Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 24 вересня 2023, питання №93305

Что значит автомобиль на комиссии в сервисном центре?

Добрый день!
Сейчас многие перекупы делают договор купли продажи в сервисном центре не вписывая в договор себя как покупателя, а вписывая в договор сразу нового владельца при продаже авто, называя что авто стоит на комиссии в сервисном центре, для не уплаты налога при продаже второго и более авто за год.
Интересует что это за процедура и какие могут быть риски если также приобрести авто не вписывая себя как нового владельца в договоре купли продажи, а вписывать сразу нового владельца которому будет продано авто?

Відповіді юристів (2)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ця процедура заключається в тому, що власник авто та перекуп укладають договір комісії , на підставії якого перекуп може від імені власника укладати договір купівлі продажу авто на нового покупця авто (Вас).

    Ризики такі ж самі як і у разі укладання договору купівлі-продажу з безпосереднім власником авто - якщо ціна в договорі занадто занижена, а більшу частину коштів за авто Ви віддасте на руки без фіксуання у документах, то при поверненні коштів Ви можете зіштовхнутися з певними ризиками недоотримання всієї суми за авто. Тому, якщо Ви не впевнені у продавці - в договорі потрібно вказувати всю вартість авто.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Це спосіб продажу авто.

    На сьогоднішній день продаж автомобіля можна оформити будь-яким з трьох способів.

    • Через Комісійний магазин (автосалон), який виступає в ролі посередника між продавцем і покупцем. У цьому випадку всі дані про нового власника автомобіля в процесі оформлення договору заносяться в базу МВС, компанія, що надає послуги, перевіряє машину за такими базами, як: реєстр боржників; арешт нерухомого майна; база викрадень по Україні.
    • Укладаючи угоду в сервісному центрі МВС, сторонами підписується договір купівлі-продажу стандартного виду, який згодом завіряється печаткою і підписом адміністратора Сервісного центру. Перед оформленням угоди машина і продавець перевіряються по всіх базах на наявність арештів, перебування в розшуку. У разі оформлення договору в сервісному центрі в той же день виконується пряма перереєстрація машини на нового власника, якому видають техпаспорт і номерні знаки, що відповідають місцю прописки. Якщо ж покупець хоче поставити автомобіль на облік в іншому місті, то доведеться вдатися до іншого способу оформлення договору купівлі-продажу.
    • Продаж може оформлятися шляхом складання нотаріального договору, що дозволяє покупцеві поставити авто на облік в будь-якому територіальному сервісному центрі, незалежно від місця прописки. Нотаріальний продаж буде коштувати трохи дорожче, але продавцю не потрібно буде особисто бути присутнім при перереєстрації авто, новий власник може зробити це самостійно.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України