Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 23 сентября 2023, вопрос №93290 250₴

Какой может быть штраф и как его возможно уменьшить.

Добрый вечер, помогите, пожалуйста, понять ситуацию. Я на данный момент нахожусь в Германии. В Украине я имею грузовую машину. На ней ехал водитель, его остановила транспортная полиция и составила протокол из за отсутствия «транспортной книжки водителя». 27 сентября состоиться рассмотрение. Физически находиться я там не смогу, по понятным причинам. Какие штрафы? Как возможно решить данный вопрос? Что будет, если не явиться на суд?

Ответы юристов (10)

    Винограденко Антон Анатолійович
    20%

    Доброго дня! Ви можете ігнорувати розгляд справи. Рішення Укртрансбезепекою буде винесено і без вас. За відсутність роздруківок обліку робочого часу, тахокарт, індивідуальної книжки водія чи протоколу перевірки та адаптації тахографа Укртрансбезпека застосує штраф у розмірі 17 000 грн на підставі абзацу 3 частини 1 статті 60 Закону «Про автомобільний транспорт».

    Але якщо у вас є аргументи на вашу користь щодо зазначеного порушення - звісно краще бути присутнім при розгляді справи. Якщо ви не будете приймати участь у розгляді справи - ви можете у подальшому спробувати скасувати такий штраф через суд.

    • Алена Клиент 7 месяцев назад

      а если водитель поедет, который был за рулем? Какие могут быть аргументы, чтобы уменьшить штопф

      • Винограденко Антон Анатолійович

        Наприклад наголошувати, що підприємство не надавало комерційні послуги, а перевозило вантаж для власних потреб. В такому випадку застосовувати тахограф або контрольну книжку не обов'язково.

        Ні, вам потрібно, як керівнику, надати довіреність на представництво інтересів вашого фоп/ТОВ такому водію. Тільки після цього він зможе приймати участь у розгляді справи.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    10%

    Доброго дня.

    Мабуть мається на увазі відсутність індивідуальної контрольної книжки водія. За вказане порушення передбачено застосування адміністративно-господарського штрафу на суму 17000 грн., на підставі ч.1 абз. 3 ст. 60 Закону України «Про автомобільний транспорт». Накладається він управлінням Держтрансбезпеки.

    Щоб надати практичну допомогу потрібно знати більше подробиць та вивчити первісні документи

    Щоб

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Алена!

    Добрый вечер, помогите, пожалуйста, понять ситуацию. Я на данный момент нахожусь в Германии. В Украине я имею грузовую машину. На ней ехал водитель, его остановила транспортная полиция и составила протокол из за отсутствия «транспортной книжки водителя». 27 сентября состоиться рассмотрение. Физически находиться я там не смогу, по понятным причинам. Какие штрафы? Как возможно решить данный вопрос? Что будет, если не явиться на суд?

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про автомобільний транспорт

    Стаття 60. Відповідальність за порушення законодавства про автомобільний транспорт

    ...

    перевезення пасажирів та вантажів за відсутності на момент проведення перевірки документів, визначених статтями 39 і 48 цього Закону, - штраф у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Потенційний штраф - у розмірі 17000 грн.

    За неявку на розгляд справи вона просто буде розглянута без Вашої участі.

    Раджу звернути увагу на судову практику:

    Відповідно до частини другої статті 48 Закону № 2344 документами для здійснення внутрішніх перевезень вантажів є:

    для автомобільного перевізника - документ, що засвідчує використання транспортного засобу на законних підставах, інші документи, передбачені законодавством;

    для водія - посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційні документи на транспортний засіб, товарно-транспортна накладна або інший визначений законодавством документ на вантаж, інші документи, передбачені законодавством.

    Як визначено частиною першою статті 50 закону № 2344 договір про перевезення вантажу автомобільним транспортом укладається відповідно до цивільного законодавства між замовником та виконавцем у письмовій формі (договір, накладна, квитанція тощо).

    Відповідно до частини восьмої статті 53 Закону № 2344 водії транспортних засобів, що належать резидентам або нерезидентам України, зобов`язані допускати до перевірки тахографів посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, надавати їм реєстраційні листки режиму праці та відпочинку водіїв тахокарти, а також, у разі якщо у транспортному засобі використовуються цифрові тахографи, роздруковувати на паперовому носії інформацію про роботу та відпочинок водіїв.

    Відповідно до статті 18 Закону № 2344 з метою організації безпечної праці та ефективного контролю за роботою водіїв транспортних засобів автомобільні перевізники зобов`язані: організовувати роботу водіїв транспортних засобів, режими їх праці та відпочинку відповідно до вимог законодавства України; здійснювати заходи, спрямовані на забезпечення безпеки дорожнього руху; забезпечувати виконання вимог законодавства з питань охорони праці; здійснювати організацію та контроль за своєчасним проходженням водіями медичного огляду, забезпечувати їх санітарно-побутовими приміщеннями й обладнанням.

    Контроль за роботою водіїв транспортних засобів має забезпечувати належне виконання покладених на них обов`язків і включає організацію перевірок режимів їх праці та відпочинку, а також виконання водіями транспортних засобів вимог цього Закону та законодавства про працю.

    Положення щодо режимів праці та відпочинку водіїв транспортних засобів визначається законодавством.

    Особливості регулювання робочого часу та часу відпочинку водіїв колісних транспортних засобів та порядок його обліку встановлюється Положенням про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, який затверджений Наказом Міністерства транспорту та зв`язку України від 07.06.2010 № 340 (Положення № 340).

    Згідно з пунктом 1.3 Положення №340 вимоги цього Положення поширюються на автомобільних перевізників та водіїв, які здійснюють внутрішні перевезення пасажирів чи/та вантажів колісними транспортними засобами. (далі - ТЗ).

    На підставі пункту 6.1 Положення № 340 автобуси, що використовуються для нерегулярних і регулярних спеціальних пасажирських перевезень, для регулярних пасажирських перевезень на міжміських автобусних маршрутах протяжністю понад 50 км, вантажні автомобілі з повною масою понад 3,5 тонн повинні бути обладнані діючими та повіреними тахографами.

    Згідно з пунктом 6.3 Положення №340 водій, що керує ТЗ, який не обладнаний тахографом, веде індивідуальну контрольну книжку водія (додаток 3).

    Таким чином, законодавством визначено обов`язковість обладнання вантажних автомобілів з повною масою понад 3,5 тон тахографами, а у випадку відсутності тахографа водій вантажного автомобіля з повною масою понад 3,5 тон повинен мати індивідуальну контрольну книжку, яка відображає відомості про тривалість змінного періоду керування і є іншим способом контролю водіїв.

    Порядок використання тахографів встановлено Інструкцією з використання контрольних пристроїв (тахографів) на автомобільному транспорті, затвердженого Наказом Міністерства транспорту та зв`язку України від 24.06.2010 № 385 (Інструкція № 385).

    Відповідно до пункту 1.4 Інструкції № 385 тахограф це обладнання, яке є засобом вимірювальної техніки, призначене для встановлення на транспортних засобах для показу та реєстрації в автоматичному чи напівавтоматичному режимі інформації про рух таких транспортних засобів та про певні періоди роботи їхніх водіїв.

    За приписами пункту 3.3. Інструкції № 385 водій транспортного засобу, обладнаного тахографом, повинен мати при собі: протокол про перевірку та адаптацію тахографа до транспортного засобу; заповнені тахокарти у кількості, що передбачена ЄУТР, або картку водія чи роздруківку даних роботи тахографа у разі обладнання транспортного засобу цифровим тахографом.

    Згідно з пунктом 3.5 Інструкції № 385 перевізники забезпечують водіїв, які відправляються в рейс, необхідною кількістю тахокарт або паперу для роздруківки даних, що відповідають типу тахографа (аналоговий, цифровий); зберігають інформацію, отриману за допомогою тахографа, кожного водія протягом 12 місяців з дати останнього запису, а протоколи перевірки та адаптації тахографа до транспортного засобу, свідоцтва про повірку протягом одного року з дати закінчення терміну їх дії; аналізують інформацію щодо дотримання режимів праці та відпочинку водіїв, отриману за допомогою тахографа, а в разі виявлення порушень вживають заходів щодо недопущення та запобігання виникненню їх в подальшому.

    Підсумовуючи викладене, суд зазначає, що положеннями статті 48 Закону України «Про автомобільний транспорт» передбачено необхідність наявності як у перевізника так, і у водія інших документів, передбачених законодавством, а наявність протоколу про перевірку та адаптацію тахографа до транспортного засобу, або індивідуальної контрольної книжки водія - в разі не обладнання транспортного засобу тахографом, передбаченої Інструкцією з використання контрольних пристроїв (тахографів) на автомобільному транспорті, затвердженою Наказом Міністерства транспорту та зв`язку України № 385 від 24.06.2010, та Положенням про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затвердженого Наказом Міністерства транспорту та зв`язку України № 340 від 07.06.2010.

    Державному контролю підлягають усі транспортні засоби українських та іноземних перевізників, що здійснюють автомобільні перевезення пасажирів і вантажів на території України.

    Такий контроль здійснюють уповноважені органи Уктрансбезпека шляхом проведення перевірок, зокрема, рейдових.

    У зв`язку з цим, автомобільні перевізники, водії повинні мати і пред`являти уповноваженим особам документи, на підставі яких виконують вантажні перевезення.

    До документів для здійснення внутрішніх перевезень обов`язковими є картка водія у випадку обладнання транспортного засобу тахографом або індивідуальна контрольна книжка водія, завдяки якій здійснюється державний контроль за додержанням водієм режиму праці та відпочинку у випадку відсутності тахографа. Уповноважені особи мають право перевіряти наявність вказаних документу під час здійснення як міжнародних, так і внутрішніх перевезеннях.

    Однак, як правильно визначено судом першої інстанції, порядок облаштування транспортного засобу тахографом передбачено законодавством лише для осіб, які надають послуги з перевезення вантажів та пасажирів.

    Матеріали справи свідчать, що у ФГ «Чернов Ю.М.» відсутній вид економічної діяльності перевезення вантажів, а відповідно до пункту 1.3 Інструкції № 385 вона поширюється на суб`єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері надання послуг з перевезення пасажирів та/або вантажів автомобільними транспортними засобами (крім таксі).

    Законодавством не передбачено іншого порядку повірки та адаптації тахографів, крім того, що визначений Інструкцією № 385.

    Таким чином, законодавець, хоч і передбачив наявність обов`язку обладнання транспортного засобу тахографом або наявність індивідуальної контрольної книжки водія для автомобільних перевізників, проте не визначив процедури дотримання цього обов`язку для категорії осіб, які не надають послуги з перевезення вантажів, а перевозять вантаж для власних потреб власними засобами, без залучення безпосередніх перевізників.

    Отже, є неприйнятними посилання відповідача, що Інструкція № 385 визначає обов`язкову наявність тахографів при здійсненні перевезення вантажів, оскільки приписи зазначеної Інструкції на позивача не поширюється.

    Крім того, суд звертає увагу на наступне.

    Абзацом 3 частини першої статті 60 Закону України «Про автомобільний транспорт» передбачено, що за порушення законодавства про автомобільний транспорт до автомобільних перевізників застосовуються адміністративно-господарські штрафи, зокрема, за: надання послуг з перевезень пасажирів та вантажів без оформлення документів, перелік яких визначений статтями 39 та 48 цього Закону, - штраф у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Отже, штраф передбачено за відсутність протоколу повірки та адаптації тахографа при наданні послуг з перевезення вантажів.

    Однак, як вже зазначалося вище, позивач не надавав послуг з перевезення вантажів і такими послугами не користувався.

    Таким чином, відповідачем протиправно прийнято постанову № 283898 від 16.11.2021 про застосування до позивача штрафу, передбаченого ст.48 та абазом 3 частини першої статті 60 Закону України «Про автомобільний транспорт» у розмірі 17000 грн, що обумовлює її скасування.

    Є безпідставним доводи відповідача, що наявність у позивача ТТН вказує на факт надання послуг з вантажного перевезення, оскільки товарно-транспортна накладна засвідчує тільки факт перевезення вантажу, шлях проходження вантажу від пункту відправлення до пункту призначення, призначена для обліку руху товарно-матеріальних цінностей, але не є безумовним доказом того, що вантажовідправник чи водій надають (здійснюють) послуги з перевезення вантажів.

    Успіхів. Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Згідно з пунктом 6.3 Наказу №340 "Про затвердження Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів"

    одій, що керує ТЗ, який не обладнаний тахографом, веде індивідуальну контрольну книжку водія або повинен мати копію графіка змінності водіїв".

    Стаття 48 Закону України "Про транспортний засіб" зазначає:

    "Документами для здійснення внутрішніх перевезень вантажів є:

    для автомобільного перевізника - документ, що засвідчує використання транспортного засобу на законних підставах, інші документи, передбачені законодавством;

    для водія - посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційні документи на транспортний засіб, товарно-транспортна накладна або інший визначений законодавством документ на вантаж, інші документи, передбачені законодавством".

    Відповідно до абзацу 3 статті 60 Закону України "Про транспортний засіб":

    "перевезення пасажирів та вантажів за відсутності на момент проведення перевірки документів, визначених статтями 39 і 48 цього Закону, - штраф у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;"

    Отже Вам прийдеться заплатити штраф у розмірі 17000 грн.

    Якщо Ви немаєте змоги бути присутніми при розгляданні справи то її розлянуть без Вашої участі. За Вашу відсутність при розгляді справи штраф не накладається.

    Проте, якщо В Вас є аргументи відповідно до яких Ви можете оскаржити дане рішення, наприклад, що водій перевозив вантаж для власних потреб, то тоді краще бути присутньою на засіданні. Так як Ви знаходитесь за кордоном, то можете скористатися послугами адвоката у місці де буде розглядатися справа, підписавши з ним угоду. В даному випадку адвокат буде представляти Ваші інтереси і діяти від Вашого імені.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    Здравствуйте, Алёна! Для того, чтобы оценить перспективы и риски ситуации - нужно понять в каком режиме двигался Ваш водитель?! Вы являетесь официально зарегистрированным автоперевозчиком как частное предприятие или как физическое-лицо предприниматель с соответствующим кодом КВЭД?!

    Если Ваш водитель осуществлял перевозку для Ваших личных нужд, а не осуществлял "предоставление услуг по перевозке грузов" - применение штрафных санкций является незаконным и отменяется в судебном порядке, т.к. эти требования распространяются только на субъектов хозяйственной деятельности, которые осуществляют хозяйственную деятельность по предоставлению услуг перевозки грузов или пассажиров (абзац 3 части первой статьи 60 Закона Украины "Об автомобильном транспорте").

    На будущее- Укртрансбезпека не имеет полномочий останавливать транспортные средства на дороге и проверять документы, потому лучше объезжать и игнорировать этих "окологосударственных рекетиров" и мошенников на транспорте! Эту шарашкину контору уже давно пора бы разогнать, но уж больно хорошие деньги они заносят высшим чинам украинской власти и пополнять бюджет за счет штрафов таких наивных людей, как Ваш водитель, не забывают.

    Укртрансбезпека часто использует полицию для прикрытия своих рейдов, т.к. останавливать ТС они не имеют право, а ловить на стоянках чувство собственно величия им не позволяет. Следует помнить, что полицаи обязаны объяснять причину остановки водителя. Обслуживание хотелок Укртрансбезпеки - в перечень причин остановки ТС не входит. Водитель имеет право не предьявлять им документы, т.к. они НИКТО и звать их никак и никаких полномочий у них нет останавливать транспортные средства и препятствовать движению по графику. Пусть ждут остановки, ищут стоянки и т.д. Точка.

    Рекомендую письменно уведомить этих мошенников, что Вы не можете присутствовать и уполномочить лицо, т.к. находитесь за пределами Украины. А также, что Вы не не являетесь субъектом хозяйственной деятельности (если конечно не являетесь) и транспортное средство осуществляло движение не в режиме оказания услуг по перевозке грузов, а для личных нужд. Потому применение положений абзаца 3 части первой статьи 60 Закона Украины "Об автомобильном транспорте" - является незаконным. Кроме того, сотрудники ведомства превысили свои полномочия, т.к. не имели законных оснований осуществлять проверку не субъекта хозяйственной деятельности.

    Конечно этим "функциям со стеклянными глазами" трудно будет доказать что-то, но на будущее для суда Вы покажете, что сообщали им о противоправности их действий.

    Вот пример позитивной судебной практики в случае, если человек не осуществлял предоставление услуг по перевозке грузов как субъект хозяйственной деятельности.

    Решение Донецкого окружного административного суда от 16 сентября 2022 года по делу № 200/17426/21, оставленное в силе постановлением Первого апелляционного административного суда от 30 ноября.2022 года.

    1-я инстанция https://reyestr.court.gov.ua/Review/106286369

    Апелляционная инстанция https://reyestr.court.gov.ua/Review/107624604

    Удачного разрешения ситуации со штрафом!

    С уважением, юрист Ярослав Турчин

    Гончаренко Константин
    18%
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    За відсутність роздруківок обліку робочого часу, тахокарт, індивідуальної книжки водія чи протоколу перевірки та адаптації тахографа Укртрансбезпека застосовує штрафи у розмірі 17 000 грн на підставі абзацу 3 частини 1 статті 60 Закону «Про автомобільний транспорт».

    Відповідальність

    У зв’язку з тим, що тахограми та роздрукування даних роботи тахографа (у разі оснащення транспортного засобу цифровим тахографом) є носієм інформації про дотримання водіями режиму праці та відпочинку, їх відсутність під час державного контролю підтверджує порушення режиму праці та відпочинку водіями колісних транспортних засобів.

    Відсутність необхідної кількості тахокарток у водія можна підтвердити документами, що відповідають вимогам чинного законодавства (лікарняний наказ на відрядження, наказ на відпустку, чеки, квитанції тощо), але з метою сприяння проведення перевірки перевізникам рекомендується використовувати для підтвердження діяльності Бланки підтвердження , затверджені поправкою № 6 до ЄУТР, яка відповідно до статті 12-біс (Зразки типових бланків) та нового Додатка 3 до додатку до ЄУТР передбачає оформлення Бланка підтвердження діяльно та водія та в Інструкції визначає умови його використання.

    За порушення законодавства про автомобільний транспорт до автомобільних перевізників застосовуються адміністративно-господарські штрафи за:

    перевезення пасажирів та вантажів за відсутності на момент проведення перевірки документів, визначених статтями 39 і 48 цього Закону, – штраф у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 17000 грн. (абз. 3 ч. 1 ст. 60 Закону);

    виконання резидентами та/або нерезидентами України міжнародних перевезень пасажирів чи вантажів без документів, визначених статтею 53 цього Закону, – штраф у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 34000 грн. (абз. 6 ч. 1 ст. 60 Закону);

    порушення нерезидентами вимог статті 57 цього Закону – штраф у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 17000 грн. (абз. 7 ч. 1 ст. 60 Закону);

    порушення режимів праці та відпочинку водіями транспортних засобів – штраф у розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 340 грн. (абз. 8 ч. 1 ст. 60 Закону);

    перевезення пасажирів на маршруті протяжністю понад 500 кілометрів одним водієм – штраф у розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 510 грн. (абз. 9 ч. 1 ст. 60 Закону);

    управління транспортними засобами при здійсненні міжнародних автомобільних перевезень без контрольних пристроїв (тахографів) реєстрації режимів праці чи відпочинку водіїв транспортних засобів чи вимкненими такими контрольними пристроями (тахографами) або без щоденних реєстраційних листків режимів праці та відпочинку – штраф у розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 680 грн. (абз. 11 ч. 1 ст. 60 Закону).

    Відповідно до ч. 4 ст. 60 Закону під час скоєння однією особою двох чи більше правопорушень адміністративно-господарський штраф накладається за кожне правопорушення окремо.

    У зв’язку із чим у разі невиконання автоперевізником вищевказаних вимог та ненадання тахограм (за поточний день та попередні 28 календарних днів) та роздрукування даних роботи тахографа (у разі оснащення транспортного засобу цифровим тахографом), у випадках передбачених законодавством, адміністративно-господарські штрафи накладаються відповідно до абз. 8 ч. 1 ст. 60 Закону за кожне правопорушення окремо, у тому числі за кожний робочий день.

    Отже, за порушення пов’язані з використанням тахографів та режиму праці водіїв, автомобільні перевізники несуть відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від 340 до 34000 грн. за кожне порушення окремо.

    Вам треба зареєструватися у кабінеті електронного суду та у разі відкриття провадження , справа з 'явиться у вашому кабінеті ,якщо протокол складуть на вас як власника авто.

    Там всі матеріали будуть , як тільки з'явиться ухвала про дату розгляду за 5 днів до засідання треба подати заяву суду через систему про участь у засіданні через відеоконференцію суду і там же пвдписати ЕЦП та відправити.

    Ецп треба замовити через приват 24 чи інший центр АЦСК щоб підписувати документи у суді в електронній формі.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 7 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України "Про автомобільний транспорт" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/2344-14#n773):

    " Стаття 60. Відповідальність за порушення законодавства про автомобільний транспорт...

    Розглядати справи про накладення адміністративно-господарських штрафів за порушення, зазначені у цій статті, мають право посадові особи центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті. Постанова про застосування адміністративно-господарських штрафів є виконавчим документом...

    Порядок розгляду справи про порушення стягнення у вигляді штрафу за порушення, викладені у цій статті, та порядок оскарження постанови по справі про правопорушення визначає Кабінет Міністрів України..."

    "ПОРЯДОК проведення рейдових перевірок (перевірок на дорозі)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1567-2006-%D0%...):

    "25. Справа про порушення розглядається в територіальному органі Укртрансбезпеки за місцезнаходженням автомобільного перевізника або за місцем виявлення порушення (за письмовою заявою уповноваженої особи автомобільного перевізника) не пізніше ніж протягом двох місяців з дня його виявлення...

    26. Справа про порушення розглядається у присутності уповноваженої особи автомобільного перевізника.

    Про час і місце розгляду справи про порушення уповноважена особа автомобільного перевізника повідомляється під розписку чи рекомендованим листом із повідомленням або надсиланням на офіційну електронну адресу (за наявності).

    27. У разі неявки уповноваженої особи автомобільного перевізника справа про порушення розглядається без її участі.

    За наявності підстав керівник територіального органу Укртрансбезпеки або його заступник виносить постанову про застосування адміністративно-господарських штрафів, яка оформляється згідно з додатком 5..."

    ---

    Доброго дня, пана Альоно! По-перше, справа до розгляду передбачена наведеним Законом та фактично зазначена у прикладеному Вами повідомленні Відділу державного нагляду у Дніпропетровській області Укртрансбезпеки не судом, а органом Укртрансбезпеки. По-друге, відповідно до наведеної ст.60 Закону справи цієї категорії підлягають до розгляду виключно посадові особи центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, тобто посадові особи самої Укртрансбезпеки, а не її територіальних органів підрозділів - Відділу Укртрансбезпеки у Дніпропетровській області. Наведене у п.25 Порядку право розглядати справу у територіальному органі Укртрансбезпеки суперечить Закону, є незаконним і до застосування підлягає Закон. Вважаю за належне та доцільне направити на адресу Відділу (на ім'я керівника Відділу) заяву-заперечення про незаконність розгляду справи, про відсутність повноваження Відділу щодо розгляду справи, про скасування розгляду справи.

    Токмач Галина Николаевна
    12%

    Вітаю!

    На ней ехал водитель, его остановила транспортная полиция и составила протокол из за отсутствия «транспортной книжки водителя» - згідно п.21 Порядку проведення рейдових перевірок (перевірок на дорозі) у разі виявлення в ході перевірки транспортного засобу порушення законодавства про автомобільний транспорт посадовими особами, що провели перевірку, складається акт за формою згідно з додатком 3.

    Про результати перевірки транспортного засобу (відсутність порушення або зазначення номера складеного акта) посадова особа робить запис у дорожньому листі (за наявності такого) із зазначенням дати, часу, місця перевірки, свого прізвища, місця роботи і посади, номера службового посвідчення та ставить свій підпис, а у разі проведення перевірки виконання Європейської угоди ставить відповідний відбиток печатки на реєстраційному листку режиму праці та відпочинку водіїв (у разі наявності).

    Пунктом 22 Порядку проведення рейдових перевірок (перевірок на дорозі) передбачено, що у разі відмови уповноваженої особи суб`єкта господарювання або водія від підписання акту перевірки суб`єкта господарювання або акту перевірки транспортного засобу посадові особи, що провели перевірку, роблять про це запис.

    Статтею 2 Закону України «Про автомобільний транспорт» визначено, що законодавство про автомобільний транспорт складається із цього Закону, законів України «Про транспорт», «Про дорожній рух», чинних міжнародних договорів та інших нормативно-правових актів у сфері автомобільних перевезень.

    Відповідно до ч.2 ст.2 Закону України «Про транспорт» нормативні акти, які визначають умови перевезень, порядок використання засобів транспорту, шляхів сполучення, організації безпеки руху, охорони громадського порядку, пожежної безпеки, санітарні та екологічні вимоги, що діють на транспорті, є обов`язковими для власників транспорту і громадян, які користуються послугами транспорту та шляхами сполучення.

    Відповідно до ст. 18 Закону України «Про автомобільний транспорт» з метою організації безпечної праці та ефективного контролю за роботою водіїв транспортних засобів автомобільні перевізники зобов`язані:

    -організовувати роботу водіїв транспортних засобів, режими їх праці та відпочинку відповідно до вимог законодавства України;

    -здійснювати заходи, спрямовані на забезпечення безпеки дорожнього руху; забезпечувати виконання вимог законодавства з питань охорони праці;

    -здійснювати організацію та контроль за своєчасним проходженням водіями медичного огляду, забезпечувати їх санітарно-побутовими приміщеннями й обладнанням.

    Контроль за роботою водіїв транспортних засобів має забезпечувати належне виконання покладених на них обов`язків і включає організацію перевірок режимів їх праці та відпочинку, а також виконання водіями транспортних засобів вимог цього Закону та законодавства про працю.

    Відповідно до положень статті 48 Закону України «Про автомобільний транспорт» автомобільні перевізники, водії повинні мати і пред`являти особам, які уповноважені здійснювати контроль на автомобільному транспорті та у сфері безпеки дорожнього руху, документи, на підставі яких виконують вантажні перевезення.

    Документами для здійснення внутрішніх перевезень вантажів є:

    -для автомобільного перевізника - документ, що засвідчує використання транспортного засобу на законних підставах, інші документи, передбачені законодавством;

    -для водія - посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційні документи на транспортний засіб, товарно-транспортна накладна або інший визначений законодавством документ на вантаж, інші документи, передбачені законодавством.

    Аналіз положень ст.48 Закону України «Про автомобільний транспорт» дає підстави для висновку, що законодавцем при визначенні документів для здійснення внутрішніх перевезень вантажів не встановлено їх вичерпний перелік, проте зазначено на необхідність наявності інших документів, передбачених законодавством.

    Порядок установлення, технічного обслуговування та використання контрольних пристроїв (тахографів) на автомобільних транспортних засобах (крім таксі), які використовуються для надання послуг з перевезення пасажирів та вантажів встановлено Інструкцією з використання контрольних пристроїв (тахографів) на автомобільному транспорті, затвердженої Наказом Міністерства транспорту та зв`язку України №385 від 24.06.2010 (далі - Інструкція № 385).

    Відповідно до п.1.1 Інструкції №385 контрольний пристрій (тахограф) - обладнання, яке є засобом вимірювальної техніки, призначене для встановлення на транспортних засобах для показу та реєстрації в автоматичному чи напівавтоматичному режимі інформації про рух таких транспортних засобів та про певні періоди роботи їхніх водіїв.

    Пунктами 1.1-1.3 Положенням про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затвердженим Наказом Міністерства транспорту та зв`язку України №340 від 07.06.2010 визначено, що Положення розроблено відповідно до Конвенції Міжнародної організації праці 1979 року № 153 про тривалість робочого часу та періоди відпочинку на дорожньому транспорті, Регламенту (ЄС) № 561/2006 Європейського Парламенту та Ради від 15 березня 2006 року про гармонізацію відповідного соціального законодавства, що регулює відносини в галузі автомобільного транспорту та вносить зміни до Регламентів Ради (ЄЕС) № 3821/85 та (ЄС) № 2135/98 і скасовує Регламент Ради (ЄЕС) № 3820/85, Європейської угоди щодо роботи екіпажів транспортних засобів, які виконують міжнародні автомобільні перевезення (ЄУТР), Кодексу законів про працю України та Законів України «Про автомобільний транспорт», «Про дорожній рух». Положення встановлює особливості регулювання робочого часу та часу відпочинку водіїв колісних транспортних засобів (далі - водії) та порядок його обліку.

    Вимоги цього Положення поширюються на автомобільних перевізників та водіїв, які здійснюють внутрішні перевезення пасажирів чи/та вантажів колісними транспортними засобами (далі - ТЗ).

    Пунктами 6.1 та 6.3 вказаного Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, визначено, що автобуси, що використовуються для нерегулярних і регулярних спеціальних пасажирських перевезень, для регулярних пасажирських перевезень на міжміських автобусних маршрутах протяжністю понад 50 км, вантажні автомобілі з повною масою понад 3,5 тонн повинні бути обладнані діючими та повіреними тахографами. Водії зберігають записи щодо режиму праці та відпочинку протягом робочої зміни та 28 днів з дня її закінчення. Водій, що керує ТЗ, який не обладнаний тахографом, веде індивідуальну контрольну книжку водія (додаток 3) або повинен мати копію графіка змінності водіїв.

    З 20.12.2010 р. набула чинності Поправка №6 до Європейської угоди щодо роботи екіпажів транспортних засобів (ЄУТР) підписаної у Женеві 1 липня 1970 року в частині надання до контролю реєстраційних листків (тахограм) за поточний день та попередні 28 календарних днів, а в разі відсутності тахокарт надання Бланку підтвердження діяльності, який заповнюється транспортним підприємством та водієм перед рейсом.

    Отже, водії мають надавати інспектору для контролю реєстраційні заповнені тахокарти у кількості, що передбачена ЄУТР, або індивідуальну контрольну книжку водія, в не залежності від перевезення внутрішнього чи міжнародного.

    З врахуванням вище викладеного, суд зазначає, що положеннями ст.48 Закону України «Про автомобільний транспорт» передбачено необхідність наявності, як у перевізника так, і у водія інших документів, передбачених законодавством, а наявність протоколу про перевірку та адаптацію тахографа до транспортного засобу (обов`язково для вантажних автомобілів з повною масою понад 3,5 тонн), або індивідуальної контрольної книжки водія - в разі не обладнання транспортного засобу тахографом, передбачено Інструкцією з використання контрольних пристроїв (тахографів) на автомобільному транспорті, затвердженою Наказом Міністерства транспорту та зв`язку України №385 від 24.06.2010р., та Положенням про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затвердженого Наказом Міністерства транспорту та зв`язку України № 340 від 07.06.2010р.

    Відповідно до Свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_2 автомобіль марки HOWO, модель ZZ12457-N3641, реєстраційний номер НОМЕР_1 , повна маса 25000.

    Згідно ст.1 Закону України «Про автомобільний транспорт» автомобільний перевізник - це фізична або юридична особа, яка здійснює на комерційній основі чи за власний кошт перевезення пасажирів чи (та) вантажів транспортними засобами; вантажні перевезення - перевезення вантажів вантажними автомобілями.

    Абзацом 3 ч.1 ст.60 Закону України «Про автомобільний транспорт» визначено, що за порушення законодавства про автомобільний транспорт до автомобільних перевізників застосовуються адміністративно-господарські штрафи за надання послуг з перевезень пасажирів та вантажів без оформлення документів, перелік яких визначений статтями 39 та 48 цього Закону в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Зміст наведеної норми дає підстави для висновку, що за відсутності документів, зокрема, в даному випадку індивідуальної контрольної книжки водія, до фізичних або юридичних осіб, які здійснюють на комерційній основі чи за власний кошт перевезення вантажів транспортними засобами, застосовуються адміністративно-господарські штрафи.

    Відповідно до частини 1 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

    При цьому в силу положень частини 2 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

    Відповідно до статті 90 Кодексу адміністративного судочинства України, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні. Жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів.

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України