але можливо доведеться "попотіти".

    Всього доброго! З повагою.

    Гончаренко Константин
    12.4%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    так, ви маєте право на відстрочку бо маєте обов язок догляду та за потреби утримання вашого батька інші особи не є йому родичами за першим ступенем споріднення.

    Якщо вам встигли затвердити відстрочку за підписом начальника то вона буде діяти цей час , зворотної дії закону не може бути (ст. 58 Конституції України)

    Обов'язок утримувати непрацездатну особу або особу з інвалідністю з числа найближчих родичів, згідно із законодавством покладається на дітей та чоловіка особи.

    законопроєкт № 9342 підписано

    Якщо у особи з інвалідністю є ще інші родичі , які теоретично здатні його доглядати , то у відстрочці можуть відмовити , відстрочку матиме хтось один з родичів.

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42005 передано до Президента України , підписано

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    12.4%
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Богдан!

    ВЫ ИМЕЕТЕ ПРАВО НА ОТСРОЧКУ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ В СВЯЗИ С ИНВАЛИДНОСТЬЮ ВАШЕЙ МАТЕРИ.

    ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ОТСРОЧКИ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ В СВЯЗИ С ИНВАЛИДНОСТЬЮ ВАШЕЙ МАТЕРИ, ЧТО ПРЕДУСМОТРЕНО ЗАКОНОМ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:…

    які мають …. та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;…».

    АЛГОРИТМ ДЕЙСТВИЙ ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ОТСРОЧКИ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ:

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ), ПРИПИСНИМ, КОПІЯМИ: СВІДОЦТВА ПРО ВАШЕ НАРОДЖЕННЯ, ДОВІДКИ МСЕК ЩОДО ІНВАЛІДА МАТЕРІ, ПЕНСІЙНОГО ПОСВІДЧЕННЯ МАТЕРІ ІНВАЛІДА,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    Всего доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    13.2%
    Крикун Сергій Павлович 7 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "..Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:...

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;.."

    ---

    Доброго дня, пане Богдане! Виділене положення Правил вимагає поданння військовозобов'язаним до РТЦК та СП документів, що підтверджуюють його право на відстрочку від пизову під час мобілізаії - точніше, подати заяву (бажано під реєстрацію її вручення на своєму примірнику) про підтвердження та оформлення відстрочки з прикладенням копій документа про інвалідність батька, свого свідоцтва про народження; з викладенням у заяві сімейного стану на підтвердження відсутності інших осіб, які зобов'язані утримувати батька. РТЦК та СП, скоріше всьгого, направить на проходження ВЛК (на що має право), але це не скасовує права на відстрочку. Важливо, якя вважаю, витребувати реєстрацію вручення заяви до направлення на ВЛК та вчинення інших дій, що вимагаються в РТЦК та СП.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України