Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 20 октября 2023, вопрос №95224 250₴

Чи можу я перетинати кордон ?

Добрий день. підкажіть будь ласка для перетину румунсько-молдавсько-українського кордону, на дорослу людину ліміт перевезення грошей 10 тисяч євро, на дітей до 18 років теж це поширюється? Можу я везти з собою на дитину ще таку суму?

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12%

    Вітаю, Ольго!

    Добрий день. підкажіть будь ласка для перетину румунсько-молдавсько-українського кордону, на дорослу людину ліміт перевезення грошей 10 тисяч євро, на дітей до 18 років теж це поширюється? Можу я везти з собою на дитину ще таку суму?

    Так, на дитину також можна поширюється дана сума. Відповідна на двох Ви можете вивезти суму до 20 тис євро без декларування цих коштів.

    Успіхів. Всього доброго!

    Богун Сергій Павлович

    Можете вивезти і на дитину. Законодавство таке передбачає.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Ольга!

    Так, під час в'їзду в Україну без письмового декларування митному органу, фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 1000 євро.

    Письмове декларування необхідне лише у разі переміщення валюти України, іноземної валюти та банківських металів у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 1000 євро.

    Неповнолітні особи мають право на транскордонне переміщення валютних цінностей у сумі/вартістю, встановлених валютним законодавством. При цьому письмове декларування від імені особи, яка не досягла 16-річного віку, здійснюється її законним представником.

    Перерахунок сум готівкової валюти і вартості банківських металів у євро здійснюється за офіційним курсом гривні до євро або за крос-курсом, визначеним згідно з офіційним курсом гривні до відповідних іноземних валют і банківських металів, установленим Нацбанком, на день перетину митного кордону України.

    Переміщення валютних цінностей та форми декларування під час виїзду з України є аналогічними.

    Проте громадянин-резидент під час вивезення/пересилання за межі України валютних цінностей в загальній сумі, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 1000 євро, додає до декларації документи, що підтверджують:

    • зняття ним готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою (у разі здійснення такої операції) виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 1000 євро. Документи, що підтверджують зняття громадянином-резидентом готівки з власних рахунків з метою її вивезення, є чинними протягом 90 календарних днів з дня зняття ним готівки з власних рахунків у банках.
    • придбання ним банківських металів у банках та/або Національному банку виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 1000 євро.
    До громадян-нерезидентів ці вимоги не застосовуються, вони повинні дотримуватись лише форми декларування.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ВІТАЮ ВАС, пані ОЛЬГА! Так, кожна особа може вивезти готівку в межах ліміту. При цьому вимог до віку чинне законодавство не містить. Саме такої думки неофіційно притримується Національний банк. Зокрема під час круглого столу "Фінансове життя українців за кордоном: нова реальність" 31.03.2022 року представник НБУ озвучив саме таку думку. Але офіційних роз"яснень НБУ поки на цей рахунок, наскільки я знаю, не було.

    Пост на сторінці Фейсбук від офіційного акаунту Національного банку України з такою ж позицією - все ж не вважаю офіційним роз"ясненням, проте - це може бути використано у разі чого як доказ відсутності "правової визначеності". https://www.facebook.com/photo/?fbid=3793141575725...

    https://finbalance.com.ua/news/nbu-nepovnolitni-os...

    Водночас, аналогічної думки притримується і Державна митна служба України, уже не на словах, а офіційно. Тож проблем на кордоні бути не повинно.

    Зокрема на своєму офіційному сайті ДМСУ (вкладка "Переміщення валютних цінностей" )повідомляє таке.

    Неповнолітні особи мають право на транскордонне переміщення валютних цінностей у сумі/вартістю, встановлених валютним законодавством. При цьому письмове декларування від імені особи, яка не досягла 16-річного віку, здійснюється її законним представником (с) Державна митна служба України

    https://customs.gov.ua/informatsiia-dlia-gromadian

    Звісно ж від неадекватної поведінки конкретного митника ніхто не застрахований... але Ви маєте бути обізнані, що таке право у Вас є і Державна митна служба України не оскаржує, а визнає це право.

    Під час переміщення валютних цінностей необхідно враховувати вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 27.02.2019 №203, яка визначає окремі питання транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей"

    P.S. Вибачте, помилився щодо відсутності офіційних роз"яснень НБУ. Вже мало місце і офіційне роз"яснення. Так Листом Національного банку України від 21.04.2022 р. № 40-0007/29374 Національний банк України в особі Директора Департаменту відкритих ринків Олексія Борисовича Лупіна роз"яснив на звернення Незалежної асоціації банків України:

    "Фізична особа ввозить в Україну та вивозить за межі України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро, без письмового декларування митному органу (пункт 5);

    фізична особа ввозить в Україну та вивозить за межі України готівкову валюту і банківські метали в сумі /вартістю, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 10 000 євро, за умови її письмового декларування митному органу в повному обсязі (пункт 6).

    Законом про валюту та Положенням № 3 не встановлено обмежень щодо переміщення валютних цінностей через митний кордон України за віком. Одночасно, відповідно до пункту 1 статті 24 Цивільного кодексу України людина як учасник цивільних відносин вважається фізичною особою. При цьому відповідно до пункту 2 статті 25 цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження. Таким чином вважаємо, що людина не може бути позбавлена права, передбаченого частиною 1 статті 8 Закону про валюту, на підставі того, що вона не досягла повноліття. З урахуванням зазначеного, необхідно враховувати, що неповнолітні особи мають право на транскордонне переміщення валютних цінностей у відповідних розмірах встановлених валютним законодавством.

    В той же час, процедура переміщення фізичними особами валютних цінностей, перелік митних формальностей при здійсненні митного оформлення здійснюється відповідно до митного законодавства, з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 27.02.2019 № 203 «Деякі питання транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей», яка передбачає необхідність для фізичних осіб відображати у митній декларації джерела підтвердження готівкових коштів та мету їх використання."

    https://nabu.ua/images/uploaded/sys_media_doc/doc_...

    Маю надію, що моє роз"яснення буде Вам в нагоді.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 6 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    до 10 тис евро можете ввезти на кожного включно з неповнолітніми у їх супроводі.

    Національний банк повернув вимогу щодо надання громадянами підтвердних документів банків під час переміщення валютних цінностей за межі України у сумі, що перевищує 10 тис. євро (в еквіваленті), зокрема документи про зняття готівки з власних рахунків або про придбання банківських металів.

    Нагадуємо, що Національний банк 4 березня 2022 року вніс зміни до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18 “Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану”, які давали змогу фізичним особам не надавати підтвердні документи під час перевезення валютних цінностей за кордон. На сьогодні з метою запобігання виведення капіталу за кордон, а також із урахуванням комунікації з відповідними органами державної влади Національний банк ухвалив рішення повернути вимогу щодо надання підтвердних документів під час переміщення валютних цінностей за кордон вартістю вище 10 тис. євро (в еквіваленті).

    Звертаємо вашу увагу, що громадяни, як і раніше, мають декларувати валютні цінності, вартість яких перевищує 10 тис. євро (в еквіваленті), під час їхнього переміщення за кордон. Ця вимога не змінювалася.

    Відповідні зміни затверджені постановою Правління НБУ від 13 березня 2022 року №51 "Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18". Документ набирає чинності з 13 березня 2022 року.

    Документи для підтвердження:

    • довідка про зняття готівки з власних (особистих) рахунків;
    • валютно-обмінна квитанція;
    • довідка про придбання банківських металів.
    1. Задекларувати шляхом заповнення Податкової декларація про майновий стан і доходи та сплати податків.
    2. Скористатися можливостями Податкової амністії
    3. Використати документи (податкові звіти, довідки про нарахування заробітної плати), які підтверджують отримання чистого білого доходу від провадження підприємницької діяльності або у якості заробітної плати.
    4. Використати інші документи, які підтверджують отримання законного доходу. Наприклад, доходу за договором дарування, доходу від продажу майна чи корпоративні права.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня, Без декларування, згідно з українським законодавством, одна особа може вивезти з України за кордон валюти на суму до €10 тис.

    Якщо людина або сім’я виїжджає за кордон з дитиною, на неї так само можна вивезти без декларування еквівалент €10 тис.

    Наприклад, якщо кордон перетинає сім’я з чоловіка, жінки та трьох маленьких дітей, вони загалом можуть вивезти з собою до €50 тис.

    Якщо сума, яку вивозять на дитину більше €10 тис., декларацію за неповнолітніх заповнює один з батьків.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Ліміт грошей розповсюджується на всіх осіб що перетинають кордон незалежно від віку

    Адвокат Евгений Александрович
    16%

    Доброго вечора, Ольга.

    Діти віком до 18 років при виїзді з України за кордон вважаються окремими особами. Тому формально кожна дитина може вивезти готівку до 10 тис. євро в еквіваленті.

    Коли проводиться процедура декларування, то неповнолітня особа не може декларувати. Тоді дорослий, який супроводжує дітей, за всіх декларує, заповнює бланк. Але для провезення [без декларування] немає обмеження на вік. Кожна людина, навіть немовля, може вивезти до 10 тис. євро.

    Всього доброго.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України