Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 10 листопада 2023, питання №96544 240₴

Державна реєстрація смерті громадянина України померлого за кордоном

Помер мій родич, тимчасово перебуваючі за кордоном. РАГС країни перебування видав відповідне свідоцтво про смерть, яке надалі було легалізоване у Консульстві України. Але державну реєстрацію це Консульство здійснити не може, посилаючись на відсутність доступу до реєстрів та на Інструкцію про порядок реєстрації актів цивільного стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України, а саме п. 1.5 "Якщо реєстрація актів цивільного стану була проведена компетентними органами держави перебування, про що свідчить відповідний документ, то повторна реєстрація в дипломатичному представництві або консульській установі не провадиться."

Чи можливо здійснити державну реєстрацію смерті в Україні та яким чином? Щоб інформація про смерть з'явилась у відповідних українських реєстрах.

Дякую за допомогу!

Відповіді юристів (24)

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня,Згідно з Сімейним кодексом України та Законом України "Про органи реєстрації актів громадянського стану" смерть підлягає державній реєстрації в органах реєстрації актів цивільного стану за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті або за місцем поховання. По факту ви вже зареєстрували факт смерть. Повідомте про це ратцс за місцем реєстрації померлого. Зробіть нотаріально завірену копію свідоцтва та нотаріально завірений переклад на українську мову.

    Богун Сергій Павлович

    Про факт державної реєстрації акта цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану видається відповідне свідоцтво.

    Ігор Клієнт 6 місяців тому

    За Законом України "Про органи реєстрації актів громадянського стану" РАТЦС потребує медичного документа для заяви про реєстрацію, там є перелік їх видів. У мене такого немає, тому вони не можуть заєструвати.

    • Корнійчук Євген Іванович

      Ви вже маєте свідоцтво про смерть цього повинно бути достатньо усі відповідні державні органи про факт смерті громадянина України,повиненно повідомити консульство України.

    • Богун Сергій Павлович

      Отримайте відмову. Потім зверніться до суду.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20.8%

    Доброго дня, Ігоре!

    Вами було зроблено все, що необхідно. Легалізований Вами документ з країни, де родич помер, слугуватиме Вам чинним замінником українського свідоцтва про смерть. Останнє отримати за таких умов вже не вдасться.

    Органами державної реєстрації актів цивільного стану, які проводять державну реєстрацію, є районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні, міжрайонні відділи державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України, виконавчі органи сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад.

    Державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва та консульські установи України.

    Відповідно до частини другої статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» (далі – Закон), державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України.

    Відомості, зазначені в актових записах, у тому числі про народження, складених дипломатичними представництвами і консульськими установами України на паперових носіях та в електронному вигляді, вносяться до Державного реєстру актів цивільного стану громадян Центральним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) протягом семи робочих днів з дня надходження першого примірника актового запису (частина третя статті 12 Закону).

    Частиною третьою статті 25 Закону передбачено, що один примірник документа про державну реєстрацію акту цивільного стану, складений у дипломатичних представництвах і консульських установах України, включається до книги державної реєстрації актів цивільного стану і зберігається в архіві Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), а другий примірник – в архіві відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Київській області Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

    Пунктом 1.10 Інструкції про порядок реєстрації актів цивільного стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України 23.05.2001 № 32/5/101, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 01.06.2001 за № 473/5664 (у редакції наказу Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України 25.08.2004 № 90/5/191), визначено, що дипломатичними представництвами та консульськими установами при реєстрації актів цивільного стану складається актовий запис у двох примірниках, які разом з документами, що є підставою для реєстрації, щорічно до 5 січня надсилаються до Міністерства закордонних справ України.

    Державна реєстрація смерті за заявою, поданою у строки, не пізніше трьох днів з дня настання смерті або виявлення трупа, а в разі якщо неможливо одержати документ закладу охорони здоров'я або судово-медичної установи, - не пізніше п'яти днів та до закінчення одного року з дня настання смерті, проводиться за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання.

    Державна реєстрація смерті осіб, що померли в слідчих ізоляторах або установах виконання покарань, у яких ці особи трималися або відбували покарання, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану за останнім місцем проживання до взяття під варту або засудження осіб чи за місцезнаходженням установи, про що робиться відмітка в графі "Для відміток". В актовому записі про смерть записується причина смерті, зазначена в лікарському свідоцтві про смерть.

    НАРЕШТІ, ГОЛОВНЕ:

    Згідно пункту 1.5. Інструкції про порядок реєстрації актів громадянського стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України

    "Для складання актового запису цивільного стану заявник повинен представити документи, які підтверджують факти, що підлягають реєстрації, а також паспортний документ, який посвідчує його особу.

    Якщо реєстрація актів цивільного стану була проведена компетентними органами держави перебування, про що свідчить відповідний документ, то повторна реєстрація в дипломатичному представництві або консульській установі не провадиться.".

    Згідно розділу ІІІ Інструкції:

    "3.1. Реєстрація смерті громадян України, померлих за кордоном, провадиться консулом за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті, виявлення тіла померлого або за місцем поховання.

    У разі реєстрації смерті не в тому консульському окрузі, де проживав померлий, консул, який зареєстрував смерть, повідомляє про реєстрацію смерті дипломатичне представництво або консульську установу України, де померлий перебував на обліку, указавши при цьому його прізвище, ім'я, по батькові, а також номер та дату актового запису про смерть.

    3.2. Реєстрація смерті провадиться за письмовою заявою родичів померлого, компетентних органів країни перебування, адміністрації медичного закладу, у якому настала смерть, та інших осіб на підставі:

    - медичного документа про смерть, виданого медичним закладом,

    - довідки про смерть, виданої компетентними органами держави перебування.

    Ці документи додаються до актового запису про смерть.

    3.3. Свідоцтво про смерть видається близьким родичам померлого або надсилається разом з паспортним документом померлого до Міністерства закордонних справ України для передачі зазначеним вище особам.

    3.4. Якщо до консульської установи або дипломатичного представництва надійшла заява про смерть громадянина України, яка настала понад рік тому, то консул після перевірки, на підставі документів, передбачених п. 3.2 цієї Інструкції, провадить реєстрацію смерті на загальних підставах як первинну, але на обох примірниках актових записів про смерть проставляє відмітку "Реєстрація з пропуском строку".

    3.5. Якщо при реєстрації смерті консулу стане відомо про неповнолітніх дітей померлого, які залишилися без батьківського піклування, то консул повідомляє в той самий день про це Міністерство закордонних справ України.

    3.6. Реєстрація смерті громадян України, які померли в дорозі на морському, річковому, повітряному судні, у потязі або іншому транспортному засобі, провадиться у найближчому дипломатичному представництві або консульській установі України при пред'явленні заявником документів, передбачених пунктом 3.2 цього розділу.

    У графі "Місце смерті" актового запису про смерть указується місцезнаходження дипломатичного представництва або консульської установи, у якій проведена реєстрація смерті, а в графі "Для відміток" указується назва морського судна або номер рейсу літака.

    3.7. Запис у графі "Причина смерті" повинен відповідати запису, указаному у відповідному медичному документі про смерть, виданому медичним закладом, або в довідці про смерть, виданій компетентним органом держави перебування консула. У разі відсутності таких даних у представленому документі про це проставляється відповідна відмітка у графі "Для відміток".

    3.8. На підставі актового запису про смерть консул видає довідку про смерть до органів соціального захисту населення для одержання допомоги на поховання (додаток 10), про що робиться відмітка в графі "Для відміток" актового запису про смерть та проставляється підпис заявника.

    3.9. При реєстрації смерті консул приймає від заявників паспортні документи померлих громадян України та на їх першій сторінці робить відмітку "Власник даного паспортного документа (посвідчення особи) помер "___" ___ 20__ р. Актовий запис про смерть N ___ від ___".

    Паспорти, паспортні документи, а також військово-облікові документи та пільгові посвідчення померлих осіб передаються за списком до органів внутрішніх справ та військових комісаріатів (додаток 11).

    Документи померлого найближчою дипломатичною поштою після реєстрації смерті надсилаються до Міністерства закордонних справ України або повертаються особі, яка супроводжує тіло померлої особи, про що робиться відповідна відмітка.

    3.10. Відсутність паспортного документа, який посвідчує особу померлого, не є перешкодою для реєстрації смерті. У цьому разі про відсутність паспортного документа необхідно повідомити Міністерство закордонних справ України, яке інформує про це відповідні органи України.

    При встановленні надалі відомостей про померлого, яких бракувало, зміни і доповнення до запису акта про смерть уносяться згідно з Положенням про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану.

    3.11. Консул зобов'язаний щомісяця надсилати органам внутрішніх справ відомості про дітей, померлих у віці до 16 років (додаток 12).

    Інформація про померлих громадян подається також державним податковим інспекціям у встановленому законодавством порядку (додаток 13).".

    ВИСНОВОК:

    За наявності у Вас легалізованного українською дипустановою свідоцтва про смерть в іншій країні РАЦС зобов'язаний внести такий запис в Реєстр актів громадського стану.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ігор Клієнт 6 місяців тому

      Зрозумів. Таким чином за законом у мене фактично немає можливості зробити так, щоб інформація про факт смерті з'явилась в українських державних реєстрах? І людина буде значиться живою? Або наново звертатися до консульства з медичними документами для оформлення через них українського свідоцтва про смерть

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ні, Ви очевидно не дочитали мою відповідь до самого кінця.

        За наявності у Вас законним чином легалізованного українською дипустановою свідоцтва про смерть в іншій країні РАЦС зобов'язаний внести такий запис в Реєстр актів громадського стану! Якщо Вам в цьому відмовляють, то треба вимогати від РАЦСу відмови в письмовому виглядфі і оскаржувати її в місцеве управління юстиції або прямо до окружного адміністративного суду.

        • Ігор Клієнт 6 місяців тому

          Так, вибачте. Спробую звернутися до РАЦС

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу! Завжди радий Вам допомогти!

    Ігор Клієнт 6 місяців тому

    Ще раз дякую усім за допомогу. Спробую звернутися до РАЦС.

    Турчин Ярослав Александрович
    27.5%

    Вітаю Вас! Реєстрація смерті громадян України, померлих за кордоном, провадиться консулом за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті, виявлення тіла померлого або за місцем поховання.

    У разі реєстрації смерті не в тому консульському окрузі, де проживав померлий, консул, який зареєстрував смерть, повідомляє про реєстрацію смерті дипломатичне представництво або консульську установу України, де померлий перебував на обліку, указавши при цьому його прізвище, ім'я, по батькові, а також номер та дату актового запису про смерть.

    Реєстрація смерті провадиться за письмовою заявою родичів померлого, компетентних органів країни перебування, адміністрації медичного закладу, у якому настала смерть, та інших осіб на підставі:
    • медичного документа про смерть, виданого медичним закладом (документ, виданий медичним закладом, має бути перекладений та легалізований у встановленому порядку);
    • довідки про смерть, виданої компетентними органами держави перебування (документ має бути перекладений та легалізований у встановленому порядку).

    Реєстрація смерті громадян України, які померли в дорозі на морському, річковому, повітряному судні, у потязі або іншому транспортному засобі, провадиться у найближчому дипломатичному представництві або консульській установі України при пред'явленні заявником необхідних документів.

    У графі «Місце смерті» актового запису про смерть указується місцезнаходження дипломатичного представництва або консульської установи, у якій проведена реєстрація смерті.

    На підставі актового запису про смерть консул видає довідку про смерть до органів соціального захисту населення для одержання допомоги на поховання.

    При встановленні надалі відомостей про померлого, яких бракувало, зміни і доповнення до запису акта про смерть уносяться згідно з Положенням про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану.

    Якщо реєстрацію здійснив РАЦС іноземної країни, то легалізоване та перекладене на державну мову України свідоцтво є чинним в Україні, але не підлягає внесенню до Реєстру актів цивільного стану України.

    У разі, якщо хтось не визнаватиме таке свідоцтво чи Ваші права по ньому - Ви можете встановити факт, що має юридичне значення через суд. Нажаль отримання іноземного свідоцтва є помилковим, якщо майно померлого в Україні, а не за її межами.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 6 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Реєстрація смерті громадян України, померлих за кордоном, провадиться консулом за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті, виявлення тіла померлого або за місцем поховання.

    У разі реєстрації смерті не в тому консульському окрузі, де проживав померлий, консул, який зареєстрував смерть, повідомляє про реєстрацію смерті дипломатичне представництво або консульську установу України, де померлий перебував на обліку, указавши при цьому його прізвище, ім'я, по батькові, а також номер та дату актового запису про смерть.

    Реєстрація смерті провадиться за письмовою заявою родичів померлого, компетентних органів країни перебування, адміністрації медичного закладу, у якому настала смерть, та інших осіб на підставі:
    • медичного документа про смерть, виданого медичним закладом (документ, виданий медичним закладом, має бути перекладений та легалізований у встановленому порядку);
    • довідки про смерть, виданої компетентними органами держави перебування (документ має бути перекладений та легалізований у встановленому порядку).

    Реєстрація смерті громадян України, які померли в дорозі на морському, річковому, повітряному судні, у потязі або іншому транспортному засобі, провадиться у найближчому дипломатичному представництві або консульській установі України при пред'явленні заявником необхідних документів.

    У графі «Місце смерті» актового запису про смерть указується місцезнаходження дипломатичного представництва або консульської установи, у якій проведена реєстрація смерті.

    На підставі актового запису про смерть консул видає довідку про смерть до органів соціального захисту населення для одержання допомоги на поховання.

    При встановленні надалі відомостей про померлого, яких бракувало, зміни і доповнення до запису акта про смерть уносяться згідно з Положенням про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану

    якщо ви маєте консульське свідоцтво з апостилем та нотаріальним перекладом , воно визнається Україною та має бути прийнято органом РАЦС.

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    • Ігор Клієнт 6 місяців тому

      Доброго дня

      Свідоцтво не консульське, його видав орган реєстрації актів державного стану країни перебування. Після чого це свідоцтво було легалізоване у Консульстві України в цій країні.

      Нажаль я не можу знайти жодного відповідного пункту Закону, чи Порядку чи Інструкції за яким український РАЦС повинен прийняти таке свідоцтво про смерть, видане не українськими держорганами за кордоном і на підставі цього здійснити державну реєстрацію факту смерті.

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 6 місяців тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        Якщо вино легалізоване у консульстві ,воно дійсне. В Україні звернетесь до суду він встановить цей факт та на підставі рішення суду РАЦС України, зареєструє факт смерті та внесе у реєстр реквізити рішення суду ,яким встановлено цей факт, замість номеру свідоцтва ,буде номер і дата рішення суду.

    Турчин Ярослав Александрович

    Отож. Орган РАЦС України і не здійснює цього.

    Іноземне свідоцтво є чинним, якщо на ньому є Апостиль та здійснено нотаріпльний переклад на українську мову..

    Спочатку необхідно отримати в установі «Standesamt» офіційний документ - «Свідоцтво про смерть» (німецькою мовою: «Sterbeurkunde») або

    - «Витяг з актового запису про смерть» (німецькою мовою «Auszug aus dem Sterbeeintrag») або

    - «Свідоцтво про відкладення реєстрації факту смерті» (німецькою мовою «Bescheinigung über die Zurückstellung eines Sterbefalls»).

    ВАЖЛИВО: Після отримання Свідоцтва про смерть необхідно здійснити проставляння на ньому печатки «APOSTILLE».

    Документ про реєстрацію смерті без печатки «APOSTILLE» є недійсним для України, не дозволить перетнути державний і митний кордон України, заблокує ввезення труни з тілом чи урни з прахом померлої особи в Україну.

    Печатка «APOSTILLE» проставляється в окружних органах управління («Bezirksregierung» / «Regierungspräsidium»), яким підпорядковується місцева установа з реєстрації актів цивільного стану – «Standesamt», що видала документ про смерть.

    ДОВІДКОВО: на території ФРН всі випадки смерті (загибелі) людей, у тому числі громадян України, які перебували на території Німеччини на різних підставах, реєструються виключно німецькими відділами реєстрації актів цивільного стану (німецькою мовою: «Standesamt») того міста, де сталася смерть особи.

    Якщо якісь органи не визнають свідоцтво іноземне, то отримавши відповідь Ви можете встановити факт, що має юридичне значення в судовому порядку.

    Підставою для державної реєстрації смерті є:

    1. лікарське свідоцтво про смерть (форма № 106/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024 (далі - лікарське свідоцтво про смерть);
    2. фельдшерська довідка про смерть (форма № 106-1/о), форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024 (далі - фельдшерська довідка про смерть);
    3. лікарське свідоцтво про перинатальну смерть;
    4. рішення суду про оголошення особи померлою;
    5. рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час;
    6. повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України у разі реєстрації смерті осіб, репресованих за рішенням несудових та судових органів;
    7. повідомлення установи виконання покарань або слідчого ізолятора, надіслане разом з лікарським свідоцтвом про смерть.

    Ці документи додаються до другого примірника актового запису про смерть.

    Для розгляду справи про встановлення факту смерті у суді відділ державної реєстрації актів цивільного стану на прохання заявника складає письмову відмову у проведенні державної реєстрації смерті (додаток 20), у якій викладає причини неможливості проведення такої реєстрації.

    Тож Ваше свідоцтво чинне в Україні. Ви можете звернутись письмово до Міністерства юстиції України, яке Вам це підтвердить. Якщо нотаріус чи інша установа, орган, особа не буде визнавати Апостильоване свідоцтво, то питання встановлення факту смерті вирішує суд.в порядку окремого провадження. Рішення суду є підставою для реєстрації смерті органом РАЦС в Україні.

    ОТЖЕ, якщо Вам прям так сильно необхідно відмітити факт смерті в Державному реєстрі актів цивільного стану України, то у Вашому випадку треба Рішення суду в Україні про встановлення факту смерті. Але для цього суду треба доказ того, що орган влади в Україні не визнає іноземне свідоцтво, що перешкоджає реалізації прав і обов'язків спадкоємців... Як варіант відмова Відділу ДРАЦС, нотаріуса, ЖЕКу, Органу реєстрації місця проживання ЦНАП при спробі зняти особу з реєстрації (прописки) тощо.

    Без рішення суду нажаль ніхто данні не внесе. Ось таке законодавство нажаль в Україні.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Крикун Сергій  Павлович
    20.8%
    Крикун Сергій Павлович 6 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00#n1373):

    " I. Загальні положення

    1.Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті.

    Органами державної реєстрації актів цивільного стану, які проводять державну реєстрацію, є відділи державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану), виконавчі органи сільських, селищних, міських рад.

    Державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва та консульські установи України ...

    5. Дипломатичні представництва і консульські установи України проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті щодо громадян України, приймають і розглядають заяви про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання. ...

    6. Про факт державної реєстрації акту цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану видаються відповідні свідоцтва про народження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть на бланках, виготовлених за зразками та їх описами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 10.11.2010 № 1025 "Про затвердження зразків актових записів цивільного стану, описів та зразків бланків свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану". ..

    II. Загальні норми державної реєстрації актів цивільного стану

    1. Загальний порядок державної реєстрації актів цивільного стану...

    6. Документи, складені іноземною мовою, подаються для державної реєстрації актів цивільного стану разом з їх перекладами на українську мову, засвідченими в установленому порядку .

    7. Документи, видані компетентними органами іноземних держав на посвідчення актів цивільного стану, здійснених поза межами України за законами відповідних держав щодо громадян України, іноземців і осіб без громадянства, визнаються дійсними в Україні за наявності легалізації, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України...

    III. Державна реєстрація окремих актів цивільного стану...

    5. Державна реєстрація смерті...

    2. Заява про державну реєстрацію смерті (додаток 17-1) подається не пізніше трьох днів з дня настання смерті чи виявлення трупа, а в разі неможливості одержання лікарського свідоцтва про смерть, фельдшерської довідки про смерть - не пізніше п'яти днів.

    3. Державна реєстрація смерті за заявою, поданою у строки, визначені пунктом 2 цієї глави, та до закінчення одного року з дня настання смерті, проводиться в день звернення заявника за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання...

    7. Державна реєстрація смерті проводиться за заявою родичів померлого, представників органу опіки та піклування, працівників житлово-експлуатаційних організацій, адміністрації закладу охорони здоров'я, де настала смерть, та інших осіб. ".

    КОНСУЛЬСЬКИЙ СТАТУТ УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/127/94#Text):

    "С т а т т я 33 Консул відповідно до законодавства України реєструє акти громадянського стану громадян України...

    С т а т т я 35 Положення про порядок реєстрації консулом актів громадянського стану затверджується Міністерством юстиції України і Міністерством закордонних справ України...

    С т а т т я 44 Консул вчиняє нотаріальні дії, передбачені законодавством України. Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається Законом України "Про нотаріат" ( 3425-12 ), цим Статутом, Положенням про порядок вчинення нотаріальних дій консулом,...

    С т а т т я 54 Консул легалізує документи і акти, складені за участю властей консульського округу, або такі, що виходять від цих властей.

    Органи України приймають такі документи і акти на розгляд лише при наявності консульської легалізації, якщо інше не передбачено законодавством України або міжнародним договором, учасниками якого є Україна і держава перебування.

    Консульська легалізація полягає в установленні і засвідченні справжності підпису, повноважень посадової особи, яка підписала документ чи акт або засвідчила попередній підпис на них, справжності відбитка штампа, печатки, зразки яких отримано консулом офіційним шляхом від компетентних органів держави перебування.".

    ---

    Доброго дня, пане Ігоре! По-перше, крім легалізації свдоцтва про смерть, Констульство України має право та зобов'язане перекласти дане свідоцтво на українську мову та нотаріально засвідчити цей переклад. По-друге, як я вважаю, положення п.1.5. ІНСТРУКЦІ(ї) про порядок реєстрації актів цивільного стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України ("Якщо реєстрація актів цивільного стану була проведена компетентними органами держави перебування, про що свідчить відповідний документ, то повторна реєстрація в дипломатичному представництві або консульській установі не провадиться") суперечить Правилам державної реєстрації актів цивільного стану (визнання та підтвердження державою факту смерті громадянина України), суперечить конституційному принципу суверенітету України (застосування на її території акта іншої держави). Коснульство України на підставі легалізованого свідоцтва про смерть мало, як я вважаю, здійснити реєстрацію смерті і видати українське свідоцтво про смерть. По-третє, таку державну реєстрацію смерті на підставі легалізованого свідоцтва про смерть має здійснити і місцевий в Україні РАЦС, а відмова підлягає до оскарження в порядку адміністративного судочинства.

    • Ігор Клієнт 6 місяців тому

      Дякую. Я ще не вирішив адміністративний, чи все ж таки по п.8 ст 315 ЦПК бо там вже були подібні справи (

      ВС КЦС справа № 367/2656/20 від 15.09.2021 р.)

      • Крикун Сергій  Павлович
        Крикун Сергій Павлович 6 місяців тому

        Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

        Пане Ігоре, у своєму питанні Ви зазначили: "РАГС країни перебування видав відповідне свідоцтво про смерть, яке надалі було легалізоване у Консульстві України" - тобто факт смерті встановлений; тоді як підстави для: "..встановлення факту:... 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті;" - з іншої сторони, які будуть докази в цьому окремому провадженні - легалізоване Консульством свідоцтво про смерть? Інша справа, що як Консульство, так і РАЦС не виконує своїх повноважень як суб'єкт владних повноважень. Така моя позиція.

    Ігор Клієнт 6 місяців тому

    Згідно с Інструкцією "Про порядок реєстрації актів цивільного стану в дипломатичних та консульських установах України"

    3.2. Реєстрація смерті провадиться за письмовою заявою родичів померлого, компетентних органів країни перебування, адміністрації медичного закладу, у якому настала смерть, та інших осіб

    При цьому у п.1.7 цієї ж Інструкції зазначено, що:

    1.7. Реєстрація актів цивільного стану за дорученням громадян не допускається.

    Я єдиний близький родич померлого. Виїхати з України до країни перебування померлого не міг у зв'язку із воєнним станом. За данних обставин державна реєстрація у консульстві взагалі була неможлива. І фактично не буде здійснена на момент звернення до суду, що підтведиться випискою з реєстру на момент звернення.

    Можливо цей лист ще досі є чинним:

    https://mfa.gov.ua/storage/app/sites/1/imported_co...

    • Корнійчук Євген Іванович

      Так і є. Треба звертатися до суду.

    • Турчин Ярослав Александрович

      Пане Ігоре! Повторююсь вже в 101-й раз... Іноземний документ апостильований країною видачі документа та перекладений на українську мову в нотаріальному порядку - є чинним в Україні.

      Жоден суд Вам не прийме справу. Бо для відкриття окремого провадження в рамках встановлення факту, що має юридичне значення - необхідні ДОКАЗИ невизнання Вашого документу хоч якимось органом влади, місцевого самоврядування, установою чи організацією, суб"єктом, що надає професійні послуги (нотаріусом). Крім того, Вам треба буде доказати як залежить від встановлення факту смерті в суді - виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

      Якщо це просто забаганка, то ніякий суд і ніякий орган влади в Україні Вам нічого не зареєструє.

      БО повторюю в 102-й раз:

      Відповідно до статті 13 Закону України "Про міжнародне приватне право", Документи, що видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

      Відповідно до ч.1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту:

      1. родинних відносин між фізичними особами;
      2. перебування фізичної особи на утриманні;
      3. каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню;
      4. реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення;
      5. проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу;
      6. належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті;
      7. народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження;
      8. смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті;
      9. смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

      У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

      Наявність чи відсутність факту смерті фізичної особи в Державному реєстрі актів цивільного стану в Україні - не породжує жодних додаткових правових наслідків!

      У справах окремого провадження суд не розглядає і не вирішує спір про право. Якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз’яснює особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах (частина шоста статті 294 ЦПК України).

      Для встановлення факту, що має юридичне значення слід довести, що орган чи установа не визнають документ не тому, що він неналежний, а тому що наприклад вважають, то Петренко Петро Петрович, 01.01.1940 року народження в німецькому свідоцтві не є Петренком Петром Петровичем, 01.01.1940 року народження, який мав в Україні РНОКПП - 1234567890 та проживав (був зареєстрований) за адресою - м. Вишневе, вул. Ябленева, 15.

      Якщо ж якийсь орган, наприклад нотаірус чи державний реєстратор при оформленні спадщини - не визнає свідоцтво з мотивів, що це не документ, то тут слід звернатися до АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ і визнавати дії чи бездіяльність такого органу чи особи - протиправними з підстав недотримання статті 13 Закону України "Про міжнародне приватне право".

      І. ЩЕ. Якщо Ви не встали на право спадкування за своїм родичем в Україні протягом 6 місяців з дня відкриття спадщини - відсутність свідоцтва про смерть не є поважною причиною для цього. І факт отримання українського свідоцтва та внесення відомостей до ДРАЦС не змінить дати смерті спадкодавця. На те є відповідні роз"яснення Верховного Суду, що нотаріус сам має перевіряти родинну належність та факт смерті особи... вимагати свідоцтво про смерть нотаріус при прийнятті спадщини (поданні заяви про прийняття спадщини) не має права.

      З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Турчин Ярослав Александрович

    Пане Ігоре! Повторююсь вже в 101-й раз... Іноземний документ апостильований країною видачі документа та перекладений на українську мову в нотаріальному порядку - є чинним в Україні.

    Жоден суд Вам не прийме справу. Бо для відкриття окремого провадження в рамках встановлення факту, що має юридичне значення - необхідні ДОКАЗИ невизнання Вашого документу хоч якимось органом влади, місцевого самоврядування, установою чи організацією, суб"єктом, що надає професійні послуги (нотаріусом). Крім того, Вам треба буде доказати як залежить від встановлення факту смерті в суді - виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

    Якщо це просто забаганка, то ніякий суд і ніякий орган влади в Україні Вам нічого не зареєструє.

    БО повторюю в 102-й раз:

    Відповідно до статті 13 Закону України "Про міжнародне приватне право", Документи, що видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

    Відповідно до ч.1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту:

    1. родинних відносин між фізичними особами;
    2. перебування фізичної особи на утриманні;
    3. каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню;
    4. реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення;
    5. проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу;
    6. належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті;
    7. народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження;
    8. смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті;
    9. смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

    У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

    Наявність чи відсутність факту смерті фізичної особи в Державному реєстрі актів цивільного стану в Україні - не породжує жодних додаткових правових наслідків!

    У справах окремого провадження суд не розглядає і не вирішує спір про право. Якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз’яснює особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах (частина шоста статті 294 ЦПК України).

    Для встановлення факту, що має юридичне значення слід довести, що орган чи установа не визнають документ не тому, що він неналежний, а тому що наприклад вважають, то Петренко Петро Петрович, 01.01.1940 року народження в німецькому свідоцтві не є Петренком Петром Петровичем, 01.01.1940 року народження, який мав в Україні РНОКПП - 1234567890 та проживав (був зареєстрований) за адресою - м. Вишневе, вул. Ябленева, 15.

    Якщо ж якийсь орган, наприклад нотаірус чи державний реєстратор при оформленні спадщини - не визнає свідоцтво з мотивів, що це не документ, то тут слід звернатися до АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ і визнавати дії чи бездіяльність такого органу чи особи - протиправними з підстав недотримання статті 13 Закону України "Про міжнародне приватне право".

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Пономаренко Наталія
    20.8%

    Вітаю, шановний Ігоре!

    ВІдповідно до статті 49 Цивільного кодексу України, актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов'язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб'єктом цивільних прав та обов'язків.

    Актами цивільного стану є народження фізичної особи, встановлення її походження, набуття громадянства, вихід з громадянства та його втрата, досягнення відповідного віку, надання повної цивільної дієздатності, обмеження цивільної дієздатності, визнання особи недієздатною, шлюб, розірвання шлюбу, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, зміна імені, інвалідність, смерть тощо.

    Державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, громадянство, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

    Реєстрація актів цивільного стану провадиться відповідно до закону.

    Народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, смерть підлягають обов'язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    В порушення приписів Цивільного кодексу України, Закон України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" не передбачає такої підстави для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану - як актовий запис, складений іноземним компетентним органом та підтверджуваний іноземним документом, легалізованим в Україні у належний спосіб.

    У Вашому випадку шлях один. Звернутися до органу РАЦС із заявою про внесення до Державного реєстру відомостей про смерть особи на підставі свідоцтва, легалізованого в Україні (апостиль в країні видачі, нотаріальний переклад на українську мову).

    Якщо Вам відмовлять на підставі ч. 1 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" - слід звернутися до суду. Або з підстав встановлення факту смерті в порядку цивільного судочинства, або оскарження бездіяльності органу ДРАЦС, який відмовив у реєстрації смерті в порушення вимог статті 49 Цивільного кодексу України - в порядку адміністративного судочинства.

    Якщо у Вас на руках є належним чином легалізоване свідоцтво про смерть, то отримати судове рішення про встановлення факту смерті справа дуже легка та швидка.

    Рішення суду є підставою для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану.

    Крім того, можна звернутися за офіційним роз'ясненням до Міністерства юстиції України, проте, припускаю, що нічого нового Мінюст Вам не повідомить.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України