Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 17 октября 2023, вопрос №95010

Оформлення піклування за особою похилого віку, яка прагне виїхати закордон

Вітаю!
Маю питання з приводу оформлення піклування (догляду) за людиною похилого віку з ІІІ категорією інвалідності по зору (людина нічого не баче та потребує допомоги). Ця особа звернулася до мене по допомогу, адже у неї немає тих, хто міг би чи хотів би її доглянути. Як оформити піклування, якщо ми не є родичами? Ця людина не хоче знову виживати на межі під час блекаутів, тож прагне виїхати за кордон. Самотужки, зрозуміло, особа зі сліпотою цього зробити не зможе.

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тарасе!

    Це можливо, якщо немає близьких родичів, які можуть за особою доглядати.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Тарас Клиент 6 месяцев назад
      Добро дня! А якщо у цієї особи є лише племінник, який не хоче брати таку відповідальність на себе. Можливо цей племінник може написати письмову відмову? Чи якщо є родич, навіть той, що не бажає бути доглядачем, то це марна справа?
      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Я мав на увазі лише тих родичів, які мають обов'язок доглядати інваліда. Племінник навряд чи до них відноситься. Так що шанси у Вас є. Треба також вирішити питання з приводу спільної реєстрації або проживання, отримати довідку ЛКК форми 080-4... Одним словом, -

        Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

        21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

        особи, які потребують постійного догляду, — у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують

        родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді

        або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

        або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

        Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Тарас Клиент 6 месяцев назад

    Добре, зрозуміло, дякую за розгорнуту відповідь! Хочу ще уточнити щодо процедури встановлення факту спільного проживання. Як це має виглядати? Я маю бути прописаний в оселі цієї особи, чи вона має бути прописана у моїй оселі, чи якась комісія приїде, зафіксує наше сумісне проживання, чи як?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Для встановлення такого факту прописка необов'язкова. Достатньо самого акту, складеного по Вашій заяві представником виконавчого органу місцевої Ради.

      • Тарас Клиент 6 месяцев назад

        Найцікавіше те, що на консультації у Відділі Соціального захисту населення сказали, що доглядачем може бути лише родич та відмахнутися від мене, і порекомендували сліпому інваліду ІІІ групи самотужки вирішувати свої проблеми. Вони послалися на постанову номер 859 від якогось числа 2020 року. То виходить, що вони просто користуються юридичною необізнаністю людей?

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Дивіться, Тарасе, якщо ми говоримо про отримання компенсації на догляд на непрофесійній основі, то Постанова КМУ №859 зазначає наступне:

          "Цей Порядок встановлює механізм призначення і виплати компенсації за догляд (далі - компенсація), що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг (далі - фізична особа, яка надає соціальні послуги) особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (далі - соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі) ".

          Отже в даному випадку мова йде дійсно про членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

          Проте для отримання акту встановлення факту здійснення догляду дана умова законодавством не передбачена. Ви повинні подати заяву на акт до Виконкому міської або селищної ради і вказати в заяві всі обставини, чому саме Ви доглядаєте за цією особою. Потім до Вас повинна прийти коміссія, яка перевірить, чи дійсно Ви доглядаєте за цією людиною і, що немає інших осіб якиб це могли робити. Якщо це так, то Вам повинні видати акт встановлення факту здійснення догляду. З ним і з довідкою ЛКК Ви зможете перетинути кордон.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України