Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 24 ноября 2023, вопрос №97417 400₴

Снимут ли выплаты для впл с нового года, если поставили новую машину на учет? и можно ли этого избежать?

Я ввез машину из за границы, машина 22 года, и поставил на сестру, это было ошибкой. Сестра получает впл на себя и ребенка, очень важные деньги, живут на сьемной квартире, теперь очень переживает, с нового года видимо снимут, можно ли каким нибудь способом сохранить выплаты и имеет ли смысл сейчас переоформить машину на меня или другого человека?

Ответы юристов (14)

    Турчин Ярослав Александрович

    Здравствуйте, Максим! К сожалению этого не избежать.

    Помощь не будет выплачиваться, если операции (приобретение авто, земельного участка, жилья, иностранной валюты и т.п.) совершены ВПЛ в течение трех месяцев перед обращением, а наличие у лица средств на депозите, ОВГЗ и/или пригодного для проживания жилья будет устанавливаться на 1 число месяца, из которого назначается помощь.

    Систему обмануть не советую. Тк. потом взыщут по суду всю сумму переплат.

    Как пройдут три месяца, они могут податься на помощь снова.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Максиме!

    Що буде в наступному 2024 році наразі сказати складно, але от, що каже з цього приводу Постанова КМУ №709 від 11.07.23 року про "Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб":

    "2. Установити, що з 1 вересня 2023 р. виплата допомоги припиняється внутрішньо переміщеним особам, зазначеним у пункті 1 цієї постанови, якщо за результатами верифікації встановлено, що після набрання чинності цієї постанови:

    1) внутрішньо переміщена особа придбала транспортний засіб (механізм), що підлягає реєстрації в установленому законодавством порядку, з року випуску якого минуло менш як п’ять років (крім мопеда або причепа).

    При цьому не враховуються мотоцикли, вартість яких на дату набуття права власності не перевищує тринадцяти розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня року, з якого призначається допомога; самостійно зібрані транспортні засоби; транспортні засоби, придбані особою з інвалідністю І або ІІ групи; одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через органи соціального захисту населення/одержані через благодійні організації, у тому числі за рахунок грошової допомоги на придбання автомобіля; транспортні засоби, які перебувають у розшуку у зв’язку з незаконним заволодінням або фізично знищені, що підтверджується відповідними документами, а також транспортні засоби, придбані батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, багатодітними сім’ями та сім’ями з дітьми з інвалідністю, сім’ями з особами з інвалідністю І або ІІ групи, які досягли 80-річного віку;

    2) внутрішньо переміщена особа здійснила на суму, що перевищує 100 тис. гривень, купівлю земельної ділянки, квартири (будинку) (крім житла, отриманого або придбаного за рахунок державного чи місцевого бюджету), іншого нерухомого майна, цінних паперів та інших фінансових інструментів, віртуальних активів (у значенні, наведеному в Законі України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”), інших товарів довгострокового вжитку (крім будівельних матеріалів, якщо в особи пошкоджено/знищено житло, та автомобілів) або оплатила (одноразово) будь-які роботи чи послуги (крім будівельних, якщо в особи пошкоджено/знищено житло, медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла);

    3) внутрішньо переміщена особа має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у загальній сумі, що перевищує 100 тис. гривень, або облігації внутрішньої державної позики, строк погашення яких настав або визначений моментом пред’явлення вимоги, на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень;

    4) внутрішньо переміщена особа здійснила операції з купівлі безготівкової та/або готівкової іноземної валюти (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних (у тому числі реабілітаційних, протезування) соціальних та/або освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень;

    5) внутрішньо переміщена особа має у власності житлове приміщення/частину житлового приміщення, що розташовані на територіях, не включених до переліку територій, або на територіях, включених до переліку територій, щодо яких визначено дату завершення бойових дій (дату припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації (крім житлових приміщень, які непридатні для проживання, що документально підтверджено органами місцевого самоврядування або за технічної можливості інформацією щодо житлових приміщень, внесених до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації проти України, або житлового приміщення (частини житлового приміщення площею менш як 13,65 кв. метра на одного члена сім’ї).

    Положення підпунктів 1, 2 і 4 цього пункту не поширюються на осіб, які включені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації відповідно до пункту 21 розділу VII “Прикінцеві положення” Закону України “Про благодійну діяльність та благодійні організації” та які здійснили безоплатну передачу для потреб держави (для Збройних Сил, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, військових адміністрацій, утворених відповідно до законодавства, правоохоронних органів, інших суб’єктів, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону) придбаних в установленому законодавством порядку транспортних засобів (механізмів), коштів та іншого майна, що підтверджується відповідними документами;

    6) внутрішньо переміщена особа перебувала та після переміщення перебуває на повному державному утриманні в будинку дитини, дитячому будинку, дитячому будинку-інтернаті, психоневрологічному інтернаті, будинку-інтернаті для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, спеціальному будинку-інтернаті системи соціального захисту населення;

    7) внутрішньо переміщена особа перебувала та після переміщення перебуває на повному державному утриманні в школі-інтернаті, закладі спеціалізованої освіти військового (військово-спортивного) спрямування.

    Рішення органу соціального захисту населення може бути оскаржене до Національної соціальної сервісної служби або в судовому порядку."

    В той самий час відчуження авто у сестри в будь який спосіб на Вашу користь або на користь іншої особи в сенсі, в якому Ви питаєте, нічого Вам не дасть.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія

    Вітаю Вас, Максиме! Якщо авто нове - то так. Можуть позбавити. Уряд вирішив не продовжувати виплати на проживання низці категорій внутрішніх переселенців, повідомляє Мінсоцполітики.

    Питання виплат регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2023 р. № 709 "Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/709-2023-%D0%B...

    Допомогу на проживання в розмірі 2000 гривень із серпня перестануть виплачувати українцям зі статусом ВПО, які ПЕРЕБУВАЮТЬ ЗА КОРДОНОМ БІЛЬШЕ 30 КАЛЕНДАРНИХ ДНІВ ПОСПІЛЬ без обґрунтованих причин, які потрібно підтвердити документально.

    Також скасують виплати переселенцям, які ПОВЕРНУЛИСЯ ДО ПОКИНУТОГО МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ, і тим, хто перебуває в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

    Із вересня припинять виплати ВПО, які ПРИДБАЛИ НОВИЙ ТРАНСПОРТНИЙ ЗАСІБ, із року випуску якого минуло менше пʼяти років.

    Також не виплачуватимуть допомогу тим, хто КУПИВ ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ, КВАРТИРУ, БУДИНОК, ІНОЗЕМНУ ВАЛЮТУ або банківські метали на суму більш як 100 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ чи мають такі кошти на депозитному банківському рахунку.

    Крім того, скасують виплати людям, які МАЮТЬ ЖИТЛО НА БЕЗПЕЧНИХ ТЕРИТОРІЯХ, якщо помешкання має площу понад 13,65 м² на одного члена сім’ї. Ідеться про території, які не є окуповавними й де не ведуть бойові дії.

    Якщо в результаті перевірки через державні реєстри вирішать припинити виплати, отримувача повідомлять про це. Рішення можна оскаржити в органі соцзахисту.

    Усім іншим переселенцям, які зараз отримують допомогу на проживання, із серпня 2023 року автоматично продовжать виплати ще на пів року – до кінця січня 2024-го.

    Виплати здійснюватимуть 15 та 28 числа щомісяця.

    ВПО, які вперше звернуться по отримання допомоги після 1 серпня, зможуть отримувати виплати в тому разі, якщо протягом трьох місяців перед зверненням вони не здійснювали суттєві витрати на суму від 100 тисяч гривень одним платежем.

    Тож, якщо Ви переоформите авто на себе, може так статися, що відповідний орган у цей проміжок не перевірить майновий стан Вашої сестри і їй пощастить не перервати виплати.

    Але бажано, щоб це був не договір купівлі-продажу або договір купівлі-продажу з мінімальною сумою. За умови дарування авто, відповідно до підпункту "а" пункту 174.2.1. статті 174 Податкового кодексу України, за нульовою ставкою оподатковуються об'єкти, що отримуються у дарунок членами сім'ї дарувальника другого ступеня споріднення. В такому випадку ні ПДФО, ні військовий збір не оплачуються.

    У разі неправомірної або повторної виплати отримувачу допомоги за певний період суми такої виплаченої допомоги повертаються отримувачем добровільно або за вимогою органу соціального захисту населення.

    Орган соціального захисту населення з моменту виявлення факту надміру перерахованої (виплаченої) допомоги визначає обсяг неправомірно або повторно отриманих коштів та протягом 30 робочих днів повідомляє про це уповноваженій особі або отримувачу шляхом надсилання повідомлення з використанням засобів поштового/ електронного зв’язку (із застосуванням засобів електронного сповіщення Єдиної системи (за технічної можливості)/засобами мобільного зв’язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

    Орган соціального захисту населення має право здійснити перерахунок надміру виплачених коштів допомоги отримувачу за рахунок наступних виплат.

    У разі неповернення надміру виплачених коштів добровільно в установлені строки орган соціального захисту населення вирішує питання про їх стягнення в судовому порядку.

    Кошти надміру перерахованої (виплаченої) допомоги повертаються отримувачами на небюджетні рахунки органів соціального захисту населення, відкриті в Казначействі.

    Якщо протягом трьох місяців відпадуть обставини, які були причиною для зупинення виплат - Ваша сестра має право повторно звернутися за допомогою.

    Маю надію, що в період неотримання допомоги Ви її не залишите! В принципі 6000 грн. за три місяці не такі великі гроші, щоб компенсувати втрату виплат ВПО.

    Щасти Вам!

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    • Максим Клиент 5 месяцев назад

      Щиро дякую за відповідь, хотів би уточнити, якщо ми зараз переоформимо машину на мене, то через три місяці моя сестра знову може подати заявку на отримання виплат?

      • Пономаренко Наталія
        50%

        Прошу! Завжди рада Вам допомогти. Так, Ваша сестра зможе оформити, бо по перевірці авто не буде обліковуватись за нею по базі МВС. В крайньому випадку, вона може надати підтверджуючі документи, що підтвердять вибуття авто з власності.

        Але як вже зазначала, якщо Ви зробите це швидко, може держава і не помітить та не припинить виплату. Система перевірки працює не в автоматичному режимі.

        З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, виплати будуть скасовані, якщо

    1. придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони краіни;

    Тому виплати будуть скасовані.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Максиме!

    Я ввез машину из за границы, машина 22 года, и поставил на сестру, это было ошибкой. Сестра получает впл на себя и ребенка, очень важные деньги, живут на сьемной квартире, теперь очень переживает, с нового года видимо снимут, можно ли каким нибудь способом сохранить выплаты и имеет ли смысл сейчас переоформить машину на меня или другого человека?

    Це був не дуже правильний крок, оскільки зараз Ваша сестра може позбавитись виплат ВПО.

    Постанова Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2023 р. № 1226 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо врегулювання окремих питань стосовно внутрішньо переміщених осіб" (дата набрання чинності - 24.11.2023) передбачає, що:

    “7-1. Із 1 грудня 2023 р. допомога не призначається/не виплачується на сім’ю, яка вперше звертається за її призначенням, якщо протягом трьох місяців перед зверненням або під час її отримання:

    1) уповноваженою особою або отримувачем придбано транспортний засіб (механізм), що підлягає реєстрації в установленому законодавством порядку, з року випуску якого минуло менш як п’ять років (крім мопеда або причепа).

    Проста перереєстрація зараз фактично не відмінить факт придбання Вашою сестрою ТЗ до цього. На жаль.

    Успіхів.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно пункту 7 Порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам

    Допомога не призначається/не виплачується внутрішньо переміщеній особі, яка вперше звертається за її призначенням, починаючи з 1 серпня 2023 р., якщо протягом трьох місяців перед зверненням або під час її отримання:

    1) внутрішньо переміщеною особою, яка звертається за допомогою на проживання, придбано транспортний засіб (механізм), що підлягає реєстрації в установленому законодавством порядку, з року випуску якого минуло менш як п’ять років (крім мопеда або причепа).

    Цей критерій стосується безпосередньо особи, у якої виникли описані обставини, та не поширюються на інших членів родини. Допомога на проживання є індивідуальною виплатою, тому рішення про відмову в продовженні виплат, за наявності відповідних підстав, має прийматися окремо щодо кожної людини. Тому виплати щодо Вашої сестри можуть бути припиненні, проте виплати на дитину повинні бути продовжені.

    Перереєстрація авто ситуацію не змінить.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 5 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    НЕ ТУРБУЙТЕСЬ, ВИПЛАТИ ВАШІЙ СЕСТРІ ЗАЛИШАТЬСЯ.

    Виплати припинять, якщо з’ясується, що ВПО:

    • придбали новий транспортний засіб, з року випуску якого минуло менш ніж 5 років (окрім авто, які були придбані волонтерами для потреб оборони України);
    • придбали на понад 100 тис. грн земельну ділянку, квартиру, будинок;
    • мають на депозитному рахунку в банку кошти на понад 100 тис. грн;
    • придбали іноземну валюту та банківські метали на загальну суму більш ніж 100 тис. грн;
    • мають у власності житло, що розташоване на територіях, де не ведуться бойові дії або які не є окупованими (якщо таке житло має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї).
    • Максим Клиент 5 месяцев назад

      Добрий день. Ваша відповідь дуже тішить, але хотів би уточнити, я ввіз машину і поставив на облік на сестру близько пів року тому. Розмитнення та перша постановка на облік хіба не вважається придбанням?

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 5 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Так, але АВТО 22 роки.

    • Максим Клиент 5 месяцев назад

      Вибачте, я неправильно поставив питання і ввів вас в оману, авто 2022 випуску.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 5 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    ТОДІ, ВАШУ СЕСТРУ ПОЗБАВЛЯТЬ ВИПЛАТИ.

    ПЕРЕРЕЄСТРАЦІЯ АВТО НА ВАС, НА СИТУАЦІЮ НЕ ВПЛИНЕ.

    ТІЛЬКИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ ТРЕБА БУДЕ ДОВОДИТИ, ЩО АВТО КУПИЛИ ВИ, А СЕСТРА ВАМ ДОПОМОГАЛА ЗАРЕЄСТРУВАТИ. ЦЕ СПРАВА, ПРО ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ.

    Гончаренко Константин
    25%
    Гончаренко Константин 5 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    виплати буде припинено.

    Принцип призначення та виплати допомоги на проживання ВПО зазнав значної трансформації. Це відбулося через зміни, внесені постановами Кабміну. В Україні встановили спеціальні критерії для продовження виплати допомоги та обмежили її виплату часовими рамками Джерело

    Виплати для ВПО, які отримували допомогу до 1 серпня 2023 року

    Внутрішньо переміщеним особам, які отримували допомогу до внесення відповідних змін, з 1 серпня 2023 року виплату допомоги автоматично продовжено на один шестимісячний період без можливості подальшого продовження виплати. При цьому виплата допомоги на проживання не продовжена особам, які:

    1. перебувають за кордоном більш як 30 календарних днів підряд;
    2. відбувають покарання в місцях позбавлення волі;
    3. були засуджені за вчинення окремих кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України або оголошені в розшук;
    4. повернулися до покинутого місця проживання.

    Також передбачено критерії, за наявності яких переселенець не отримуватиме надалі допомогу на проживання. Так, з 1 вересня 2023 року виплата допомоги припиняється внутрішньо переміщеним особам, якщо за результатами верифікації встановлено, що після 15 липня 2023 року особа:

    1. придбала транспортний засіб, якому менше ніж 5 років, за винятком мопеда, причепа тощо;
    2. придбала нерухоме майно, цінні папери, тощо на суму більше ніж 100 тис. грн;
    3. має на депозитному банківському рахунку більше ніж 100 тис. грн, або ОВДП на таку ж суму;
    4. придбала безготівкову та/або готівкову іноземну валюту, банківські метали на загальну суму, що перевищує 100 тис. грн;
    5. має у власності придатне для проживання житло, що розташоване на території населених пунктів, що не включені до переліку територій де ведуться
    6. бойові дії або які перебувають в окупації;
    7. перебувала та після внутрішнього переміщення перебуває на повному державному утриманні в дитячому будинку, школі-інтернаті, геріатричному пансіонаті, будинку-інтернаті для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю тощо.

    Ці критерії стосуються безпосередньо особи, у якої виникли описані обставини, та не поширюються на інших членів родини. Допомога на проживання є індивідуальною виплатою, тому рішення про відмову в продовженні виплат, за наявності відповідних підстав, має прийматися окремо щодо кожної людини.

    Виплата допомоги ВПО, які звертаються за нею вперше з 1 серпня 2023 року

    Внутрішньо переміщеним особам, які вперше звернулися за призначенням допомоги на проживання з 1 серпня 2023 року, така допомога призначається на 6 місяців з можливістю продовження на другий шестимісячний період. Допомога на проживання призначається внутрішньо переміщеним особам:

    1. які перемістилися (повторно перемістилися) з територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації;
    2. у яких житло зруйноване або непридатне для проживання та інформація про яке внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації проти України (за технічної можливості), або щодо якого подано документальне підтвердження органом місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення житлового приміщення внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.
    3. Допомогу також призначають дитині, яка народилася у внутрішньо переміщеної особи, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб. Власне, до внесення відповідних змін це положення не було закріплене в законодавстві. Після внесення змін питання отримання допомоги дитиною, яка народилася у внутрішньо переміщеної особи після її переміщення, вже є прямо врегульованим.

    Разом з тим, встановлено умови, за наявності яких внутрішньо переміщеній особі, яка вперше звернулися за призначенням допомоги з 1 серпня 2023 року, не може бути призначено допомогу на перший шестимісячний період. Такі умови є аналогічними тим, що застосовуються і до внутрішньо переміщених осіб, які отримували допомогу до 1 серпня 2023 року.

    ---

    21 листопада на засіданні Кабміну було внісено низку змін до деяких урядових постанов щодо обліку ВПО та виплат їм держдопомоги. Джерело

    Про зміни

    Нові зміни щодо обліку і виплати допомоги на проживання для ВПО передбачають, що:

    1. ВПО, які звертаються вперше за допомогою та перебували за кордоном понад 30 днів і повернулись в Україну, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну.
    2. ВПО, які повернулись в Україну після 01.08.23 р., але раніше втратили допомогу через перебування за кордоном понад 30 днів, виплату призначитимуть за особистим зверненням. Це можливо через 15 робочих днів після повернення в Україну, виплата призначатиметься на 6 місяців.
    3. ВПО, які після 1 серпня 2023 змушені були повторно покинути свої домівки через обов’язкову/примусову евакуацію (в т.ч. через підрив окупантами Каховської ГЕС) зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців.
    4. Якщо людина відмовилась від виплати, допомога на проживання буде призначатися повторно, якщо: після припинення виплати допомоги, житло людини було знищено або пошкоджено, а також якщо людина повторно перемістилася з територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих рф, перелік яких затверджено Мінреінтеграції.
    5. ВПО отримуватимуть виплати 3 місяці після дати завершення бойових дій (можливих бойових дій) або тимчасової окупації у населених пунктах, із яких вони перемістилися. Раніше виплати припинялися на наступний місяць.
    6. Непрацююча особа працездатного віку за відсутності поважних причин упродовж 3 місяців із дня призначення виплат ВПО повинна посприяти своїй зайнятості. Зокрема, шляхом працевлаштування, реєстрації як ФОП, подання заяви для отримання гранту на бізнес / ваучера на навчання тощо. Або набути статусу безробітного, зареєструвавшись у центрі зайнятості (Норма щодо необхідності сприяти своєму працевлаштуванню під час отримання допомоги на проживання для ВПО не поширюється на осіб з інвалідністю, осіб з тяжкою хворобою дітей, тих, що здійснюють догляд за особою, надають соціальні послуги чи мають інші обгрунтовані причини, чому вони не можуть працевлаштуватись на даний момент).

    ВІдповідні нормативні зміни були розроблені за результатами роботи Координаційного штабу з питань ВПО. Для додаткової інформації щодо виплат ВПО можуть звернутися на цілодобову гарячу лінію Мінреінтеграції 1548, або на гарячу лінію уповноваженого з питань ВПО 0668136239.

    З повагою, Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України