Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 28 ноября 2023, вопрос №97678

Оформление части дома

Здравствуйте. 1/4 дома принадлежит умершему брату. Его вдова вступила в права наследования, но не оформила. Перед своей смертью она написала завещание на внуков, которые тоже не оформили. С момента смерти брата, более 15 лет, ни кто с них не участвовал ни в каких ремонтных работах и вообще здесь не появлялся. Есть ли варианты оформить эту 1/4 часть, на владельца 3/4 частей, проживающего в этом доме. Спасибо заранее за ответ.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Світлана!

    Якщо онуки не отримували спадщину по заповіту в належний по закону строк, то вважається, що вони від неї відмовились. Тепер для отримання дому у власність їм треба поновлювати строки подання заяви на спадщину в судовому порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго Вам вечора. За Цивільним кодексом України така неприйнята ніким спадщина має бути визнана відумерлою. У разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцезнаходженням нерухомого майна, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходженням основної частини рухомого майна зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Проте на практиці невитребувану спадщину рідко визнають відумерлою.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України