Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 15 вересня 2023, питання №92680

Як oтримати свідоцтво про смерть, якщо чоловік, громадянин України, помер в Норвегїї?

Прошу консультацію по реєстрацію смерті, та отриманню свідоцтва про смерть. Чоловік, 58років, інвалід 2гр, помер в Норвегії в лікарні в травні 2023р. Знаходжусь в Україні, можливості приїхати в Норвегію не маю. Яким чином можна у Посольстві України у Королівстві Норвегія провести реєстрацію смерті? Як отримати свідоцтво про смерть, чи можливо його отримати в Україні? Чи може Посольство вислати на електронну пошту витяг з державного реєстру про реєстрацію смерті, щоб нарешті отримати свідоцтво про смерть в Україні ? Маю довідку про смерть з норвезького медичного закладу перекладена з норвезької на українську мову та завірена нотаріусом . Прошу роз'яснити, як отримати свідоцтво про смерть. Дякую за увагу.

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ольга!

    З цього приводу МЗС України роз'яснює наступне:

    "Реєстрація смерті громадян України, померлих за кордоном, провадиться консулом за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті, виявлення тіла померлого або за місцем поховання.

    У разі реєстрації смерті не в тому консульському окрузі, де проживав померлий, консул, який зареєстрував смерть, повідомляє про реєстрацію смерті дипломатичне представництво або консульську установу України, де померлий перебував на обліку, указавши при цьому його прізвище, ім'я, по батькові, а також номер та дату актового запису про смерть.

    Реєстрація смерті провадиться за письмовою заявою родичів померлого, компетентних органів країни перебування, адміністрації медичного закладу, у якому настала смерть, та інших осіб на підставі:
    • медичного документа про смерть, виданого медичним закладом (документ, виданий медичним закладом, має бути перекладений та легалізований у встановленому порядку);
    • довідки про смерть, виданої компетентними органами держави перебування (документ має бути перекладений та легалізований у встановленому порядку).

    Реєстрація смерті громадян України, які померли в дорозі на морському, річковому, повітряному судні, у потязі або іншому транспортному засобі, провадиться у найближчому дипломатичному представництві або консульській установі України при пред'явленні заявником необхідних документів.

    У графі «Місце смерті» актового запису про смерть указується місцезнаходження дипломатичного представництва або консульської установи, у якій проведена реєстрація смерті.

    На підставі актового запису про смерть консул видає довідку про смерть до органів соціального захисту населення для одержання допомоги на поховання.

    При встановленні надалі відомостей про померлого, яких бракувало, зміни і доповнення до запису акта про смерть уносяться згідно з Положенням про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану.".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ольга Клієнт 7 місяців тому

      Юрий Клементьевич, благодарю, что уделили внимание моему вопросу!

      С уважением , Ольга

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу! Радий бути корисним.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ольго!

    Як оформити свідоцтво про смерть, якщо людина померла за кордоном

    1. Перш за все, вам потрібно зателефонувати в українське консульство тієї країни, де людина померла, і попросити, щоб консульство зареєструвало в їхньому реєстрі факт смерті.

    2. Після цього вам необхідно встановити контакт з моргом, в якому проводять експертизу тіла померлого.

    3. Коли у консульстві зареєструють факт смерті та співставлять всі необхідні документи, вам можуть видати свідоцтво про смерть. Однак ця процедура досить складна.

    Для того, щоб оформити всі необхідні документи та дозволи на вивезення тіла, може знадобитися близько тижня. Тому більшість людей звертаються по допомогу в спеціалізовані похоронні служби та агентства, які допомагають отримати свідоцтво про смерть та транспортувати тіло в Україну. Всі вони є у вільному доступі в інтернеті.

    Тримайте перелік документів, які можуть знадобитися під час транспортування тіла:
    • Свідоцтво про смерть.
    • Санітарна довідка, яка видається в тій країні, в якій померла людина.
    • Обов’язкова довідка про бальзамування (її видає організація, яка проводила процедуру).
    • Довідка про запайку труни (видає судмедексперт).
    • Дозвіл від України на переміщення тіла через кордон (видає наше посольство в тій країні, в якій померла людина).
    • Ольга Клієнт 7 місяців тому

      Дякую за відповідь, Вячеслав Володимирович! Спробую написати листа в Посольство Ураїни в Норвегії з проханням зареєструвати факт смерті, якщо таке можливо в моїй сітуації. Транспортування тіла не потрібно, там була кремація.

      З повагою, Ольга.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України