Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 24 ноября 2023, вопрос №97446

Дарча на землю від бабусі. Довідка від психіатра

Добрий день. Бабуся хоче подарувати мені землю. Але у неї є інші внуки, і я так розумію, що дарчу вони теоретично можуть оскаржити після смерті. Я чув, що можна разом з дарчею у нотаріуса завірити довідку якусь чи то від психіарта, чи від сімейного лікаря чи нарколога, що бабуся в своєму розумі. Можете підказати де і яку саме довідку потрібно отримати?

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Оформлення додаткових довідок загалом не вимагається для посвідчення договору - нотаріус самостійно приймає рішення про усвідомлення особою значення своїх дій шляхом задавання їй певних питань. Але можете і отримати заключення психіатра, для майбутнього не завадить, якщо інші родичі захочуть оскаржити все це.

    Богун Сергій Павлович

    Рішення щодо дієздатності фізичної особи під час нотаріальних дій здійснюється нотаріусом.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Назаре!

    При оформленні дарчі нотаріус самостійно виносить рішення про дієздатність особи.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Якщо бабуся не хворіє на психічні хвороби, то такої довідки не потрібно. Якщо договір дарування (дарча) земельної ділянки буде належно посвідчено в нотаріуса, то підстав для оскарження його дійсності іншими внуками буде мало. Такий належно посвідчений договір, найімовірніше, буде зберігати чинність.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України