Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 27 сентября 2023, вопрос №93570 250₴

Договор дарения земельного участка (пая) сыну

Мне 29 лет и я нахожусь в браке. Моя мама планирует подарить мне земельный участок с/х предназначения (пай). Какие особенности этой процедуры в военное время? Стоимость налогов? Обязательно ли по закону сообщать жене о такой сделке или можно умолчать?

Ответы юристов (14)

    Корнійчук Євген Іванович
    100%

    Доброго дня, при договорі дарування, жінку сповіщати не потрібно.

    У військовий час Дана процедура ні чим не відрізняється від мирного.

    Куди звернутись

    Для укладення та посвідчення договору дарування земельної ділянки сільськогосподарського призначення необхідно звернутися до місцевого нотаріуса. Знайти державну нотаріальну контору або приватного нотаріуса для укладення договору можна за посиланням: https://ern.minjust.gov.ua/pages/default.aspx.

    Важливо пам’ятати, що при посвідченні договору дарування земельної ділянки сільськогосподарського призначення нотаріус буде перевіряти дотримання вимог щодо загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які вправі набувати у власність одна особа (максимальний розмір - 100 гектарів на одну особу). Така перевірка здійснюється з використанням відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Якщо за результатами перевірки виявлено невідповідність таким вимогам, нотаріус відмовить у посвідченні угоди.

    Нормами статті 55 Закону України «Про нотаріат» визначено, що посвідчення договорів щодо відчуження, зокрема земельної ділянки, здійснюється за місцезнаходженням такого майна або за місцезнаходженням юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - сторони відповідного договору.

    Документи необхідні для укладення договору дарування

    Для укладення договору дарування земельної ділянки сільськогосподарського призначення необхідно мати наступні документи (орієнтовний перелік):

    • паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків;
    • звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки;
    • документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку (свідоцтво про право власності на земельну ділянку; Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; Державний акт);
    • Витяг з Державного земельного кадастру;

    Якщо договір укладається від імені особи представником за довіреністю, то окрім вказаних вище документів необхідно мати:

    • довіреність;
    • паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків повіреного.

    Для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово. Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена.

    УВАГА! Для відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення вона повинна мати кадастровий номер. Якщо кадастрового номеру земельна ділянка не має, то його необхідно присвоїти.

    Дивись правову консультацію «Порядок отримання кадастрового номеру».

    Сплата податків при оформленні договору дарування земельної ділянки

    Відповідно до положень Податкового кодексу України, об’єкти дарування, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини.

    У зв’язку з цим, договір дарування земельної ділянки НЕ обкладається податком (ставка дорівнює нулю):

    • родичу першого ступеня (діти, батьки, один із подружжя),
    • другого ступеня споріднення (онуки, дідусі/бабусі).

    В іншому випадку в процесі дарування земельної ділянки (між фізичними особами-резидентами) дарунок обкладається ставкою 5% від вартості ділянки.

    Фізична особа-резидент – це фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

    У разі якщо однією зі сторін договору дарування є фізична особа-нерезидент, то сплачується податок в розмірі 18% ПДФО. В свою чергу, у разі сплати ПДФО, з’являється зобов’язання сплати 1,5% військового збору від вартості оцінки.

    Для визначення суми податку, який підлягає сплаті, використовують експертну та нормативну оцінки землі. Згідно з роз’ясненнями ДФС України, для визначення розміру податку необхідно зробити експертну оцінку земельної ділянки, звернувшись до будь-якого сертифікованого оцінювача (або ж організації).

    З Державним реєстром оцінювачів з експертної грошової оцінки земельних ділянок та орієнтовними зразками заяв можна ознайомитися за посиланням: https://land.gov.ua/info/derzhavnyi-reiestr-otsiniuvachiv-z-ekspertnoi-hroshovoi-otsinky-zemelnykh-dilianok/.

    Більш детально за посиланням

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%94%D0%B...

    • Сергей Клиент 7 месяцев назад

      Есть возможность найти к какому нотариальному округу принадлежит человек если сайт https://ern.minjust.gov.ua/pages/default.aspx не показывает?

    Богачевська Ольга Дмитрівна

    Вітаю.

    При укладанні договору дарування земельної ділянки сільськогосподарського призначення, вам необхідно звернутися до державної нотаріальної контори або приватного нотаріуса та мати при собі такі документи:

    - документ, що посвідчує особу та реєстраційний номер облікової картки платника податків;

    - звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки;

    - документи, які підтверджують право володіння земельною ділянкою;

    - витяг з Державного земельного кадастру.

    За договором дарування земельної ділянки сільськогосподарського призначення дарувальник передає або зобов'язується передати в майбутньому обдарованій особі безоплатно дарунок (земельну ділянку) у власність.

    Договір дарування земельної ділянки обов'язково повинен бути укладений у письмовій формі та бути нотаріально посвідченим.

    Для укладення договору дарування земельної ділянки сільськогосподарського призначення кадастровий номер є обов'язковим.

    Податки

    Відповідно до Податкового кодексу, земельні ділянки, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини.

    Договір дарування земельної ділянки обкладається нульовою ставкою податку таким особам:

    - родичам першого ступеня споріднення, це діти, батьки, один із подружжя;

    - родичам другого ступеня споріднення, це онуки, дідусі,бабусі.

    Обязательно ли по закону сообщать жене о такой сделке или можно умолчать?

    Це ваш омобистий подарунок в майбутньому від матері, і до спільного сумісного майна ніякого відношення немає, тому можете нічого не казати. Це вже на ваш розсуд.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Жодних особливостей в укладанні договору дарування в воєнний час не має.

    При нотаріальному оформленні сплачується ПДФО 5% та військовий збір 1,5 % від вартості паю.

    Так як майно, отримане по договору дарування є Вашою особистою вартістю, то згоду другого з подружжя на цей договір не потрібна і сповіщати про придання Ви не зобов'язані

    Старченко Артем Арсенович

    Враховуючи те, що предметом договору дарування/купівлі-продажу є цінне майно, в даному випадку земельна ділянка, такий договір укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    Особливостей укладення договору дарування під час дії воєнного стану немає, окрім того, що нотаріальне посвідчення договору щодо відчуження нерухомого майна, зокрема посвідчення договору дарування, здійснюється виключно за місцезнаходженням такого майна, крім нерухомого майна, розташованого у м. Києві або Київській області, відповідно до п. 19 постанови Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 р. № 480.

    Тобто раніше громадяни мали вибір: звернутися до нотаріуса, який територіально є найближчим до них за місцем своєї реєстрації (зокрема за місцем реєстрації дарувальника/обдарованого), чи за місцезнаходженням такого майна. Наразі посвідчення договору відчуження здійснюється нотаріусами виключно за місцезнаходженням такого майна.
    Стоимость налога
    Відповідно до положень Податкового кодексу України, об’єкти дарування, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини.

    Разом з тим, ставка податку дорівнює нулю, якщо договір дарування укладається:

    • родичу першого ступеня (діти, батьки, один із подружжя),
    • другого ступеня споріднення (онуки, дідусі/бабусі).

    Тобто, у Вашому випадку податок з договору дарування не сплачується.

    В іншому випадку в процесі дарування земельної ділянки (між фізичними особами-резидентами) дарунок обкладається ставкою 5% від вартості ділянки.

    Фізична особа-резидент – це фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

    У разі якщо однією зі сторін договору дарування є фізична особа-нерезидент, то сплачується податок в розмірі 18% ПДФО. В свою чергу, у разі сплати ПДФО, з’являється зобов’язання сплати 1,5% військового збору від вартості оцінки.

    Орієнтовний перелік документів, який необхідно надати нотаріусу для вчинення нотаріальних дій:

    • паспорти й ідентифікаційні коди обох сторін договору;
    • оригінал правовстановлюючого документу на нерухоме майно;
    • довідка про осіб, які зареєстровані у житловому приміщенні;
    • технічний паспорт на житлове приміщення;
    • документи, що засвідчують родинні відносини між особами першого та другого ступеня споріднення.

    Для укладення договору дарування земельної ділянки сільськогосподарськогогосподарського призначенні потрібні наступні документи:

    • паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків;
    • звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки;
    • документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку (свідоцтво про право власності на земельну ділянку; Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; Державний акт);
    • Витяг з Державного земельного кадастру;

    Якщо договір укладається від імені особи представником за довіреністю, то окрім вказаних вище документів необхідно мати:

    • довіреність;
    • паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків повіреного.
    Обязательно ли по закону сообщать жене о такой сделке или можно умолчать

    Згідно з чинним законодавством України повідомляти про подароване майно Ви не зобовʼязані.

    Більш того, майно, яке набула особа за договором дарування за час шлюбу, поділу не підлягає.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Ваша родичка є власником такого майна і може подарувати його третім особам уклавши договір дарування нотаріально , укласти угоду можете з 01.07.21 року ,.

    при даруванні родичам першого ступеню споріднення податок не стягується , лише послуги нотаріуса та нотаріальні бланки підлягають сплаті дарувальником.

    Договір дарування квартири або іншої нерухомості ( земельної ділянки, тощо) – один з найбільш популярних цивільних договорів, який укладається громадянами. Поняття і основні положення, що стосуються укладення таких договорів, регулюються главою 55 Цивільного кодексу України.

    За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

    Договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Але у обдаровуваного право власності на отриману в дарунок нерухомість виникне тільки після держреєстрації цього права . Ця процедура, як правило, провадиться під час оформлення договру дарування у нотаріуса, саме нотаріус, оплатно, вносить відомості про дарунок до Державного реєстру прав на нерухоме майно і надає витяг з нього.

    Договори про відчуження ( в нашому випадку-дарування) нерухомого майна посвідчуються за місцезнаходженням цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін правочину.

    Оформлюючи договір дарування нерухомого майна нотаріус перевіряє, чи відповідає зміст угоди справжнім намірам сторін, визначає дієздатність фізичних осіб, а також правоздатність та дієздатність юридичних осіб, які беруть участь у правочині.

    Укладання правочинів про перехід права власності на нерухоме майно, що підлягають державній реєстрації, відрізняється від інших угод тим, що сторони договору зобов’язані надати нотаріусу документи, які посвідчують право власності на предмет дарунку, та в свою чергу нотаріус обов'язково перевіряє наявність або відсутність заборони на відчуження цього майна, щодо наявності/відсутності інших речових прав на предмет договору.

    Документи, які потрібні для укладання договору дарування:

    • правовстановлюючі документи на предмет договору( майно, яким обдаровують)-свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договори купівлі-продажу/дарування/міни, довічного утримання і інші;
    • експертна оцінка ( за потреби);
    • витяг з Державного земельного кадастру відносно земельної ділянки, на якій розташований будинок;
    • довідка про зареєстрованих осіб у квартирі/будинку ( не ситосується даруванню земельної ділянки );
    • паспорти, ідентифікаційні коди сторін договору;
    • якщо майно набуте у шлюбі-письмова згода другого подружжя;
    • якщо є зареєстровані неповнолітні - дозвіл від опікунсьгої ради, якщо неповнолітні особа сторона договору - , то потрібна ще згода батьків на підписання ним такого договору;
    • документ, що підтверджує спорідненість сторін правочину, наприклад, свідоцтво про народження ( якщо сторони правочину першого та другого ступеню спорідненості, то оцінка майна не проводиться і податок не сплачується).

    Слід зазначити, що договір дарування можна визнати недійсним у разі недодержання в момент укладення договору стороною ( сторонами) таких вимог:

    + волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі;

    + правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним;

    + правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх дітей

    Також, у разі недотримання письмової форми правочину, вчинення під впливом помилки, обману, насильства, під впливом тяжкої обставини, тощо, недійсність такого правочину також встановлюється судом.

    Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування нерухомих речей чи іншого особливо цінного майна, якщо обдаровуваний умисно вчинив злочин проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей.

    Якщо обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    • Сергей Клиент 7 месяцев назад

      Тобто правочин може бути проведений за місцем реєстрації однієї із сторін чи тільки за місцем проживання людини яка дарує землю?

      • Гончаренко Константин

        можна за місцем проживання дарувальника звернутись до нотаріуса, або вирішити питання транспортування нотаріуса за місцем проживання дарувальника.

        • Сергей Клиент 7 месяцев назад

          Перефразую, я прописаний і проживаю в м.Дніпро, моя мати, яка хоче подарувати мені землю, в Кіровоградській області. Ми можемо оформити договір дарування у м.Дніпро? Чи тілько в нотаріальному окрузі, де знаходиться земля/прописана і проживає моя мати?

      • Старченко Артем Арсенович

        Кабінет Міністрів України 19 квітня 2022 року прийняв Постанову "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/480-2022-%D0%BF#Text). За ч. 1 п. 19 Змін, затверджених цією Постановою нотаріальне посвідчення договору щодо відчуження нерухомого майна, іпотеки, про встановлення довірчої власності на нерухоме майно здійснюється виключно за місцезнаходженням такого майна, крім нерухомого майна, розташованого у м. Києві або Київській області. Нотаріальне посвідчення договору щодо відчуження нерухомого майна, іпотеки, про встановлення довірчої власності на нерухоме майно, розташоване у м. Києві або Київській області, здійснюється виключно нотаріусом, робоче місце (контора) якого розташовано у м. Києві або Київській області, за місцезнаходженням такого майна, або місцезнаходженням юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін відповідного договору.

        Тобто, КМУ установив, що під час дії воєнного стану договори щодо відчуження нерухомого майна (зокрема, договори купівлі-продажу, дарування тощо) посвідчуються нотаріусами за місцезнаходженням такого майна.

        Якщо майно зареєстровано в м. Києві або Київській області, то договір дарування щодо такого майна може здійснюватися виключно нотаріусом, робоче місце (контора) якого розташовано у м. Києві або Київській області, за місцезнаходженням такого майна, або місцезнаходженням юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін відповідного договору.

        • Сергей Клиент 7 месяцев назад

          А як дізнатись перелік нотаріусів в нотаріальному окрузі, якщо цей сайт: https://ern.minjust.gov.ua/pages/default.aspx не відображає?

          • Старченко Артем Арсенович

            https://just-dnipro.gov.ua/?view=cat&category=1258Тут перелік нотаріусів в кіровоградському окрузі з адресами.

            https://minjust.gov.ua/files/general/2023/09/25/20230925115132-54.pdf

            Тут перелік без адрес.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Какие особенности этой процедуры в военное время?

    Вам з мамою потрібно звернутися до нотаріуса та укласти договір дарування заемельної ділянки.

    При собі потрібно мати такі документи:

    1. Паспорти та реєстраційні номери облікової картки платника податків
    2. Документи про право власності на землі
    3. Витяг з Державного земельного кадастру
    4. Витяг з технічної документації про грошову оцінку земельної ділянки

    Після оформлення договору дарування - нотаріус зареєструє Ваше право власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно

    Нормами статті 55 Закону України «Про нотаріат» визначено, що посвідчення договорів щодо відчуження, зокрема земельної ділянки, здійснюється за місцезнаходженням такого майна або за місцезнаходженням юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - сторони відповідного договору.

    Стоимость налогов?

    При оформленні договору дарування та реєстрації права власності Вам необхідно сплатити:

    1. Послуги нотаріуса (у державній нотаріальній конторі буде дешевше чим у приватного нотаріуса )

    2. Державне мито за посвідчення договорів відчуження земельних ділянок, які перебувають у власності громадянина, що здійснює таке відчуження (1 відсоток суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян)

    3. Адміністративний збір за державну реєстрацію прав на нерухоме майно та його обтяження – ( 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб - 268,4 грн)

    Від сплати ПДФО та військового збору Ви звільняєтесь, адже Ви отримуєте дарунок від мами.

    Договір дарування земельної ділянки НЕ обкладається податком (ставка дорівнює нулю) родичу першого ступеня (діти, батьки, один із подружжя) та другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, бабусі/дідусі, онуки).

    Обязательно ли по закону сообщать жене о такой сделке или можно умолчать?

    Не обов'язково. Дружина немає ніякого відношення до подарованої земельної ділянки. Дана земля буде вважатися Вашою особистою приватною власністю.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Дерій Владислав Олегович

    Ви можете оформити договір дарування нерухомого майна за Вашим місцем реєстрації.

    Згідно постанови КМУ "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/164-2022-%D0%B... підпункт 19 пункту 1, який передбачав реєстрацію договорів за місцезнаходженням майна - ВИКЛЮЧЕНИЙ!!!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України