Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 19 октября 2023, вопрос №95178 400₴

Передача авто ( гуманітарна допомога) військовому

Вітаю. Питання таке: чи може благодійний фонд за актом передачі подарувати( передати) авто військовому ЗСУ, ввезене як гуманітарна допомога, отримувач по ВМД благодійний фонд. Чи благодійний фонд може передати авто тільки військовій частині, в якій служить конкретний військовий? ( але військові частини не дуже хочуть брати на баланс автомобілі) . Якщо неможна передати конкретно військовому, то чи можна надати йому в користування, а авто буде числитись на балансі фонду.

Ответы юристов (9)

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    По акту прийому-передачі Ви можете передати авто безпосередньо військовослужбовцю.

    Згідно статті 1 ЗУ "Про гуманітарну допомогу" набувачі гуманітарної допомоги - фізичні та юридичні особи, які її потребують і яким вона безпосередньо надається.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    • Олена Клиент 6 месяцев назад

      Військовий нам має написати запит чи лист прохання, що він потребує авто? Після того, як авто було ввезено, ми поставили авто на тимчасовий облік в сервісному центрі МВС на благодійний фонд, а якщо ми передаємо його військовому, як бути в даному випадку? Військовий має на себе зареєструвати?

      • Дерій Владислав Олегович

        Так, військовослужбовець повинен надіслати запит/звернення/прохання про надання конкретного виду допомоги.

        Потім Ви оформляєте акт прийому-передачі авто.

        Наступним кроком буде реєстрація авто військовослужбовцем у сервісному центрі МВС.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Якщо набувач військова частина, то БО може передати авто тільки їй. Автомобілі, які передають військовим частинам, при перетині кордону вважають гуманітарною допомогою. Тому до них застосовують спрощену процедуру оформлення та звільняють від сплати будь-яких платежів. Якщо отримувач – фізична особа чи ФОП, то тоді доведеться сплатити митні платежі.

    Якщо автомобіль ввезли на БО, військова частина має надіслати лист-прохання до організації про передачу транспортного засобу.

    У документі вказуються ідентифікаційний номер (vin-код) транспортного засобу, державний номер, військова частина, яка цей автомобіль приймає, ставиться печатка й підпис представника військової частини.

    Після укладання такого акта у військовій частині збирається спеціальна комісія, яка після огляду автомобіля ставить його на баланс.

    На балансі фонду авто також не може числитися, бо було завезено, як гуманітарна допомога для ЗСУ.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Олена Клиент 6 месяцев назад

    Отримувач ГД по декларації благодійний фонд і набувач фактично також БФ, військова частина нам запитів не давала. авто зареєстровано (тимчасово) в сервісному центрі МВС на БФ. Кому має право благодійний фонд передати дане авто конкретно військовому чи тільки на ВЧ , а ВЧ тому конкретному військовому?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ви маєте право передати авто на ВЧ, яка повинна поставити його на баланс.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю, Олено!

    Якщо автомобіль ввезли на громадську організацію або благодійний фонд, військова частина, для якої його пригнали, має надіслати лист-прохання до організації про передачу транспортного засобу. А водій, який пригнав машину, має отримати від ГО або фонду акт прийняття-передання автомобіля.

    У документі вказуються ідентифікаційний номер (vin-код) транспортного засобу, державний номер, військова частина, яка цей автомобіль приймає, ставиться печатка й підпис представника військової частини.

    Після укладання такого акта у військовій частині збирається спеціальна комісія, яка після огляду автомобіля ставить його на баланс. Після цього машина отримує спеціальний (чорний) військовий номерний знак.

    Зазначена вище інформація актуалізована та зібрана в один документ, з метою створення мапи або інструкції, якою можуть керуватися волонтери, військові частини, громадські/благодійні організації при підготовці до забезпечення Збройних Сил України гуманітарною допомогою, зокрема транспортними засобами.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    • Олена Клиент 6 месяцев назад

      Вітаю! Авто по факту пригнали не для військової частини (запитів ВЧ нам не давала), а для військового, який в гарячій точці знаходиться ( купив за кордоном батько для сина), ми не планували передавати авто на ВЧ, ми поставили авто на баланс фонду і передали в тимчасове користування цьому військовому. Але чи правомірна така наша дія? І на балансі це авто нам не потрібно по факту, чи можемо ми просто передати його даному військовому напряму по акту передачі ( так роблять інші благодійні фонди) без участі ВЧ?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Олено!

    Закон не забороняє благодійному фонду передати авто конкретній особі, зокрема військовослужбовцю. Але він повинен буде його поставити на військовий облік та вона буде використовуватись як його особистий транспортний засіб. Здається, ще в тому році був якийсь скандал щодо заборони Північного командування ТРО про використання власних ТЗ у зоні бойових дій.

    Наскільки відомо, нічого подібного зараз немає. Відповідно можете зробити і так.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України