Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 04 листопада 2023, питання №96148

Як і де оформити договір купівлі-продажу авто на українських номерах, щоб його можна було переоформити в Україні?

Я хочу придбати авто на українських номерах яке знаходиться за кордоном(в мому випадку в Німеччині), щоб завезти його в Україну і переоформити на себе. Я читав що можна оформити договір купівлі-продажу, але ніде не вказано де і хто це робить. А також чи мені ще щось потрібно окрім як договору купівлі-продажу для того щоб придбати та переоформити авто? Можливо ви підкажете?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Максиме!

    Згідно НАКАЗУ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ МІНІСТЕРСТВО ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ від 27.12.2004 № 142/5/310 Про затвердження Положення про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1649-04#Text

    "3.3. Посвідчення договорів про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів

    3.3.1. Договори про відчуження транспортних засобів (автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок), зареєстрованих на території України, посвідчуються консулом незалежно від місця їх реєстрації.

    3.3.2. Договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються за умови подання документів, які підтверджують право власності відчужувачів на це майно, та перевірки через Міністерство закордонних справ України відсутності публічних обтяжень за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна. У разі наявності публічного обтяження договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються з дотриманням вимог, передбачених підпунктом 3.1.8 цього Положення.

    При посвідченні договорів відчуження транспортних засобів, що перебували в експлуатації і зареєстровані в установленому чинним законодавством порядку, консул перевіряє наявність у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу (технічному паспорті) відмітки про зняття його з обліку.

    3.3.3. Консулу також подається документ про оціночну вартість транспортного засобу, визначену суб'єктом оціночної діяльності згідно з вимогами нормативно-правових актів з оцінки майна.

    3.3.4. При посвідченні договорів відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів, що є спільною власністю подружжя, вимагається згода другого з подружжя, яка оформлюється консулом з дотриманням вимог, викладених у підпункті 3.1.7 цього Положення".

    Тож для виконання такого правочину обов'язково потрібно надати документ про оціночну вартість, а це можна зробити тільки в Україні, бо до такого документи є певні вимоги.

    Тож найпростіший шлях це зробити: отримати генеральну довіренність і пізніше переоформити авто в Україні. Хоча таке спосіб має певні ризики для Вас.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України