Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 17 ноября 2023, вопрос №96946 240₴

Які я повинна сплатити податки ?

Доброго всім дня ! На прикінці 2022 року зарегиструвала ФОП на 3 групі оподаткування. Робота на freelance з закордонними замовниками. Також відкрила євро рахунок в іноземній фін. компанії. В продовж 23 року справи не приносили доходу, аж як в кінці літа були перші заробітки, які мені перерахували на євро рахунок. Які податки я повинна сплатити наразі, чи нарахують пеню за несплату ЄСВ, які обмеження на переказ євро в Україну з-за кордону та сума, яку можливо перевести у валюті ?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анна!

    Як ФОП 3 групи на спрощеній системі опадаткування, Ви повинні сплачувати єдиний податок у суммі 5% від доходу, а також подавати деларацію про доходи раз на квартал. ЄСВ на період дії військового стану дозволено не сплачувати, а тому пеня за несплату, відповідно, не нараховується. Також хочу зазначити, що у разі несплати ФОПом ЄСВ, не нараховується страховий стаж.

    Для сплати податків Ви повинні перевести валюту в гривню за курсом НБУ на дату отримання валюти, і саме з цієї суми сплатити 5% податку.

    Згідно з Податковим кодексом України граничний обсяг доходу для платників єдиного податку розраховується з урахуванням мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Для ФОП 3 групи у 2023 році він складає 7 818 900 грн. (1167 розмірів мінімальної зарплати).

    Щодо обмежень на переказ, Вам потрібно звернутись до банківської установи в якій у Вас відкрит рахунок ФОП, та дізнатися в них про наявність лімітів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Доброго дня!

    Які податки я повинна сплатити наразі

    Вам як платнику єдиного податку третьої групи потрібно подавати до контролюючого органу податкову декларацію щоквартально, за період в якому Ви отримували дохід.

    Фізичні особи-підприємці мають право відкривати рахунки у фінансових установах інших країн. Це передбачено статтею 2 закону «Про валюту та валютні операції». Аналогічна позиція викладена у податковій консультації № 100/ІПК/99-00-04-03-03-06 від 21.01.2022 року.

    Кошти, отримані у валюті на рахунок, відкритий за кордоном, слід оподатковувати за тими правилами, що і доходи, отримані на рахунки, відкриті в українських банках у валюті.

    А саме на дату надходження валюти слід кількість отриманої валюти помножити на курс НБУ. Результат, що буде отримано, варто включити до підприємницького доходу. Якщо мова йде про єдинника групи 3, то з такого доходу слід сплатити податок (3% або 5 %), зважаючи на те, яку ставку ЄП Ви обрали. Якщо ж Ви працюєте на загальній системі, то логіка та ж, але зрозуміло, з правом на вирахування витрат.

    Водночас податківці (див. листи ДПСУ від 04.07.2022 № 5064/Г/99-00-24-03-03-09 та від 27.01.2023 № 177/ІПК/99-00-04-01-04-06) заявляють, що якщо гроші з іноземного рахунку не перекидають на український підприємницький рахунок, то такі суми не можна оподатковувати за підприємницькими правилами.

    При цьому до війни фіскали мали з цього права іншу думку (лист ДПСУ від 21.01.2022 № 100/ІПК/99-00-04-03-03-06). Вони були не проти, щоб дохід, отриманий на рахунок, відритий за кордоном, оподатковувався за обраною ставкою ЄП, а не ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %).

    Але, як бачимо, з початком війни підхід у них змінився.

    Проте, такий фіскальний підхід неправомірний. Адже дохід, отриманий на закордонні рахунки, цілком вписується у дохід, який оподатковується в Україні ЄП.

    У фіскалів лишається тільки їх звична зачіпка, що дохід отримано не на підприємницький рахунок, а на особистий рахунок фізособи (в цьому випадку особистий рахунок за кордоном). Проте санкцій за це законодавство не встановлює. Крім того, цю ситуацію не можна пов’язати і з порушення правил перебування на ЄП.

    Тому, на мій погляд, кошти, отримані на рахунок, відкритий за кордоном, ФОП на ЄП має оподатковувати як єдиноподатковий дохід.

    чи нарахують пеню за несплату ЄСВ

    Ні, ФОП на єдиному податку звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

    Згідно пункту 9-19 ЗУ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" Тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 5-1 частини першої статті 4 цього Закону, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. При цьому положення абзацу другого пункту 2 частини першої статті 7 цього Закону щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.

    які обмеження на переказ євро в Україну з-за кордону та сума, яку можливо перевести у валюті ?

    Зробити переказ з-за кордону можна:

    • через міжнародні системи переказу коштів;
    • з картки на картку (за допомогою Visa/Mastercard);
    • за допомогою SWIFT за номером IBAN.

    Обирайте спосіб переказу, залежно від можливостей вашого банку та розміру комісії.

    Аби надіслати гроші за допомогою SWIFT, відправник повинен вказати:

    • найменування банку одержувача;
    • SWIFT-код банку одержувача;
    • номер рахунку одержувача (або міжнародний номер рахунку – IBAN);
    • найменування (для фізичної особи – прізвище, ім’я) та адреса одержувача;
    • призначення платежу;
    • за потреби банк може запитати реквізити банку-кореспондента.

    А для того, аби здійснити переказ з картки на картку, отримувач має повідомити відправнику номер своєї картки та ПІБ латиницею.

    Аби надіслати гроші цими способами, слід звернутися у відділення свого банку за кордоном. Якщо відправник має картку українського банку, зробити переказ ще легше – за допомогою мобільного застосунку.

    Міжнародні системи переказу

    Western Union

    Це міжнародна система термінових грошових переказів, що об’єднує понад 200 країн і територій. За допомогою системи можна відправляти як міжнародні, так і внутрішньоукраїнські перекази.

    Аби здійснити переказ через Western Union без відкриття рахунку у закордонному банку, ви можете скористатися онлайн-платформою:

    • перейдіть на сайт Western Union та оберіть країну, в якій зараз перебуваєте;
    • зареєструйтесь у системі;
    • на головній сторінці знайдіть кнопку Надіслати гроші;
    • серед країн-отримувачів оберіть Україну та вкажіть суму відправки;
    • оберіть спосіб оплати комісії та яким способом одержувач зможе забрати кошти (готівка, банківський рахунок чи дебетова, кредитна картка);
    • надішліть гроші.

    Також ви можете завантажити собі мобільний застосунок Western Union для iOS або для Android та надсилати кошти в Україну швидше.

    RIA

    Система міжнародних грошових переказів RIA має 435 тис. пунктів обслуговування у 160 країнах світу. Надіслати гроші в Україну можна онлайн на сайті або через застосунок для iOS чи Android.

    Механізм переказу коштів подібний до Western Union:

    • перейдіть на сайт RIA та зареєструйтесь;
    • вкажіть, куди та скільки ви будете переказувати;
    • оберіть спосіб оплати та спосіб отримання грошей в Україні;
    • ознайомтеся з комісією та натисніть Розпочати.

    Детальніше ознайомитись з процесом переказу коштів в Україні можна тут.

    MoneyGram

    Система має понад 350 тис. точок обслуговування в більше ніж 200 країнах світу.За допомогою MoneyGram ви можете надсилати грошовий переказ зі США та європейських країн.

    Як переказати кошти за допомогою MoneyGram:

    • зверніться до найближчого відділення банку;
    • при собі треба мати паспорт або інший документ, який посвідчує особу, та реєстраційний номер облікової картки платника податків;
    • оформіть бланк на відправлення переказу, вказавши суму, країну та ПІБ одержувача латиницею;
    • внесіть у касу банку гроші та сплатіть комісію за відправлення;
    • повідомте одержувачу свої ПІБ, суму переказу та контрольний номер, присвоєний вашому переказу.

    Або ж ви можете скористатись мобільним застосунком MoneyGram для iOS чи для Android.

    TransferGo

    Це міжнародна компанія, що пропонує послуги вигідного переказу грошей з мінімальними комісіями.

    Обслуговує кілька десятків валют у 55 країнах світу та має офіси у всій Європі, зокрема у Лондоні, Вільнюсі, Берліні, Стамбулі та Варшаві.

    Аби надіслати гроші в Україну, ви можете скористатися мобільним застосунком TransferGo для iOS та TransferGo для Android.

    У застосунку треба зареєструватися, вказати особисті дані отримувача, підтвердити варіант та спосіб переказу коштів.

    Для зручного переказу коштів з-за кордону в Україну також зверніть увагу на такі системи переказів:

    • PrivatMoney;
    • IntelExpress;
    • Sigue;
    • MEEST;
    • Welsend.

    Обирайте зручний для себе спосіб переказу коштів.

    Зняття валютних коштів

    Національний банк встановив для всіх банків щоденний ліміт на зняття коштів у іноземній валюті у розмірі 100 тис. грн. (в еквіваленті). Тобто зняти, наприклад, 2600 євро за один день ви не зможете.

    Суми від 2600 євро та вище доведеться розбивати на кілька днів. Особливо це варто пам'ятати в разі, якщо у банку необхідно робити замовлення на отримання заздалегідь.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України