Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 16 листопада 2023, питання №96887 2450₴

Усиновлення дітей для військового на час відпустки

Доброго дня є ще питання що я піду у відпустку і подаю документи для усиновлення дітей сам я військовий тобто відпустка на 10 діб і цього часу не достатньо щоб їх усиновляти то далі цим процесом займатися дружина чи я маю змогу надати документи про усиновлення а також наш шлюб до ТЦК для того щоб мені могли продовжувати відпустку до кінця процесу усиновлення щоб знати чи мені відпустку продовжують чи потрібно робити довіреність на дружину і ще це те що дитина нажаль інвалід і якщо в разі того що відпустку продовжують то чи є можливість звільнення з військової служби через військомат чи мені буде потрібно явитись назад до частини і там вирішувати питання тому що ще зброя записана так як безпосередньо я на передовій і потрібно зброю списати також забрати трудову книжку так як я військовий контрактної служби

Відповіді юристів (19)

    Богун Сергій Павлович

    Служба у справах дітей за місцем проживання дитини на підставі заяви кандидата в усиновлювачі протягом 10 робочих днів готує громадянам України висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини для подання до суду. Фактичне усиновлення дітей в Україні проводиться на підставі рішення суду.

    Усиновлювач зобов’язаний особисто забрати дитину з місця її проживання після пред’явлення копії рішення суду про усиновлення у присутності представника служби у справах дітей.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    УСИНОВЛЕННЯ ВІДБУВАЄТЬСЯ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ, З УЧАСТЮ ОРГАНОВ ОПІКИ.

    ЦЕЙ ПРОЦЕС БУДЕ ТРИВАТИ НЕ ОДИН МІСЯЦЬ - ТОМУ ВАМ НЕ НАДАДУТЬ ВІДПУСТКУ НА ТАКИЙ ТРИВАЛИЙ ТЕРМІН.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    ЗВІЛЬНЕННЯ ЧЕРЕЗ ТЦКСП У ВАШОМУ ВИПАДКУ НЕМОЖЛИВЕ - ТІЛЬКИ У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ (ЧЕРЕЗ РАПОРТ).

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    ВИ МОЖЕТЕ ВЖЕ ПОДАВАТИ РАПОРТ НА ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ, ТОМУ ЩО В ЗАКОНІ СКАЗАНО ПРО ВИХОВАННЯ ДИТИНИ-ІНВАЛІДА (ДИВИТЬСЯ МОЮ ВІДПОВІДЬ НА ВАШЕ ПОПЕРЕДНЄ ЗАПИТАННЯ).

    ВАМ ТРЕБА У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ НАДАТИ ДОКУМЕНТИ ПРО ВАШУ РОДИНУ ДЛЯ ВНЕСЕННЯ ЦІЄЇ ІНФОРМАЦІЇ У ВАШУ ОСОБОВУ СПРАВУ. ПАРАЛЕЛЬНО ПОДАВАЙТЕ РАПОРТ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Усиновлення одним з подружжя дитини іншого з подружжяНормативна база

    Вам треба звернутись до служби у справах дітей за місцем проживання дитини.

    Перелік необхідних документів

    Для усиновлення дитини те з подружжя, хто бажає її усиновити, звертається з відповідною заявою до служби у справах дітей за місцем проживання дитини. До заяви додаються:

    • копія паспорта громадянина України, копія паспорта іноземця або іншого документа, що засвідчує особу (у двох примірниках);
    • копія свідоцтва про шлюб;
    • висновок про стан здоров'я заявника;
    • довідка про наявність чи відсутність судимості;
    • копія свідоцтва про народження дитини;
    • письмова згода батьків дитини на усиновлення, засвідчена нотаріусом, або згода того з подружжя, дитину якого усиновлює інший з подружжя, та документ, який засвідчує відсутність другого з батьків дитини (копія свідоцтва про смерть або довідка про смерть, видана органом реєстрації актів цивільного стану, копія рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання недієздатним або безвісно відсутнім, довідка з органу реєстрації актів цивільного стану щодо запису відомостей про батька дитини тощо).

    Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після надходження заяви та документів складає акт обстеження житлово-побутових умов дитини, з'ясовує чи згодна дитина на усиновлення відповідно до пункту 72 Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, розглядає питання про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини і готує проект відповідного висновку.

    Для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

    Згода дитини на усиновлення надається письмово або усно залежно від віку та стану здоров'я дитини.

    Для з'ясування, чи згодна дитина на усиновлення, представник служби у справах дітей у присутності представника дитячого або іншого закладу, в якому проживає (перебуває) дитина, чи прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників проводить бесіду з дитиною. Якщо дитина усвідомлює факт усиновлення, представник служби у справах дітей роз'яснює дитині його правові наслідки.

    Письмова згода дитини на усиновлення засвідчується представником служби у справах дітей із зазначенням особи, у присутності якої вона була надана, що підтверджується підписом такої особи.

    Якщо дитина у зв'язку з її віком або станом здоров'я не усвідомлює факту усиновлення, усиновлення проводиться без її згоди.

    Про надання дитиною усної згоди на усиновлення або здійснення усиновлення без згоди дитини зазначається у висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини. При цьому зазначаються прізвище, ім'я, по батькові представника служби у справах дітей, який проводив бесіду з дитиною, та представника дитячого закладу чи прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників, у присутності яких дитина надала згоду на усиновлення, або наводяться причини, з яких усиновлення здійснюється без згоди дитини.

    Після цього справа передається до Суду.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Доброго дня.

    10 діб відпустки недостатньо навіть для початку процесу усиновлення.

    Усиновлення можливе за попереднім висновком служби з справ дітей, яке робиться не менш 10 діб, протягом яких служба проводить ряд заходів, участь в яких є з Вашого боку обов'язкова.

    І тільки після цього можливе звернення до суду. При цьому Ваша жінка не може бути Вашим представником в процесі, так як вона є самостійною стороною в судовому процесі.

    Після отримання висновку заявники звертаються до місцевого суду із позовною заявою про усиновлення із доданими до неї документами:

    копії паспорту;

    копії свідоцтва про одруження;

    копії свідоцтва про народження дитини;

    характеристика на заявника з місця роботи;

    довідка про доходи;

    характеристика на дитину з навчального закладу;

    висновок служби у справах дітей про можливість бути усиновлювачем;

    довідка про відсутність судимостей;

    довідка про стан здоров'я;

    довідка про реєстрацію за місцем проживання;

    Трифонова Дарія Ігорівна
    Трифонова Дарія Ігорівна 6 місяців тому

    Юрист, м. Першотравенськ, 4 роки досвіду

    Відповідно до ЗУ «Про соціальне забезпечення військовослужбовців» Відпустка за сімейними обставинами без збереження грошового забезпечення надається військовослужбовцю у таких випадках:

    4) в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім'ї необхідна, за рішенням командира (начальника) військової частини - тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад. Така відпустка може надаватися один раз протягом календарного року.

    10. За рішенням командира (начальника) військової частини військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин без збереження грошового забезпечення загальною тривалістю не більш як 15 календарних днів на рік.

    Отже, відпустку на тривалий час з цієї підстави не збільшать. Усиновлення достатньо тривалий процес, що відбувається виключно через суд. Відповідно до ЗУ “Про військовий обов’язок і військову службу”,Для звільнення потрібно подати рапорт на ім’я командира частини, де проходите військову службу. Після розгляду рапорту керівництво військової частини має прийняти рішення про звільнення з військової служби або мотивовано відмовити у задоленні рапорту. Відмову в задоленні рапорту маєте право оскаржувати у судовому порядку.

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день!

    чи я маю змогу надати документи про усиновлення а також наш шлюб до ТЦК для того щоб мені могли продовжувати відпустку до кінця процесу усиновлення щоб знати чи мені відпустку продовжують

    Вам, на жаль, не дадуть відпустку такої тривалості. Процедура усиновлення дуже складна та здійснюється в судовому порядку.

    чи потрібно робити довіреність на дружину

    Вам зараз слід зробити довіреність на дружину, щоб вона могла представляти ваші інтереси у процесі усиновлення.

    і ще це те що дитина нажаль інвалід і якщо в разі того що відпустку продовжують то чи є можливість звільнення з військової служби через військомат чи мені буде потрібно явитись назад до частини і там вирішувати питання тому що ще зброя записана так як безпосередньо я на передовій і потрібно зброю списати також забрати трудову книжку так як я військовий контрактної служби

    Якщо ваша дружина є матір'ю дитини з інвалідністю, Ви вже маєте право на звільнення зі служби.

    Закон України "Про військовий обов'язок та військову службу" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    5. Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби на підставах:

    3) під час проведення мобілізації та дії воєнного стану:

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років.

    Вам потрібно подати командиру частини (не до ТЦК) рапорт на звільнення зі служби, до якого долучити нотаріальні копії наступних документів:

    - свідоцтво про шлюб

    - свідоцтво про смерть батька дитини;

    - свідоцтво про народження дитини;

    - якщо одна адреса реєстрації: витяг з реєстру територіальної громади по адресі проживання;

    - документи про інвалідність дитини.

    Зразок рапорта прикріпляю до відповіді. За потреми даний зразок можу сформувати під вашу ситуацію.

    Якщо розгляд рапорту затягуватиметься, слід подавати скарги до Міністерства оборони.

    Скарга складається у довільній формі.

    На початку у правому верхньому куті пишите «До Міністерства оборони»

    Нижче ваші ПІБ, поштова адреса, телефон, електронна пошта

    Потім посередині «скарга»

    І після цього викладаєте ваші обставини у хронологічній послідовності та в самому кінці вказуєте ваші вимоги - повідомити про строки виплати вам ОГД

    Контакті дані тут

    https://www.mil.gov.ua/kontakti/

    Поштова адреса за посиланням https://www.kmu.gov.ua/catalog/ministerstvo-oboron...

    Успіхів!

    Ваш адвокат

    Євгеній Промський

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Станіславе!

    Усиновлення - складна і тривала процедура. Спочатку треба пройти органи опіки та отримати від них "добро", потім суд... Одним словом Ваша історія з усиновленням навряд чи вкладеться навіть у один місяць. Так що Вам навряд чи вистачить і дві відпустки за сімейними обставинами строком на 10 днів кожна.

    Але давайте по порядку.

    Усиновлення одним з подружжя дитини другого з подружжя здійснюється за місцем проживання дитини, для усиновлення дитини те з подружжя, хто бажає її усиновити, звертається з відповідною заявою до служби у справах дітей за місцем проживання дитини.

    До заяви додаються такі документи:

    Копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу (2 копії на кожного заявника + оригінал);

    Копія свідоцтва про шлюб (2 копії + оригінал);

    Довідка про заробітну плату за останні 6 місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами державної фіскальної служби (1 копія на кожного заявника + оригінал) - за вимогою суду;

    Висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за встановленою формою (1 копія на кожного заявника + оригінал);

    Повна довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання (1 копія + оригінал);

    Копія свідоцтва про народження дитини (2 копії + оригінал);

    Письмова згода батьків дитини на усиновлення, засвідчена нотаріусом, або згода того з подружжя, дитину якого усиновлює інший з подружжя (1 копія + оригінал);

    Документ, який засвідчує відсутність другого з батьків дитини (копія свідоцтва про смерть, або довідка про смерть, видана органомо РАЦС, копія рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання недієздатним або безвістно відсутнім, довідка з органу РАЦС щодо запису відомостей про батька дитини тощо) - 2 копії + оригінал;

    Довідка (висновок) про стан здоров'я дитини (1 копія + оригінал) - за вимогою суду.

    Заява вважається поданою, якщо до неї додані усі зазначені документи. Витребування інших документів у заявника не допускається.

    Строк дії документів становить один рік з дня їх видачі, якщо інше не передбачено законодавством

    Після подання документів служба (управління) у справах дітей протягом 10 днів:

    перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства;

    проводить бесіду з заявниками, роз’яснює їм права та обов’язки кандидатів в усиновлювачі, усиновлювачів, правові наслідки усиновленення, порядок здійснення контролю за умовами проживання усиновлених дітей;

    відвідує заявників за місцем їх проживання та складає акт обстеження житлово-побутових умов;

    розглядає можливість заявників бути усиновлювачами та готує відповідний висновок;

    у разі позитивного рішення ставить заявників на облік кандидатів в усиновлювачі та видає їм висновок про можливість бути усиновлювачами.

    Підготовка документів для подання до суду

    Служба (управління) у справах дітей на підставі заяви кандидатів в усиновлювачі та пакету документів протягом 10 робочих днів готує висновок органу опіки та піклування про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.Якщо кандидати в усиновлювачі протягом місяця не забрали висновок, або протягом 30 діб після його отримання, не подали заяву до суду про усиновлення дитини, вважається, що вони відмовились від її усиновлення.

    Тепер щодо продовження відпустки у зв'язку з оформленням усиновлення

    Не буду Вас вводити в оману, шанси на продовження відпустки на цій підставі у Вас мінімальні. В даному випадку все залежить не від ТЦК, а від Вашого командира частини, до якого Ви повинні заздалегіть подати відповідний рапорт.

    В рапорті треба викласти підстави для продовження відпустки, роблячи головний акцент на тому, що Ви повинні закінчити процедуру усиновлення. В іншому випадку все прийдеться повторювати від самого початку знову.

    На жаль, процедура усиновлення не передбачає використання довіренності. Ви повинні бути присутнім на всіх етапах, особливо в суді, ПЕРСОНАЛЬНО.

    І насамостанок

    Звільнитись зі служби Ви можете за умови усиновлення дитини інваліда. Таке право Вам дає стаття 26, про що я Вам писав, відповідаючи на Ваше учорашнє питання. Таке звільнення знаходиться у компетенції командира Вашої частини, а не ТЦК!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Станіслав.

    "Доброго дня є ще питання що я піду у відпустку і подаю документи для усиновлення дітей сам я військовий тобто відпустка на 10 діб і цього часу не достатньо щоб їх усиновляти..."

    ТАК, ЦЕ ТРИВАЛИЙ ПРОЦЕС:

    Процес усиновлення дитини в Україні можна умовно розділити на кілька етапів, кожен з яких має свої індивідуальні особливості і може супроводжуватися низкою труднощів. Проте, на шляху до материнства (батьківства) все ж доведеться пройти ряд обов’язкових дій, які повинні бути здійснені з боку потенційних усиновителів. Допомогти в оформленні усиновлення може наведена нижче покрокова інструкція по даній процедурі.

    Крок 1. Починати процес потрібно зі звернення до служби у справах дітей за місцем проживання і отримання статусу кандидата в усиновлювачі. Перший крок до усиновлення – подача письмової заяви потенційних батьків і пакету документів для усиновлення (удочеріння):

    • копія паспорта
    • копія свідоцтва про шлюб
    • довідка про наявність чи відсутність судимості
    • висновок про стан здоров’я кожного заявника
    • нотаріально завірена письмова згода другого з подружжя на усиновлення
    • довідка про заробітну плату (за останні шість місяців) або декларація про доходи
    • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням

    Для усиновлення або удочеріння дитини-сироти необхідно додатково надати довідку про проходження курсів по вихованню дітей-сиріт.

    Крок 2. Протягом 10 робочих днів з моменту подачі заяви, служба у справах дітей проводить ретельну перевірку документів, складає акт обстеження житлово-побутових умов потенційних батьків, проводить з ними бесіду і з’ясовує мотиви усиновлення, а також ставлення до виховання дітей. Після прийняття рішення заявникам видається висновок разом з документами на усиновлення дитини, на підставі яких вони можуть звертатися в службу у справах дітей в будь-якій області України для встановлення контакту з дитиною. При цьому варто пам’ятати, що термін дії документів про усиновлення складає один рік з дня їх видачі.

    Крок 3. Ознайомлення кандидатів в усиновлювачі з даними дітей, які можуть бути усиновлені та подальше особисте знайомство з дитиною. Кандидати у усиновителі, окрім спілкування з дітьми, мають право ознайомитися з документами, що містяться в особовій справі дитини, її медичною картою, історією життя, особливостями її розвитку, поведінки, навичками і рисами характеру.

    Крок 4. Звернення до служби у справах дітей за місцем перебування дитини і подача заяви про бажання усиновити її. Заява складається державною мовою, із зазначенням П.І.Б., місця проживання усиновителів, а також прізвища, імені, по батькові, віку і місця знаходження дитини.

    Крок 5. Розгляд службою у справах дітей заяви кандидатів в усиновлювачі та винесення висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини. Цей висновок видається усиновлювачам під розписку і є підставою для звернення до суду.

    При розгляді справ про усиновлення (удочеріння) дітей в Україні, суд, в першу чергу, повинен виходити з інтересів дитини, тому детально вивчаються всі обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров’я та матеріальне становище усиновителя, його сімейний стан та умови проживання , ставлення до виховання дитини; мотиви усиновлення. Крім того, береться до уваги особистість дитини і стан її здоров’я, відносини з потенційним усиновлювачем.

    В першу чергу, при бажанні законного чоловіка усиновити (удочерити) дітей дружини або чоловіка від першого шлюбу, необхідно звернутися в службу у справах дітей та отримати висновок про доцільність усиновлення. Перелік документів, які вимагаються для отримання рішення, наведено нижче:

    • заява кандидата в усиновлювачі + копія паспорта
    • довідка про заробітну плату або декларація про доходи
    • заява другого з подружжя і згода дітей (з 10 років)
    • довідка з поліклініки про стан здоров’я дитини
    • документ, що підтверджує право власності на житло
    • медичний висновок про стан здоров’я усиновителя
    • довідка про те, що усиновитель не позбавлений батьківських прав
    • копія свідоцтва про народження дітей
    • довідка про реєстрацію місця проживання (раніше – довідка про склад сім’ї)
    • довідка про несудимість усиновителя
    • копія свідоцтва про одруження

    Крім того, до перерахованого вище списку слід додати один із таких документів: нотаріально завірена згода біологічних батька або матері на усиновлення дитини, рішення суду про позбавлення батьківських прав, визнання недієздатним або копія свідоцтва про смерть батька (матері), рішення суду про визнання безвісно відсутнім або померлим.

    Копії документів надаються разом з оригіналами. Термін видачі рішення служби у справах дітей становить 10 днів з моменту звернення. За надання висновку соцслужби про доцільність усиновлення дитини дружини (або чоловіка) плата не стягується.

    Зібравши всі необхідні документи, усиновителю необхідно звернутися із заявою про усиновлення до суду, за місцем проживання дитини. Крім основних вимог, заява також може містити клопотання про зміну прізвища, імені та по батькові дитини.

    "...то далі цим процесом займатися дружина чи я маю змогу надати документи про усиновлення а також наш шлюб до ТЦК для того щоб мені могли продовжувати відпустку до кінця процесу усиновлення щоб знати чи мені відпустку продовжують..."?

    - ПИТАННЯ ЩОДО ВІДПУСТКИ ПОВИНЕН ВИРІШУВАТИ НЕ ТЦКСП, А КОМАНДУВАННЯ ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИН, ДЕ ВИ ПРОХОДИТЕ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ.

    "...чи потрібно робити довіреність на дружину ..."?

    - ТАК, РЕКОМЕНДУЮ У НОТАРІУСА ОФОРМИТИ ТА ПОСВІДЧИТИ ДОВІРЕНІСТЬ НА ДРУЖИНУ.

    "...і ще це те що дитина нажаль інвалід і якщо в разі того що відпустку продовжують то чи є можливість звільнення з військової служби через військомат...?

    - НІ, ЗВІЛЬНЕННЯ МОЖЛИВЕ ТІЛЬКИ НА ПІДСТАВІ РАПОРТА НА ІМ'Я КОМАНДИРА ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ, ЗА МІСЦЕМ ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

    ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТ) ВИРІШУЄ ПИТАННЯ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ТІЛЬКИ ДО ТИХ, ХТО ПРОХОДИТЬ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ У НИХ.

    "...чи мені буде потрібно явитись назад до частини і там вирішувати питання тому що ще зброя записана так як безпосередньо я на передовій і потрібно зброю списати також забрати трудову книжку так як я військовий контрактної служби..."?

    - ТАК, ПИТАНЯН ЩОДО ВІДПУСТКИ ТА ПОДАЛЬШОГО ЗВІЛЬНЕННЯ ВАМ ТРЕБА ВИРІШУВАТИ ЗА МІСЦЕМ ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ, НА ПІДСТАВІ ВІДПОВІДНОГО РАПОРТА НА ІМ'Я КОМАНДИРА ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ.

    Всього доброго.

    З повагою, адвокат Євген Олександрович.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, за даних підстав вам відпустку не продовжать. Зробіть, нотаріально завірену довіреність на жінку, щоб вона могла вирішувати це питання без вашої участі.

    Усиновлення одним з подружжя дитини іншого з подружжяКуди потрібно звернутися?

    До служби у справах дітей за місцем проживання дитини.

    Регіональні служби у справах дітей https://www.msp.gov.ua/content/kontakti1.htmlПерелік необхідних документів

    Для усиновлення дитини те з подружжя, хто бажає її усиновити, звертається з відповідною заявою до служби у справах дітей за місцем проживання дитини. До заяви додаються:

    • копія паспорта громадянина України, копія паспорта іноземця або іншого документа, що засвідчує особу (у двох примірниках);
    • копія свідоцтва про шлюб;
    • висновок про стан здоров'я заявника;
    • довідка про наявність чи відсутність судимості;
    • копія свідоцтва про народження дитини;
    • письмова згода батьків дитини на усиновлення, засвідчена нотаріусом, або згода того з подружжя, дитину якого усиновлює інший з подружжя, та документ, який засвідчує відсутність другого з батьків дитини (копія свідоцтва про смерть або довідка про смерть, видана органом реєстрації актів цивільного стану, копія рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання недієздатним або безвісно відсутнім, довідка з органу реєстрації актів цивільного стану щодо запису відомостей про батька дитини тощо);
    • засвідчена нотаріально письмова згода заявника, який є іноземцем, на отримання інформації про нього в Генеральному секретаріаті Інтерполу та правоохоронних органах держави, громадянином якої є іноземець, та держави, на території якої він проживає (у двох примірниках).
    • висновок компетентного органу країни проживання, який підтверджує можливість заявника бути усиновлювачем (подається у разі, коли усиновлювач проживає за межами України). У висновку зазначаються адреса, житлово-побутові умови, біографічні дані заявника, стосунки в сім'ї, ставлення до усиновлення. Якщо висновок видано недержавним органом, до нього додається копія ліцензії на провадження таким органом діяльності, пов'язаної з усиновленням.
    Строк розгляду

    Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після надходження заяви та документів складає акт обстеження житлово-побутових умов дитини, з'ясовує чи згодна дитина на усиновлення відповідно до пункту 72 Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, розглядає питання про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини і готує проект відповідного висновку.

    Згода дитини на усиновлення

    Для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

    Згода дитини на усиновлення надається письмово або усно залежно від віку та стану здоров'я дитини.

    Для з'ясування, чи згодна дитина на усиновлення, представник служби у справах дітей у присутності представника дитячого або іншого закладу, в якому проживає (перебуває) дитина, чи прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників проводить бесіду з дитиною. Якщо дитина усвідомлює факт усиновлення, представник служби у справах дітей роз'яснює дитині його правові наслідки.

    Письмова згода дитини на усиновлення засвідчується представником служби у справах дітей із зазначенням особи, у присутності якої вона була надана, що підтверджується підписом такої особи.

    Якщо дитина у зв'язку з її віком або станом здоров'я не усвідомлює факту усиновлення, усиновлення проводиться без її згоди.

    Про надання дитиною усної згоди на усиновлення або здійснення усиновлення без згоди дитини зазначається у висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини. При цьому зазначаються прізвище, ім'я, по батькові представника служби у справах дітей, який проводив бесіду з дитиною, та представника дитячого закладу чи прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників, у присутності яких дитина надала згоду на усиновлення, або наводяться причини, з яких усиновлення здійснюється без згоди дитини.

    Зразок судового рішення про усиновлення одним із подружжя дитини другого з подружжя.

    Усиновлення на території України дитини іншого з подружжя іноземцем

    Усиновлення на території України дитини іншого з подружжя іноземцем, який перебуває у шлюбі з громадянином України, здійснюється в порядку який передбачений і для громадян України (відповідно до пункту 91 Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей). У цьому випадку буде проводитися перевірка іноземця на предмет наявності або відсутності інформації компрометуючого характеру.

    Перевірка іноземців на наявність або відсутність інформації компрометуючого характеру

    Для перевірки іноземців, які перебувають у шлюбі з громадянами України і постійно проживають на території України, на предмет наявності або відсутності інформації компрометуючого характеру в правоохоронних органах держави, громадянами якої є іноземці, та держави, на території якої вони проживають, і Генеральному секретаріаті Інтерполу служба у справах дітей протягом п'яти робочих днів надсилає повідомлення до Мінсоцполітики.

    Перелік необхідних документів для здійснення перевірки

    До повідомлення додаються:

    1. копія паспорта іноземця з перекладом на українську мову;
    2. засвідчена нотаріально письмова згода заявника на отримання інформації про нього в Генеральному секретаріаті Інтерполу та правоохоронних органах держави, громадянином якої є іноземець, та держави, на території якої він проживає.

    Мінсоцполітики протягом десяти робочих днів після надходження повідомлення надсилає запит до Національної поліції.

    Національна поліція проводить перевірку заявників відповідно та надсилає відповідь по суті запиту службі у справах дітей, яка розглядає питання про взяття заявників на облік кандидатів в усиновлювачі.

    Питання про взяття на облік кандидатів в усиновлювачі та підготовка висновку про можливість подружжя бути усиновлювачами, один з якого є іноземцем, розглядається службою у справах дітей протягом п'яти робочих днів після надходження від Національної поліції результатів перевірки заявників.

    Повідомлення долучається службою у справах дітей до справи заявників, а його копія видається заявникам для подання до суду. Строк дії повідомлення - один рік з дня його видачі Національним центральним бюро Інтерполу.

    Зразок судового рішення в якій просять суд оголосити їх усиновлювачами малолітніх.

    Усиновлення дитини - громадянина України, яка проживає за її межамиКуди звернутися?

    До консульської установи чи дипломатичного представництва України в країні проживання дитини.

    Перелік необхідних документів

    Звертатися із заявою до консульської установи чи дипломатичного представництва України в країні проживання дитини.До заяви додаються:

    • копія паспорта або іншого документа, що засвідчує особу (у двох примірниках);
    • копія документа про шлюб, зареєстрований в компетентних органах країни;
    • висновок про стан здоров'я заявника;
    • довідка про наявність чи відсутність судимості у заявника, видана компетентним органом країни проживання;
    • висновок компетентного органу країни проживання, який підтверджує можливість заявника бути усиновлювачем. У висновку зазначаються адреса, житлово-побутові умови, біографічні дані заявника, стосунки в сім'ї, ставлення до усиновлення. Якщо висновок видано недержавним органом, до нього додається копія ліцензії на провадження таким органом діяльності, пов'язаної з усиновленням;
    • копія свідоцтва про народження дитини;
    • письмова згода батьків дитини на усиновлення, засвідчена нотаріусом, або згода того з подружжя, дитину якого усиновлює інший з подружжя, та документ, який засвідчує відсутність другого з батьків дитини (копія свідоцтва про смерть або довідка про смерть, видана органом реєстрації актів цивільного стану, копія рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання недієздатним або безвісно відсутнім, довідка з органу реєстрації актів цивільного стану щодо запису відомостей про батька дитини тощо);
    • засвідчена нотаріально письмова згода заявника, який є іноземцем, на отримання інформації про нього в Генеральному секретаріаті Інтерполу та правоохоронних органах держави, громадянином якої є іноземець, та держави, на території якої він проживає (у двох примірниках).
    Строк розгляду

    Консульська установа чи дипломатичне представництво України протягом 20 робочих днів після надходження заяви та документів, розглядає питання про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини і приймає рішення про усиновлення дитини, якщо усиновлювач - громадянин України.

    Порядок усиновлення

    У разі коли усиновлення здійснюється у відповідних органах держави, на території якої проживає дитина, консульська установа чи дипломатична установа України готує висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини і видає його заявнику для подання до відповідного органу.

    Після проведення усиновлення одним з подружжя дитини другого з подружжя дані про усиновлену дитину вносяться службою у справах дітей до Книги обліку дітей, усиновлених вітчимом або мачухою, яка ведеться за формою, а консульською установою чи дипломатичним представництвом України - до Книги обліку рішень про усиновлення дітей.

    Документи щодо усиновлення одним з подружжя дитини другого з подружжя зберігаються службою у справах дітей до досягнення усиновленою дитиною вісімнадцяти років, після чого знищуються, про що складається акт.

    Правозахисник Корнійчук Євген Іванович, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань, будь якої складності.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 6 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Усиновлення це процес на декылька років , а не 10 -ть днів

    „Процедура усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування громадянами України”

    Усиновлення є прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

    Усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.

    Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п’ятнадцять років.

    Усиновлювачами можуть бути подружжя, а також, особи, які не перебувають у шлюбі, за умови, що вони є громадянами України.

    Усиновлювачами не можуть бути особи, які:

    • обмежені у дієздатності;

    • визнані недієздатними;

    • позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;

    • були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини;

    • перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;

    • зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;

    • не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу);

    • страждають на хвороби, перелік яких затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 20.08.2008 р. № 479 „Про затвердження Переліку захворювань, за наявності яких особа не може бути усиновлювачем”, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24.10.2008 р. за № 1022/15713;

    • є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини;

    • були засуджені за злочини проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 442 Кримінального кодексу України або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів.

    • не можуть бути усиновлювачами особи однієї статі, а також інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини.

    Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою до служби у справах дітей за місцем свого проживання.

    Заява може бути написана в присутності працівника служби у справах дітей та засвідчена ним.

    У разі коли одне з подружжя не може особисто з’явитись до служби у справах дітей для написання заяви, його заяву, засвідчену нотаріально, може подати дружина (чоловік).

    Заява складається у довільній формі.

    Рекомендуємо написання її за таким зразком:

    До заяви додаються такі документи:

    1) копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;

    2) довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами ДФС;

    У разі коли усиновлювачами є сімейна пара, довідку про заробітну плату за останні шість місяців або копію декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчену органами ДФС, може подавати один із подружжя, який має постійний дохід;

    3) копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо заявники перебувають у шлюбі;

    4) висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за такою формою:

    5) засвідчена нотаріально письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя), якщо інше не передбачено законодавством;

    6) довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника;

    7) копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

    8) довідка про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з рекомендаціями щодо кількості, віку та стану здоров’я дітей, яких може усиновити заявник, за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У разі коли громадяни України, які бажають усиновити дитину, є її родичами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками чи батьками-вихователями, така довідка не подається.

    Копії документів, зазначених у підпунктах 1, 3 і 7, засвідчуються працівником служби у справах дітей, який здійснює приймання документів.

    У разі усиновлення дитини одним із подружжя висновок про стан здоров’я та довідка про наявність чи відсутність судимості подаються кожним з подружжя.

    Заява вважається поданою, якщо до неї додані всі документи, зазначені у переліку.

    Витребування у заявників документів, не зазначених у переліку, не допускається.

    Строк дії документів становить один рік з дня видачі, якщо інше не передбачено законодавством

    Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після отримання від громадян України заяви перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства, складає акт обстеження їх житлово-побутових умов, розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами і готує відповідний висновок. У разі прийняття позитивного рішення ставить заявників на облік як кандидатів в усиновлювачі. Заявникам видається висновок разом з прошнурованими, пронумерованими, скріпленими печаткою, завіреними підписом керівника(заступника керівника) служби у справах дітей документам.

    Строк дії висновку про можливість бути усиновлювачами становить один рік від дати видачі. Строк дії висновку може бути продовжений, але не більш як на один рік.

    Довідка про продовження строку дії висновку про можливість бути усиновлювачами або повідомлення про відмову у продовженні зазначеного строку оформляється на бланку служби у справах дітей, підписується її керівником та засвідчується печаткою.

    У разі коли протягом дії висновку закінчився строк дії документів (одного з них), кандидати в усиновлювачі поновлюють їх та додають до документів, повернутих службою у справах дітей.

    Заявники не беруться на облік кандидатів в усиновлювачі, якщо:

    • подані документи не відповідають вимогам, визначеним у Порядку;

    • у поданих документах є виправлення або дописки, не завірені в установленному порядку;

    • заявники (один з них) не можуть бути усиновлювачами відповідно до статті 212 Сімейного кодексу України;

    • різниця у віці між дитиною, яку бажають усиновити, та заявниками становить менш як п’ятнадцять років;

    • сума сукупного доходу на кожного члена сім’ї менша, ніж установлений законодавством прожитковий мінімум;

    • житлове приміщення заявників перебуває в незадовільному санітарно-гігієнічному стані;

    • у житловому приміщенні заявників неможливо влаштувати місце для занять і окреме спальне місце для дитини;

    • під час обстеження житлово-побутових умов заявників та бесіди з ними або при вивченні їх документів виявлені обставини чи умови, які можуть мати негативні наслідки для виховання і розвитку дитини;

    • вони відмовилися від підписання акта, передбаченого Порядком.

    Кандидати в усиновлювачі, які за результатами ознайомлення з інформацією про дітей, які перебувають на місцевому обліку, не виявили бажання отримати направлення для знайомства з дитиною, можуть звернутися до служб у справах дітей обласних, Київської міської держадміністрацій для ознайомлення з інформацією про дітей, які перебувають на регіональному обліку, або за їх бажанням до Мінсоцполітики для ознайомлення з інформацією про дітей, які перебувають на централізованому обліку.

    Після ознайомлення з інформацією про дітей, які можуть бути усиновлені, кандидатам в усиновлювачі, які виявили намір особисто познайомитись з дитиною, видається направлення до служби у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини для організації знайомства з нею. Строк дії направлення становить 10 робочих днів від дати видачі. У разі потреби строк дії направлення може бути продовжений органом, який його видав, але не більше як на 10 робочих днів. Направлення видається особисто кандидатам в усиновлювачі.

    Знайомство з дитиною відбувається у присутності працівників закладу та служби у справах дітей за місцем проживання дитини, про що складається акт. Після встановлення контакту з дитиною кандидати в усиновлювачі звертаються до служби у справах дітей за місцем проживання дитини із заявою про бажання усиновити її.

    Заява складається у довільній формі. Рекомендуємо написання її за таким зразком:

    Служба у справах дітей місцем проживання дитини протягом 10 робочих днів від дня надходження заяви кандидатів в усиновлювачі готує висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

    Усиновлення дітей проводиться на підставі рішення суду.

    Для прийняття рішення про усиновлення кандидати в усиновлювачі звертаються із заявою про усиновлення до суду за місцем проживання (перебування) дитини.

    Права і обов’язки кандидатів в усиновлювачі та усиновлювачів

    Кандидати в усиновлювачі мають право:

    • ознайомитися з особовою справою, медичною карткою дитини та отримати про дитину інформацію згідно з пунктами 57 і 62 Порядку;

    • провести додаткове медичне обстеження дитини виключно у державному або комунальному закладі охорони здоров’я в присутності представника служби у справах дітей та дитячого або іншого закладу, в якому проживає (перебуває) дитина, чи прийомних батьків, батьків-вихователів, опікуна, піклувальника.

    Кандидати в усиновлювачі зобов’язані виконувати:

    • вимоги законодавства України з питань усиновлення;

    • рекомендації фахівців (психолога, педагога, соціального працівника) під час встановлення контакту з дитиною.

    Усиновлювачі зобов’язані:

    • особисто забрати дитину із закладу чи сім’ї, в якій вона виховується, в присутності представника служби у справах дітей після пред’явлення копії рішення суду про усиновлення;

    • протягом місяця після усиновлення дитини поставити її на консульський облік в консульській установі чи дипломатичному представництві України в країні свого проживання (для громадян України, які проживають за межами України);

    • надавати можливість представникам служби у справах дітей за місцем свого проживання, консульської установи чи дипломатичного представництва України в країні свого проживання спілкуватися з дитиною та здійснювати нагляд за умовами її проживання і виховання;

    • подавати консульській установі чи дипломатичному представництву України звіти про умови проживання та стан здоров’я дитини щороку протягом перших трьох років після усиновлення дитини та в подальшому до досягнення дитиною вісімнадцяти років один раз на три роки (для громадян України, які проживають за межами України);

    • повідомляти про зміну місця проживання усиновленої дитини службу у справах дітей, консульську установу чи дипломатичне представництво України, які здійснюють нагляд за умовами проживання і виховання усиновленої дитини;

    • протягом 20 робочих днів повідомляти консульській установі чи дипломатичному представництву України про передачу на виховання усиновленої дитини іншим іноземцям, закладам для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також відібрання дитини правоохоронними органами та органами соціальної опіки;

    • негайно, але не пізніше ніж через три дні, повідомляти консульській установі чи дипломатичному представництву України про випадки порушення прав та законних інтересів усиновленої дитини, а також про нещасні випадки з усиновленою дитиною та її смерть.

    Усиновлювачі мають право:

    на першочергове влаштування в сім’ю дитини, яка є рідним братом або сестрою раніше усиновленої ними дитини;

    в інтересах усиновленої дитини, для підтримання родинних стосунків між братами та сестрами після усиновлення, якщо усиновлення для дитини не є таємним, отримати інформацію про наявність у неї братів, сестер та місце їх проживання.

    „Усиновлення одним з подружжя дитини другого з подружжя”

    Усиновлення одним з подружжя дитини другого з подружжя здійснюється без перебування дитини на обліку.

    Усиновлення одним з подружжя дитини другого з подружжя здійснюється за місцем проживання дитини.

    Для усиновлення дитини те з подружжя, хто бажає її усиновити, звертається з відповідною заявою до служби у справах дітей за місцем проживання дитини.

    До заяви додаються:

    копія паспорта або іншого документа, що засвідчує особу (у двох примірниках);

    копія свідоцтва про шлюб;

    висновок про стан здоров’я заявника складений за такою формою:

    довідка про наявність чи відсутність судимості;

    копія свідоцтва про народження дитини;

    письмова згода батьків дитини на усиновлення, засвідчена нотаріусом, або згода того з подружжя, дитину якого усиновлює інший з подружжя, та документ, який засвідчує відсутність другого з батьків дитини (копія свідоцтва про смерть або довідка про смерть, видана органом реєстрації актів цивільного стану, копія рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання недієздатним або безвісно відсутнім, довідка з органу реєстрації актів цивільного стану щодо запису відомостей про батька дитини тощо);

    засвідчена нотаріально письмова згода заявника, який є іноземцем, на отримання інформації про нього в Генеральному секретаріаті Інтерполу та правоохоронних органах держави, громадянином якої є іноземець, та держави, на території якої він проживає (у двох примірниках).

    висновок компетентного органу країни проживання, який підтверджує можливість заявника бути усиновлювачем (подається у разі, коли усиновлювач проживає за межами України). У висновку зазначаються адреса, житлово-побутові умови, біографічні дані заявника, стосунки в сім’ї, ставлення до усиновлення. Якщо висновок видано недержавним органом, до нього додається копія ліцензії на провадження таким органом діяльності, пов’язаної з усиновленням.

    Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після надходження заяви та документів складає акт обстеження житлово-побутових умов дитини, з’ясовує чи згодна дитина на усиновлення, розглядає питання про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини і готує проект відповідного висновку.

    Висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини оформляється на бланку районної, районної у мм. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради, підписується головою (заступником голови), скріплюється печаткою та видається заявнику під розписку.

    Разом з висновком заявнику повертаються пронумеровані, прошнуровані, скріплені печаткою та завірені підписом керівника (заступника керівника) служби у справах дітей документи, подані кандидатом в усиновлювачі

    Усиновлення на території України дитини іншого з подружжя іноземцем, який перебуває у шлюбі з громадянином України, здійснюється відповідно вищезазначених вимог.

    джерело Міністерство соціальної політики України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вам не обов'язково усиновлювати дитину, щоб звільнися з військової служби. Достатньо підтвердити сам факт виховання дитини з інвалідністю.

    Щоб звільнитися з контрактної служби Вам необхідно подати рапорт про звільнення та додати до нього завірені копії таких документів:

    • свідоцтво про шлюб,
    • копію паспорта дружини
    • свідоцтво про народження дитини з інвалідністю,
    • документ про інвалідність дитини,
    • документ про спільне проживання,
    • свідоцтво про смерть рідного батька дитини.

    Якщо Ви підете шляхом усиновлення, то в першу чергу Вам необхідно звернутися в службу у справах дітей та отримати висновок про доцільність усиновлення. Перелік документів, які вимагаються для отримання рішення, наведено нижче:

    • заява кандидата в усиновлювачі + копія паспорта
    • довідка про заробітну плату або декларація про доходи
    • нотаріальна згода дружини на усиновлення
    • довідка з поліклініки про стан здоров’я дитини
    • документ, що підтверджує право власності на житло
    • медичний висновок про стан здоров’я усиновителя
    • довідка про те, що усиновитель не позбавлений батьківських прав
    • копія свідоцтва про народження дитини
    • довідка про реєстрацію місця проживання (раніше – довідка про склад сім’ї)
    • довідка про несудимість усиновителя
    • копія свідоцтва про одруження
    • копія свідоцтва про смерть батька

    Копії документів надаються разом з оригіналами. Термін видачі рішення служби у справах дітей становить 10 днів з моменту звернення. За надання висновку соцслужби про доцільність усиновлення дитини дружини плата не стягується.

    Зібравши всі необхідні документи, Вам необхідно звернутися із заявою про усиновлення до суду, за місцем проживання дитини. Крім основних вимог, заява також може містити клопотання про зміну прізвища, імені та по батькові дитини.

    Подавати заяву до суду Ви повинні особисто.

    Згідно статті 223 Сімейного кодексу України

    1. Особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається.

    2. Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

    Рішення про відпустку приймає Ваш командир. Теоретично Вам можуть продовжити термін відпустки за сімейними обставинами.

    Рішення про звільнення приймає також командир військової частини. Якщо Ви не повернетесь до військової частини без поважної причини тривалістю понад 3 доби після закінчення відпустки це буде розціненно як самовільне залишення військової частини і за це загрожує Вам позбавленням волі терміном до 10 років (частина 5 статті 407 Кримінального кодексу України).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 6 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю. відпустку не дадуть. Ось вам роз'яснення міністерства юстицій про порядок усиновлення.

    Міністерство юстиції України інформує про порядок усиновлення.

    Що таке усиновлення?

    Згідно з українським законодавством усиновлення - це прийняття усиновлювачем у свою сім'ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку усиновлення дитини, яка є громадянином України, але проживає за межами України (в цьому випадку усиновлення здійснюється в консульській установі або дипломатичному представництві України).

    Хто підлягає усиновленню?

    Усиновленню підлягають діти, які перебувають на обліку як:

    • діти-сироти;
    • діти, позбавлені батьківського піклування;
    • діти, батьки яких дали згоду на усиновлення.

    Хто може бути усиновлювачем?

    Законодавством України визначено коло осіб, які можуть бути усиновлювачами:

    • дієздатна особа віком не молодша 21 року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини;
    • особа має бути старша за дитину не менш як на 15 років. У разі усиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою, ніж 18 років;
    • подружжя;
    • особи, які проживають однією сім'єю;
    • якщо дитина має лише матір або лише батька, які у зв'язку з усиновленням втрачають правовий зв'язок з нею, усиновлювачем дитини може бути один чоловік або одна жінка.

    При цьому кількість дітей, яку може усиновити один усиновлювач, необмежена.

    Чи є якісь переваги у праві на усиновлення?

    Так, переважне право над іншими усиновити дитину має громадянин України, в сім'ї якого виховується дитина; який є родичем дитини; якщо усиновлювачем є чоловік матері або дружина батька дитини; якщо особа усиновлює одразу кількох дітей, які є братами та/або сестрами.

    Крім того, переважне право на усиновлення дитини має подружжя.

    Як стати на облік потенційним усиновлювачам?

    Облік громадян України, які постійно проживають на території України і бажають усиновити дитину, здійснює служба у справах дітей. Щоб стати на облік потенційним усиновлювачам потрібно подати:

    • заяву про взяття на облік як кандидатів в усиновлювачі;
    • копію паспорта або іншого документа, що посвідчує особу заявника;
    • довідку про заробітну плату за останні 6 місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами ДФС;
    • копію свідоцтва про шлюб (якщо заявники перебувають у шлюбі);
    • висновок про стан здоров'я кожного заявника;
    • засвідчену нотаріальну письмову згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя);
    • довідку про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;
    • копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

    Що робить служба у справах дітей?

    Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після надходження заяви та всіх документів перевіряє їх на відповідність вимогам законодавства, проводить бесіду із заявниками, складає акт обстеження житлово-побутових умов заявників, розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами та готує відповідний висновок. У разі надання позитивного висновку ставить заявників на облік кандидатів в усиновлювачі.

    Після знайомства та встановлення контакту з дитиною кандидати в усиновлювачі звертаються до служби у справах дітей із заявою про бажання усиновити дитину. Служба у справах дітей готує висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини. Висновок подається в суд разом з іншими документами.

    На що ще потрібно звернути увагу?

    Усиновлення дитини здійснюється за письмовою згодою: батьків дитини, засвідченою нотаріально, піклувальників, опікунів або закладу охорони здоров’я чи навчального закладу, де перебуває дитина. Також усиновлення здійснюється і за згодою самої дитини, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити

    У разі відсутності дозволу опікуна, піклувальника на усиновлення дитини, така згода може бути надана органом опіки та піклування.

    Суд своїм рішенням може постановити проведення усиновлення без згоди опікуна, піклувальника або органу опіки і піклування, якщо буде встановлено, що усиновлення дитини відповідає її інтересам.

    Якщо на обліку для можливого усиновлення перебувають рідні брати та сестри, вони не можуть бути роз'єднані при їх усиновленні.

    За наявності обставин, що мають істотне значення, суд за згодою органу опіки та піклування може постановити рішення про усиновлення когось із них або усиновлення їх різними особами.

    Як звернутися до суду?

    Особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Також до заяви додаються:

    • копія свідоцтва про шлюб, а також письмова згода на це другого з подружжя, засвідчена нотаріально, - при усиновленні дитини одним із подружжя;
    • медичний висновок про стан здоров’я заявника;
    • довідка з місця роботи із зазначенням заробітної плати або копія декларації про доходи;
    • документ, що підтверджує право власності або користування жилим приміщенням;
    • інші документи, визначені законодавством.

    Судові витрати, пов’язані з розглядом справи про усиновлення, сплачуються заявником.

    *Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішення суду про усиновлення.

    Чи можна змінити прізвище та ім’я дитини після усиновлення?

    За окремим клопотанням заявника, суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини. Однак, дата народження дитини може бути змінена не більш, як на 6 місяців.

    Здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей.

    Нагляд за умовами проживання і виховання усиновлених дітей здійснюється службами у справах дітей за місцем проживання усиновлювачів до досягнення ними 18 років.

    Крім того, щороку протягом перших 3-х років після усиновлення дитини перевіряються умови її проживання та виховання. В подальшому така перевірка здійснюватиметься один раз на 3 роки до досягнення дитиною 18 років.

    Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

    Якщо у вас залишились питання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

    Турчин Ярослав Александрович
    100%

    ВІТАЮ ВАС, пане СТАНІСЛАВ! ПОВТОРЮ СВОЮ ПОПЕРЕДНЮ ВІДПОВІДЬ! ВАМ НЕ ПОТРІБНЕ УСИНОВЛЕННЯ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ ТА ОТРИМАННЯ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ. УСИНОВЛЕННЯ МОЖЕ ЗАЙНЯТИ МІСЯЦІ, А В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ РІК І БІЛЬШЕ. Повірте, я знаю про що кажу.. доводилось працювати з Кропивницьким органом опіки та піклування. Факту шлюбу достатньо для того, щоб Ви були визнані особою, що виховує дитину з інвалідністю.

    Не витрачайте зайві гроші на онлайн-консультації. Краще зверніться до реального адвоката в м. Кропивницькому, який допоможе Вам і буде відповідати за свою допомогу. Звільнення - це серйозне питання, яке Ви дистанційно не вирішите.

    Ваше право на участь у вихованні пасинка прямо передбачене статтею 260 Сімейного кодексу України, якщо мачуха, вітчим проживають однією сім"єю з малолітніми, неповнолітніми пасинком, падчеркою, вони мають право брати участь у їхньому вихованні.

    Крім цього, стаття 268 Сімейного кодексу України, передбачено обов"язок вітчима утримувати неповнолітнії падчерку, пасинка, які з ними проживають, якщо у них немає батька.

    Ви маєте право на звільнення і в подальшому на відстрочку від наступних спроб мобілізацій.

    ВІдповідно до абзацу 1 підпункту "г" пункту 3 частини п"ято статті 26 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу". .

    5. Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби на підставах:

    3) під час проведення мобілізації та дії воєнного стану:

    {Абзац перший пункту 3 частини п’ятої статті 26 в редакції Закону № 2995-IX від 21.03.2023}

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    Після звільнення і при постановці на облік до Кропивницького міського ТЦК та СП Вам слід надати:

    • свідоцтво про шлюб,
    • свідоцтва про народження дітей,
    • свідоцтво про смерть їх батька.

    На підставі цих документів Вам мають оформити відстрочку від мобілізації, оскільки відповідно до останнього абзацу статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову по мобілізацію особи, які звільнені з військової служби протягом 6 місяців - в період часткової мобілізації...

    Оскільки зараз в Україні загальна, а не часткова мобілізація, то формально мають право мобілізувати Вас одразу ж, тому треба оформити буде відстрочку.

    Підстава для відстрочки у Вас - абзац 4 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років).

    Але це ще далеке питання. Спершу Вам треба звільнитись., а наразі неохоче це роблять... вишукуючи будь-які бюрократичні перепони.. Тож для звільнення треба правильно написати рапорт.

    ОСЬ ПРИМІРНИЙ ЗРАЗОК ПРАВИЛЬНОГО РАПОРТУ НА ЗВІЛЬНЕННЯ за новими вимогами

    Командиру ___ (відділення/взводу/роти/батальйону/начальнику

    (рапорт пишеться за безпосереднім підпорядкування)

    ___ (звання та ПІБ командира)

    РАПОРТ

    про звільнення через сімейні обставини

    Прошу Вас припинити (розірвати) мій контракт та звільнити мене ___ (ПІБ, звання, посада, підрозділ) з військової служби на підставі абз. 1 підпункту "г" пункту 3 частини п"ятої ст. 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»: через такі сімейні обставини: у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    Проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю ___ (бажаю/не бажаю).

    На день виключення мене зі списків військової частини, прошу виплатити всі належні мені виплати (грошове забезпечення, компенсацію за невикористану відпустку, грошову допомогу на оздоровлення тощо).

    Прошу мою особову справу військовослужбовця направити до ___ (назва ТЦК) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    До рапорту додаю нотаріально посвідчені копії:

    • Свідоцтва про шлюб
    • Свідоцтва про народження дитини
    • Документів, що підтверджують статус особи з інвалідністю дитини.
    • Свідоцтва про смерть батька дитини.

    «___»___ 2023 р. ___ (звання, підпис, ПІБ)

    ПОРЯДОК ПОДАННЯ РАПОРТУ.

    Пунктом 233 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від10 грудня 2008 року№ 1153/2008 (в редакції від 20.07.2023 р.) (далі – Положення) закріплено, що військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення. У рапортах зазначаються:

    • підстави звільнення з військової служби;
    • думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;
    • районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

    Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення.

    Документи на звільнення військовослужбовців направляються безпосередньо до посадових осіб, які мають право їх звільнення з військової служби. Наказ по особовому складу про звільнення цих військовослужбовців повинен бути виданий і доведений до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем взяття громадянина на військовий облік та до військової частини за місцем проходження військової служби в строки, що забезпечуватимуть вчасне здавання справ і посад і розрахунок військовослужбовців, а також виконання строків звільнення, визначених Президентом України.

    Командири військових частин зобов`язані забезпечити своєчасне здавання посади, проведення усіх необхідних розрахунків з військовослужбовцями, стосовно яких видано наказ по особовому складу про звільнення з військової служби, у порядку, визначеному пунктом 242 Положення, та направлення їх на військовий облік до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

    Відповідно до пункту 241 Положення, накази про звільнення військовослужбовців з військової служби оголошуються командирами (начальниками) військових частин.

    Згідно з пунктом 242 Положення, після надходження до військової частини письмового повідомлення про звільнення військовослужбовця з військової служби або після видання наказу командира (начальника) військової частини про звільнення військовослужбовець повинен здати в установлені строки посаду та підлягає розрахунку, виключенню зі списків особового складу військової частини і направленню на військовий облік до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки за вибраним місцем проживання. Особи, звільнені з військової служби, зобов’язані у п’ятиденний строк прибути до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік.

    Особа, звільнена з військової служби, на день виключення зі списків особового складу військової частини має бути повністю забезпечена грошовим, продовольчим і речовим забезпеченням. Військовослужбовець до проведення з ним усіх необхідних розрахунків не виключається без його згоди зі списків особового складу військової частини.

    Пунктом 234 Положення зазначено, що перед звільненням військовослужбовців уточнюються дані про проходження ними військової служби, документально підтверджуються періоди служби, що підлягають зарахуванню до вислуги в календарному та пільговому обчисленні, проводиться розрахунок вислуги років військової служби. Вислуга років військової служби військовослужбовців розраховується не пізніше ніж за два місяці до дати, на яку планується звільнення. Інформація про розраховану вислугу років військової служби доводиться військовослужбовцю під підпис перед оформленням документів для його звільнення з військової служби. У разі незгоди з розрахунком вислуги роки військової служби військовослужбовець повинен письмово обґрунтувати свої заперечення на аркуші з розрахунком вислуги років і засвідчити їх своїм підписом. У разі відмови військовослужбовця підписати розрахунок вислуги років про це робиться відповідний запис на цьому ж аркуші та засвідчується підписами осіб, які були присутні під час бесіди.

    Інструкція про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затверджена наказом Міністра оборони України від 10.04.2009 №170 (далі Інструкція №170) визначає механізм реалізації та порядок організації у Збройних Силах України виконання вимог Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

    Відповідно до пункту 1.5 Інструкції №170 для встановлення, зміни, призупинення, або припинення правових відносин з громадянами України, які реалізуються наказами посадових осіб по особовому складу, у Генеральному штабі Збройних Сил України, Командуванні об`єднаних сил Збройних Сил України, видах Збройних Сил України, окремих родах сил Збройних Сил України, окремих родах військ Збройних Сил України, органах військового управління, з`єднаннях, військових частинах, вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, установах, організаціях, (далі - військові частини), оформляються:

    • подання (додаток 1),
    • рішення колегіальних органів, утворених і діючих відповідно до законодавчих актів і актів Міністерства оборони України, Резерв кандидатів для просування по службі (додаток 2),
    • План переміщення військовослужбовців на посади номенклатури посад (далі - План переміщення на посади) (додаток 16) на військовослужбовців крім тих, які проходять строкову військову службу, зокрема щодо звільнення з військової служби.

    Згідно із абзацом 2 пункту 14.10 розділу XIV Інструкції №170 звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення.

    Додатком 19 Інструкції №170 передбачено перелік документів, що подаються з поданням до звільнення військовослужбовця з військової служби.

    Зокрема відповідно до п.5 Додатку при поданні до звільнення з військової служби за підставами: через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2013 року №413 та визначено підпунктом "г" пункту 1 частини четвертої, підпунктом "ґ" пункту 2 частини п`ятої, підпунктом "г" пункту 2 частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу", подаються:

    • копія аркуша бесіди;
    • копія рапорту військовослужбовця;
    • документи, що підтверджують наявність сімейних обставин або інших поважних причин;
    • копія розрахунку вислуги років військової служби (при набутті права на пенсійне забезпечення за вислугою років).

    Слід відзначити, що в судовій практиці є непоодинокі випадки, у разі бездіяльності командирів В/ч, звернення до суду та зобов"язання розглянути рапорт про звільнення зі служби.

    Ось приклади судових рішень Кіровоградського окружного адмін. суду з приводу рапортів. Рапорт подається особисто. З Вами мають оформити лист

    Рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 21.07.2023 року по справі № 340/3040/23, яке набрало законної сили 22.08.2023 р. після завершення строку на апеляційне оскарження відповідачем.https://reyestr.court.gov.ua/Review/112408563

    Рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 22.11.2022 року по справі № 340/4779/22, яке набрало законної сили 23.12.2022.

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/107450824

    Бажаю Вам вдало вирішити Ваше питання та мирного неба рідній Кіровоградщині!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, починати процесс усиновлення і паралельно починайте процес звільнення подавши рапорт.

    треба пробувати звільнитися у зв'язку з вихованням дитини з інвалідністю.

    Для цього вам потрібно підготувати такі документи та завірити їх нотаріально.

    1. Свідоцтво про шлюб

    2. Свідоцтво про народження дитини

    3. Свідоцтво про смерть батька

    4. Посвідчення інваліда дитини

    5. Довідка з опікунської ради про факт виховання дитини. Або довідку з навчального закладу.

    Після чого пишіть рапорт на ім'я командира військової частини додавши до нього згадані документи.

    Рапорт мало подати його треба зареєструвати у журналі рапортів. Для відстеження терміну звільнення максимально 45 днів.

    Також зі свого досвіду скажу, для пришвидшення демобілізації, треба щоб жінка подала звернення на ім'я комісара тцк де ви підписували контракт з проханням як найшвидшої вашої демобілізації до звернення додати також самі нотаріально завірені копії документів.

    Маю багатий досвід з демобілізації, можу надати вам повний юридичний супровід.

    Правозахисник Корнійчук Євген Іванович, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь якої складності.

    Степанов Михайло Леонідович
    Степанов Михайло Леонідович 6 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    ВІтаю Вас! 'Порядок усиновлення

    Перелік документів для постановки на облік кандидатів в усиновлювачі
    1. Копія документа, що посвідчує особу (3 копії).
    2. Копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (3 копії).
    3. Копія документа, де зазначено унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності) (3 копії).
    4. Довідка про заробітну плату за останніх шість місяців або відомості з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, або довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи за попередній календарний рік. (оригінал та 2 копії).
    5. Копія свідоцтва про шлюб або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб (для осіб, які перебувають у шлюбі) (3 копії).
    6. Висновок про стан здоров’я кожного заявника, виданий державним лікувально-профілактичним закладом (згідно з додатком 3), (оригінал та 2 копії).
    7. Витяг про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, виданий територіальним центром з надання сервісних послуг МВС (форма витягу — повний, в підставах зазначати: для усиновлення, встановлення опіки/піклування, створення прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу) (оригінал та 2 копії).
    8. Копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням (3 копії).
    9. Нотаріально засвідчена письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя) (оригінал та 2 копії).
    10. *Довідка про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (для осіб, які не є родичами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями дитини, яку бажають усиновити), (оригінал та 1 копія).
    11. Автобіографічна довідка (в друкованому або електронному вигляді, електронна пошта ssd_solom.@ukr.net, примітка — до справи по усиновленню).

    У Службі у справах дітей та сім’ї нам пояснили, що протягом 5 робочих днів після подачі заяви та документів до служби у справах дітей та сім’ї здійснюється акт обстеження житлово-побутових умов.

    У разі усиновлення дитини одним із подружжя висновок про стан здоров’я та довідка про наявність чи відсутність судимості подаються кожним з подружжя.

    Слід зауважити, що строк дії документів становить один рік з дня їх видачі.

    Також треба врахувати, що в України нині діє воєнний стан, тож інформацію про прийом громадян в Службі варто уточнювати в телефонному режимі.

    Процедура усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, громадянами України

    Усиновлення є прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

    Усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.

    Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п’ятнадцять років.

    Усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, які не перебувають у шлюбі, за умови, що вони є громадянами України.

    Усиновлювачами не можуть бути особи, які:
    • обмежені у дієздатності;
    • визнані недієздатними;
    • позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;
    • були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини;
    • перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;
    • зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;
    • не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу);
    • страждають на хвороби, перелік яких затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 20.08.2008 р. № 479 «Про затвердження Переліку захворювань, за наявності яких особа не може бути усиновлювачем», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24.10.2008 р. за № 1022/15713;
    • є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини;
    • були засуджені за злочини проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 442 Кримінального кодексу України або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів.
    • не можуть бути усиновлювачами особи однієї статі, а також інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини.
    Заявники не беруться на облік кандидатів в усиновлювачі, якщо:
    • подані документи не відповідають вимогам, визначеним у Порядку;
    • у поданих документах є виправлення або дописки, не завірені в установленому порядку;
    • заявники (один з них) не можуть бути усиновлювачами відповідно до статті 212 Сімейного кодексу України;
    • різниця у віці між дитиною, яку бажають усиновити, та заявниками становить менш як п’ятнадцять років;
    • сума сукупного доходу на кожного члена сім’ї менша, ніж установлений законодавством прожитковий мінімум;
    • житлове приміщення заявників перебуває в незадовільному санітарно-гігієнічному стані;
    • у житловому приміщенні заявників неможливо влаштувати місце для занять і окреме спальне місце для дитини;
    • під час обстеження житлово-побутових умов заявників та бесіди з ними або при вивченні їхніх документів виявлені обставини чи умови, які можуть мати негативні наслідки для виховання і розвитку дитини;
    • вони відмовилися від підписання акта, передбаченого Порядком.
    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Станіславе!

    У ПРОДОВЖЕННЯ ВІДПОВІДІ НА ІНШЕ ВАШЕ ПИТАННЯ ЗАЗНАЧАЮ НАСТУПНЕ:

    Доброго дня є ще питання що я піду у відпустку і подаю документи для усиновлення дітей сам я військовий тобто відпустка на 10 діб і цього часу не достатньо щоб їх усиновляти то далі цим процесом займатися дружина чи я маю змогу надати документи про усиновлення

    НА ЖАЛЬ, АЛЕ МУШУ КОНСТАТУВАТИ, ЩО НІ ЗА 10 ДІБ, НАВІТЬ НІ ЗА МІСЯЦЬ, У ВАС НЕ ВИЙДЕ УСИНОВИТИ ДИТИНУ. ЦЕ ПРОЦЕС, ЯКИЙ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ЧЕРЕЗ СУД ІЗ ЗАЛУЧЕННЯМ СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ТА ІНКОЛИ ЗАТЯГУЄТЬСЯ НА ПІВРОКУ ЧАСУ. ЗРОЗУМІЛО, ЩО ВЕСЬ ЦЕЙ ЧАС ПЕРЕБУВАТИ У ВІДПУСТЦІ ВИ НЕ БУДЕТЕ, ВАМ ЦЬОГО НІХТО НЕ НАДАСТЬ ЗРОБИТИ.

    а також наш шлюб до ТЦК для того щоб мені могли продовжувати відпустку до кінця процесу усиновлення щоб знати чи мені відпустку продовжують чи потрібно робити довіреність на дружину і ще це те що дитина нажаль інвалід і якщо в разі того що відпустку продовжують то чи є можливість звільнення з військової служби через військомат чи мені буде потрібно явитись назад до частини і там вирішувати питання тому що ще зброя записана так як безпосередньо я на передовій і потрібно зброю списати також забрати трудову книжку так як я військовий контрактної служби

    ОСКІЛЬКИ ВИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ, ЗВІЛЬНИТИСЬ ВИ МОЖЕТЕ ЛИШЕ ЧЕРЕЗ ВАШУ ВІЙСЬКОВУ ЧАСТИНУ. ТЦК ТА СП ДЛЯ ТАКИХ ЦІЛЕЙ НЕ ПІДІЙДЕ, ЛИШЕ ЧЕРЕЗ ЧАСТИНУ ШЛЯХОМ ПОДАННЯ РАПОРТУ ПО КОМАНДІ. ПОДАННЯ РАПОРТУ ПО КОМАНДІ ОЗНАЧАЄ ЙОГО ПОДАННЯ БЕЗПОСЕРЕДНЬОМУ КОМАНДИРУ І ТАК - ДО КОМАНДИРА ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ.

    ВТІМ, НЕЗВАЖАЮЧИ НА СКЛАДНІСТЬ ОФОРМЛЕННЯ УСИНОВЛЕННЯ В НАЙБЛИЖЧІЙ ПЕРСПЕКТИВІ, ВИ ВЖЕ ЗАРАЗ МОЖЕТЕ СПРОБУВАТИ ЗВІЛЬНИТИСЬ У ЗВ'ЯЗКУ ІЗ ВИХОВАННЯМ ДИТИНИ З ІНВАЛІДНІСТЬ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 26. Звільнення з військової служби

    ...

    5. Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби на підставах:

    3) під час проведення мобілізації та дії воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або про непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    ПО ФАКТУ, У ЗВ'ЯЗКУ ІЗ СМЕРТЮ БІОЛОГІЧНОГО БАТЬКА, ВИ ВИХОВУЄТЕ ДИТИНУ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВІКОМ ДО 18 РОКІВ ТА МАЄТЕ ПРАВО НА РОЗІРВАННЯ КОНТРАКТУ.

    ПРЯМ ЗАРАЗ ВАРТО СПРОБУВАТИ ПОДАТИ РАПОРТ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ У ЗВ'ЯЗКУ ІЗ ВИХОВАННЯМ ДИТИНИ З ІНВАЛІДНІСТЮ БЕЗ УСИНОВЛЕННЯ, МОЖЛИВО І ЦЕ ПРИНЕСЕ УСПІХ. А ПАРАЛЕЛЬНО ВСЕ ТАКИ РАДЖУ "ЗАПУСТИТИ" ПРОЦЕС УСИНОВЛЕННЯ.

    ГОТУЙТЕ РАПОРТ, ДО ЯКОГО ДОДАЙТЕ СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ, СВІДОЦТВО ПРО СМЕРТЬ БІОЛОГІЧНОГО БАТЬКА ТА ДОКАЗИ ТОГО, ЩО ВИ ПРОЖИВАЄТЕ З ДИТИНОЮ СПІЛЬНО ТА ВИХОВУЄТЕ ЇЇ ПО МІРІ ТОГО, ЯК ЦЕ МОЖЛИВО, ВРАХОВУЮЧИ ВАШ СТАТУС.

    ТАКИМ ЧИНОМ, ЩО Я РАДЖУ ВАМ РОБИТИ ЗАРАЗ:

    1. Спробувати отримати відпустку та приїхати додому.

    2. Вдома підготувати пакет документів для звільнення вже зараз з тим станом речей, які ми маємо. Вище частково написав про потрібні Вам документи.

    3. Під час відпустки відвідати службу у справах дітей з приводу цього питання та таким чином запустити процес усиновлення.

    4. Видати у нотаріуса довіреність на іншу особу (не дружину), яка буде вести всі Ваші справи за Вашої відсутності.

    5. По приїзду до в/ч подати рапорт та очікувати його розгляд.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Станіславе!

    НА ПРОДОВЖЕННЯ СВОЄЇ ВІДПОВІДІ ЗАЗНАЧУ, ЩО ПОДАТИ РАПОРТ ВЖЕ ЗАРАЗ - МОЖЛИВО І ВАРТО ЗРОБИТИ. АЛЕ ВИ ПОВИННІ БУТИ ГОТОВИМ ДО ТОГО, ЩО ВАМ ВІДМОВЛЯТЬ.

    ОСЬ, НАПРИКЛАД, СУДОВА ПРАКТИКА, ЗОКРЕМА РІШЕННЯ КІРОВОГРАДСЬКОГО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ВІД 03.05.2023 СПРАВА № 340/907/2

    "...Суд зауважує проте, що судом зроблений висновок стосовно того, що у норма підпункту "г" пункту 2 частини 4 статті 26 №2232-ХІІ стосується біологічного батька. Тобто, позивач має бути біологічним батьком чи усиновлювачем неповнолітньої дитини інваліда, а не вітчимом, а тому з цих підстав суд відхиляє доводи представника позивача та відповідно погоджується із висновком комісії відповідача про відсутність підстав для звільнення з військової служби. Норми частини 4 статті 26 Закону №2232-ХІІ не містять можливості звільнення з військової служби вітчима (чоловіка матері) дитини інваліда..."

    ІЗ ПОВНИМ РІШЕННЯ СУДУ МОЖЕТЕ ОЗНАЙОМИТИСЬ ТУТ: https://reyestr.court.gov.ua/Review/110636297

    СПРАВА ПРОЙШЛА АПЕЛЯЦІЮ І РІШЕННЯ БУЛО ЗАЛИШЕНО БЕЗ ЗМІН. ВРАХОВУЙТЕ ЦЕ.

    АЛЕ СПРОБУВАТИ ВАРТО ПОДАТИ РАПОРТ ВЖЕ ЗАРАЗ.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України