Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 18 листопада 2023, питання №97002 250₴

Чи може чоловік оформити опіку над татом який є інвалідом 2 групи, щоб отримати відстрочку?

Доброго дня! Чоловікові на роботу прийшла повістка, на даний момент він проходить ВЛК.
Тато інвалід 2 групи, помимо чоловіка (тобто його сина) ще є дружина і повнолітня дочка.
Якщо тато розлучиться з дружиною, чи зможе в такому разі чоловік оформити опіку над ним для отримання відстрочки?
І чи не стане перешкодою те, що є повнолітня сестра? Вибачте, можливо не дуже коректно виразилась.

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Тетяна!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;".

    Отже, чоловік буде мати право на відстрочку за абзацом 11, якщо окрім нього в батька немає більше працездатних осіб, які відповідно до чинного законодавства повинні його утримувати.

    Згідно зі статтею 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»:

    «непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;»

    Такими особами в Вашому випадку виступають дружина батька (якщо вона не пенсіонер чи особа з інвалідністю) та його донька. Якщо ж вони обидві є працездатними, то права на відстрочку чоловік немає. Розлучення батька чоловіка та його матірі теж не дуже допоможе, оскільки залишається працездатна донька, яка може утримувати батька.

    Щодо оформлення опіки, то це доволі складний процес, який вимагає позбавлення особи дієздатності у судовому порядку.

    Чоловік може спробувати оформити постійний догляд за своїм батьком і отримати відстрочку на підставі 10 абзацу вищезгаданної статті:

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    Для цього батьку чоловіка прийдеться пройти ЛКК та отримати довідку форми 080-4 про потребу у постійному догляді. Направлення на ЛКК видає сімейний лікар.

    Далі, для того, аби чоловіку оформити відстрочку, потрібно буде надати до ТЦК документ, який би підтверджував, що він здійснює догляд за своїм батьком. Наразі такими документами є або акт встановлення факту здійснення догляду, або довідка про компенсацію за догляд на непрофесійній основі.

    Проте, чоловік вже проходить ВЛК, а тому часу на оформлення догляду за своїм батьком в нього немає. Якщо він вже зараз не надасть до ТЦК заяву про відстрочку з підтверджувальними документами, то після проходження ВЛК має ризик бути мобілізованим. Звісно, за умови визнання його придатним чи обмежено придатним до військової служби.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України