Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 05 ноября 2023, вопрос №96200

Продаж авто нерезидентом

Доброго дня! Якщо я випишуся з України на пмж у країну Євросоюзу (стану нерезидентом, але залишуся громадянкою України) і вирішу продати свій автомобіль (перший у поточному році) сестрі, чи повинна я буду платити податок 18% чи ні?
І як ще я можу перереєструвати власність на сестру окрім купівлі-продажу (наприклад обмін на щось?)
Дякую.
Віта

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович

    Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна визначено статтею 173 Податкового кодексу України.

    Якщо продаж об'єктів рухомого майна здійснює фізична особа-нерезидент, такий дохід оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – 1,5 %.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Віта!

    В такому разі, якщо авто було куплено в Україні, то Вам краще продати авто ще у статусі податкового резидента. Тоді Вам нічого не прийдеться платити.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви як резидент можете авто продати (договір купівлі-продажу) або подарувати (договір дарування) сестрі. ПДФО та військовий збір в такому разі Ви сплачувати не будете.

    Якщо ж Ви здійсните продаж авто як нерезидент, такий дохід оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – 1,5 %.

    Слід зазначити, що будь-який подарунок, отриманий від фізичної особи — нерезидента, оподатковується за ставкою 18 % та ВЗ 1,5 %

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Віта Клиент 9 месяцев назад

    Дякую за ваш час і пояснення. Якщо три юриста кажуть, що нерезидент сплачує 18 %, сумнівів наче не повинно бути. Просто у ПК стоїть, що нерезидент сплачує податок за порядком, призначеним для резидента з іншою податковою ставкою. А порядок для резидента передбачає виключення: якщо продається перший автомобіль у поточному році, податок не сплачується. Але чомусь для нерезидента це виключення при продажі рухомого майна не враховується, в той час як при продажі нерухомого майна - так (при схожому формулюванні).

    У будь-якому разі, дякую.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу! Радий бути корисним! За потреби звертайтесь.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Продаж нерухомого майна не оподптковується - https://ck.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/629719.ht...

    Щодо продажу авто - офіційної інформації ДПСУ немає.

    Проте, дійсно, за аналогією, якщо продавець — фізособа-нерезидент, то перший продаж на території України легкового авто у нього повинен бути неоподатковуваним

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України