Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 04 жовтня 2023, питання №94197 250₴

Отсрочка от мобилизации

Здравствуйте! Есть необходимость выехать за границу.
Подскажите, пожалуйста, какие необходимы документы мужу для отсрочки от мобилизации, если у него есть погибший родной брат? Как доказать родство? Муж состоит на учете ( медбрат), есть временное удостоверение из военкомата, ограничение по службе.
Нужно ли мне явится в ТЦК ( я лаборант, состою на военном учете), чтобы тоже получить отсрочку как одинокая мать по старшему ребенку. Или достаточно при себе иметь документ о том, что ведомости об отце записаны с моих слов?

Відповіді юристів (6)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до ст. 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Таким чином, для надання чоловікові відстрочки, необхідно надати свідоцтва про народження чоловіка та загиблого брата, повідомлення з ТЦК про смерть, довідка про обставини смерті, свідоцтво про смерть.

    Ви можете виїхати за кордон безперешкодно.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго вечора, Олена!

    Підстава для виїзду за кордон для Вашого чоловіка визначена у пункті 2-6 Постанови КМУ "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України"

    "У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил".

    Виходячи зі змісту та логіки наведеної норми, Ваш чоловік може виїхати завдяки наявності в нього відстрочки на підставі абзацу 9 частини 3 статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;

    {Частину третю доповнено абзацом дев’ятим згідно із Законом № 2491-IX від 29.07.2022}

    {Статтю 23 доповнено новою частиною згідно із Законом № 1575-VII від 03.07.2014; із змінами, внесеними згідно із Законом № 277-VIII від 07.04.2015; в редакції Закону № 570-VIII від 01.07.2015}"

    Родинні зв'язки довести дуже легко. Для того достатньо надати свідотцтва про народження чоловіка та його брата.

    Що стосується військовозобов'язаних жінок, то Ви повинні знати одне: за станом на сьогодні мобілізація таких жінок не відбувається та обмежень на їх виїзд за кордон не існує.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю, Олено!

    Здравствуйте! Есть необходимость выехать за границу.Подскажите, пожалуйста, какие необходимы документы мужу для отсрочки от мобилизации, если у него есть погибший родной брат? Как доказать родство? Муж состоит на учете ( медбрат), есть временное удостоверение из военкомата, ограничение по службе.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    ...

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    ...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    ...

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами;

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ОСОБІ ПОТРІБНО ДОВЕСТИ ФАКТ РОДИННИХ СТОСУНКІВ ТА ЗАГИБЕЛЬ БРАТА В РЕЗУЛЬТАТІ БОЙОВИ ДІЙ ПРИ ЗАХИСТІ БАТЬКІВЩИНИ.

    ДОВЕСТИ ФАКТ РОДИННИХ СТОСУНКІВ ДОВОЛІ ПРОСТО - ПОТРІБНО МАТИ ПРИ СОБІ СВІДОЦТВА ПРО НАРОДЖЕННЯ.

    ЩО СТОСУЄТЬСЯ ДОКУМЕНТІВ ПРО ЗАГИБЕЛЬ БРАТА - ТУТ ПІДІЙДУТЬ ДОДАНІ ВАМИ ДО ПИТАННЯ, АЛЕ Б ДОДАТКОВО ОТРИМАТИ БИ ВИТЯГ З НАКАЗУ ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ ЙОГО ЗІ СПИСКІВ ОСОБОВОГО СКЛАДУ ВНАСЛІДОК ЗАГИБЕЛІ ТА РЕЗУЛЬТАТИ СЛУЖБОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ. ЦЕ АБИ МАТИ 100 % ШАНСІВ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ.

    Нужно ли мне явится в ТЦК ( я лаборант, состою на военном учете), чтобы тоже получить отсрочку как одинокая мать по старшему ребенку. Или достаточно при себе иметь документ о том, что ведомости об отце записаны с моих слов?

    НІ, НЕ ПОТРІБНО. ВИЇЗД ЖІНОК ЗА КОРДОН НА ДАНИЙ МОМЕНТ НЕ ОБМЕЖУЄТЬСЯ.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Елена Клієнт 7 місяців тому

    Эти документы мужу нужно иметь при себе при пересечении границы? Или нужно с ними обратиться в ТЦК чтобы сделали отметку об отсрочке в военном билете? Достаточно ли копий свидетельств о рождении и о смерти брата?

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Для відстрочки:

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. ( треба мати довідку , що родич загинув саме від виконання бойових завдань медичної експертизи про причинно -наслідковий зв язок загибелі.)

    Родинні зв'зки пвдтверджуються свідоцтвом про народження

    Жінки виїзджають вільно по закордонному паспорту.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Олена!

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:...

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами...

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України