Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 01 ноября 2023, вопрос №95964 250₴

Выезд из страны после получения второго гражданства

Приветствую!
Я гражданин Украины, но по свой национальности могу получить гражданство Армении. Знаю, что в Украине двойное гражданство запрещено. Вопрос, если я находясь в Украине получу паспорт Армении то, смогу ли по этому загран паспорту выехать из страны? Не будет ли смущать таможню, что у них нет информации про то, что я не въезжал в страну?

Ответы юристов (10)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Ні, Ви не зможете виїхати при таких обставинах. З точки зору законодавства України, Ви залишаєтесь її громадянином. Тому, при відсутності відомостей щодо в'їзду Вас як громадянина Вірменії, в першу чергу, буде перевірена інформація щодо Вас як громадянина України.

    Технічно, це виглядає наступним чином. Прикордонна служба при перевірці Вашого паспорту, в першу чергу перевіряє коли Ви в'їхали на територію України. З'ясувавши, що така особа не в'їжджала на територію України, вони зобов'язані Вас затримати для з'ясування особистості та підстав перебування на території України.

    Якщо Ви в період з 2017 року отримували закордонний паспорт України, чи паспорт-картку, то Ваша особа буде встановлена при ідентифікації.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Арсене!

    На жаль в Україні заборонено подвійне громадянство. Тому, якщо Ви отримаєте паспорт Вірменії, але при тому не подасте заяву про відмову від українського громадянства, то Ви автоматично будете вважатись громадянином України з усіма відповідними наслідками.

    Перш за все це стосується Вашого обмеженого права на виїзд за кордон, як військовозобов'язаного!

    Натомість я наполегливо рекомендую Вам просто оформити у Вірменії ПМЖ.

    Це дасть Вам можливість без проблем виїхати з України.

    Згідно роз'яснень ДПСУ від 2 лютого 2023 року:

    "Виїзд чоловіків, які постійно проживають за кордоном

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України".

    У Вашому випадку це зробити не складно. Порядок такий:

    Для початку процедури оформлення ПМЖ потрібно підготувати заяву. Вона оформлюється на ім’я керівника територіального органу Держаної міграційної служби України (далі - територіальний орган ДМС) та подається до територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання особи в Україні (пункт 2 розділу ІІ Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 №3857-ХІІ ).

    Заява заповнюється заявником в паперовій формі або працівником територіального підрозділу ДМС, на якого згідно з його службовими обов’язками покладено функції з прийому заяв, в електронній формі.

    Роздруковані або заповнені від руки примірники заяви заявник підписує із зазначенням прізвища, імені, по батькові, чим підтверджує правильність внесених до неї відомостей. Якщо заявник через фізичні вади не може підтвердити власним підписом правильність таких відомостей, працівник територіального підрозділу ДМС робить відмітку про неможливість такого підтвердження та засвідчує правильність внесених до заяви відомостей власним підписом.

    Для оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання особа подає заяву, встановленої форми, та додані до неї документи:

    • три фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;
    • паспорт громадянина України (для осіб, які досягли 14-річного віку) та його копію;
    • свідоцтво про народження (для осіб, які не досягли 14-річного віку) та його копію;
    • довідку про реєстрацію місця проживання та її копію;
    • документ, що посвідчує особу законного представника та його копію;
    • документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законним представником є один із батьків (усиновлювачів), та його копію;
    • нотаріально засвідчену згоду законних представників, які залишаються в Україні, на виїзд за кордон на постійне проживання особи, законними представниками якої вони є (або копію свідоцтва про смерть чи рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання особи обмежено дієздатною, або недієздатною, або безвісно відсутньою, або оголошення її померлою). Письмова згода законних представників, які залишаються в Україні, може бути надана ними особисто під час подання заявником заяви щодо особи, законними представниками якої вони є;
    • нотаріально засвідчену згоду дитини віком від 14 до 16 років на виїзд за кордон на постійне проживання;
    • копію рішення суду, завірену в установленому порядку, - за відсутності згоди одного із законних представників на виїзд за кордон на постійне проживання особи, яка не досягла 16-річного віку, або особи, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною;
    • документи, що підтверджують внесення встановленої законодавством плати (пункт 4 розділу ІІ Порядку).

    Розгляд заяви здійснюється у строк до трьох місяців з дня її подання (пункт 1 розділу ІІІ Порядку).

    У разі виявлення факту подання не всіх необхідних документів або подання документів, оформлення яких не відповідає вимогам законодавства України, територіальний підрозділ ДМС у строк не пізніше п’яти робочих днів з дня надходження заяви повертає її супровідним листом із зазначенням виявлених недоліків територіальному підрозділу ДМС, який у строк не пізніше трьох робочих днів рекомендованим листом із повідомленням про вручення інформує заявника про виявлені недоліки та про необхідність їх усунення у строк, що не перевищує 14 календарних днів з дня одержання такого листа, шляхом подання до територіального підрозділу ДМС відповідних документів.

    Територіальний орган ДМС розглядає одержані результати всіх проведених перевірок та у строк не пізніше п’яти робочих днів з дня одержання всіх результатів перевірок приймає рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання або про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне проживання. Прийняте рішення оформлюється шляхом заповнення відповідної відмітки в заяві.

    У разі прийняття рішення про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше 5 робочих днів письмово інформує заявника про прийняте рішення із зазначенням підстав відмови і порядку оскарження рішення та повідомляє територіальний підрозділ ДМС про прийняте рішення (пункт 3 розділу ІV Порядку).

    Строк дії рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання становить 6 місяців з дня його прийняття. Якщо заявник у зазначений строк не звернувся до територіального органу ДМС для оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, рішення втрачає силу, про що робиться відмітка в заяві.

    Відмова у наданні послуги може мати місце за наступних підстав:

    • Заявник не подав передбачені нормативно-правовими актами документи.
    • Подані заявником документи не відповідають вимогам законодавства України, містять недостовірні відомості або подані документи є недійсними.

    Громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, якщо він:

    • обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого статтею 12 Закону;
    • стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;
    • засуджений за вчинення кримінального правопорушення – до відбуття покарання або звільнення від покарання;
    • ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів;
    • перебуває під адміністративним наглядом національної поліції – до припинення нагляду;
    • він є керівником юридичної особи або постійного представництва нерезидента (згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру, наданими відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"), що не виконує встановленого Податковим кодексом України податкового обов’язку щодо сплати грошових зобов’язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу в сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, - до погашення суми такого податкового боргу, у зв’язку з яким таке обмеження встановлюється (частина перша статті 6 Закону).

    У разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше 5 робочих днів інформує заявника про прийняте рішення та строк його дії, а також про те, що заявнику необхідно:

    • зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні;
    • надати територіальному органу ДМС паспорт громадянина України і паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, або внесення відповідної інформації до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт громадянина України у формі картки. У разі наявності в особи, яка виїжджає за кордон на постійне проживання, двох паспортів громадянина України для виїзду за кордон надаються обидва такі паспорти;
    • отримати довідку податкового органу про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку, яка подається до органів митного контролю під час перетинання митного кордону України та є підставою для проведення митних процедур (пункт 4 розділу ІV Порядку).

    Після цього Ви, знявшись з військового обліку в ТЦК, зможете без перешкод перетнути кордон для виїзду на ПМЖ в іншу країну.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    НІ, ВИ НЕ БУДЕТЕ МАТИ ПРАВА НА ВИЇЗД ЗА КОРДОН.

    Я РЕКОМЕНДУЮ ВАМ ОФОРМИТИ ВИЇЗД НА ПОСТІЙНЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ В АРМЕНІЇ.

    В ТАКОМУ РАЗІ ВИ БУДЕТЕ МАТИ 100% ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Виїзд чоловіків, які постійно проживають за кордоном:

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Виїзд громадянина України на постійне проживання за кордон:

    • подати до територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання в Україні заяву на ім`я керівника територіального органу ДМС та необхідні документи;
    • перевірити правильність внесення персональних даних до заяви, та засвідчити власним підписом у заяві правильність даних;
    • у разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзд за кордон на постійне проживання - звернутись до відповідного органу реєстрації для здійснення зняття з реєстрації місця проживання;
    • звернутися до територіального органу ДМС, надати паспорт громадянина України у формі книжечки зі штампом зняття з реєстрації місця проживання або довідку про зняття з реєстрації місця проживання, видану органом реєстрації (до паспорту громадянина України у формі картки), а також паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання.
    Перелік необхідних документів

    Для оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання особа подає заяву, встановленої форми, та додані до неї документи:

    1. три фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;
    2. паспорт громадянина України (для осіб, які досягли 14-річного віку) та його копію;
    3. свідоцтво про народження (для осіб, які не досягли 14-річного віку) та його копію;
    4. довідку про реєстрацію місця проживання та її копію;
    5. документ, що посвідчує особу законного представника та його копію;
    6. документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законним представником є один із батьків (усиновлювачів), та його копію;
    7. нотаріально засвідчену згоду законних представників, які залишаються в Україні, на виїзд за кордон на постійне проживання особи, законними представниками якої вони є (або копію свідоцтва про смерть чи рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання особи обмежено дієздатною, або недієздатною, або безвісно відсутньою, або оголошення її померлою). Письмова згода законних представників, які залишаються в Україні, може бути надана ними особисто під час подання заявником заяви щодо особи, законними представниками якої вони є;
    8. нотаріально засвідчену згоду дитини віком від 14 до 16 років на виїзд за кордон на постійне проживання;
    9. копію рішення суду, завірену в установленому порядку, - за відсутності згоди одного із законних представників на виїзд за кордон на постійне проживання особи, яка не досягла 16-річного віку, або особи, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною;
    10. документи, що підтверджують внесення встановленої законодавством плати (пункт 4 розділу ІІ Порядку).
    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 6 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном – мають право на виїзд з України, якщо у є паспортний документ з відмітками Державної міграційної служби України «Оформлено виїзд на постійне проживання» та дипломатичної установи України «Прийнятий на консульський облік».

    Якщо ви не відмовились від громадянства України, то для України , ви пріоритетно вважаєтесь громадянином України і на кордоні буде встановлено , що ви громадянин України , а якщо встановлять , що ви маєте громадянство інших держав буде дуже багато питань від усіх органів державних України.

    Якщо ви приїхали як іноземець і виїхали теж як іноземець жодних питань

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Основания для получения ВНЖ Армении (срок до 1 года):

    • по учёбе (в государственных или религиозных учреждениях);
    • по разрешению на работу;
    • по наличию супруга или близкого родственника (родители, дети, внуки, бабушки и дедушки, братья и сёстры) гражданина или иностранца с постоянным или специальным ВНЖ Армении;
    • по предпринимательству;
    • по иным случаям, установленным законом (беженцы с соответствующим статусом, журналисты, исследователи и лица, приглашённые на общественную или религиозную службу);
    • по национальности

    Основания для ПМЖ Армении (срок до 5 лет):

    • по предпринимательству;
    • по наличию супруга или близкого родственника — гражданина Армении или имеющего статус особого проживания (при этом придётся прожить в Армении 3 года и доказать наличие жилья и средств к существованию);
    • по наличию супруга или близкого родственника — гражданина Армении или имеющего статус особого проживания (при этом придётся прожить в Армении 3 года и доказать наличие жилья и средств к существованию);
    • по армянской национальности.

    Основания для статуса специального проживания (10 лет, через заявление на имя президента):

    • армянское происхождение;
    • ведение экономической или культурной деятельности в Армении;
    • человек пережил армянский геноцид (получает статус и паспорт бесплатно в особом порядке).
    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    ВАШЕ ОСНОВАНИЕ ДЛЯ ПМЖ СКОРЕЕ ВСЕГО - ПО НАЦИОНАЛЬНОСТИ.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Стаття 2 Закону України “Про громадянство України” стверджує: “Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України”.

    Тобто, навіть, якщо Ви набудете громадянство Вірменії та не вийдете з українського громадянства то в правових відносинах з Україною - Ви надалі визнаватиметесь лише громадянином України.

    Щоб мати змогу вільно перетинати кордон Ви повинні мати підставу згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, у більш зручному виді вони зазначені на офіційному сайті ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Щоб виїхати як громадянин Вірменії - Ви повинні вийти з громадянства України. Такий процес займає до 8 місяців.

    Вихід з громадянства України здійснюється за Вашим клопотанням до державної міграційної служби і чинне виключно з дня видачі Указу Президента України про припинення громадянства.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Турчин Ярослав Александрович

    Приветствую, Арсен! К сожалению всё не так просто как кажется.

    Во-первых, несмотря на сказки о запрете двойного гражданства - по факту оно не запрещено... НО, Украина не признает на своей территории наличие другого гражданства при наличии гражданства Украины.. то есть пусть у Вас будет хоть как у Джейсона Борна - 5 паспортов, всё равно для Украины - Вы будете оставаться гражданином Украины, невзирая на наличие других гражданств.

    Во-вторых. При попытке выехать из Украины по иностранному паспорту гражданина Армении возникает два вопроса.. И не у Таможни (их в основном интересуют бабки и транспортные средства при пересечении границы), а у Пограничной службы.

    Вопрос № 1. Когда Вы въехали в Украину и на основании какого документа, т.к. у Вас свежий загран с пустыми графами о пересечении границы? - Тут Вы можете сказать, что Вы утеряли паспорт гражданина Армении для выезда за границу и это может даже пройти, т.к. по базе данных Погранслужбы хранятся данные о вьезде / выезде только 5 лет... Именно потому страхуются отметками в паспортах... НО... возникает вопрос № 2, а на каком основании Вы пребывали в Украине более 5 лет без визы, без наличия регистрации, без вида на жительство и разрешения на временное проживание?! Вот в чём вопрос... Ну допустим погранслужба поверит в Вашу историю, что Вы злостно или по незнанию проживали в Украине более 5 лет без регистрации и легализации, а документы потеряли и восстановили через Консульство... оштрафует Вас за превышение срока пребывания более чем на 30 дней в Украине, а так само проживание на территории Украины по недействительным документам или по документам, срок которых истёк (сумма штрафа 3400-5100 гривен).

    Но, если Вы повелись на фишку с биометрическими документами (паспорт гражданина Украины с чипом после 2014 года или ID-карту), то Ваши "пальцы" есть в базе Государственной миграционной службы Украины и в Едином государственном демографическом реестре Украины... а стало быть они есть и на границе у пограничников, посредством доступа к неконституционной, незаконной и оскорбляющей все народы, угнетаемые рабовладельческими порядками Орды и Османской империи, но работающей по факту - БАЗЕ "АРКАН".

    Так вот, по информационной базе "Аркан" могут сличить Ваши отпечатки пальцев как гражданина Армении с информацией о всех гражданах Украины, отпечатки пальцев которых есть в базе. Если найдут Ваши отпечатки идентичными как гражданина Украины - то Вас признают гражданином Украины и не выпустят из страны... "бо війна і мобілізація".

    Если Вы не получали биометрические документы Украины после 2014 года, то шанс выехать есть... Но там уже 50 на 50...

    Опять-таки.. А Вы уверены, что в Киеве работает Посольство Армении в Украине вместе с консульским отделом, а в Одессе работает Генеральное консульство Армении ? - Почему-то я в этом совсем не уверен.

    В принципе Вы можете попробовать выйти из гражданства Украины, имея паспорт гражданина Армении... НО это тоже не так просто и разрешается нашими чудными законами только лицам, постоянно проживающим за пределами Украины, а за пределы сейчас не выедешь особо, даже оформив документы о выезде на ПМЖ.

    Да и не уверен, что господин Президент Украины чётко следует своим обязанностям и издаёт указы о выходе из гражданства Украины в сроки, предусмотренные законами Украины... "бо війна і мобілізація".

    Увы, в современных реалиях фильмы о шпионах, которые с лёгкостью меняют паспорта и пересекают границы - уже в прошлом. В "цифровом глобальном концлагере" это нереально, т.к. идёт сличение выезжающих по отпечаткам пальцев... в будущем думаю будут еще и как в "ДІЯ" лица сканировать и по камерам отслеживать... Се ля ви.

    Извините за неутешительные новости. Успехов Вам!

    С уважением, юрист Ярослав Турчин

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Арсен!

    Приветствую!Я гражданин Украины, но по свой национальности могу получить гражданство Армении. Знаю, что в Украине двойное гражданство запрещено. Вопрос, если я находясь в Украине получу паспорт Армении то, смогу ли по этому загран паспорту выехать из страны? Не будет ли смущать таможню, что у них нет информации про то, что я не въезжал в страну?

    Загалом маю позитивні кейси із цього питання, але тут все залежить від того, коли Ви востаннє перетинали кордон на підставі українського закордонного паспорту. Якщо це було доводі давно (до 2015 року), шанси на успішний виїзд по паспорту ЄС - є. Але все ж таки визнаю, що це дійсно ризик.

    Коли Ви востаннє перетинали кордон за українським закордонним паспортом?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України