Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 18 сентября 2023, вопрос №92835

Кто имеет право наследства на имущество если мать умерла, а отец женился.

Добрый день сложилась в моей жизни ситуация, 6 месяцев назад не стало мамы. Отец спустя 5 месяцев после её смерти женился и женщина взяла его фамилию. У меня есть сестра но с родителями мы не проживали совместно. Есть 3-х комнатная квартира родителей которая приватизировать на 4 особ( папа, мама, я и сестра). Отец хочет что бы мы с сестрой отказались от маминой доли и переписали её на него, при этом он хочет прописать свою женщину в эту квартиру. Сестра уже отписалась мамину долю на отца, а я не хочу этого делать. Я могу переоформить её на себя и если да это дорогая процедура? Отец утверждает что ква ртира по наследству останется нам с сестрой, но если он пропишите свою женщину в ней и проживёт с ней определённый период жизни, она имеет право потом претендовать на часть этой квартиры? У сестры и у меня есть дети и мы не хотим в будущем иметь проблемы на с далёкой. Как правильно поступить в такой ситуации? А ещё было сказано что нам 4-м нужно подъехать в ЦНАП для её прописки, если мы с сестрой откажемся что бы её прописал Отец, сможет ли он это сделать без нас?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юлія!

    Ваш батько Вас не обманює.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Чи відмовлятись на користь батька - вирішувати особисто Вам. Я б Вам не радив погоджуватись на такі маніпуляції.

    Всього доброго! З повагою.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Я могу переоформить её на себя и если да это дорогая процедура?

    Так зможете, Вам необхідно звернутися до нотаріуса. Розцінки зможете дізнатися у нього.

    Отец утверждает что ква ртира по наследству останется нам с сестрой, но если он пропишите свою женщину в ней и проживёт с ней определённый период жизни, она имеет право потом претендовать на часть этой квартиры?

    При спадкуванні на майно батька по закону матиме право його дружина та його діти (тобто Ви з сестрою) в рівних долях, не залежно від того приписані з батьком чи ні. Батько може скласти Заповіт на Вас та сестру, а може все своє майно заповісти і новій дружині. За життя батька заповіт може бути скасовий або змінений необмежену кількість разів.

    У сестры и у меня есть дети и мы не хотим в будущем иметь проблемы на с далёкой. Как правильно поступить в такой ситуации?

    Якщо батько складе заповіт на Вас з сестрою та не буде змінювати його - його нова дружина не матиме право на квартиру. Якщо заповіту не буде, або він буде складений на нову дружину - вона матиме право на частину майна батька.

    А ещё было сказано что нам 4-м нужно подъехать в ЦНАП для её прописки, если мы с сестрой откажемся что бы её прописал Отец, сможет ли он это сделать без нас?

    Без Вас батько не зможе приписати. Потрібна згода всіх співвласників.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 7 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора.

    Стаття 1270 (Цивільного кодексу України). Строки для прийняття спадщини

    1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    2. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

    Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    2. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    {Частина друга статті 1272 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2435-VI від 06.07.2010, № 1709-VII від 20.10.2014}

    3. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових юридичних послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну правову консультацію, написати тексти правничих документів, попрацювати по Ваших відносинах з органами місцевого самоврядування і державної влади, в тому числі судово-правоохоронними органами тощо.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України