Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 30 сентября 2023, вопрос №93873

В какой срок можно вступить в наследство ?

Добрый День! Скажите в течении какого срока после смерти человека в Украине можно вступить в наследство ? И по истечении какого срока уже поздно ?

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович

    Згідно законодавства строк прийняття спадщини становить 6 місяців з моменту відкриття спадщини.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 7 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. В Цивільному кодексі України є на рахунок цього питання стаття 1270.

    Стаття 1270. Строки для прийняття спадщини

    1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    2. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

    Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

    Цим положенням деякий час суперечили норми правового акту щодо роботи нотаріату в умовах воєнного стану, прийнятого з початком широкомасштабної війни в 2022 році. З цим актом, термін подання заяви про прийняття спадщини нотаріусу було подовжено до 10-ти місяців, але це положення вже скасували.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України