Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 08 октября 2023, вопрос №94431 550₴

Может ли юрист пойти вместо меня в военкомат с документами о студенчества?

28 лет, мужчина. Являются студентом польского вуза, есть подтверждающие документы, студенческий билет. Обязательно ли идти в военкомат лично, чтобы получить отсрочку? Может ли вместо него пойти юрист? Заставят ли проходить ВЛК ?

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    36.4%

    Вітаю.

    Йти абсолютно не обов’язково, якщо цього не вимагає ВУЗ. Йти потрібно лише у випадку, якщо вручать повістку. Зараз такої нагальності не вбачаю.

    Ні, юрист не може піти за Вас, а хіба що тільки разом з Вами. Це єдиний можливий варіант.

    На ВЛК скоріше за все направлять, якщо Ви її проходили більше 5 років назад.

    Якщо вручать повістку, головне підготуйте заяву про надання відстрочки та копії документів. За бажання можна знайти юриста, який Вас супроводжуватиме.

    Успіхів. Всього доброго.!

    Богачевська Ольга Дмитрівна

    Доброго дня. Ні, ви дійсно можете скористатися правовою допомогою і адвокат буде вашим представником. При укладенні наприклад договору правової допомоги з адвокатом.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    НАДАТИ ДОКУМЕНТИ ДО ТЦКСП МОЖЕ ВАШ ПРЕДСТАВНИК.

    АЛЕ, ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ТРЕБА ОСОБИСТО ПРИБУТИ ДО ТЦКСП.

    ВІДСТРОЧКА НАДАЄТЬСЯ ПІСЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    36.4%

    Доброго дня!

    Почну з того, що незалежно від місця знаходження вищого навчального закладу - в Україні, чи поза її межами - студент, у разі навчання на денній формі, має право на відстрочку.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}"

    Отримати відстрочку можливо двома щляхами:

    Перший - з'явитись до ТЦК персонально, як того, в принципі і вимагає закон, та надати заяву на отримання відстрочки з посиланням на згадану вище норму закону, додавши до неї:

    довідку з польського вишу про зарахування на денну форму навчання за підписом ректора та з мокрою печаткою,

    копію контракту студента з вишем та квитанцію про оплату,

    копію студентського квитка (за наявності).

    Всі згадані документи треба перевести на українську мову та завірити переклад у нотаріуса.

    У разі персональної явки на ВЛК направлять обов'язково, але боятися того не треба, оскільки за таких умов чоловіка мобілізувати не мають права.

    Другий - заяву із наведенним переліком документів вкласти в конверт та направити на адресу ТЦК Укрпоштою замовним листом із описом вкладення.

    Що стосується можливої заміни військовозобов'язаного юристом, то це практично неможливе. Скорше за все, з таким представником військовозобов'язанного в ТЦК навіть не схочуть розмовляти. Тому і пробувати не раджу, бо закінчиться, в кращому випадку, нічим.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Правилами військового обліку передбачено особисте прибуття до ТЦК для надання документів про відстрочку.

    Для оформлення відстрочки необхідно підготувати такі документи:

    1. Заява про відстрочку

    2. Довідка з ВНЗ про навчання на денній формі

    3. Студентський квиток

    4. Контракт про навчання (за наявності)

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК потрібно в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    Змість Вас юрист не зможе оформити відстрочку, але Ви можете скористатися послугами адвоката для Вашого супроводження.

    Проте, якщо останній медичний огляд Ви проходили більше ніж 5 років назад - Вам видадуть направлення на ВЛК.

    Тому, оформляти відстрочку краще після вручення повістки під особистий підпис.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович
    27.3%

    Приветствую Вас, Алиса!

    К сожалению, действующее законодательство этот вопрос однозначно не разъясняет.

    Позиция "военкоматчиков" (ТЦК та СП) в судах такова, что да... лицо ОБЯЗАНО самостоятельно являться с оригиналами документов... При этом ссылаются на часть 11 статьи 38 Закона Украины "О воинской обязанности и воинской службе".

    Призовники, військовозобов’язані, резервісти в разі зміни їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи, посади зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку, у тому числі у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-телекомунікаційні системи.

    {Стаття 38 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1276-VI від 16.04.2009, № 4652-VI від 13.04.2012, № 5088-VI від 05.07.2012, № 1275-VII від 20.05.2014, № 901-VIII від 23.12.2015, № 161-IX від 03.10.2019; в редакції Закону № 1357-IX від 30.03.2021}

    Жаль только не говорят, что делать с "умственно отсталыми" представителями ТЦК, которые могут совершить попытку изьять или уничтожить оригиналы документов, крича при этом, что их снимать на видео нельзя, бо воно "военный". Такую ситуацию в своё время имели с беспредельщиками в погонах на дорогах в лице ГАИ МВД Украины, когда недобросовестные служители уничтожали водительские удостоверения и потом заявляли, что не было никаких водительских, выписывая штрафы за управление ТС без прав.

    Как в данном случае трактовать "особисто" не сказано. Считается ли направление письма заверенного нотариусом - особисто? Считается ли особисто документ, подписанный собственноручно и лично военнообязанным, но переданный иным лицом по доверенности - тоже непонятно. Можно ли считать "особисто" направления заявления на отсрочку и копий документов по почте, рекомендованным письмом с описью вложения? - По версии ТЦК та СП - нет, не считается. Суды Украины же не выработали однозначной практики на этот счёт.

    Кроме того, сама диспозиция части 11 статьи 38 Закона предусматривает, что в том числе понятие "особисто" включает возможность, в случаях предусмотренных Кабинетом Министров Украины, через центры предоставления административных услуг и информационно-телекоммуникационные системы.

    То есть, это свидетельствует о применении законодателем именно ШИРОКОГО трактования слова "особисто". И если Правительство может предусмотреть реализацию "особисто" через ЦНАП и Дія, то гражданин также может реализовать особисто через представителя или же путём отправки заявления почтой.

    Большинство административных судов Украины, в любом случае, подтверждают, что в случае отсутствия прямого нормативного регулирования и сроков рассмотрения, применяются требования Закона Украины "Об обращениях граждан". А данный закон предусматривает в том числе право подачи заявления письменно, направления его почтой или даже электронной почтой.

    В Правилах выдачи водительских удостоверений например тоже пишут, что водительские выдаются "особисто", что не мешает МВД реализовывать пилотные проекты через госпредприятия по отправке таких документов почтой и выдачу заграницей через ДП "Документ". При этом заказчик оформляет на госпредприятия доверенность в электронном виде, дающую им право представлять его интересы в Сервисном центре МВД... То есть это считается тоже "особисто" или пилотные проекты МВД нарушают нормативную базу Кабмина и самого МВД?

    В трудовом законодательстве понятие "особисто" применяется именно в контексте "собственноручно" написанных или подписанных документов или лично осуществленных действий.

    Лично я придерживаюсь широкого трактования понятия "особисто", включающего все формы возможных личных действий, в том числе ДИСТАНЦИОННО.

    В любом случае, Вы имеете право явиться в военкомат в сопровождении адвоката. Право на правовую помощь в любых правоотношениях с третьими лицами гарантирована статьей 59 Конституции Украины и подтверждена разъяснениями Конституционного Суда Украины.

    Право на правову допомогу - це гарантована державою можливість кожної особи отримати таку допомогу в обсязі та формах, визначених нею, незалежно від характеру правовідносин особи з іншими суб'єктами права (Рішення Конституційного суду України № 23-рп/2009 від 30 вересня 2009 року у справі № 1-23/2009 за зверненням громадянина Голованя І.В. щодо офіційного тлумачення положень статті 59 Конституції України (справа про правову допомогу)

    То есть в праве на присутствие адвоката при Вашем "общении" с работником ТЦК однозначно отказать не имеют права. Если будут утверждать, что ТЦК - режимный объект, то они обязаны обеспечить вне режима приём обращений граждан через оборудованную канцелярию. Или же не обижаться, если будут получать заявление по почте.

    Кстати, почему-то работников МВД, СБУ, ГБР и прокуратуры не смущали до последнего времени те обстоятельства, что по повестке, выписанной ими - являлось не только лицо, указанное в повестке, но и адвокат. Тут тот же случай. В том числе помощь адвоката может понадобиться в связи с попыткой вменения административной ответственности по статье 210 КУпАП и т.д.

    В любом случае, подача Вами документов через представителя будет воспринята не лучше, чем подача документов через средства почтовой связи с предварительным заверением Вашей личности в документе и копий - нотариусом.

    И да. Отправка документов по почте тоже является легитимным доказательством исполнения Вашей обязанности уведомить о смене статуса, возлагаемого на Вас ч. 11 ст. 38 Закона Украины "О воинской обязанности и воинской службе".

    А если ТЦК захочет доколупаться илиих задача закрыть Вас в кабинете и психологически вынуждать идти служить - они это будут пытаться делать в любом случае.

    Щасти Вам!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 6 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Відстрочка оформлюється зараз лише особисто після влк.

    Тому один пакет направляєте рекомендованим листом з описом вкладення з повідомленням про вручення , кур єрською доставкою.

    після отримання підтвердження про вручення на смс з другим роздрукованим пакетом аналогічних документів прибуваєте до тцк сп для вирішення питання відстрочки , бажано зранку , щоб начальник був на місція

    Для этого письмо с заявлением необходимо отправлять через УКРПОЧТУ одним из двух видов отправки

    - заказное письмо с уведомлением о вручении

    -ценное письмо с описью с уведомлением о вручении.

    Заказное письмо с уведомлением о вручении стоит 35 грн. Вы получаете на руки сначала квитанцию, по номеру которой можно отследить на сайте трекинга Укрпочты прохождение Вашего письма. Ссыска на сайт https://track.ukrposhta.ua/tracking_UA.html

    Когда письмо дойдет до получателя и он его получит, он распишется на уведомлении о вручении и это уведомление вернется на Ваш адрес, указанный Вами на письме.

    В случае с отправкой ценным письмом с описью (стоимость около 50 грн) у Вас остается доказательство вкладывания в конверт именно данного заявления.

    Не является обязательным отправка ценного письма с описью, но отправка с уведомлением о вручении ОБЯЗАТЕЛЬНА.

    В дальнейшем квитанция об отправки и распечатка трекинга Укрпочты будет доказательством Вашей отправки.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Аліса!

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВІН СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНОГО ВНЗ, ТО ВІН МАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    ТАК, ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ЙОМУ ТРЕБА ОБОВ'ЯЗКОВО ОСОБИСТО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ЮРИСТ (АДВОКАТ), МОЖЕ БУТИ ПРИСУТНІМ ПІД ЧАС ЙОГО ВІЗІТУ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИМЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ, ПРИПИСНИМ), ПЕРЕКЛАДЕНИМИ І НОТАРІАЛЬНО ПОСВІДЧЕНИМИ ДОКУМЕНТАМИ, ЇХ КОПІЯМИ ЩОДО ВСТУПУ ДО ІНОЗЕМНОГО ВНЗ,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК, ЯКЩО ВІН НЕ СТОЇТЬ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ;

    2) ПРОЙТИ ВЛК (МЕДКОМІСІЮ);

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИМЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України