Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 03 ноября 2023, вопрос №96120

Спадщина по Ордеру квартири

доброго вечора! Ситуація наступна є Ордер на квартиру 3 кімнатну! В Ордері Записані мій дідусь (помер), моя бабуся не рідна для моєї мами і для тітки, вона мати дяді (померла), моя мама (померла) і моя тітка яка там проживає зі своїм сином 17років і мойм дядею. дядя і її син в ордері не заначені, но прописані. моя мати була поприсана там і проживала до момента смерті. я прописана і проживаю в другому місці. чи можу я заявити права на мамину частину з одера?
Тітка з дядею мене туди не допускають

Ответы юристов (3)

    Костюк Любовь Тарасовна

    В спадщину спадкується майно, яке належало померлому на праві власності, виходячи зі змісту вашого питання квартира не була приватизована, а отже не входить до переліку спадкового майна. ви не можете заявить ніякі права, оскільки частки виділяються коли квартира приватизується, в вашому випадку ви являєтесь користувачами, єдине що можна зробити в вашій ситації, це в судовому порядку визнати право користування.

    Богун Сергій Павлович

    Статтею 1216 Цивільного кодексу України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

    Спадкоємець, який у встановленому законом порядку прийняв спадщину, набуває право на квартиру державного житлового фонду, в якій за життя проживав спадкодавець, за умови, що:

    на час відкриття спадщини квартира була місцем постійного проживання спадкодавця або він зберігав право користування нею;

    спадкодавець подав у встановленому порядку заяву про її приватизацію, однак квартира безпідставно не була передана йому у власність;

    спадкодавець подав у встановленому порядку заяву про її приватизацію, однак помер до прийняття компетентним органом рішення про приватизацію.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерія!

    На жаль, Ви не зможете вступити в спадок, оскільки квартира не була приватизована.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України