Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 25 сентября 2023, вопрос №93410

Як примусити сусіда прибрати надбудову (занадто розширена підлога балкону зверху), щоб повернути сонячне світло?

Вітаю. Будь ласка, підкажіть, чи є можливість притягнусти до відповідальності сусіда (в багато-поверховому будинку, обслуговується Керуючою Компанією м. Києва), коли він так збудував балкон над нашою картирою (на півметра глибше ніж це передбачено конструкцією будинку) - що тепер в нашій квартирі стало набагато менше сонячного світла (навіть квіти гинуть на підвіконні, всередині приміщення ще темніше)? В ідеалі - це примусити його прибрати розширення балкону по підлозі, щоб повернути нам сонячне світло (розширення по підвіконню нехай залишає, як нормальні люди роблять). Дякую наперед.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Неля!

    Ви можете целегко зробити, якщо така надбудова здійснена незаконно. Для того треба подати скрагу до місцевого відділу Державної інспекції архітектури та містобудування України

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Неля Клиент 7 месяцев назад

      Юрій, дякую! А чи мав сусід погодити (понад нормове) поглиблення балкону з сусідами (нами) та отримати дозвіл івд Департаменту Архітектури Києва (чи району Києва)?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Без поггодження особливо на фасадній частині будинку, таке робити заборонено.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, розширення балкону дозволяється на 30 см з кожного боку.

    • Неля Клиент 7 месяцев назад

      Євгене, дякую за відповідь. В нашому випадку, мова йде про глибину балкону. Він тепер так сильно нависає над нашими вікнами (довжиною 9 метрів, на три кімнати), що суттєво перекриває сонячне світло. При цьому, будинок старий, 52 роки. Я вже не кажу - яке це додаткове навантаження на фасад стін панельного будинку (9 метрів склопакету на збільшену глибину). Та як це вплине на герметичність швів та теплозбереження всього будинку взимку. Тут вже не тільки насесення шкоди нам (1 квартирі), а й - для всього будинку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України