Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 20 ноября 2023, вопрос №97132 240₴

Перевоз суммы денег через границу

Здравствуйте, нахожусь в Польше, хочу продать квартиру по генеральной доверенности. Может ли человек с генеральной доверенностью и документами о продаже квартиры перевезти деньги в Польшу и задекларировать их? И как их нужно декларировать? Какие документы нужны? Будут ли эти деньги считаться моими по факту на территории Польши?

Ответы юристов (8)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 1000 євро, без письмового декларування митному органу.

    Письмове декларування здійснюється якщо ви:

    - переміщуєте валюту України, іноземну валюту та банківські метали у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 1000 євро;

    Я би не рекомендував довіряти такі кошти іншій особі. Рекомендую отримати кошти на ваш банківський рахунок.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марія!

    По-перше

    Очевидно вивозити валюту повинна та сама особа, яка продавала нерухомість. Інакше прийдеться оформлювати ще одну нотаріальну довіренність.

    За законом громадянин-резидент під час вивезення/пересилання за межі України валютних цінностей в загальній сумі, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 тис. євро, додає до декларації документи, що підтверджують:

    • зняття ним готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою (у разі здійснення такої операції) виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 тис. євро. Документи, що підтверджують зняття громадянином-резидентом готівки з власних рахунків з метою її вивезення, є чинними протягом 90 календарних днів з дня зняття ним готівки з власних рахунків у банках.
    • придбання ним банківських металів у банках та/або Національному банку виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 тис. євро.

    Отже для вивезення валюти у певній сумі особа, яка буде це робити, повинна мати докази щодо джерел її отримання. У Вашому випадку це має бути договір купівлі-продажу нерухомості та, можливо, довідка з банку.

    До громадян-нерезидентів ці вимоги не застосовуються, вони повинні дотримуватись лише форми декларування. Тому, якщо Ви платите податки в Польщі, то це спрощую всю процедуру вивезення валюти за кордон.

    Бланки Декларації, які заповнює Декларант у такому випадку затвердженні постановою Кабінету Міністрів України від 27.02.2019 р. «Про деякі питання транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей» та можуть бути роздруковані та заповненні Декларантом завчасно.

    По-друге

    Оскільки особа, яка буде перевозити кошти діятиме від Вашого імені та за Вашим нотаріальним дорученням, то в Польщі буде зовсім нескладно довести, що завезені в країну кошти є Вашими, та на доказ того надати такі підтверджувальні документи, як довіреність, договір купівлі-продажу нерухомості та, за наявності, довідку про зняття грошей з рахунку в банку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Без декларування, згідно з українським законодавством, одна особа може вивезти з України за кордон валюти на суму до €10 тис. в еквіваленті. Усе, що дорівнює або перевищує €10 тис., потрібно декларувати.

    З Бланком декларації для вивезення через кордон валютних цінностей можете ознайомитись за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/203-2019-%D0%B...

    При декларуванні валюти на суму понад €10 тис. митникам треба надати підтверджувальні документи, що доводять законність походження грошей.

    Такими документами є лише виписки з банку про зняття готівки з власних рахунків у банках. Про це повідомляє Державна митна служба за посиланням https://customs.gov.ua/news/zagalne-20/post/pravil...

    Жодні інші документи митники не беруть до уваги.

    Тобто, якщо Ви отримали валюту після продажу квартири, без виписки з банку підтвердити походження коштів на митниці не вдасться. Готівку можна покласти на рахунок у банку, потім зняти і отримати про це відповідну виписку.

    Також треба пам’ятати, що банківська довідка про зняття коштів з власного рахунку дійсна лише 90 днів.

    Якщо треба вивезти суму більше €10 тис., а підтвердити її банківською довідкою можливості немає, залишається покласти кошти на картку і взяти цю картку з собою.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 5 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Суми готівкових коштів, яку сьогодні можна вивезти за кордон.

    Це питання регулює ст. 8 Закону України «Про валюту і валютні цінності». Так, у відповідності з цією нормою, транскордонне переміщення фізособами валютних цінностей у сумі, що дорівнює або перевищує 10 тисяч євро за офіційним курсом НБУ на день переміщення через митний кордон України, підлягає письмовому декларуванню митним органам.

    Без письмового декларування та підтверджуючих документів можна вивезти лише суму, меншу 10 тисяч євро.

    Таким чином, якщо людина письмово задекларувала суму та надала, визначені НБУ підтверджуючі документи, вона може вивезти з України будь-яку суму коштів (як в національній, так і в іноземній валюті).

    Питання пакету документів, які потрібно надати для того, щоб вивезти готівкові кошти у сумі понад 10 000 євро, регулює п. 18 Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затверджене постановою НБУ від 02.01.2019 № 5.

    Фізособи-резиденти можуть вивезти за кордон суму, що перевищує 10 000 євро, на підставі документів, що підтверджують:

    - зняття фізичною особою готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою (у разі здійснення такої операції) виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро;

    - придбання цією особою банківських металів у банках виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро.

    У цьому контексті варто відмітити, що документи, які підтверджують зняття готівки з власних рахунків у банках фізичними особами-резидентами з метою її вивезення, є чинними протягом 90 календарних днів із дня зняття ними готівки з власних рахунків.

    Усі інші різновиди документів, як то декларації про майновий стан та доходи, декларації платників єдиного податку, розписки про отримання грошей в борг, договори купівлі-продажу (навіть якщо в них зафіксовано, що покупець отримав оплату в день підписання договору) тощо, не дають право на вивезення суми у розмірі еквіваленту 10 000 євро і більше.

    Тобто, для переміщення суми, що перевищує 10 000 євро, варто розмістити відповідну суму коштів (в тому числі, в разі їх отримання внаслідок продажу об’єкту нерухомості, автомобіля чи іншого цінного майна) на рахунку у гривні, доларах США, євро чи іншій валюті і використовувати їх за кордоном шляхом здійснення безготівкових операцій.

    Крім того, у такому випадку можна буде зняти відповідну суму коштів з рахунку для підтвердження наявності правових підстав для їх вивезення.

    Ця процедура не складна, але у цьому випадку клієнту доведеться пройти ідентифікацію та верифікацію у банку, а також підтвердити законність походження коштів. Тут якраз згодяться декларації про майновий стан та доходи, декларації платників єдиного податку, договори купівлі-продажу (навіть якщо в них зафіксовано, що покупець отримав оплату в день підписання договору), дарування, позики тощо.

    Крім того, при знятті великої суми коштів в подальшому можуть бути складнощі через обмеження, встановлені Нацбанком на період дії воєнного стану.

    Своєю чергою питання вивезення цінних речей за кордон регулює Митний кодекс України.

    У відповідності до ст. 369 Кодексу, особисті речі, які перевозяться у ручній поклажі, супроводжуваному та несупроводжуваному багажі, не оподатковуються митними платежами та звільняються від проведення заходів офіційного контролю і не потребують наявності підтверджувальних документів.

    Перелік таких особистих речей визначено ст. 370 Митного кодексу України.

    До них, зокрема, належать:- два мобільних - - -телефони, одна відеокамера, один фотоапарат, два переносні персональні комп’ютери, дві електронні книжки, один переносний телевізор, один проектор;

    - спортивне спорядження (велосипед, вудка, комплект альпіністського спорядження, комплект лиж, дошка для серфінгу тощо);

    - особисті прикраси, які були у користуванні;

    - два переносні музичні інструменти;

    - два годинники;

    - одяг, взуття, призначені виключно для власного користування;

    - 500 мл туалетної води або 100 мл парфумів;

    - інші товари, призначені для забезпечення повсякденних потреб, передбачені законодавством.

    А от для вивезення речей, які становлять культурну цінність (картини, старовинні книги, рідкісні музичні інструменти, колекції, антикваріат тощо) потрібно мати документи що підтверджують право власності на них, пройти державну експертизу та отримати свідоцтво на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей з території України.

    Крім того, є речі взагалі заборонені для вивезення за кордон (перелік таких речей визначено постановою КМУ від 28 травня 2012 р. № 468).

    У відповідності зі ст. 371 Митного кодексу України, речі, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 1000 євро (крім тих, на які встановлено вивізне мито) не підлягають письмовому декларуванню.

    Якщо ж сумарна вартість речей, що вивозяться, перевищує 1000 євро або ці речі оподатковуються вивізним митом, то необхідним є їхнє письмове декларування з поданням митної декларації, зі сплатою вивізного мита у визначених випадках, та з поданням відповідних документів, які підтверджують дотримання встановлених заборон та обмежень.

    За порушення усіх вищезазначених умов вивезення валютних цінностей та речей за кордон передбачена відповідальність.

    Так, згідно зі ст. 471 Митного кодексу України недекларування валютних цінностей, що переміщуються громадянами через митний кордон України, в сумі що перевищує дозволену законодавством України для їх переміщення без письмового декларування, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 20 відсотків суми, що перевищує дозволену законодавством України для переміщення валютних цінностей без письмового декларування, згідно з офіційним курсом НБУ на день вчинення порушення.

    Приміром, у разі спроби вивезення без письмового декларування 100 000 євро, на особу буде накладено штраф у розмірі гривневого еквіваленту 18 000 євро (20 % від 90 000 євро, що становлять різницю між дозволеною до вивозу сумою і сумою, яку намагались вивезти).

    Недекларування товарів тягне за собою накладення штрафу в розмірі 30 % вартості цих товарів.

    Недекларування товарів, що підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо вивезення (крім культурних цінностей) - тягне за собою накладення штрафу у розмірі 5100 грн. з конфіскацією таких товарів або без такої.

    Спроби вивезення товарів, чи валютних цінностей поза митним контролем, тобто поза місцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для нього, і без виконання митних формальностей, або з незаконним звільненням від митного контролю внаслідок зловживання службовим становищем посадовими особами митного органу загрожують штрафом в розмірі 100 відсотків вартості товарів з конфіскацією цих товарів (ст. 482 Митного кодексу України).

    Така ж сума штрафу загрожує і у випадку виявлення спроби вивезення товарів, валютних цінностей з використанням спеціально виготовлених сховищ (тайників) та інших засобів або способів, що утруднюють виявлення таких товарів. Додатково в цьому випадку конфіскації підлягають також товари та/або транспортні засоби, із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для переміщення таких товарів (ст. 483 Митного кодексу України).

    Тут варто відмітити, що у разі спроби вивезення валютних цінностей чи речей без підтверджуючих документів та декларування, їх буде вилучено на час розгляду справи про порушення митних правил. І повернуті вони будуть лише після накладення відповідного стягнення, якщо при цьому не буде винесено рішення про їх конфіскацію.

    https://ips.ligazakon.net/document/view/PB19003?an...

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    У Вас є декілька варіантів вивезення валютних коштів з України, окрім вивезення готівки.

    Внесення коштів на свій розрахунковий рахунок / розрахунковий рахунок близьких з наступним зняттям цих коштів закордоном. Спосіб надає можливість знімати закордоном валюту, у тому числі через банкомати та навіть тоді, коли на рахунку розміщено кошти у гривні. Недоліки: комісія за зняття готівки / за конвертацію та питання фінмоніторингу при внесенні коштів на рахунок.

    Вивезення за кордон готівкових коштів та валютних цінностей у сумі понад 10 тис євро – при проходженні митного контролю необхідно задекларувати відповідну суму коштів (валюти), коректно заповнивши митну декларацію.

    Придбати криптовалюти та обміняти їх на євро, долари чи іншу валюту після фактичного переїзду за кордон. Переваги варіанту – легко реалізувати, мінімальна залежність від регуляторних факторів. Недоліки – волатильність курсу криптовалют, імовірність компрометації даних, яка може призвести до втрати заощаджень. В залежності від способу придбання та продажу криптовалют, як і у випадку з першим варіантом, можуть постати питання проходження фінмоніторингу та підтвердження походження коштів, за які придбано криптовалюти. Втім, є можливість обійти цю перепону.

    При ввезенні грошових коштів на територію ЄС, ВИ також повинні задекларувати грошову суму понад 10 000 євро, при цьому перевізник не може скористатись "зеленим" коридором, а повинен пройти "червоним" коридором.

    Для декларування перевізнику необхідно надати договір купівлі-продажу, його переклад польською мовою, Вашу довіреність

    Турчин Ярослав Александрович
    100%

    Снова приветствую Вас, Мария! НЕТ, не может! Нормативные предписания Нацбанка Украины прямо запрещают вывоз средств без декларирования и предоставления НАДЛЕЖАЩИХ ДОКУМЕНТОВ, подтверждающих происхождение средств.

    1. При этом Постановление НБУ № 5 предусматривает только 1 надлежащий документ - справку от банка о снятии средств со своего банковского счёта.

    2. Доверенное лицо не имеет право получать средства от продажи Вашей квартиры на свой банковский счёт. Кроме того в случае внесения средств на свой счёт - их сразу заблокирует финмониторинг до выяснения происхождения денег. И поверьте совсем не факт, что банк устроит договор купли-продажи квартиры на Ваше имя.. Особенно если средства будут внесены не Покупателем. Единственный возможный вариант - перевод средств на Ваш счёт - открытый в иностранном банке в пределах годового Е-лимита в 200 тысяч евро. Точка.

    3. Нет, можете как челноки попытаться вывезти валюту в "исподнем белье", рассчитывая, что сейчас валюту уже не конфисковывают на таможне...

    4. Я уже Вам ответил в прошлом вопросе как нужно поступить в данном случае. Жаль, что Вы не оценили и скорее всего даже не прочитали. Видимо Вы не мой клиент и не стоит тратить время на бесплатное объяснение таких элементарных вещей. Особенно если человек не хочет слушать, слышать и читать то, что ему советуют специалисты, которые это делали множество раз, а не онлайн-трепачи, которые в своих руках даже 10 тысяч долларов никогда не держали, уже не говоря о больших суммах и решении подобных вопросов с таможней, банками и т.д.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия).

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 5 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Підтвердженням про походження коштів буде нотаріальний договір купівлі -продажу , що цілком законно.( необхідно зробити нотаріальний переклад на державну мову в Україні.

    якщо надалі виникнуть обставини для підтвердження доходу Ви подаете у 2024 році декларацію до податкової за місцем реєстрації " про майновий стан та доходи" у якій серед іншого вказуєте отримання доходу від продажу майна у вигляді грошових коштів, згідно договору, ЯКИЙ додається до декларації як доказ походження коштів, та відповідно сплачуєте:

    ПДФО -18%

    ВЗ -1,5%

    у довіреності треба вказати, що довірена особа має укласти договір у ваших інтересах , прийняти кошти та привезти вам їх закордон з вчиненням всіх митних процедур і сплатити відповідні внески, кошти це ваша власність , особа має доставити її вам.

    Краще щоб кошти покупець самостійно вніс кошти на ваш закордонний рахунок у рамках 200 тис євро

    або готівкові кошти вивозити готівкою частинами , але треба декілька довірених осіб.

    Національний банк повернув вимогу щодо надання громадянами підтвердних документів банків під час переміщення валютних цінностей за межі України у сумі, що перевищує 10 тис. євро (в еквіваленті), зокрема документи про зняття готівки з власних рахунків або про придбання банківських металів.

    Нагадуємо, що Національний банк 4 березня 2022 року вніс зміни до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18 “Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану”, які давали змогу фізичним особам не надавати підтвердні документи під час перевезення валютних цінностей за кордон. На сьогодні з метою запобігання виведення капіталу за кордон, а також із урахуванням комунікації з відповідними органами державної влади Національний банк ухвалив рішення повернути вимогу щодо надання підтвердних документів під час переміщення валютних цінностей за кордон вартістю вище 10 тис. євро (в еквіваленті).

    Звертаємо вашу увагу, що громадяни, як і раніше, мають декларувати валютні цінності, вартість яких перевищує 10 тис. євро (в еквіваленті), під час їхнього переміщення за кордон. Ця вимога не змінювалася.

    Відповідні зміни затверджені постановою Правління НБУ від 13 березня 2022 року №51 "Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18". Документ набирає чинності з 13 березня 2022 року.

    Документи для підтвердження:

    • довідка про зняття готівки з власних (особистих) рахунків;
    • валютно-обмінна квитанція;
    • довідка про придбання банківських металів.
    1. Задекларувати шляхом заповнення Податкової декларація про майновий стан і доходи та сплати податків.
    2. Скористатися можливостями Податкової амністії
    3. Використати документи (податкові звіти, довідки про нарахування заробітної плати), які підтверджують отримання чистого білого доходу від провадження підприємницької діяльності або у якості заробітної плати.
    4. Використати інші документи, які підтверджують отримання законного доходу. Наприклад, доходу за договором дарування, доходу від продажу майна чи корпоративні права.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    " Договір між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/616_174#Text):

    "Стаття 15 Визнання документів

    1. Документи, які підготував або засвідчив відповідний орган однієї з Договірних Сторін, скріплені гербовою печаткою і підписом уповноваженої особи, мають силу документа на території іншої Договірної Сторони без потреби будь-якого іншого засвідчення. Це стосується також копій і перекладів документів, які засвідчені відповідним органом.

    2. Документи, які на території однієї з Договірних Сторін визнаються офіційними, вважаються такими ж на території іншої Договірної Сторони".

    ---

    Доброго вечора, пані Маріє! "Будут ли эти деньги считаться моими по факту на территории Польши?" - так, будуть, мають бути на підставі генеральної довіреності. Але у цій довіреності має бути умова про передачу повіреним Вам коштів, отриманих від продажу квартири.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України