Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

16 сентября 2023, вопрос №92724

В українському університеті три форми навчання: денна, заочна, дистанційна. Чи є дистанційна форма навчання підставою для відстрочки?

Вітаю! В українському університеті три форми навчання: денна, заочна, дистанційна. Чи є дистанційна форма навчання підставою для відстрочки?

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Якщо мова йде про дистанційну форму здобуття освіти, яка є окремим видом інституційної форми, то відстрочки не буде. Але буває, що особи на денній формі здобувають освіти з використанням технологій дистанційного навчання.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Сердюк  Владислава  Андріївна
    Сердюк Владислава Андріївна 7 месяцев назад

    Юрист, г. Харьков, 2 года опыта

    Доброго дня!

    Дистанційна форма навчання не є окремою сама по собі. Є денна, заочна, вечірня форма навчання. Якщо форма здобуття освіти денна, але навчання проводиться у дистанційному форматі - це Є підставою для відстрочки.

    Так, відповідно до статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" - Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Дистанційна форма навчання - це окремий спосіб навчанні, передбачений законодавством, а лише підвид очного навчання. Насправді є три варіанти навчання: очне, заочне та дуальне.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Стаття 49 ЗУ "Про вищу освіту".

    Основними формами здобуття вищої освіти є:

    1. інституційна (очна (денна, вечірня), заочна, дистанційна, мережева);
    2. дуальна.

    • Очна (денна, вечірня) форма здобуття вищої освіти - це спосіб організації навчання здобувачів вищої освіти, що передбачає проведення навчальних занять та практичної підготовки не менше 30 тижнів упродовж навчального року.
    • Заочна форма здобуття вищої освіти - це спосіб організації навчання здобувачів вищої освіти шляхом поєднання навчальних занять і контрольних заходів під час короткочасних сесій та самостійного оволодіння освітньою програмою в період між ними. Тривалість періоду між навчальними заняттями та контрольними заходами не може бути меншою, ніж один місяць.
    • Дистанційна форма здобуття освіти - це індивідуалізований процес здобуття освіти, що відбувається в основному за опосередкованої взаємодії віддалених один від одного учасників освітнього процесу в спеціалізованому середовищі, що функціонує на основі сучасних психолого-педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій.
    • Дуальна форма здобуття вищої освіти - це спосіб здобуття освіти здобувачами денної форми, що передбачає навчання на робочому місці на підприємствах, в установах та організаціях для набуття певної кваліфікації обсягом від 25 відсотків до 60 відсотків загального обсягу освітньої програми на основі договору. Навчання на робочому місці передбачає виконання посадових обов’язків відповідно до трудового договору.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Тому, якщо Ви зараховні у ВНЗ на денну форму, але з використанням технологій дистанційного навчання - Ви маєте право на відстрочку.

    З повагою, Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України