Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 20 сентября 2023, вопрос №93000

Чи повідомила я співвласників про продаж своєї частки квартири ?

Добрий день ! В мене питання про продаж частки квартири. Коли співвласник знаходиться за кордоном (а саме в росії ), їх 2-є - моя сестра та її донька доросла . Я про свій намір продати свою частку повідомила їх через пошту цінним листом. Лист повернувся. А також повідомляла в смс по вайберу. Вони звісно пишуть , що нічого не отримували не якого листа . Коли я питала нотаріуса, вона каже, що така угода буде не дійсна , тому що вони не отримали листа і типу їх не повідомили . Що це потрібно тільки , щоб нотаріус оформлювали лист про їх повідомлення о продажі.
Питання - чи повідомила я співвласників согласно закону ( читала закони - письмово або нотаріус , або цінним листом пошти ).? Нотаріуси відмовляються в загалі оформлювати таки листи , бо вони не отримають їх, того що вони за кордоном .
Вони я так розумію не хочуть з'вязуватись з проблемними угодами , щоб їх не чипали у суді.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеся!

    В законі не кажеться, що повідомлення повинно бути нотаріально завіреним.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно статті 84 ЗУ "Про нотаріат" нотаріус передає заяви фізичних та юридичних осіб іншим фізичним та юридичним особам, якщо вони не суперечать закону та не містять відомостей, що порочать честь і гідність людини. Заяви надсилаються поштовим відправленням з повідомленням про вручення або передаються адресатам особисто під розписку. Заяви можуть передаватися також з використанням технічних засобів.

    Так, пунктом 5 глави 1 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 №296/5, визначені дії нотаріуса при посвідченні договору у разі реалізації переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності.

    5.1. У разі якщо один з учасників спільної часткової власності продає належну йому частку в спільній власності іншій особі, нотаріус повинен упевнитись у тому, що продавець у письмовій формі повідомив усіх інших учасників спільної часткової власності (як фізичних, так і юридичних осіб) про свій намір продати свою частку іншій особі із зазначенням ціни та інших умов, на яких продається ця частка.

    5.2. Доказом повідомлення учасників спільної часткової власності про подальший продаж частки в спільному майні є або свідоцтво, видане нотаріусом, про передачу їм заяви продавця, або заява учасників спільної часткової власності про відмову від здійснення права переважної купівлі частки майна, що продається (із зазначенням ціни та інших умов продажу цієї частки). Справжність підпису на заяві має бути засвідчена нотаріально.

    5.6. Якщо решта учасників спільної часткової власності відмовиться від здійснення права переважної купівлі або не здійснить цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо іншого майна - протягом десяти днів з дня одержання повідомлення про намір і умови продажу, то нотаріус після одержання заяви про відмову або після спливу встановленого терміну може посвідчити договір купівлі-продажу частки спільного майна іншій особі.

    5.7. Договір купівлі-продажу частки спільного майна іншій особі може бути посвідчений нотаріусом за наявності відомостей про те, що учасники спільної часткової власності відмовились одержати надіслані на їх адресу заяви продавця про його намір продати свою частку. Про цю обставину повинна свідчити зроблена на зворотному повідомленні відмітка органу зв'язку.

    5.8. Договір купівлі-продажу частки спільного майна іншій особі може бути посвідчений також у разі, якщо адреса інших учасників спільної часткової власності невідома. На підтвердження цього повинен бути наданий документ відповідного компетентного органу (довідкової служби, адресно-довідкового бюро тощо).

    Висновок

    Угода буде дійсна. Якщо Ви відправляли рекомендований лист за місцем реєстрації інших співвласників - Ви належним чином повідомили їх.

    Крім того. Ви можете продати свою частку, навіть, не повідомивши інших співвласників. Деякі нотаріуси посвідчують такі договори купівлі-продажу. Якщо один нотаріус не хоче реєструвати договір - зверніться до іншого. Проте, протягом року після продажу квартири, Ваша сестра або її донька може в судовому порядку повернути собі право бути покупцем, але для цього їм потрібно внести всю суму вартості Вашої частини квартири на депозит суду. Ці кошти будуть повернені покупцю.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України