Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 28 ноября 2023, вопрос №97647 250₴

Допомога у розлученні

Моєму братові треба розлучитися, він зараз знаходиться в Італії, має громадянство України, прописка в окупованій території херсонської області, свідоцтва про одруження не має, хто може зайнятися цим питанням?

Ответы юристов (5)

    Пономаренко Наталія

    Доброї ночі, Анатолій!

    А хоча б ксерокопії / фотокопії свідоцтва також немає?

    Тоді перш за все треба отримати дублікат свідоцтва у відділі ДРАЦС. Для цього Ваш брат має у консульстві України оформити довіреність на такі дії. Наприклад на Вас чи на іншу довірену особу або фахівця, який буде займатися Вашою справою. Нажаль без довіреності навіть адвокат не має права отримати дублікат свідоцтва в інтересах свого клієнта.

    Є багато інтернет-сервісів, які обіцяють за тиждень отримати дублікат свідоцтва за вас, але чесно кажучи не перевіряла чи вони дієві та добросовісні.

    Після цього, отримавши на руки дублікат свідоцтва чи маючи хоча б чітку ксерокопію - розучення справа чисто технічна.

    До підготовленої фахівцем позовної заяви про розірвання шлюбу додається:

    • квитанція про оплату судового збору (1073,60 грн станом на 01.01.2023 р.);
    • ксерокопія свідоцтва про укладення шлюбу;
    • ксерокопія паспорта позивача (особи, яка ініціює розлучення через суд);
    • ксерокопії свідоцтв про народження дитини / дітей (за наявності дітей).

    Документи для розлучення повинні містити такі відомості, як:

    • особисті дані позивача і відповідача (імена та прізвища, адреси, № облікових карток платника податків за наявності інформації).

    У разі наявності спільно нажитого майна, рекомендую справу вирішувати окремо від розірвання шлюбу. Бо інколи справи про поділ майна подружжя затягуються на роки.

    В результаті розгляду справи судом - видається рішення суду іменем України, яке є підтвердженням розірвання шлюбу після набрання судовим рішенням законної сили. Свідоцтво про розірвання шлюбу при розлученні через суд - не видається.

    При розлученні через суд до 27.07.2010 р. була передбачена обов’язкова процедура реєстрації розірвання шлюбу в органах ДРАГС з подальшою видачею Свідоцтва про розірвання шлюбу. Тобто сторони мали на руках два документи, що підтверджують факт розірвання шлюбу – Рішення суду про розірвання шлюбу (з Суду) і Свідоцтво про розірвання шлюбу (з відділу ДРАЦС).

    З 27.07.2010 року в Україні набрали чинності зміни в законодавстві, в зв’язку з якими було відмінено необхідність реєстрації факту розірвання шлюбу у ДРАЦСі після винесення судом Рішення про розлучення. Відповідно, тепер колишнє подружжя підтвердити факт розлучення можуть тільки Рішенням суду.

    З повагою,

    адвокат Наталія Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    100%

    ВІТАЮ ВАС, АНАТОЛІЄ! Для того аби більш точно оцінити ситуацію потрібно розуміти наступні речі.

    1. Коли приблизно та де було укладено шлюб?

    2. Яка позиція дружини щодо розлучення?

    3. Чи є діти від шлюбу?

    В принципі, дублікат свідоцтва про шлюб можна замовити і через застосунок "ДІЯ", якщо в такому зареєстрований Ваш брат. Це набагато швидше, ніж по довіреності. Але треба чітко притримуватися інструкцій та вказати отримання через Укрпошту, а не в органі ДРАЦС, оскільки документ отримати буде необхідно або довіреній особі Вашого брата, або представнику-юристу, який буде допомагати з розлученням.

    https://diia.gov.ua/services/povtorna-vidacha-svid...

    Щоб замовити дублікат свідоцтва про шлюб онлайн необхідно:

    • перейти за посиланням та авторизуватися на порталі «Дія» за допомогою електронного підпису;
    • заповнити онлайн-форму для повторного отримання свідоцтва;
    • у полі «Спосіб повторного отримання свідоцтва» вибрати зручний спосіб: Укрпошта або в найближчий ДРАЦС;
    • оплатити послугу;
    • статус заявки в особистому кабінеті зміниться після обробки. Дублікат свідоцтва буде надісланий поштою або переданий до вказаного відділу ДРАЦС.
    Оформлення дублікату свідоцтва про шлюб офлайн

    Щоб отримати документ офлайн, потрібно:

    • звернутися до найближчого відділу ДРАЦС;
    • написати заяву про повторну видачу свідоцтва про шлюб;
    • отримати повторно видане свідоцтво про шлюб.

    Відстежувати статус заяви можна в особистому кабінеті. Коли документ буде готовий – його можна отримати у відділі ДРАЦС або поштою.

    Якщо дружина в Україні і не проти розлучення, а дітей немає, то вони можуть розлучитися без суду. Шляхом подання заяв про розлучення. Ваш брат в свою чергу може засвідчити заяву у Консульстві та налісдати дружині для подання до відділу РАЦС.

    Розірвати шлюб за згодою двох осіб, що знаходяться за кордоном має право Консул. Але, якщо хоча б один із заявників оформив документи для виїзду / залишення на постійне проживання за межами України. У таких осіб в паспорті є штамп "Постійне проживання ___ (назва країни)".

    Інформація про розірвання шлюбу в консульстві від Генерального консульства України в Мілані (за посиланням).

    https://milan.mfa.gov.ua/consular-services/odruzhe...

    РОЗЛУЧЕННЯ ЧЕРЕЗ СУД.

    В принципі можна розірвати шлюб і через суд. Місце реєстрації Вашого брата при цьому значення не має, адже позов подається за місцем реєстрації відповідача (дружини). Для цього потрібен мінімальний пакет документів.

    • Копія першої сторінки паспорта заявника для виїзду за кордон або ID-карти (інформація про РНОКПП)
    • Копія свідоцтва про шлюб.
    • Дані про відповідача (Прізвище, ім"я та по батькові, дата народження, реєстраційний номер картки платника податків, адреса реєстрації місця проживання чи остання відома адреса проживання). Бажано - контактні дані - телефон чи електронна пошта.
    • Судовий збір за подання позову про розірвання шлюбу - 1073 грн. 60 коп.

    Процес розлучення в залежності від завантаженості суду займає як правило від 3 до 6 місяців.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    • Анатолій Клиент 5 месяцев назад

      шлюб було укладено на окупованій території херсонської області, дітей не має, дружина не проти розлучення але вона знаходиться на окупованій території, реєстрація проживання в неї також на окупованій території

    • Анатолій Клиент 5 месяцев назад

      якщо поштою оформити свідоцтво то можна отримати будь-кому, мені наприклад

      • Турчин Ярослав Александрович

        Не все так просто. Формально ДРАЦС відправить свідоцтво Укрпоштою на ім"я Вашого брата. Але є законні алгоритми дій, як вирішити це питання. Публічно озвучувати не буду. Бо нажаль багато конкуруючих фахівців завзяті до чужих лайфхаків так би мовити.

        Шлюб давно був укладений? Якщо до 2003 року, то можуть бути проблеми з отриманням дублікату. Невже у дружини, якщо вона не проти розлучення, немає змоги відсканувати свідоцтво та вислати його електронною поштою?

        Згідно з правилами сайту юристи не мають права закликати звернутися до себе персонально.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України