Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 22 сентября 2023, вопрос №93214

Умерли родственники на оккупированной территории на нуле

Добрый день , как мне освидетельствования смерть для вступления в наследство если родственники умерли в оккупации на территории на линии соприкосновения и никаких документов о их смерти я предоставить чисто физически не смогу ?

Ответы юристов (3)

    Остропольський Василь Леонідович

    Через рішення суду, а саме встановити факт смерті.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Антоне!

    Вам потрібно встановлювати факт смерті у судовому порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 7 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Вам потрібно звернутись із заявою до суду. Це робиться в рамках окремого (непозовного) провадження в цивільному судочинстві, а саме провадження про встановлення фактів що мають юридичне значення.

    Заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання. Заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім’ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов’язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника. Справи про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду. Копія судового рішення видається учасникам справи негайно після його ухвалення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України