Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 26 сентября 2023, вопрос №93465

Чи рентабельно в даному випадку вступати в спадщину?

Доброго дня. Є така ситуація: Померла бабуся, в неї є будинок в селі, реальна вартість будинку 15000 гривень, документи на будинок ще радянських часів, бабуся зробила заповіт на доньку, іншого майна в бабусі не було. Скажіть будь ласка чи має сенс вступати в спадщину?

Ответы юристов (5)

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня! Ви самі повинні розуміти чи є сенс приймати спадщину, так як в розрахунку рентабельності є багато складових. Наприклад, витрати на поїздку для перереєстрації права власності на будинок, не зрозуміло що з землею під будинком (це є також активом, яке варте грошей), чи є якась заборгованість за комунальні послуги за цим будинком, так як це вам доведеться погашати заборгованість та інше.

    Але ж є основний аргумент для прийняття спадщини. Все ж так нерухомість - це доволі корисний актив. Цей будинок, можливо, ви захочете відремонтувати, можливо, надавати в найм для проживання інших осіб та/або потім перепродати за більшу вартість. Вам робити вибір.

    • Василь Клиент 7 месяцев назад

      Документи на будинок ще радянських часів (1988 року), кадастрового номера на землю немає, взагалі ніяких документів на землю немає, при радянському союзі оформили договір куплі-продажу в сільраді і все. Газу і води в селі взагалі немає, за електроенергію боргу немає. Прописаних в будинку немає. В цьому селі не здають житло. Ремонтувати чи добудовувати, навіть с документами не вигідно. Реальна ціна будинку, навіть з документами, 15000 гривень. Скажіть будь ласка хоча би приблизно затрати на оформлення будуть більші за вартість будинку?

      • Винограденко Антон Анатолійович

        Як мінімум вам потрібно буде заплатити 0,1 прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений законом на 1 січня календарного року, в якому подаються відповідні документи для проведення державної реєстрації прав (приблизно 270 грн)

        • Василь Клиент 7 месяцев назад

          Робити кадастровий номер і нові документи на землю і будинок не обов'язково?

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Василю.

    Донька сама повинна вирішити чи є сенс для неї вступати у спадщину, зваживши всі "за та против".

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України