Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 19 сентября 2023, вопрос №92970 400₴

Можно ли взять вытяг с реестра на землю если они были утеряны ? И переписать землю на другого человека?

Добрый вечер, у моей мамы есть земля но документы на нее были потеряны , можно их восстановить? Взять вытяг с реестра И переписать на меня ( на дочку ) ?
Моя мама мать одиночка , есть только я в семье.
С 2013 года мы уехали в Москву, мама отказалась от гражданства Украинского. Получила Российское, потом в Польшу уехали с мамой связь оборвали (возможно потеряна безвести)
По праву я считаюсь наследницей? Играет ли роль что так долго не была в Украине ?
Землей занималась тетя, возможно как то «мошеннически» без участия мамы переписать землю на себя ?
Спасибо вам большое; поможет любой ответ.

Ответы юристов (9)

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    Вітаю Вас, Катерино!

    Хотів би розпочати з того, що Витяг з Кадастру або з Реєстру прав власності на нерухоме майно - не завжди є правовстановлюючим документом на землю, який дає можливість укласти договір купівлі-продажу землі у нотаріуса.

    Документи, які підтверджують, що особа є власником земельної ділянки можна розділити на дві групи:

    1. Документи, видані до 1 січня 2013р.:

    • державний акт на право приватної власності на землю;
    • державний акт на право власності на землю;
    • державний акт на право власності на земельну ділянку.

    2. Документи, які видавалися після 1 січня 2013.:

    • свідоцтво про право власності на нерухоме майно;
    • витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.

    При зміні власника право власності на земельну ділянку без зміни її меж та цільового призначення також посвідчується договором купівлі-продажу або свідоцтвом про право на спадщину.

    Якщо оригінал правовстановлюючого документа загублений, викрадений або пошкоджений, можна отримати дублікат такого документа. Для цього необхідно звернутися у відповідну інстанцію, яка видала оригінал документа.

    ЯКЩО ВИ НЕ ПАМ"ЯТАЄТЕ НАЗВУ ТА РЕКВІЗИТИ ПРАВОВСТАНОВЛЮЮЧОГО ДОКУМЕНТА - ІНФОРМАЦІЮ ПРО ПІДСТАВИ РЕЄСТРАЦІЇ ПРАВА МОЖНА ЗНАЙТИ У ДЕРЖАВНОМУ ЗЕМЕЛЬНОМУ КАДАСТРІ за наявності електронного цифрового підпису або проходження ідентифікації за Банк-ID це можна зробити не виходячи з дому в електронному вигляді.

    Ось адреса для реєстрації в особистому кабінеті Державного земельного кадастру. Після входу в кабінет за електронним цифровим підписом - власнику буде доступна інформація щодо зареєстрованих за його ідентифікаційним номером земельних ділянок, правовстановлюючі документи на підставі було здійснено кадастрову реєстрацію.

    https://e.land.gov.ua/auth_select

    За загальним правилом, у разі втрати або зіпсування документа, лише суб’єкт, що видавав такий документ, може видати його дублікат. При цьому, втрата чинності нормативно-правовим актом, на підставі якого відповідний суб’єкт видавав документ, не є підставою для відмови у видачі дубліката документа. Єдиною підставою, за наявності якої видача дубліката документа не може бути здійснена суб’єктом, який видав такий документ, це ліквідація (припинення діяльності) такого суб’єкта. У такому випадку видача дубліката документа здійснюється правонаступником відповідного суб’єкта або архівною установою (якщо передбачається передача документів до архіву).

    Документи, що підтверджують факт переходу права власності на нерухоме майно від попереднього власника до нового (договори купівлі-продажу, міни, дарування тощо), як правило, видаються нотаріусами. Видача дубліката або копії втраченого документа, виданого вище зазначеними посадовими особами, здійснюється державним нотаріальним архівом. До передачі в архів примірників документів дублікат втраченого документа видається нотаріусом, який посвідчував такий документ.

    Отримати дублікат свідоцтва про право власності на нерухоме майно може лише його власник.

    Якщо оформити дублікати загублених правовстановлюючих документів не представляється можливим у силу певних причин, то необхідно подати до суду позовну заяву про визнання права власності на земельну ділянку або про встановлення юридичного факту. Рішення суду в такому випадку є правовстановлюючим документом.

    Далі дублікат правовстановлюючого документа реєструється в Державному реєстрі прав на нерухоме майно.

    Згідно пункту 53 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою КМУ від 25 грудня 2015 р. № 1127, для державної реєстрації права власності та інших речових прав на земельну ділянку, права власності на об’єкт нерухомого майна, реєстрацію яких проведено до 1 січня 2013 р. відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, у зв’язку із втратою, пошкодженням чи зіпсуванням відповідного державного акта на право власності чи постійного користування земельною ділянкою, свідоцтва про право власності на нерухоме майно подаються:

    1. копія примірника втраченого, пошкодженого чи зіпсованого державного акта, свідоцтва про право власності на нерухоме майно;
    2. оголошення про втрату документа у друкованих засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження або місцевої чи регіональної сфери розповсюдження за місцезнаходженням нерухомого майна, в якому повинні бути зазначені назва документа, його номер і дата видачі, на чиє ім’я виданий, яким органом (крім випадків пошкодження чи зіпсування документа).

    Громадяни та юридичні особи України, а також територіальні громади та держава мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод (ст. 131 ЗК України). Угоди про перехід права власності на земельні ділянки укладаються в письмовій формі та нотаріально посвідчуються (ст. 132 ЗК України).

    Отже, після відновлення втраченого правовстановлюючого документа на земельну ділянку необхідно звернутись до нотаріуса для оформлення договору відчуження.

    Для більш точної відповіді куди звертатись - слід зрозуміти який саме правовстановлюючий документ втрачено?

    Гарного Вам дня та успішного вирішення проблеми!

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Щоб переоформити право власності на земельну ділянку - повинні бути правові підстави, а саме прийняття спадщини, оформлення договору купівлі-продажу, оформлення договору дарування і т.д.

    Просто взяти Витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно та переписати земельну ділянку на себе - не вийде.

    Якщо Вашої мами немає в живих , тоді Вам необхідно було протягом 6 місяців з дня її смерті звернутись до консульства та подати заяву про прийняття спадщини. Ви відноситесь до спадкоємців першої черги, тому якщо у Вашої мами не було батьків - весь спадок переходить до Вас. Але, якщо Ви заяву не подали - відновити строки прийняття спадщини можливо лише в судовому порядку.

    За відсутності Вашої заяви про прийняття спадщини - тьотя, як спадкоємець другої черги, також могла прийняти спадщину та переоформити земельну ділянку на себе.

    Спочатку потрібно дізнатися інформацію про Вашу маму - чи в живих, яке майно перебувало у її власності (за життя Ваша мама могла земельну ділянку або інше майно продати, подарувати, заповісти), який був сімейний стан, тощо.

    Якщо Ви знаєте кадастровий номер земельної ділянки - Ви можете перевірити хто є її власником.

    Також цікавить питання - мама повністю припинила громадянство України (був виданий Указ Президента) чи вона має подвійне громадянство?

    Щоб предметно Вам допомогти потрібно мати більше інформації, адже варіантів розвитку подій дуже багато.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович

    Еще раз здравствуйте, Екатерина!

    В случае, если Ваша мама отказалась от гражданства Украины ей должны были выдать в Консульстве / Посольстве Украины в РФ при сдаче паспортов гражданки Украины (внутреннего и заграничного) - Справку о прекращении гражданства Украины (Довідка про припинення громадянства України) за печатью и подписью как правило Посла или Консула и гербовой печатью Консульства / Посольства Украины в РФ. В данном документе указывается, что гражданство Украины прекращено на основании Указа Президента Украины ___ дата ___ № ___. По каждому гражданину или их группе издаётся Указ Президента. Если Указа не было - Ваша мать считается гражданкой Украины, даже если считала иначе.

    В Вашем случае конечно проблема в политической ситуации и возможной дискриминации украинскими чиновниками по признаку гражданства... Признают ли доверенность российского нотариуса в случае осуществления попытки восстановить документы по доверенности - тоже большой вопрос.

    В любом случае для восстановления документов и последующей продажи Вашей матери необходим либо Паспорт гражданки Украины и ИНН физ.лица по которому была зарегистрирована земля, или же Паспорт гражданки РФ + справка, подтверждающая выход с гражданства Украины и последующее получение статуса резидента Украины в органах Государственной налоговой службы. В таком случае придется переоформлять присвоенный при гражданстве Украины налоговый номер (ИНН) на паспорт гражданки РФ, т.к. в большинстве государственных реестров привязка идёт именно к идентификационному номеру ИНН.. Но я сомневаюсь, что Вас сейчас впустят в Украину с паспортами РФ даже через третьи страны и Вы сможете восстановить что-то... Уж извините. Кроме того, законом запрещено переоформлять земли сельхозназначения на иностранных граждан. Их можно только наследовать иностранцам (ч. 5 ст. 22 Земельного кодекса Украины).

    В идеале Вашей матери нужно точно определиться - был ли Указ о выходе из гражданства, или она для РФ продекларировала, что оказалась от украинского гражданства?! В период с 2014 по 2023, насколько я знаю, никакие Указы Президент Украины по запросам с Посольства и Консульств Украины в РФ - не принимал и не издавал. Если паспорт утерян или был сдан - его можно / нужно восстановить... в ближайшем Консульстве... Грузия или Турция например. Для этого понадобится свидетельство о рождении, какой-нибудь документ выданный Украиной или украинскими учреждениями, организациями с фотографией, иные подтверждающие данные - ксерокопии паспортов (внутреннего или заграничного) и т.д. Если данные о Вашей маме есть в Едином государственном демографическом реестре (который функционирует с 2015 года) - будет проще.

    Опять же, надо понимать регион, где находится эта земля и где можно найти правоустанавливающие документы... Если земли оформлялись до 2013 года, то правоустанавливающими документами является - Акт на право собственности на землю. В разные годы их выдавали разные органы... Документы могли попасть в зону боевых действий и быть уничтожены. Уточните у нее, что восстанавливать то надо?

    С 1992-2001 гг. в Украине действовал государственный акт на земельный участок розового (красного) цвета, не содержащий кадастрового номера земельного участка. Исключение из этого случая существовало только в отношении Киева, в котором во второй половине 90-х годов был внедрен программный комплекс "Кадастр". С помощью ДК "Кадастр" осуществлялось ведение Киевского городского земельного кадастра. Государственные акты на земельный участок, которые издавались в Киеве после запуска городского земельного кадастра содержали кадастровый номер земельного участка сокращенного типа, например 66506038, без указания кода административно-территориального раздела для г. Киева (8000).

    В случае если был такой акт - его нужно восстанавливать в органе местного самоуправления (мэрии, сельсовете, райгосадминистрации). Кроме того - нужно присваивать кадастровый номер, а значит проводить изготовление земельной документации сертифицированным инженером - землеустроителем.

    Если Ваш государственный акт на земельный участок розового цвета без кадастрового номера, то для переоформления земельного участка на другое лицо необходимо пройти процедуру присвоения кадастрового номера земельному участку. Результатом присвоения кадастрового номера земельному участку является выписка из Государственного земельного кадастра о земельном участке. Без такого Выписки сейчас невозможно ни продать, ни подарить, ни обменять, ни унаследовать земельный участок.

    Государственный акт в период 2002–2008 гг.Принятие нового Земельного кодекса Украины в 2001 году обусловило необходимость принятия новых законов, являвшихся логическим продолжением положений Земельного кодекса, а также приведение подзаконных актов в соответствие с положениями последнего. В этой связи в 2002 году была утверждена новая форма госакта зеленого цвета.

    В новом госакте уже нельзя было указывать больше одного земельного участка. Введение в действие базы государственного земельного кадастра позволило присвоить каждому, внесенному в кадастр, земельный участок отдельный уникальный кадастровый номер. Каждый кадастровый номер состоит из 19 цифр, разделенных двоеточиями и содержит информацию о коде региона, кадастровой зоне, квартале и номере конкретного земельного участка.

    Государственный акт зеленого цвета, как и розовый, остается в силе и по настоящее время. Однако, для заключения соглашений по земельному участку, в любом случае необходимо получить выписку из государственного земельного кадастра.

    Государственный акт в период 2009-2012 гг.Необходимость усовершенствования формы госакта, утвержденной в 2002 году, в конце 2008 года обусловила внесение изменений в Постановление КМУ № 449 от 02.04.2002. Обновленная форма госакта печаталась на бланках синего цвета. Основные изменения в форму заключались в дополнении госакта отдельным полем для указания идентификационного номера (кода) собственника земельного участка.

    Дело в том, что до этого времени собственник земельного участка идентифицировался по фамилии, имени, отчеству (если юридическое лицо, то по наименованию). Когда имя или наименование отмечалось с ошибками, возникали проблемы, связанные с распоряжением правами относительно такого земельного участка. Госакт с ошибками не давал возможности заключить какие-либо договоры, а решалась такая проблема, в частности путем выдачи дубликата госакта из-за утраты госакта с ошибкой. Обновленная форма госакта образца 2008 решила такие проблемы.

    Государственный акт синего цвета также остается действующим и сегодня, но для распоряжения правами относительно земельного участка необходимо получить выписку из ДЗК (государственного земельного кадастра).

    Выписка (Витяг) и Свидетельство с 2013 по 2015 годС 2013 года вступили в силу ряд законов, согласно которым было разделено понятие регистрации данных о земельном участке в кадастре и понятие регистрации прав (собственности, пользования, сервитута и т.д.) о земельном участке.С 2013 г. внесением данных по земельному участку в государственный земельный кадастр, в т.ч. присвоением кадастрового номера, занимаются органы Госгеокадастра (Госземагентства). Регистрацию прав же осуществляют органы местного самоуправления, подконтрольные Министерству юстиции. Более подробно ознакомиться с процедурой регистрации прав на земельный участок можно на странице Регистрация права на земельный участок в реестре прав.Следовательно, в качестве подтверждения внесения данных о земельном участке в Государственный земельный кадастр выдается выписка из кадастра. В подтверждение регистрации права относительно земельного участка – выписка (свидетельство) из Государственного реестра вещных прав на недвижимое имущество.

    Выписка (Витяг) с 2016 годаС 2016 года и по настоящее время по результатам регистрации права на земельный участок выдается только выписка из Государственного реестра прав на недвижимое имущество. Свидетельство о регистрации права собственности на земельный участок больше не выдается.

    Иваненко Мария Владимировна
    Иваненко Мария Владимировна 7 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 27 лет опыта

    если есть кадастровый номер земли,то можно пробить,кто владелец земли на данном этапе,но если Вы и мама граждане страны-агрессора,Вы ничего не сможете оформить.и маму нужно либо искать,либо признавать безвести отсутствовующей,иначе никак

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Катерина!

    Дійсно, для виконання правочину по відчуженню земельної ділянки у будь якій формі недостатньо отримати витяг з Державного земельного кадастру, оскільки Ви не є власником землі. Для того, перш за все потрібні потрібні підстави, які нададуть Вам таке право, наприклад, спадкування, дарування, купівля-продаж тощо.

    У випадку, якщо Ви не є власником земельної ділянки, то витяг Вам не нададуть.

    Згідно Закону України «Про Державний земельний кадастр» підставами для відмови у наданні витягу із Державного земельного кадастру є:

    1) у Державному земельному кадастрі відсутні запитувані відомості;

    2) із заявою про надання відомостей з Державного земельного кадастру звернулася неналежна особа;

    3) документи подані не в повному обсязі та/або не відповідають вимогам, встановленим законом.

    Для отримання Вами права на згадану земельну ділянки є лише 2 шляхи:

    1. Ваша матір передає Вам земельну ділянку у одному з передбачених законом порядків, що, я так собі розумію, наразі неможливо фізично, оскільки зв'язок з матір'ю втрачений Вами остаточно.

    2. Ви визнаєте свою матір померлою або безвісно зниклою. Якщо для підтвердження смерті матері у Вас немає жодного доказу, то визнати її безвісно зниклою чи безвісно відсутньою цілком реально.

    Отже зупинемося на цьому останньому більш детально.

    Законом України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» визначено, що особою, зниклою безвісти вважається фізична особа, стосовно якої немає відомостей про її місцеперебування на момент подання заявником заяви про її розшук.

    Умови для визнання фізичної особи безвісно відсутньою такі:

    особа відсутня за місцем свого постійного проживання протягом одного року;заінтересованим особам нічого не відомо про місце її перебування протягом одного року;вжиті заходи для встановлення місця перебування фізичної особи не дали результатів;питання, заради яких заявник просить визнати фізичну особу безвісно відсутньою, є юридично важливими та не можуть бути вирішені без такого визнання (ст. 43 ЦК України).

    Особа набуває статусу такої, що зникла безвісти, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи безвісти та її розшук або за рішенням суду (про визнання фізичної особи безвісно відсутньою) та вважається зниклою безвісти до моменту припинення її розшуку (до встановлення місцеперебування, місця поховання чи місцезнаходження останків особи, зниклої безвісти).

    Заява про факт зникнення особи безвісти та її розшук подається до Національної поліції України, органу уповноваженого на розшук осіб, зниклих безвісти, зокрема родичем такої особи.

    Фактично, особа набуває статусу такої, що зникла безвісти, при тих чи інших обставинах, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи безвісти та її розшук, однак для реалізації механізму захисту прав та інтересів такої особи, в більшості випадків необхідне рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою.

    Фізичну особу може бути визнано безвісно відсутньою лише в судовому порядку.

    Заяву про визнання фізичної особи безвісно відсутньою може бути подано заявником (членом сім`ї, родичем) до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна

    ГОЛОВНЕ ДЛЯ ВАС, ЩО МАЄ СТАТИСЯ У РАЗІ ВИЗНАННЯ ВАШОЇ МАТЕРІ БЕЗВІСНО ЗНИКЛОЮ, ЦЕ МОЖЛИВІСТЬ ОТРИМАТИ ЇЇ МАЙНО.

    В даному випадку мова йде також про отримання у розпорядження земельної ділянки, яке відбувається у вигляді призначення Вас опікуном безвісно відсутньої.

    Справа в тім, що наслідками визнання фізичної особи безвісно відсутньою буде встановлення опіки над майном. Опіка над майном надає Вам практично ті самі права, що і отримання землі у власність:

    • На підставі рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою нотаріус за останнім місцем її проживання описує належне їй майно та встановлює над ним опіку. За заявою заінтересованої особи чи органу опіки та піклування над майном фізичної особи, місце перебування якої невідоме, опіка може бути встановлена нотаріусом до ухвалення судом рішення про визнання її безвісно відсутньою.

    Опікун над майном фізичної особи, визнаної безвісно відсутньою, або фізичної особи, місце перебування якої невідоме, приймає виконання цивільних обов’язків на її користь, погашає за рахунок її майна борги, управляє цим майном в її інтересах, надає за рахунок цього майна утримання особам, яких вони за законом зобов’язані доглядати.

    Опіка над майном припиняється в разі скасування рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою, а також у разі появи фізичної особи, місце перебування якої було невідомим (ст. 44 ЦК України).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин
    12.5%
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Самого лише витягу недостатньо , треба мати державний акт на право власності чи свідоцтво чи договір дарування чи купівлі-продажу чи аби ця ділянка була вписана у свідоцтво на право спадщини , виданого нотаріусом.

    Якщо мама ваша є громадянкою рф це значно ускладнює всі дії.

    Наразі ви можете у реєстрі нерухомого майна та їх обтяжень замовити інформацію , щодо того хто на даний час є власником землі за кадастровим номером і на яких правових підставах.

    Далі вивчати ситуацію і думати над подальшими діями.

    Якщо у вас є громадянство України то можливо через суд можна буде , щось зробити, однак власника землі( маму вашу) , треба шукати , або звернутися до суду за визнанням факту зникнення безвісти чи визнання померлою.

    далі вступати у спадок вам, відмову нотаріуса отримати і у суді визнати право власності на землю у порядку спадкування за собою (дочкою).

    Якщо родичка мами в Україні не мала документів то навряд чи вона змогла щось переоформити.

    громадянка рф зараз не оформить правочин з землею бо внаслідок вторгнення рф на території України 24.02.22 оголошено воєнний стан Указом Президента України№ 64/2022 та дипломатичні відносини, угоди та обмін документами з рф припинено.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    7.5%

    Доброго дня, відмовитися від Українського громадянства не можна. Тому, є великі шанси, що ваша мати досі вважається громадянкою України.

    для вирішення вашого питання, треба обов'язкова присутність вашої матері. У разі її смерть, вы у будь якому випадку будете мати право на спадщину. Треба більш детально аналізувати вашу ситуацію.

    Пуха Наталія ТендерОк
    10%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питанням

    Витяги отримати дублікати так можна

    Оформити спадок, або дарування можливо як в Україні так і за кордоном.

    Щодо оформлення нерухомості, як спадок від мами:

    Іноземний елемент у спадкуванні може виражатися в одній з таких трьох ознак: 1) спадкодавець або спадкоємець є громадянином України, який проживає за межами України, іноземцем, особою без громадянства або іноземною юридичною особою; 2) спадщина знаходиться на території іноземної держави; 3) юридичний факт, який створює, змінює чи припиняє правовідносини, мав чи має місце на території іноземної держави (наприклад, смерть спадкодавця на території іншої держави чи народження дитини, спадкові права якої захищалися до її народження в іншій державі, тощо).

    За наявності хоча б однієї із вказаних ознак, до відносин спадкування будуть застосовуватися положення Закону України «Про міжнародне приватне право».

    Відповідно до статті 71 Закону України «Про міжнародне приватне право» спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України.

    Крім норм Закону України «Про міжнародне приватне право», спадкування з іноземним елементом може регулюватись нормами міжнародних договорів.

    Таким міжнародним договором є Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах, підписана від імені України у м. Мінську 22 січня 1993 року і ратифікована Законом України від 10 листопада 1994 року № 240/94-ВР (далі - Конвенція), що була чинна на час розгляду справи судами попередніх інстанцій.

    Згідно зі статтею 44 Конвенції громадяни кожної із Договірних сторін можуть спадкувати на територіях інших Договірних сторін майно чи права за законом чи за заповітом на рівних умовах і в тому ж об`ємі, як і громадяни даної Договірної сторони.

    Відповідно до статті 45 цієї Конвенції право спадкування майна, крім випадків, передбачених пунктом 2 вказаної статті, визначається по законодавству тієї Договірної Сторони, на території якої спадкодавець мав останнє місце проживання.

    У пункті 2 статті 45 Конвенції визначено, що право спадкування нерухомого майна визначається за законодавством Договірної Сторони, на території якої знаходиться це майно.

    У статті 48 Конвенції передбачено, що провадження в справах про спадкування рухомого майна компетентні вести установи Договірних Сторін, на території яких спадкодавець мав останнє місце проживання на час своєї смерті. Провадження в справах про спадкування нерухомого майна компетентні вести установи Договірних Сторін, на території яких знаходиться нерухоме майно.

    Спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України, тобто спадкування нерухомого майна здійснюється за матеріальним правом держави, на території якого це майно знаходиться (стаття 71 Закону України «Про міжнародне приватне право»).

    Успіхів

    Токмач Галина Николаевна

    Вітаю!

    Відчуження земельної ділянки – це перехід права власності від однієї особи до іншої шляхом укладання різних угод: купівлі-продажу, дарування, пожертви, обміну, ренти, поділу майна, припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно і т. д.

    01 липня 2021 року набрав чинності Закон України від 31 березня 2020 року № 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» (далі - Закон), відповідно до якого набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть:

    а) громадяни України;

    б) юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади;

    в) територіальні громади;

    г) держава.

    Право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення може також набуватися банками лише в порядку звернення стягнення на них як на предмет застави. Такі земельні ділянки мають бути відчужені банками на земельних торгах протягом двох років з дня набуття права власності.

    Іноземцям, особам без громадянства та юридичним особам заборонено набувати частки у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, членство у юридичних особах (крім як у статутному (складеному) капіталі банків), які є власниками земель сільськогосподарського призначення. Цей абзац втрачає чинність за умови та з дня схвалення на референдумі рішення, визначеного абзацом восьмим цієї частини.

    Набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення юридичними особами, створеними і зареєстрованими за законодавством України, учасниками (засновниками) або кінцевими бенефіціарними власниками яких є особи, які не є громадянами України, може здійснюватися з дня та за умови схвалення такого рішення на референдумі.

    Порядок відчуження земельної ділянки коротко виглядає так

    1. Підготовка документації, необхідної для здійснення угоди – це документи, які:
    1. паспорт та ідентифікаційний код; 2. акт на землю, свідоцтво на право власності; 3. крім перелічених, можуть знадобитися й інші документи, які залежать від наявності на земельній ділянці будь-яких об'єктів нерухомості. 4. висновок експерта, щодо оцінки землі – вона потрібна для підрахунку оподаткування.
    1. Подання нотаріусу підготовлених документів
    2. Перевірка майна на наявність заборон та відчуження земельної ділянки (в державному реєстрі)
    3. Оформлення документів (договорів) нотаріусом, оплата послуг, сплата податків.
    4. Оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, новому власнику.

    Увага! Іноді замість договору купівлі-продажу землі використовують договір дарування. Такий договір дійсно зменшить податок, необхідний при реалізації такої угоди, але з іншого боку він же збільшить ризики для продавця, адже в разі визнання такого договору недійсним колишньому власникові землі буде досить таки складно повернути свої гроші, так як за документами – це був подарунок, який передається безкоштовно.

    Невірно оформлені документи на відчуження земельної ділянки можуть спричинити за собою не тільки відмову нотаріуса в укладенні такого договору, але і визнання даної угоди недійсною, а відповідно і її розірвання з усіма витікаючими з цього наслідками, оплатами неустойок, штрафних санкцій, втратою сплачених податків, послуг нотаріуса, а в деяких випадках і повної втрати грошей, отриманих за ділянку.

    Джерело - https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%92%D1%96%D0%B4%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F_%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D1%97_%D0%B4%D1%96%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D1%80%D1%96%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%D0%BC_%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0#:~:text=%D0%92%D1%96%D0%B4%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D1%97%20%D0%B4%D1%96%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B8%20%E2%80%93%20%D1%86%D0%B5%20%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%85%D1%96%D0%B4,%D0%BD%D0%B0%20%D0%BD%D0%B5%D1%80%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%BC%D0%B5%20%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BE%20%D1%96%20%D1%82.

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України