Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное право, 17 сентября 2023, вопрос №92750 240₴

Вопрос по выезду с Украины в Словакию и обратно

Задавал такой вопрос
https://uristy.ua/question/90569
Что нужно, чтобы отцу доехать до Братиславы, с Братиславы до Москвы и так же обратно. Документы, визы и все прочее.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Олексію!

    В питанні про яке Ви згадуєте, я писав Вам, що у разі, якщо у батька є чинне ПМЖ на проживання в Україні, то цей документ надає йому право безстроково проживати на території України та гарантує максимальний об'єм прав, який тільки може мати негромадянин України.

    Посвідка на постійне проживання в Україні надає батьку такі права (необхідне щодо Вашого питання я виділив жирним шрифтом):
    • проживати на території України без необхідності рахувати дні перебування та щорічно продовжувати документи;
    • відвідувати Україну будь-яку кількість разів на рік або безвиїзно знаходитись в країні;
    • працювати без дозволу на роботу;
    • відкривати та вільно користуватись банківськими рахунками;
    • сплачувати податки як податковий резидент;
    • отримувати візи на території України для поїздок за кордон.
    Тепер пару слів за саму посвідку, про що Ваш батько мусить знати...

    Дія посвідки на постійне проживання у формі книжечки безстрокова, адже у посвідках старого зразка не зазначалась дата закінчення строку дії. Однак, таку посвідку необхідно переоформлювати після досягнення 25 чи 45 років.

    Строк дії посвідки на постійне проживання у формі ID-карти10 років. Бланк такої посвідки потрібно обмінювати (продовжувати посвідку) на новий не пізніше ніж за 15 робочих днів до дати її закінчення. При цьому повторно отримувати дозвіл на імміграцію не потрібно.

    Термін оформлення посвідки на постійне проживання залежить від підстав. У будь-якому випадку, максимальний термін, протягом якого Міграційна служба повинна прийняти рішення — один рік.

    Якщо батько має посвідку на постійне проживання старого зразка, її необхідно замінити на посвідку в формі ID-карти протягом 1 місяця за наступних обставин:

    • досягнення 25 років;
    • досягнення 45 років;
    • зміна складових повного імені (прізвище, ім'я);
    • зміна транслітерації імені (приміром, було Anastasiya, а стало - Anastasiia);

    а також у будь-який час, якщо посвідка непридатна до використання (порвана, заламінована, затерте фото чи особисті дані).

    Що стосується отримання візи до Словаччини, то це цілком залежить від того, громадянином якої країни є Ваш батько.

    У зв'язку з набранням чинності безвізового режиму між Україною та країнами ЄСз 11.06.2017 консульства і візові центри не приймають заяви на відкриття віз для громадян Україна, у яких є біометричні паспорти. Громадяни України - власники звичайних (НЕ біометричних) паспортів можуть, як і раніше, подавати документи для відкриття віз згідно існуючих правил.

    Для оформлення туристичної візи до Словаччини необхідно надати наступні документи:
    • - Закордонний паспорт: оригінал і ксерокопії першої стор. Та шенген віз за останні 3 роки. Термін дії паспорта не менше 3 місяців на момент виїзду з Словаччини. Паспорт повинен містити щонайменше 2 чисті сторінки, призначені для вклеювання віз.

    Не приймаються: паспорт з продовженим терміном дії, паспорта на дівочі прізвища, якщо справжнє прізвище змінено на прізвище мужа.Еслі у туриста на руках кілька закордонних паспортів: надаються всі паспорти в ОРИГІНАЛІ (навіть якщо вийшов термін дії якого-небудь з них).

    • - Копія внутрішнього паспорта тих сторінок, на яких є позначки. Обов'язково повинна бути чітко видна прописка. Якщо прописку видно погано, обов'язково надавати оригінал довідки з ЖЕКу про місце прописки.
    • - 2 однакові кольорові фото (3,5 х 4,5 - 80% особи на білому тлі). Фотографії повинні бути новими, не старше 3 місяців на момент подачі документів. Скановані фото не приймаються.
    • - Документи про сімейний стан: копія свідоцтва про шлюб, розлучення або смерті чоловіка / і.
    • - Анкета туриста (заповнення всіх пунктів - обов'язково).
    • - Довідка з місця роботи на бланку підприємства (з усіма реквізитами, тобто з вказівкою адреси, телефону, факсу), із зазначенням посади та розбивкою окладу по місяцях за останні 6 місяців, підписана директором і головним бухгалтером, завірена печаткою. В довідці обов'язкова фраза про те, що на період поїздки робоче місце зберігається. Якщо в тур їде директор або головний бухгалтер, довідка має бути підписана їх заступником.

    Виписку з банку про наявність рахунку із зазначенням залишку на рахунку (з розрахунком суми не менше 56 євро в день на людину). Якщо банківський рахунок відсутній, необхідно надати лист-спонсорство від спонсора поїздки (найближчий родич), копія його внутрішнього паспорта та довідка про доходи + документ, що доводить спорідненість.

    Громадяни інших країн для отримання візи до Словаччини повинні звернутись до словацької дипустанови в Україні та подати необхідні документи. Наскільки мені відомо, для громадян РФ та БР безвізовий режим призупинений.

    Замовити авіаквитки Братіслава-Москва можете спробувати тут:

    https://avia.tickets.ua/direction/bratislava/mosco...

    Повернутись в Україну можна буде таким самим маршрутом. З чинною посвідкою ПМЖ в Україні, повернення не повинно викликати у батька якісь проблеми на прикордонному пункті пропуску.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Добрый день!

    Перечень документов зависит от того, гражданином какой страны является Ваш отец?

    Для выезда из Украины достаточно загранпаспорта.

    В зависимости от гражданства для въезда в Словакию необходима виза.

    Чтобы потом вернуться в Украину - иностранцу необходимо на пункте пропуска предоставить загранпаспорт и вид на жительство в Украине или визу (ст. 9 ЗУ "О пограничном контроле")

    Пограничники узнав, что Ваш отец был в РФ будут тщательно проверять документы и телефон, просить заполнить специальные анкеты, брать отпечатки пальцев и делать фото. По комментариям людей, которые проходили эту процедуру, пожилым людям помогают в заполнении анкет и прохождении контроля.

    В отдельных случаях, когда возникают вопросы относительно статуса человека или его намерений, Национальная полиция Украины и работники Службы безопасности проводят личную беседу. В таком случае принципиальными являются ответы на вопросы о статусе Крыма и Донбасса и сотрудничества со страной-агрессором. Также важную роль играют обстоятельства, при которых человек попал на территорию РФ и наличие российских документов. В тех случаях, когда фиксируются нарушения законодательства Украины, человека отправляют на более тщательный контроль, или задерживают и направляют в правоохранительные органы для дальнейшего рассмотрения дела.

    Если Ваш отец гражданин РФ он может без визы въехать в Молдову, а с нее в РФ

    С уважением, Дерий В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України