Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 11 октября 2023, вопрос №94699

Провомерность срока проживания в горной местности для получение удостоверения.

Добрий день!
Я переехал и зарегестрировался в селе, которое имеет статус горного.
В ЦНАПе сказали что нужно прожить в селе минимум 6 месяцев, затем приходить за удостоверением. Правомерно ли это, ведь в законе это условие не упоминается?
Дякую.

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Віталію!

    Статус особи, яка проживає, працює (навчається) на території гірського населеного пункту надається:

    • Особам, які постійно проживають на території гірського населеного пункту.

    Згідно з Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» місце перебування – адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік; місце проживання – житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту.

    • Особам, які постійно працюють на території гірського населеного пункту (навіть якщо підприємство, установа, організація розташовані за межами населеного пункту, якому надано статус гірського, але мають філії, представництва, відділення, інші відокремлені підрозділи і робочі місця в гірських населених пунктах).

    Відповідно до листа Міністерства праці та соціальної політики України від 04 березня 2010 року № 218/13/84-10 «Щодо визначення статусу особи, яка проживає та працює на території населеного пункту, якому надано статус гірського» статус особи, яка проживає, працює (навчається) на території гірського населеного пункту надається працівникам, які постійно працюють на підприємствах, установах, організаціях, розташованих на території гірських населених пунктів, незалежно від того, проживають вони в цьому населеному пункті чи ні. Поняття «які постійно працюють» значить, що постійне місце роботи працівника знаходиться в населеному пункті, якому надано статус гірського. Зазначене стосується як працівників, у яких це місце роботи є основним, так і тих, хто працює за сумісництвом.

    • Особам, які навчаються на денному відділенні навчального закладу, який знаходиться у гірському населеному пункті.
    • Окремим особам інших населених пунктів та тим, які проживають за межами населених пунктів, умови проживання яких відповідають критеріям віднесення населених пунктів до гірських та особам, які постійно працюють або несуть службу на лісогосподарських підприємствах, гідрометереологічних станціях, заставах, обсерваторіях, інших об'єктах, що розташовані поза межами гірських населених пунктів.

    Статус особи, яка проживає, працює (навчається) на території гірського населеного пункту підтверджується посвідченням.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України