Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 02 октября 2023, вопрос №93997 250₴

Як виїхати з Країни якщо є інше громадянство?

Доброго вечора, питання не просте. Я народився в Республіці Білорусь, маю з народження паспорт Білоруський, є прописка, служив там строкову службу, маю військовий квиток цієї країни. Там проживає моя мама з сестрою (вони громадяни Білорусі).
У 15 років отримав громадянство України (батько громадянин України). У 2017 році заїхав в Україну по Білоруському паспорту, маю відмітку про вʼїзд. Чи зможу я виїхати за паспортом Республіки Білорусь?
Я розумію, що втрата Українського громадянства це процедура дуже складна і довга, і не зрозуміло чи будуть займатися такими питаннями під час війни. Консульств Білорусі в Україні я так розумію не має.
Мені 26 років, у військкоматі України ніколи не був.
Багато читав інформації, одні пишуть, що їх випустили, інші пишуть, що не випустили.

Ответы юристов (23)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Дмитре!

    Навряд чи Вам вдасться виїхати з України з білоруським паспортом. На жаль...

    Ви стовідсотково присутні в базі прикордонників, як громадянин України, а у разі, коли особа в таких випадках має подвійне громадянство, вона за замовчуванням вважається громадянином України й, відповідно, може покинути країну лише за українськими законами, зокрема, за Правилами виїзду за кордон громадян України.

    Стаття 2 Закону України “Про громадянство України” стверджує: “Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України і навпаки, якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України”.

    Тобто, навіть якщо громадянин України набув громадянство іншої держави або держав, то не позбавляється при цьому українського громадянства і в правових відносинах з Україною надалі визнається лише громадянином України.

    Маючи це на увазі, як також той факт, що для виїзду за кордон під час воєнного стану Ви, як громадянин Україні, повинні мати законні підстави, я би рекомендував Вам уважно ознайомитись

    ПО-ПЕРШЕ, з Постановою Кабміну №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" тут:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    ПО-ДРУГЕ, в більш спрощеному варіанти ознайомитись з останніми роз'ясненнями ДПСУ від 2.02.23 року на цю ж тему тут:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    З приводу того, що пишуть...

    В якійсь момент на самому початку війни дійсно було так, що прикордонники не сильно пильнували за тими, хто перетинав кордон з паспортами інших країн, але ті часи давноминули. Тому, перед тим як їхати, наполегливо раджу Вам знайти собі законну підставу для виїзду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Дмитро Клиент 7 месяцев назад

      я маю не подвійне громадянство, а два громадянства, це різні реч

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Для Вас ця гра термінами абсолютно нічого не міняє. Вас все одно ніхто не визнає громадянином РБ, поки Ви не відмовитесь від українського громадянства. Відповідно до того Ви наразі живите в українському правовому полі, а ні в білоруському.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    24%

    Доброго дня.

    Все залежить від того, чи проходили Ви процедуру біометричного сканування як громадянин України. Якщо так, то виїхати як громадянин іншої держави ВИ не зможете.

    Якщо Ви такого сканування не проходили, і в'їхали на територію України як громадянин РБ. то проблем не має. Єдине, що відносно Вас може бути складено протокол щодо порушення строку перебування на території України.

    Ст. 203 КУпАП Недодержання іноземцями та особами без громадянства встановленого порядку реєстрації або порушення встановленого терміну перебування в Україні, виявлені в пунктах пропуску через державний кордон України, - тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    • Дмитро Клиент 7 месяцев назад

      доброго, так біометричний паспорт маю, а що вони кожного чоловіка іноземця перевіряють на українське громадянство? В мене паспорт білоруський з народження, маю прописку, відмітка про вʼїзд, які підозри викличуть перевіряти мене?

      Протокол щодо порушення строку перебування складуть на мене як на білоруса навіть якщо виявлять українське громадянство?

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Ні, звісно не перевіряють, але можуть. Є загальна база біометричних паспортів України і ДПСУ має до неї доступ.

        Протокол складається на громадянина РБ, якщо буде виявлено що Ви громадянин України, то відповідальності за зазначене не буде

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24%

    Вітаю, Дмитро!

    Загалом можливість пройти пункт перетину по білоруському паспорту доволі висока, але мінімальний відсоток виявлення українського громадянства все таки залишається - так чи інакше, але громадянства України Ви не позбавлені.

    Практично не зовсім зрозуміло, яким чином прикордонник встановить факт наявності українського громадянства.

    Не сказав би, що прикордонники зможуть встановити наявність у Вас громадянства України по міграційній базі, оскільки, по-перше, не маю інформації про наявність у ДПСУ доступу до такої бази, по-друге, Ви взагалі наскільки я розумію не проходили біометрію.

    У ВІДНОСИНАХ З УКРАЇНОЮ ВИ ВВАЖАЄТЕСЬ ГРОМАДЯНИНОМ УКРАЇНИ. НА САЙТІ ДПСУ ВЗАГАЛІ ЗАЗНАЧЕНО ПРО ЗАБОРОНУ ВИКОРИСТАННЯ ІНШОГО ПАСПОРТУ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН. ТОМУ РИЗИКИ Є.

    Всього доброго! Буду радий допомогти.

    • Дмитро Клиент 7 месяцев назад

      доброго, біометричний паспорт України маю, ви кажете ризики є, які? Якщо виявлять, що маю Українське громадянство то не випустять, а відповідальність яка? Документи я покажу достовірні, ніяких підробок

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Дмитро!

        Я описував головний ризик у відмові у перетину кордону. Якщо буде встановлено громадянство України, Вам просто відмовлять, інша відповідальність у даній ситуації відсутня.

        Успіхів.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, Дмитро! Якщо Ви в"їхали в Україну по паспорту Білорусі, то максимум, що Вам загрожує - це штраф за порушення законодавства про знаходження в Україні (стаття 203 Кодексу України про адміністративну відповідальність) - 1700-5100 грн.

    Але є важливі моменти, без відповіді на які не можна сказати 100 % про наявність у Вас громадянства України.

    Паспорт громадянина України у Вас старого зразка (у формі книжечки) чи ID-карта?

    При в"їзді в Україну Ви проходили дактилоскопію, тобто біометричну ідентифікацію?!

    Ви отримували паспорт громадянина України для виїзду за кордон?

    Якщо у Вас паспорт громадянина України старого зразка, Ви не отримували закордонний паспорт або не проходили біометричну ідентифікацію як громадянин Білорусі при в"їзді в Україну, то Вас неможливо буде ідентифікувати на кордоні за системою "АРКАН". Так, дуже цікава назва у бази даних біометрій та ідентифікації громадян у наших прикордонників. Дякуємо, що не система "Кріпак", "Раб" чи "Холоп"... всього лише "Аркан" на якому предків українців тягли у рабство при татарській навалі і проти якого воювали козаки...

    Вибачте за маленький ліричний відступ.

    Біометричний контроль – система фіксації всіх біометричних даних особи (включно із відбитками пальців та цифровою фотографією) у пунктах пропуску через державний кордон нашої країни.

    Фіксація біометричних даних на кордоні — це процедура перевірки біометричних даних іноземців та осіб без громадянства, що здійснюється Державною прикордонною службою України в пунктах пропуску через державний кордон України. Це одна із підсистем відомчої автоматизованої системи прикордонного контролю з метою забезпечення національної безпеки України. 30 серпня 2017 року видано Указ Президента України № 256 "Про рішення Ради національної безпеки та оборони України від 10 липня 2017 року «Про посилення контролю за в'їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержання ними правил перебування на території України» де вказано, що з 1 січня 2018 року у пунктах пропуску через кордон (пунктах контролю, КПВВ з ТОТ АРК) здійснюється фіксація біометричних даних іноземців та осіб без громадянства під час прикордонного контролю.

    Фіксація біометричних матеріалів здійснюється з метою посилення контролю за в'їздом та виїздом іноземців, додержання ними правил перебування на території України та з метою посилення національної безпеки.

    Обов'язкову фіксацію біометричних даних застосовують у відповідності до визначеного Міністерством закордонних справ України переліку 70 країн, які віднесено до категорії ризику, це: Алжирська Народна Демократична Республіка, Республіка Ангола, Ісламська Республіка Афганістан, Народна Республіка Бангладеш, Республіка Бенін, Республіка Ботсвана, Буркіна-Фасо, Республіка Бурунді, Соціалістична Республіка В’єтнам, Габонська Республіка, Ісламська Республіка Гамбія, Кооперативна Республіка Гайана, Республіка Гана, Гвінейська Республіка, Республіка Гвінея-Бісау, Республіка Екваторіальна Гвінея, Незалежна Держава Папуа-Нова Гвінея, Республіка Джибуті, Держава Еритрея, Федеративна Демократична Республіка Ефіопія, Арабська Республіка Єгипет, Єменська Республіка, Республіка Замбія, Республіка Зімбабве, Республіка Ірак, Ісламська Республіка Іран, Хашимітське Королівство Йорданія, Республіка Кабо-Верде, Республіка Камерун, Республіка Кенія, Киргизька Республіка, Союз Коморських Островів, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Корейська Народно-Демократична Республіка, Республіка Кот-д’Івуар, Королівство Лесото, Республіка Ліберія, Ліванська Республіка, Держава Лівія, Ісламська Республіка Мавританія, Республіка Мадагаскар, Республіка Малаві, Республіка Малі, Королівство Марокко, Республіка Мозамбік, Республіка Намібія, Республіка Нігер, Федеративна Республіка Нігерія, Ісламська Республіка Пакистан, Палестина, Російська Федерація, Республіка Південний Судан, Республіка Руанда, Демократична Республіка Сан-Томе і Принсіпі, Королівство Свазіленд, Республіка Сенегал, Сирійська Арабська Республіка, Федеративна Республіка Сомалі, Республіка Судан, Республіка Сьєрра-Леоне, Республіка Таджикистан, Об’єднана Республіка Танзанія, Тоголезька Республіка, Королівство Тонга, Туніська Республіка, Республіка Уганда, Центральноафриканська Республіка, Республіка Чад, Демократична Соціалістична Республіка Шрі-Ланка.

    ЯК БАЧИМО, БІЛОРУСЬ В ЦЕЙ ПЕРЕЛІК НЕ ВХОДИТЬ.

    Щодо решти іноземців фіксація біометричних даних у пунктах пропуску через державний кордон здійснюється за результатами аналізу та оцінки ризиків.

    Особа, що підпадає під список семидесяти країн категорії ризику може перетнути державний кордон України трьома способами:

    • подати попереднє повідомлення про те, що вона збирається в Україну;
    • безпосередня фіксація даних на кордоні, біометричного паспорта або біометричних даних;
    • фіксація людини в місці, де вона планує перебувати.

    Фіксація біометричних даних іноземців та осіб без громадянства здійснюється під час їхнього в’їзду в Україну та проходження прикордонного контролю в пунктах пропуску/контролю через державний кордон, контрольних пунктах в’їзду-виїзду уповноваженими службовими особами підрозділів охорони державного кордону, які виконують обов’язки у прикордонному наряді «Перевірка документів» та проводять стандартну перевірку документів (відповідно до Інструкції з організації і здійснення перевірки документів громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перетинають державний кордон, затвердженої наказом Адміністрації Держприкордонслужби від 05.06.2012 № 407, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.06.2012 за № 1083/21395).

    У разі відмови іноземцем (особою без громадянства) від сканування відбитків пальців з такими особами проводиться контроль другої лінії, за результатами якого приймається рішення щодо пропуску (не пропуску) через державний кордон.

    При повторному перетині кордону особою здійснюватиметься процес її ідентифікації. Відповідно, інспектор переглядає чи здавала людина свої біометричні дані. У разі неспівпадіння даних таку особу буде направлено на додатковий контроль для з'ясування обставин.

    Відповідно до пунктів 4, 5 статті 16 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» визначено категорії іноземців та осіб без громадянства, які звільняються від фіксації біометричних даних. Це насамперед глави держав і урядів зарубіжних країн, члени парламентських та урядових делегацій, особи, які не досягли 18-річного віку, круїзні туристи, члени екіпажів транспортних засобів, дипломатичний персонал, посадові особи міжнародних організацій та інші особи, перелік яких є вичерпним.

    ОТЖЕ, якщо Ви не проходили в 2017 році біометричну ідентифікацію, Вас з легкістю випустять. Проте радив би виїздити через Європу. В Україні наразі дуже багато людей, які переховуються від "режиму Лукашенко", тому оберіть собі саме цю легенду.

    Крім того, якщо Ви біометричну ідентифікацію в 2017 році не проходили, то Вас не мають права змусити її проходити при виїзді.

    Якщо ж Ви проходили в 2017 році біометричну ідентифікацію або проходили її в Україні як громадянин України, то тут складніше і треба думати виходячи з Ваших відповідей.

    Гарного Вам дня.

    • Дмитро Клиент 7 месяцев назад

      Доброго, маю паспорт України ID картку, також маю закордонний паспорт України(в 2018 році отримав), при вʼїзді в Україну по білоруському паспорту ніяких біометричних ідентифікацій не проходив. В Білоруському паспорті не має відбитків пальців, він мені виданий з народження. Ви дали дуже розширену відповідь, дяку

      • Турчин Ярослав Александрович

        Завжди будь-ласка. Тепер виникає питання чи чинний Ваш паспорт Білорусі закордонний? - Якщо так, то не бачу жодних проблем при виїзді. Головне не проходити сканування відбитків пальців.

        • Дмитро Клиент 7 месяцев назад

          Білоруський паспорт йде як два в одному, він і внутрішній і закордонний, дійсний, але фото треба змінити. Якщо я відмовлюся давати відбитки пальців то це може їх ще душе розлютити(мені так здається), зараз війна, вони там не на папіросі

          • Турчин Ярослав Александрович

            При виїзді пальці даються лише, якщо Ви давали їх при в"їзді.. Інакше їм нема з чим зпівставляти Ваші данні. Тоді виникає питання, на який чорт їм Ваші пальці, якщо їх немає в базі?! Ви іноземний громадянин і маєте право на недоторканість своїх даних та правовий захист. Начебто Білорусь Україні війну не оголошувала, і Україна Білорусі так само... Те, шо у них там питання до легітимності режимів, то не Ваша проблема.

            • Дмитро Клиент 7 месяцев назад

              я вас зрозумів, дякую за розширену відповід

    Гончаренко Константин
    16%
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо у Вас буде паспорт зі штампом ДМС про ПМЖ в іншій країні, Ви зможете без проблем знятися з військового обліку та виїхати.

    Якщо відмовлять, то таку відмову можна легко оскаржити.

    Законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Дмитро Клиент 7 месяцев назад

      я розумію, це потрібно звертатись в консульство Білорусі на території України, але їх тут не має, вони виїхали

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 7 месяцев назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        Міжнародні відносини з Республікою Білорусь зараз напружені через вторгнення рф на території України.

        Тому якщо Білоруський паспорт дійсний перетніть кордон по ньому.

        Якщо б це було ПМЖ у будь-якій країні ЄС ,було б простіше

        Юридично дипломатичні відносини з РБ ще існують , тому має бути представництво ,де оформлюють документи ті чи інші.

        https://belarusfacts.by/ru/belarus/consul/

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 6 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    Як виїхати з Країни якщо є інше громадянство? - звичайно Ви можете спробувати виїхати по білоруському паспорту. Однак, інша справа чи вдасться Вам це зробити. По-перше, Ви заїхали до України по білоруському паспорту ще в 2017 році. Відповідно у прикордонників точно виникне питання: на якій тоді підставі Ви, як іноземець, так довго знаходитеся в Україні?

    Відповідно до ст.203 Кодексу України про адміністративні правопорушення іноземці та особи без громадянства можуть притягуватися до відповідальності за:

    1. порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні, тобто проживання без документів на право проживання в Україні, за недійсними документами або документами, термін дії яких закінчився, або працевлаштування без відповідного дозволу на це, якщо необхідність такого дозволу передбачено законодавством України, або недодержання встановленого порядку пересування і зміни місця проживання, або ухилення від виїзду з України після закінчення відповідного терміну перебування, неприбуття без поважних причин до визначеного місця навчання або працевлаштування після в'їзду в Україну у визначений строк, а так само порушення правил транзитного проїзду через територію України,- тягнуть за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
    2. недодержання іноземцями та особами без громадянства встановленого порядку реєстрації або проживання на території України за недійсними документами чи документами, строк дії яких закінчився, або порушення встановленого терміну перебування в Україні, виявлені в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України або контрольних пунктах в’їзду-виїзду, -тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    По-друге, відповідно до статті 4 Конституції України в Україні існує єдине громадянство. Тобто, для України Ви визнаєтеся лише громадянином України. Для прикладу наводжу судові рішення, коли громадяни України намагалися виїхати з України по паспорту іншої держави, і за це їх було притягнуто адміністративно відповідальності за ст.204-1 КУпАП (штраф 3400 грн): https://reyestr.court.gov.ua/Review/113091269, https://reyestr.court.gov.ua/Review/112950284, https://reyestr.court.gov.ua/Review/112570734).

    Отже, якщо Вас не лякає штраф, то звичайно варто спробувати виїхати по білоруському паспорту. Кримінальна відповідальність за такі дії Вам не загрожуватиме, лише адміністративна.

    Всього найкращого!

    • Дмитро Клиент 6 месяцев назад

      доброго, я почитав, ви навели приклади людей які хотіли вʼїхати в Україну, а не виїхати.

    Савченко Олександр
    16%
    Савченко Олександр 6 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Дмитро!

    доброго, я почитав, ви навели приклади людей які хотіли вʼїхати в Україну, а не виїхати. - так, згоден. Однак, головна суть полягає в тому, що прикордонники можуть по базам виявити, що Ви маєте українське громадянство. Перевірка документів під час в'їзду нічим не відрізняється від перевірки під час виїзду з України. Крім того, коли Ви пред'явите білоруський паспорт, то у них точно виникнуть питання щодо законності вашого перебування на території України протягом такого довгого часу (починаючи з 2017 року).

    Закон України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3773-17/conv#n...):

    Стаття 15. Документи для в'їзду в Україну та виїзду з України іноземців та осіб без громадянства

    1. В'їзд в Україну та виїзд з України здійснюється:

    іноземців та осіб без громадянства - за паспортним документом за наявності відповідної візи, якщо інший порядок в'їзду та виїзду не встановлено законодавством чи міжнародним договором України;

    іноземців, які постійно проживають на території України, - за паспортним документом та посвідкою на постійне проживання;

    осіб без громадянства, які постійно або тимчасово проживають на території України, - за посвідченням особи без громадянства для виїзду за кордон;

    іноземців та осіб без громадянства, яких визнано біженцями в Україні або особами, які потребують додаткового захисту в Україні, - за проїзним документом для виїзду за кордон;

    іноземців та осіб без громадянства, які перебувають у шлюбі з громадянами України, - за паспортним документом та посвідкою на тимчасове проживання;

    іноземців та осіб без громадянства, які перебувають у шлюбі з особами, зазначеними у частинах другій - дванадцятій статті 4 цього Закону, - за паспортним документом та посвідкою на тимчасове проживання;

    іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні у зв'язку з працевлаштуванням, - за паспортним документом та посвідкою на тимчасове проживання;

    іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні у зв'язку з участю у реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, - за паспортним документом та посвідкою на тимчасове проживання;

    іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні у зв'язку з участю у діяльності релігійних організацій, - за паспортним документом та посвідкою на тимчасове проживання;

    іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні у зв'язку з участю у діяльності філій, відділень, представництв та інших структурних осередків громадських (неурядових) організацій іноземних держав, - за паспортним документом та посвідкою на тимчасове проживання;

    іноземців та осіб без громадянства, які працюють у представництвах іноземних суб'єктів господарювання в Україні, - за паспортним документом та посвідкою на тимчасове проживання;

    іноземців та осіб без громадянства, які працюють у філіях або представництвах іноземних банків на території України, - за паспортним документом та посвідкою на тимчасове проживання;

    іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні у зв'язку з провадженням культурної, наукової, освітньої діяльності на підставах і в порядку, встановлених міжнародними договорами України або спеціальними програмами, а також іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні з метою участі в міжнародних та регіональних волонтерських програмах чи участі в діяльності організацій та установ, що залучають до своєї діяльності волонтерів відповідно до Закону України "Про волонтерську діяльність", інформація про які розміщена на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері волонтерської діяльності, - за паспортним документом та посвідкою на тимчасове проживання;

    іноземців та осіб без громадянства, які працюють кореспондентом або представником іноземних медіа на території України, - за паспортним документом та посвідкою на тимчасове проживання;

    іноземців та осіб без громадянства, які навчаються у навчальних закладах України не менш як протягом одного року, - за паспортним документом та посвідкою на тимчасове проживання;

    іноземців - громадян держав, які можуть в'їжджати в Україну без візи відповідно до законодавства України чи міжнародного договору України, - за паспортним документом або іншим документом, якщо це передбачено міжнародним договором України;

    іноземців, які є громадянами держав, з якими укладено договори про місцевий прикордонний рух, - за документами, які дають право на перетинання державного кордону в межах місцевого прикордонного руху, що оформляються дипломатичними представництвами та консульськими установами України в установленому Міністерством закордонних справ України порядку;

    іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, - за паспортним документом та військовим квитком рядового, сержантського і старшинського складу.

    2. Особи, зазначені у частині п’ятій статті 16 цього Закону, можуть в’їжджати в Україну та виїжджати з України за паспортними документами та акредитаційними картками.

    Закон України "Про прикордонний контроль" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1710-17/conv#n...):

    Стаття 7. Прикордонний контроль осіб

    1. Паспортні та інші документи громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перетинають державний кордон, перевіряються уповноваженими службовими особами Державної прикордонної служби України з метою встановлення їх дійсності та приналежності відповідній особі. При цьому з'ясовується наявність або відсутність підстав для тимчасової відмови особі у перетинанні державного кордону.

    2. У ході перевірки документів уповноважені службові особи Державної прикордонної служби України використовують технічні засоби контролю для пошуку ознак підробки у документах, здійснюють пошук необхідної інформації у базах даних Державної прикордонної служби України, а також за результатами оцінки ризиків проводять опитування осіб, які прямують через державний кордон.

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    13. Під час здійснення прикордонного контролю уповноважені службові особи підрозділу охорони державного кордону використовують бази даних Держприкордонслужби про осіб, які перетнули державний кордон, вчинили правопорушення, протидію яким законодавством віднесено до компетенції Держприкордонслужби, яким тимчасово обмежено право виїзду з України, про недійсні, викрадені та втрачені паспортні документи, а також інші передбачені законом бази даних.

    Всього найкращого!

    • Дмитро Клиент 6 месяцев назад

      я вас зрозумі

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Доброго вечора, питання не просте. Я народився в Республіці Білорусь, маю з народження паспорт Білоруський, є прописка, служив там строкову службу, маю військовий квиток цієї країни. Там проживає моя мама з сестрою (вони громадяни Білорусі).

    У 15 років отримав громадянство України (батько громадянин України). У 2017 році заїхав в Україну по Білоруському паспорту, маю відмітку про вʼїзд. Чи зможу я виїхати за паспортом Республіки Білорусь?Я розумію, що втрата Українського громадянства це процедура дуже складна і довга, і не зрозуміло чи будуть займатися такими питаннями під час війни. Консульств Білорусі в Україні я так розумію не має.Мені 26 років, у військкоматі України ніколи не був.Багато читав інформації, одні пишуть, що їх випустили, інші пишуть, що не випустили.

    Якщо ви заїзжали по Білоруському паспорту та маєте відповідну відмітку, у вас є всі шанси на виїзд за кордон.

    Але у разі виявлення у вас Українського громадянства вас не випустять. Тому вам треба гарно підготуватися, продумати легендлу і т.д


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України