Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 25 ноября 2023, вопрос №97515

ВЛК, интересует мнение специалистов именно по статьям 402....

Добрый день. У меня такой диагноз:
Основне захворювання: Атопічний дерматит.
Стаття 57 в 402.
Болеть начал 12 лет назад, обострение было очередное 3 месяца назад. Это высып, и свербежь по телу, и ногах, руках...
В законе 402 указано, что к категории А относится случай, если поражение 2 и больше анатомических областей. У меня же получается что 5 если не больше областей... Лечился на стационаре в гос клинике, есть заключенме где эта вся инфа указана.

Вопрос:
1. Имею ли я право требовать категорию А со снятием с учёта.
2. Если мне дадут Б, могу ли я не согласиться с этим и как это оспорить?
3. Есть информация что я должен им предоставить инфу что я болел этим несколько последних лет, чтобы они понимали что это хроническое... Но, где в каком законе указано что я должен им доказывать хронологию и вообще болеть долго? Если болезнь есть, значит она есть по факту. Неужели надо болеть именно несколько лет и иметь об этом справки?
4. Могут ли по этой статье дать статус времено не придатный и на сколько?
Спасибо за помощь.

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вадиме!

    На мою думку висновок ВЛК буде залежити не тількі від поширеної або обмеженої ліхеніфікацієї шкірного покриву, а й від ступеня тяжкості захворювання. Ось в цьому випадку як раз би і були потрібні медичні документи за минулі роки, аби можливо було простежити по ним тривалість та перебіг Вашої хвороби.

    Якщо виходити з зазначених даних у Додатку 2 до Розкладу хвороб, то так, "із поширеною ліхеніфікацією шкірного покриву" Ви повинні бути визнані непридатним з виключенням з обліку. Проте я би радив Вам проконсультуватися з цього питання у профільного лікаря.

    Щодо оскарження ВЛК у випадку Вашої незгоди з її висновком:

    Відповідно до Наказу МОУ №490 "Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України":

    3) розділ I доповнити новою главою такого змісту:

    «3. Порядок подання та розгляду звернень штатними ВЛК

    3.1. Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд».

    За пунктом б) статті 57 Вас може бути визнано або тимчасово непридатним, або обмежено придатним. Тимчасова непридатність надається строком від 2 до 6 місяців. Зазвичай це 2 місяці, потім ще два, і ще два. А вже після цього ВЛК виносить остаточний висновок щодо Вашої придатності.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Для більш-менш точного висновку ВЛК по Вашій ситуації потрібно аналізувати медичні документи та їх хронологію.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрый день.

    Нужно видеть Ваши медицинские документы.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України