Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 06 октября 2023, вопрос №94310 250₴

Простіше прописати батька-інваліда, чи чоловіка військовозобов'язаного

Доброго дня,

Ситуація наступна - маю чоловіка, 40 років, не служив, не має військової спеціальності. З документів тільки приписне свідоцтво. Також маю батька, інваліда II групи по онкології (65 років).
Хочу, щоб чоловік з батьком виїхали закордон, проте потрібно зрозуміти, як простіше - прописати батька, чи прописати чоловіка.
Чоловік у вересні 2023 вступив у ВНЗ, йому надали Довідку (Додаток 20), та Витяг з наказу про вступ.

1) Наскільки реально змінити прописку для чоловіка в умовах воєнного стану (за умови, що він студент, і наче має право на відстрочку)? Яка процедура дій?
2) Якщо в Довідці від Університету вказано, що вона видана для подання в ТЦК, де приписаний чоловік, а повістку на вулиці видасть ТЦК іншого міста, чи не буде проблем з тою довідкою?
3) У батька з документів про інвалідність - тільки довідка МСЕК. Чи цього достатньо для перетину кордону?

Батька у чоловіка прописати поки доволі складно, тому що у квартири п'ять власників, один з яких помер, а інший - закордоном + квартира не внесена в Держреєстр. Шукаю інші варіанти, які, можливо будуть простіші. Прошу поради.

Ответы юристов (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12.4%

    Вітаю, Юлія!

    1) Наскільки реально змінити прописку для чоловіка в умовах воєнного стану (за умови, що він студент, і наче має право на відстрочку)? Яка процедура дій?

    Це реально, але одразу скажу - забере не мало сил та нервів. Якщо є альтернатива, то краще змінити місце реєстрації саме Вашому батьку. Маю подібний досвід у питанні перетину кордону. Раджу навіть не пробувати змінити місце реєстрації чоловіку.

    2) Якщо в Довідці від Університету вказано, що вона видана для подання в ТЦК, де приписаний чоловік, а повістку на вулиці видасть ТЦК іншого міста, чи не буде проблем з тою довідкою?

    Ні, проблем не буде. Сенс довідки - у підтвердженні статусу здобувача освіти. Куди подавати - це не ключове питання.

    3) У батька з документів про інвалідність - тільки довідка МСЕК. Чи цього достатньо для перетину кордону?

    Ні, потрібно мати посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Батька у чоловіка прописати поки доволі складно, тому що у квартири п'ять власників, один з яких помер, а інший - закордоном + квартира не внесена в Держреєстр. Шукаю інші варіанти, які, можливо будуть простіші. Прошу поради.

    Розумію складність ситуації, але знятись з військового обліку Вашому чоловіку, який є військовозобовязаним, в умовах воєнного стану може бути ще складніше. Крім того, ТЦК наразі діють не зовсім рішуче у питанні надання відстрочок студентам, оскільки чекають внесення змін щодо цього, які невдовзі можуть бути прийняті ВРУ.

    Успіхів. Всього доброго!

    Корнійчук Євген Іванович
    12.4%

    Доброго дня, у вашому випадку вам краще нікого не прописувати і залишити, як є.

    Для виходу з даної ситуації, вам треба отримати акт про встановлення факту догляду. Для цього вам потрібно звернутися з заявою до виконкому міської ради за місцем реєстрації особи з інвалідністю.

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи

    Свідоцтво про народження дружини

    Свідоцтво про шлюб

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допогти у зв'язку з інвалідністю

    Акт про встановлення факту догляду

    Наразі довідка мсек не приймається прикордонниками до уваги.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Гончаренко Константин
    12.4%
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Краще зареєструвати особу з інвалідністю у ту квартиру де вже зареєстровано військовозобов язаного родича.

    Супровід осіб з інвалідністю 1 або 2 групи можуть здійснювати:

    Чоловік.

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про шлюб

    Батько, на утриманні якого перебуває повнолітня дитина з інвалідністю

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про народження особи з інвалідністю

    Син або зять

    Документи: документ про інвалідність, свідоцтво про народження (для сина) або свідоцтво про народження доньки особи з інвалідністю та свідоцтва про її шлюб (для зятя) та ОДИН з таких документів:

    Довідка про реєстрацію місця проживання за однією адресою (на гарячій лінії ДПСУ кажуть, що довідка ВПО також підходить, але ця інформація ще не перевірена на практиці)

    Або

    • Акт встановлення факту здійснення догляду

    Особа, яка здійснює постійний догляд за особою з інвалідністю 1 чи 2 групи

    Документи: документ про інвалідність та один з таких документів:

    Довідка про отримання компенсації за здійснення догляду (департамент соц захисту місцевої ради/аадміністрації)

    Або

    • Акт встановлення факту здійснення догляду виконавчого комытету місцевої ради

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12.4%

    Доброго дня, Юлія!

    Перш за все звертаю Вашу увагу на підставу для виїзду, яка дає таке право Вашому чоловіку:

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність,

    а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

    Отже для виїзду чоловіку, крім закордонного паспорту, достатньо буде мати такі документи або їх нотаріально завірені копії:

    свідоцтво про Ваш шлюб,

    Ваше свідоцтво про народження,

    документ, який підтверджує інвалідність батька (це не може бути довідка МСЕК, натомість це повинні бути:

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);)

    довідка з ЦНАПу про спільну реєстрацію батька і Вашого чоловіка.

    ТЕПЕР ЩОДО ВАШИХ ПИТАНЬ...

    По великому рахунку можна йти обома шляхами - великої різниці між ними чи якихось складнощів, скорше за все, не буде ні в першому, ані в другому випадку. У випадку з пропискою батька проблема може полягати лише в тому, що хтось із співвласників відмовиться давати згоду на прописку.

    1) Наскільки реально змінити прописку для чоловіка в умовах воєнного стану (за умови, що він студент, і наче має право на відстрочку)? Яка процедура дій?

    Якщо Ваш чоловік студент, то він має законну відстрочку від мобілізації.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}"

    Отже, для нього не буде великою проблемою прописатися у батька навіть за умови, що йому для того прийдеться звернутись до ТЦК та поновити персональні дані у своїй обліковій справі.

    Тут є маленьке "але"...

    Справа в тім, що за прострочення заміни приписного на військовий квиток або тимчасове посвідчення чоловіку прийдеться заплатити адмінштраф за порушення правил військового обліку. Також його, скорше за все, направлять на проходження ВЛК. Проте, ризику мобілізації в даному випадку немає.

    Якщо чоловік ніколи не звертався до ТЦК щодо отримання відстрочки на підставі навчання, йому прийдеться перед явкою до військомату підготувати заяву на отримання відстрочки та додати до неї:

    довідку форми 20 з ВНЗ,

    копію контракту про навчання,

    витяг з наказу по ВНЗ про зарахування чоловіка на навчання,

    за наявості до цього можна додати копію студентського квитка.

    Цього буде достатньо.

    2) Якщо в Довідці від Університету вказано, що вона видана для подання в ТЦК, де приписаний чоловік, а повістку на вулиці видасть ТЦК іншого міста, чи не буде проблем з тою довідкою?

    Жодних проблем не буде! Проте цілком можливо, що прийдеться з'явитись до ТЦК, який видав повістку, та надати докази навчання у ВНЗ і оповіщення військомату про це, де чоловік стоїть на обліку. Зазвичай цього буває достатньо.

    3) У батька з документів про інвалідність - тільки довідка МСЕК. Чи цього достатньо для перетину кордону?

    На це питання я відповів Вам вище, коли розповідав про підставу для виїзду.

    З повагою, адвокат Айвазян.
    Пуха Наталія ТендерОк
    12.4%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання:

    З простішого зареєструвати батька за своєю адресою.

    Для цього необхідно записатися на прийом в Центр надання адміністративних послуг. Відвідавши його, потрібно написати відповідну заяву та надати необхідні документи.Для офоормлення приписки реєстрації через Центр надання адміністративних послуг, необхідно надати пиблизно наступний перелік документів:

    • Паспорта особи, що прописується та власника квартири;
    • Документ, що підтверджує право власності на житло;
    • Військовий квиток або приписне свідоцтво, якщо прописується військовозобов'язаний чоловік;
    • Згода власника житла на прописку людини;
    • Квитанцію про сплату адміністративного внеску.

    Перетин кордону з батьком інвалідом- є супровід інваліда

    На кордоні військовозобовʼязана особа може супроводжувати одного зі своїх батьків або батьків дружини за наявності документів, які підтверджують родинні звʼязки та інвалідність таких осіб.Також необхідно дотримуватися однієї з двох умов:

    • наявність документів, які підтверджують спільне проживання;
    • оформлення постійного стороннього догляду за особою, яка супроводжується на кордоні.

    Тобто для перетину кордону на підставі супроводу батьків, батьків дружини з інвалідністю необхідно мати наступні документи:

    • витяг з демографічного реєстру про реєстрацію за однією адресою;
    • довідка МСЕК про інвалідність;
    • пенсійне посвідчення;
    • документи, що підтверджують родинні звʼязки (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб);
    • довідка ЛКК про необхідність постійного стороннього догляду за особою;
    • акт встановлення постійного стороннього догляду за особою.

    Успіхів

    Адвокат Евгений Александрович
    12.4%

    Доброго дня, Юлия!

    В ЗВ"ЯЗКУ ЗІ ЗМІНОЮ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ЗВЕРНУТИСЯ З ОФІЦЙІНОЮ ЗАЯВОЮ (МОЖЛИВО У РАЗІ НАЯВНОСТІ ЗАПОВНИТИ НА МІСЦІ БЛАНК ТАКОЇ ЗАЯВИ) ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ЗА МІСЦЕМ ВАШОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ТА ФАКТИЧНОГО ПРОЖИВАННЯ, ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ ПРО ОТРИМАННЯ ДОЗВОЛУ НА ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, ТАК ЯК ЦЕ МОЖЛИВО ЛИШЕ З ДОЗВОЛУ ЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) У М.ДРОГОБИЧІ: "...У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки..." (ч.4 ст.37 ЗАКОН УКРАЇНИ "Про військовий обов'язок і військову службу").

    - В ВИДУ ОГОЛОШЕННЯ ВОЄННОГО СТАНУ ТА ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ЗАБОРОНЕНО ПОКИДАТИ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ БЕЗ ДОЗВОЛУ ТЦКСП:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про правовий режим воєнного стану

    (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2015, № 28, ст.250):

    Про правовий режим воєнного... | від 12.05.2015 № 389-VIII (rada.gov.ua)

    "Стаття 8. Заходи правового режиму воєнного стану

    1. В Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом Президента України про введення воєнного стану, такі заходи правового режиму воєнного стану:... 16) забороняти громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міністерстві оборони України, Службі безпеки України чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара або керівника відповідного органу Служби безпеки України чи Служби зовнішньої розвідки України; обмежувати проходження альтернативної (невійськової) служби;…16) забороняти громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міністерстві оборони України, Службі безпеки України чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара або керівника відповідного органу Служби безпеки України чи Служби зовнішньої розвідки України; обмежувати проходження альтернативної (невійськової) служби;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    4. У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника)….».

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    «Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    6. Громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи, визначеної у частині третій цієї статті. …».

    ПРИ ЦЬОМУ, У ВАС Є ЗАКОННА ПІДСТАВА.

    ПРИ ЗМІНІ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ, У ІНШОМІ МІСТІ ТРЕБА ЗАРЕЄСТРУВАТИ ТИМЧАСОВЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ ТА СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:...

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    звільнені з військової служби в запас;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

    військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, співробітники Служби судової охорони, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, особи, які мають спеціальні звання Бюро економічної безпеки України;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

    зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;

    які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування у запасі;

    3) на військовий облік резервістів:

    які зараховані в особливий період на службу у військовому оперативному резерві;

    які уклали контракт про проходження служби у військовому резерві Збройних Сил України та інших військових формувань;

    які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання. ...

    3. Призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

    У разі декларування місця проживання особи за декларацією про місце проживання, поданою в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, взяття на військовий облік, зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки на підставі відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів в електронній формі, надісланих органами реєстрації через Єдину інформаційну систему Міністерства внутрішніх справ України до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    4. У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника).

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:...

    2) з військового обліку військовозобов’язаних:

    які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;

    які прийняті на службу до Національної поліції України, Служби судової охорони, Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України, органів і підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України;

    які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;

    в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України;

    3) з військового обліку резервістів:

    які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України на нове місце проживання;

    які прийняті на службу до Національної поліції України, Державного бюро розслідувань, податкової міліції, органів і підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України;

    які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;

    які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування в запасі;

    в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України. ...".

    ЗА НЕ ПОСТАНОВКУ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК, МАКСИМУМ ЦЕ ШТРАФ:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЦЕ НЕ ЗАГРОЖУЄ.

    У РАЗІ ВІДСУТНОСТІ РЕАГУВАННЯ ЗІ СТОРОНИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ):

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Адвокат Евгений Александрович
    0.8%
    Юлия!

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВІН СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, ТО МАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    ЩОБ ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ), ПРИПИСНИМ, ДОВІДКОЮ ВНЗ,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    ПОКИ НЕ ПІШЛИ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, АЛЕ ЩОБ БУЛА ВІДСТРОЧКА ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТРЕБА ПІТИ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ РЕАЛІЗУВАТИ СВОЄ ЗАКОННЕ ПРАВО.

    Адвокат Евгений Александрович

    Юлия!

    ОН СМОЖЕТ ПЕРЕСЕЧЬ ГРАНИЦУ, В СВЯЗИ С ТЕМ, ЧТО У ВАС ЕСТЬ ОТЕЦ ИНВАЛИД 1-2 ГРУППЫ, ПРИ НАЛИЧИИ ТАКИХ ДОКУМЕНТОВ:

    - ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ ДЛЯ ВЫЕЗДА ЗА ГРАНИЦУ НА ВАШЕ ИМЯ И НА ИМЯ ОТЦА (ВНУТРЕННИХ ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ);

    - СВИДЕТЕЛЬСТВА О ВАШЕМ РОЖДЕНИИ;

    - ПЕНСИОННОГО УДОСТОВЕРЕНИЯ С ДАННЫМИ О ИНВАЛИДНОСТИ ВАШЕГО ОТЦА;

    - ВИТЯГОВ (ИЗВЛЕЧЕНИЙ) С ЦЕНТРА ПРЕДОСТАВЛЕНИЯ АДМИНИСТРАТИВНЫХ УСЛУГ О МЕСТЕ РЕГИСТРАЦИИ, КАК О ВАШЕМ, ТАК И О ВАШЕГО ОТЦА – ДОЛЖНО БЫТЬ ОДНО МЕСТО РЕГИСТРАЦИИ.

    УКАЗАННЫХ ДОКУМЕНТОВ ДОСТАТОЧНО.

    ПО ЗАКОНУ ВЫ КАК СОПРОВОЖДАЮЩИЙ ДОЛЖНЫ ПЕРЕСЕКАТЬ ГРАНИЦУ ВМЕСТЕ С НИМ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),…».

    ПІДСТАВИ, ЯКІ НАДАЮТЬ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    Контакти (dpsu.gov.ua)

    Адміністрація Державної прикордонної служби України розташована за адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    Всего доброго!

    Дерій Владислав Олегович
    12.4%

    Доброго дня!

    1) Наскільки реально змінити прописку для чоловіка в умовах воєнного стану (за умови, що він студент, і наче має право на відстрочку)? Яка процедура дій?

    Реально. Чоловік повинен стати на військовий облік за місцем проживання Вашого батька. Потім вони з батьком повинні звернутися до ЦНАП для реєстрації місця проживання із відповідною заявою та документами про право власності на житло.

    2) Якщо в Довідці від Університету вказано, що вона видана для подання в ТЦК, де приписаний чоловік, а повістку на вулиці видасть ТЦК іншого міста, чи не буде проблем з тою довідкою?

    Довідка є належним документом про право чоловіка на відстрочку. Додатково чоловік може взяти витяг з наказу про зарахування до ВНЗ.

    3) У батька з документів про інвалідність - тільки довідка МСЕК. Чи цього достатньо для перетину кордону?

    Ні, не достатньо. Належним документом про інвалідність є:

    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або

    або

    • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    ---

    Якщо Ваш батько потребує постійного догляду, що підтверджується довідкою ЛКК або висновком МСЕК , то чоловік зможе оформити Акт встановлення факту здійснення догляду за батьком. В такому разі змінювати місце реєстрації не потрібно, а для перетину кордону необхідно підготувати закордонні паспорти, документи про родинні зв'язки, належний документ про інвалідність та Акт встановлення здійснення догляду.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Токмач Галина Николаевна
    12.4%

    Вітаю!

    Звичайно простіше і набагато швидше прописати 65-річного батька у свого сина/вашого чоловіка. Оскільки за своїм віком він вже не є військовозобов'язаним, а тому зробити це можна без відвідування ТЦК онлайн через ДІЯ (https://diia.gov.ua/services/znyattya-iz-zareyestr...). А у випадку з чоловіком доведеться спочатку йти в ТЦК для зняття з військовогого обліку і незважажаючи на наявність підстави для відстрочки його 100% направлять проходити ВЛК. Тому через ДІЮ одночасно виписуєте батька та прописуєте його в чоловіка, потім оформляєте на обох Витяги з реєстру територіальної громади (https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-vytiahu-z-r...), на підставі яких + пенсійного посвідчення батька + свідоцтва про народження чоловіка та закордонних паспортів вони разом виїжджають згідно пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України