Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 24 октября 2023, вопрос №95483 550₴

В"їзд і виїзд в Україну по паспорту ЄС будучи громадянином України

Привіт!

Ситуація наступна: Маю паспорт країни ЄС, але також маю українське громадянство (біометричний паспорт, без відмітки постійного проживання за кордоном). Знаходжусь за кордоном вже 1,5 років. Чи великі шанси того, що мене не випустять з України якщо я заїду по паспорту кріїни ЄС. Багато хто каже що їздить і без проблем випускають, але ніби є і ті, кого не випускають. Можливо хтось знає фактичну ситуацію?

Якщо все ж не випускають, то чи вносять в якусь базу, чи просто їду на інши КПП і пробую там?

Дякую!

Ответы юристов (9)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо у Вас громадянство країни ЄС одночасно з громадянством України, то перетинати кордон за неукраїнським паспортом як іноземець досить ризиковано.

    Відстежити наявність другого паспорта митний контроль теоретично зможе лише шляхом подання запиту до Державної міграційної служби щодо отримання відомостей з Державного демографічного реєстру. У зв'зку з тим, що у Вас є біометричний закордонний паспорт (адже в такому разі буде відцифрований образ обличчя та відбитки пальців рук), то імовірність, того що у Вас виявлять громадянство України досить велика.

    Ніяких адміністративних штрафів або кримінальної відповідальності за використання другого паспорту на території України не передбачено.

    Але, у разі виявлення подвійного громадянства, одне з яких – України, то така особа у відносинах із Україною вважається громадянином України. В такому випадку право на виїзд за межі України Ви матимете як громадянин України згідно Правил перетину державного кордону.

    В такому разі підставою для виїзду за кордон є постійне проживання в країні ЄС. Підтверджуючими документами є – дійсний закордонний паспорт громадянина України зі штампом про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відміткою (штампом) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку.

    Офіційно втратити громадянство України можливо лише після видання Указу Президента України про втрату такими особами громадянства України.

    Існує база даних «Відомості про осіб, які перетнули державний кордон України, в’їхали на тимчасово окуповану територію України або виїхали з такої території» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1319-22#Text

    У Базі даних обробляється така інформація:

    1) загальні відомості про особу, яка перетнула державний кордон України, в’їхала на тимчасово окуповану територію України або виїхала з такої території (прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), число, місяць, рік народження, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності), стать, громадянство);

    2) реквізити документів, що дають право на перетинання державного кордону України, в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з такої території (тип, серія та/або номер документа, що посвідчує особу), реквізити візи та інші реквізити з документів, що підтверджують право на перетинання державного кордону України;

    3) напрямок перетинання державного кордону України, в’їзду на тимчасово окуповану територію або виїзду з такої території;

    4) відібрані біометричні дані іноземців та осіб без громадянства;

    5) системна інформація (дата і час внесення інформації, прізвище та ініціали користувача, системне ім’я користувача, назва пункту пропуску (пункту контролю, контрольного пункту в’їзду-виїзду), мітка про ідентифікацію особи за базами даних доручень уповноважених державних органів, інших баз даних.

    Тому, якщо Вам перший раз не дозволять виїхати, Вас занесуть в Базу.

    Дізнатися щодо обмежень чи заборони перетинати кордон України можна декількома способами, але найбільш надійний із них – подати письмовий запит до Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Ситуація наступна: Маю паспорт країни ЄС, але також маю українське громадянство (біометричний паспорт, без відмітки постійного проживання за кордоном). Знаходжусь за кордоном вже 1,5 років. Чи великі шанси того, що мене не випустять з України якщо я заїду по паспорту кріїни ЄС. Багато хто каже що їздить і без проблем випускають, але ніби є і ті, кого не випускають. Можливо хтось знає фактичну ситуацію?

    Загалом маю позитивні кейси із цього питання, але тут все залежить від того, коли Ви востаннє перетинали кордон на підставі українського закордонного паспорту. Якщо це було доводі давно (до 2015 року), шанси на успішний виїзд по паспорту ЄС - є. Але все ж таки визнаю, що це дійсно ризик.

    Коли Ви востаннє перетинали кордон за українським закордонним паспортом?

    • Павло Клиент 6 месяцев назад

      Привіт!

      В березні 2022.

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        100%

        Павло!

        За таких умов, шанси виїхати з України за закордонним паспортом країни ЄС - нульові. Ні в якому разі не раджу йти на таку авантюру.

        Ви точно перебуваєте в базі Державної прикордонної служби України та інформація про наявність у Вас громадянства України буде встановлена під час перетину державного кордону.

        Успіхів. Всього доброго!

    Павло Клиент 6 месяцев назад

    Дякую за інформацію!

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Павло!

      Будь-ласка. Успіхів Вам.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Відповідно до статті 4 Конституції України в Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом. Статтею 2 Закону України «Про громадянство України» передбачено, якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Разом з тим, відповідно до пункту 1 статті 19 Закону України «Про громадянство України» добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття, є підставою для втрати громадянства України.

    Положення пункту 1 частини першої статті 19 Закону України «Про громадянство України» не застосовуються, якщо внаслідок виходу з громадянства України громадянин України стане особою без громадянства. Датою припинення громадянства України у випадках, передбачених цією статтею, є дата видання відповідного указу Президента України. Громадянин України, щодо якого оформляється втрата громадянства, до видання указу Президента України про припинення громадянства України користується всіма правами і несе всі обов’язки громадянина України.

    ПРОСТІШЕ:

    Особа, яка має декілька громадянств, одне з яких українське, у відносинах з Україною вважається громадянином України, адже наша держава не визнає подвійного громадянства.

    Щодо такої людини діють усі правові норми та закони України. Громадянство припиняється в день видання відповідного указу президента.

    Використовувати паспорт громадянина іншої країни для перетину державного кордону України на законних підставах мають фізичні особи після видання Указу Президента України про втрату такими особами українського громадянства.

    Таким чином, згідно інформації Державної прикордонної служби, використовувати паспорт громадянина іншої країни для перетину державного кордону України на законних підставах мають фізичні особи після видання Указу Президента України про втрату такими особами громадянства України.

    Осіб, в яких виявлено друге громадянство, прикордонники ставлять на контроль.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго вечора, Павло!

    Відповідно до Закону України “Про громадянство України”:

    “Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України і навпаки, якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України”.

    Порядок декларування другого громадянства в Україні відсутній, отже довести факт наявності двох та більше громадянств практично неможливо.

    Єдине можливе покарання застосоване до громадянина України, який має паспорт іншої держави, — втрата громадянства України.

    Дані про Вас можуть знаходитись у базі ДПСУ, за умови того, що Ви перетинали кордон по закордонному паспорту Укарайни.

    Крім того, ДПСУ має змогу отримати від Міграційної служби інформацію щодо Вас відповідно до Єдиного державного демографічного реєстру, а саме:

    1. прізвище, ім'я та по батькові;
    2. дата народження/смерті;
    3. місце народження;
    4. стать;
    5. дата внесення інформації про особу до Реєстру;
    6. відомості про батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників та інших представників;
    7. відомості про громадянство або його відсутність та підстави набуття громадянства України;
    8. реквізити документів, виданих особі засобами Реєстру, а також документів, на підставі яких видані такі документи (тип, назва документа, серія, номер, дата видачі та уповноважений суб'єкт, що видав документ, строк дії документа);
    9. реквізити документів, що підтверджують смерть особи або визнання особи померлою чи безвісно відсутньою;
    10. відцифрований зразок підпису особи;
    11. відцифрований образ обличчя особи;
    12. відцифровані відбитки пальців рук особи (у разі оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта України, службового паспорта України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, посвідки на постійне проживання, посвідки на тимчасове проживання, посвідчення біженця, проїзного документа біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, проїзного документа особи, якій надано додатковий захист, картки мігранта);
    13. за згодою особи — відцифровані відбитки пальців рук особи (у разі оформлення паспорта громадянина України);
    14. додаткова змінна інформація про місце проживання, про народження дітей, про шлюб і розірвання шлюбу, про зміну імені, у разі наявності — інформація про податковий номер (реєстраційний номер облікової картки платників податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків) або повідомлення про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган), а також про місце роботи та посаду (у разі оформлення посвідчення члена екіпажу).

    На мій погляд доволі ризиково перетинати кордон України по паспорту іншої країни.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 6 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо в 'їзд був ,як іноземець то і виїзд має бути ,як іноземця.

    У іншому разі виїзд можливий.

    Якщо у Вас буде паспорт зі штампом ДМС про ПМЖ в іншій країні, Ви зможете без проблем знятися з військового обліку та виїхати.

    Якщо відмовлять, то таку відмову можна легко оскаржити.

    Законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    , скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України