Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 26 сентября 2023, вопрос №93498 250₴

Отримання українкою спадку в Америці від американця

Доброго дня! Буду вдячна, якщо Ви могли б мені підказати мої кроки в такій ситуації. Я-українка, зараз через війну знаходжусь в Австрії. Мій друг-американець, покинув цей світ 29.06 і залишив мені спадок, за нотаріально завіреним заповітом. Зі мною звʼязалась адвокатка, яка веде цю справу, та його друг, якого він назначив розпорядником спадку. Все, що вони поки що зробили- це уточнення моїх даних(як адреса, телефон, пошта, ...), і на цьому все. Мене хвилює питання, що я маю зробити зі свого боку, щоб цей спадок точно отримати, бо вони мені цього не сказали. Чи маю я написати якусь заяву до суду? Чи найняти там свого адвоката? Не розумію, що робити. Наперед дякую!

Ответы юристов (24)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам треба звернутися до консульства України за кордоном а бо до будь якого нотаріуса.

    У консульстві Нотаріус може подати запит та з'ясувати всі обставини спадкової справи, а також прийняти у вас заяву про прийняття спадщини.

    Корнійчук Євген Іванович

    Для того щоб отримати майно, що знаходиться за кордоном перше, що потрібно зробити, – визначити місце відкриття спадщини. Адже саме за місцем відкриття спадщини спадкоємці подають нотаріусу заяву про прийняття або відмову від спадщини. За загальним правилом місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Але якщо місце проживання спадкодавця невідоме, то місце відкриття спадщини визначається за місцезнаходженням нерухомого майна або основної його частини, а за відсутністю і нерухомого майна – за місцезнаходженням основної частини рухомого майна (стаття 1221 Цивільного кодексу України). Якщо у спадкоємця є нерухоме майно на території кількох держав, то згідно з Конвенцією про правову допомогу у тих країнах, що приєдналися до цієї Конвенції, свідоцтво про право на спадщину видається у кожній країні згідно з чинним там законодавством, але з урахуванням кола спадкоємців, що подали заяви про прийняття спадщини за основним місцем її відкриття.

    Нотаріус заводить спадкову справу; зацікавлені особи подають заяви про вжиття заходів з охорони спадкового майна, якщо це потрібно відповідно до Глави 6 Закону України "Про нотаріат". На підставі поданих заяв нотаріус визначає коло спадкоємців, які прийняли спадщину або відмовились від її прийняття. Потім видається документ – свідоцтво про право на спадщину та визначається матеріальне право країни, яке буде застосовуватися до спадкових правовідносин. Далі потрібно визначитися із правовим полем, у якому працюватиме нотаріус, адже через те, що майно знаходиться в іншій державі, у справі можуть спиратися не тільки на українське законодавство.

    Підстави звернення

    Відповідно до статті 70 Закону України «Про міжнародне приватне право» (далі - Закон) з урахуванням положень статей 71, 72 Закону спадкові відносини регулюються правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був. Вибір права спадкодавцем буде недійсним, якщо після складання заповіту його громадянство змінилося.

    Статтею 71 Закону України «Про міжнародне приватне право» також визначено, що спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майно, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України.

    Здатність особи на складання і скасування заповіту, а також форма заповіту і акта його скасування визначаються правом держави, у якій спадкодавець мав постійне місце проживання в момент складання акта або в момент смерті. Заповіт або акт його скасування не можуть бути визнані недійсними внаслідок недодержання форми, якщо остання відповідає вимогам права місця складання заповіту або права громадянства, або права звичайного місця перебування спадкодавця у момент складання акта чи в момент смерті, а також права держави, у якій знаходиться нерухоме майно (стаття 72 Закону).

    Особливості вибору нотаріусом норм законів

    Нотаріус працює із кількома нормами законів і застосовує норми іноземного права. Тому він:

    • визначає, за спадковим правом якої країни здійснюється спадкування;
    • перевіряє наявність міжнародного договору про правову допомогу (міжнародної конвенції) з цією країною;
    • відповідно до вимог цього міжнародного договору (конвенції) готує запит до компетентних органів цієї країни.

    Закон України «Про нотаріат» дає право нотаріусам вимагати від осіб відомості та документи, необхідні для роботи. А саме, для видачі свідоцтва про право на спадщину, а також для підтвердження родинних стосунків нотаріус перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства за законом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. І без цих документів свідоцтва про право на спадщину він може й не видати.

    Для отримання необхідних документів нотаріус готує відповідний запит до компетентних органів іншої держави щодо отримання відповідних відомостей чи документів, необхідних для оформлення спадщини.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    40%

    Доброго дня, Аліна!

    Для того щоб отримати майно, що знаходиться за кордоном перше, що потрібно зробити, – визначити місце відкриття спадщини, наразі воно Вам вже відомо. Адже саме за місцем відкриття спадщини спадкоємці подають нотаріусу заяву про прийняття або відмову від спадщини. За загальним правилом місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

    Відповідно до статті 70 Закону України «Про міжнародне приватне право» з урахуванням положень статей 71, 72 цього ж закону спадкові відносини регулюються правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був. Вибір права спадкодавцем буде недійсним, якщо після складання заповіту його громадянство змінилося.

    Статтею 71 Закону України «Про міжнародне приватне право» також визначено, що спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майно, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України.

    Здатність особи на складання і скасування заповіту, а також форма заповіту і акта його скасування визначаються правом держави, у якій спадкодавець мав постійне місце проживання в момент складання акта або в момент смерті. Заповіт або акт його скасування не можуть бути визнані недійсними внаслідок недодержання форми, якщо остання відповідає вимогам права місця складання заповіту або права громадянства, або права звичайного місця перебування спадкодавця у момент складання акта чи в момент смерті, а також права держави, у якій знаходиться нерухоме майно.

    Спадкування майна в Вашому випадку має відбуватися згідно з чинним законодавством Сполучених Штатів Америки. Також хочу зазначити, що в окремих штатах діє різний режим спадкування. Тому з даним питанням Вам потрібно звернутися до Консульства України в США. Там Вам нададуть відповіді на Ваші питання й там же Ви зможете подати заяву на прийняття спадщини за заповітом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Аліна Клиент 7 месяцев назад

      Дякую! Єдиний спосіб мені звʼязатися з Консульством України в США- це написати мейл. Це спрацює, як думаєте

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так, Ви можете записатися на консульский прийом онлайн https://usa.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/onlajn-z...

        • Аліна Клиент 7 месяцев назад

          Якщо я вірно розумію, це запис на прийом, тобто фізичний. Але ж я не можу на нього прийти, бо не знаходжусь в Америці.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Ви маєте можливість прямо звернутись до дипустанови США в Австрії.

            • Аліна Клиент 7 месяцев назад

              Зрозуміла, дякую вам

    Аліна Клиент 7 месяцев назад

    Дякую за швидку відповідь!

    Чи вірно я думаю, що цю заяву я можу написати сама та відправити до суду, в якому ця справа розглядається? Місце відоме, суд відомий. Які ще обставини можна виявити

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ні, заяву на прийняття спадщини Ви повинні зробити у нотаріуса.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно з документами котрі підтверджують родинні відносини , через консульську установу звернутись до нотаріальної установи США для відкриття спадкової справи за місцем знаходження майна померлого у термін визначений законодавством США.

    Юридичний факт смерті спадкодавця можуть підтвердити окрім свідоцтва медичні документи уповноваженої медичної установи США , що завірені нотаріально з перекладом на державну мову нотаріусом.

    краще все ж отримати свідоцтво про смерть через консульську установу ,( з завіреним перекладом) після цього подати заяву нотріусу про прийняття спадщини, далі нотаріус встановить спадкове майно , його знаходження , фінансові активи у банках шляхом подання відповідних запитів до міжнародних і інших установ. Також встановить факт того чи існує заповіт померлого у реєстрі, а також письмово направить запит , щодо свідоцтва про смерть у рамках спадкової справи. Строки не будуть порушені , адже справа вже буде відкритою.

    тРЕБА ЗАЛУЧИТИ ПРЕДСТАВНИКА У США ЯКИЙ ЗА ДОВІРЕНІСТЮ ВІД ВАС У ВАШИХ ІНТЕРЕСАХ ВИКОНАЄ ПРИЙНЯТТЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ СПАДКУ

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Аліна Клиент 7 месяцев назад

      Костянтине, дякую за відповідь!

      Ох. По-перше, ми були друзями, і ніяких родинних відносин в нас не було. Точніше , ми думали про весілля, але не встигли(

      А по-друге, немає в мене іншої довіреної особи в США, нажаль. Було б краще мені знаходитись там?

      І який точно строк? 3 місяці з дати смерті чи 6

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 7 месяцев назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        у такому разі вам справді краще прибути туди, або доручити іншому вашому родичу поїхати у США і від вашого імені вирішити ці питання , краще як би це був місцевий нотаріус чи адвокат, який розуміється на місцевих законах конкретного штату.

        Для України строк 6-ть місяців.

        ви можете уповноважити будь-яку довірену особу, яка знає мову США та має закордонний паспорт, а координувати її дії дистанційно , або онлайн - зв язком

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

        • Аліна Клиент 7 месяцев назад

          Виходить, знаходячись в Австрії, я можу просто все втратити? І, навіть якщо я звернусь до місцевого Консульства України до нотаріуса, не факт, що я можу тут отримати свою частку спадку? Вірно

          • Гончаренко Константин
            Гончаренко Константин 7 месяцев назад

            Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

            Вам необхідно у Австрії звернутись через консульство з заявою про вступ у спадок у США , вони мають зареєструвати заяву та направити її до регіонального нотаріуса США який далі буде вести вашу справу спадкову та консультувати вас.

            можливо заяву краще подати через консульство США на території АВСТРІЇ.

            Але розпочніть з консульства України так як ви є громадянкою України.

            у подальшому доведеться , або особисто прибувати у США на виклик їх нотаріуса, або направляти представника вашого туди за довіреністю для вчинення необхідних дій.

            • Аліна Клиент 7 месяцев назад

              Окей, зрозуміло. Теоритично, американські юристи, які цією справою займаються, можуть зробити мені виклик до США? Бо потрапити туди не так-то просто та деше

          • Гончаренко Константин
            30%
            Гончаренко Константин 7 месяцев назад

            Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

            Так, як тільки буде встановлено ваші права на спадщину , нотаріус має розпочати підготовку процедури вашого виклику за місцем вчинення процедур , та може оформити запрошення , або його помічники.

            у запрошенні має бути вказано мету візиту та адресу їх офісу, теоретично це можливо , але треба обговорювати після відкриття справи, порядок та умови вашого прибуття , напевно фінансування витрат переміщення та послуги нотаріуса покладатимуться на вас.

    Дерій Владислав Олегович
    30%

    Доброго дня!

    Відповідно до статті 70 Закону України «Про міжнародне приватне право» спадкові відносини регулюються правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був.

    Таким чином, спадкування майна в цьому випадку має відбуватися згідно з чинним законодавством Сполучених Штатів Америки.

    Спадкове право США базується на англосаксонській системі права, відповідно, тут діє англійська система розрядів спадкоємців. І є цілих три принципи, що відрізняють спадкові справи в США від аналогічних в Україні:

    • Спадкове право не виділяється в окрему галузь.
    • Присутній підрозділ на загальне право і право справедливості.
    • У кожному штаті діє власна правова система, а значить і принципи спадкового права.

    У зв’язку з цим отримання спадщини в США стає завданням не з легких

    Для того, щоб на законних підставах стати правонаступником , потрібно звернутися до адвоката, який має ліцензію за місце знаходження майна спадкодавця. У компетенції адвоката:

    • пошук та ідентифікація спадкового майна, визначення його розмірів на момент смерті спадкодавця;
    • визначення розміру податку;
    • допомога в отриманні частки та офіційному оформленні.

    Чоловік чи дружина спадкодавця звільняються від виплати податку. Інші спадкоотримувачі платять до 40%, залежно від формату, місця знаходження майна.

    Для відкриття справи необхідні паспорт заявника, свідоцтво про смерть спадкодавця, заповіт чи офіційне підтвердження спорідненості. Адвокат, залежно від конкретних обставин, може потребувати додаткових документів.

    Також Ви можете звернутися з цим питанням до Консульського відділу Посольства США в Австрії.

    Будьте підозрілі до сповіщень на електронній пошті, що повідомляють про можливу спадщину. Адже існує безліч шахраїв, орієнтованих на іноземну спадщину. Шахраї зазвичай повідомляють Вам ім'я далекого родича або друга (який може або не може бути фактично одним з ваших родичів), котрий псевдо помер в чужій країні без інших спадкоємців, окрім вас. У цьому випадку вас просять надати детальну інформацію про фінансовий рахунок для «адміністративних зборів», пов'язаних із вашою «спадщиною».

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    • Аліна Клиент 7 месяцев назад

      Дуже дякую Вам за відповідь!

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка! Хорошого дня!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Аліна!

    В таких випадках у разі відкриття спадщини в США для іноземця атторней-розпорядник майна померлого може надати запрошення спадкоємцю, тобто Вам, за яким Ви матимете право на отримання візи для в'їзду в країну відкриття спадщини. Також згаданий атторней-розпорядник майна померлого може по домовленності з ним оплатити Ваш приїзд до США.

    • Аліна Клиент 7 месяцев назад

      оу, гарна новина! Дуже дякую Вам, пан Юрій)

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу! Я весь до Ваших послуг!

    Токмач Галина Николаевна

    Вітаю!

    Перш за все, варто зазначити, що спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Громадянин може звернутися за допомогою до дипломатичного відділу чи до консульської служби країни та отримати інформацію, щодо спадщини. При спадкуванні майна, що знаходиться за кордоном, слід враховувати, що в такому випадку правила успадкування будуть регулюватися законодавством інших країн.

    Відповідно до статті 70 Закону України «Про міжнародне приватне право» з урахуванням положень статей 71, 72 Закону спадкові відносини регулюються правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був. Вибір права спадкодавцем буде недійсним, якщо після складання заповіту його громадянство змінилося.

    Статтею 71 Закону України «Про міжнародне приватне право» також визначено, що спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майно, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України.

    Здатність особи на складання і скасування заповіту, а також форма заповіту і акта його скасування визначаються правом держави, у якій спадкодавець мав постійне місце проживання в момент складання акта або в момент смерті. Заповіт або акт його скасування не можуть бути визнані недійсними внаслідок недодержання форми, якщо остання відповідає вимогам права місця складання заповіту або права громадянства, або права звичайного місця перебування спадкодавця у момент складання акта чи в момент смерті, а також права держави, у якій знаходиться нерухоме майно (стаття 72 Закону).

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України