Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 29 ноября 2023, вопрос №97741 550₴

Виїзд за кордон чоловіку з території України

Чи може чоловік 23 років, який не навчається, виїхати з території України за кордон разом з родичем (рідним братом 29-ти років) інвалідом 2-ї группи (психічний розлад з обмеженням самообслуговування та обмеженною здатністю контролювати свою поведінку) як його опікун на момент січеня 2024 року? Без ніяких інших обставин на виїзд. Інвалідність була отримана щє до початку 2022-го року і діє досі.

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Так. Зможе. Таке право передбачено Правилами перетинання державного кордону громадянами України.

    Право виїзду мають опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності рішення про призначення опікуна над такою особою, а у разі, коли опікуна такій особі не призначено, - один з повнолітніх членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій).

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, пане Олеже!

    Чи може чоловік 23 років, який не навчається, виїхати з території України за кордон разом з родичем (рідним братом 29-ти років) інвалідом 2-ї группи (психічний розлад з обмеженням самообслуговування та обмеженною здатністю контролювати свою поведінку) як його опікун на момент січеня 2024 року? Без ніяких інших обставин на виїзд. Інвалідність була отримана щє до початку 2022-го року і діє досі.

    Було б не зовсім вірно говорити про те, що може статися до початку січня 2024 року, адже юристам це точно невідомо. Втім, я не думаю, що з приводу даної підстави для відстрочки та перетину кордону можуть відбутися певні зміни.

    Тому відповідаю Вам по факту того, що ми маємо станом на сьогодні. Зараз чоловік 23 років має право бути супроводжуючою особою для особи, визнаної недієздатою. Відповідне передбачено Правилами перетинання державного кордону.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності рішення про призначення опікуна над такою особою, а у разі, коли опікуна такій особі не призначено, - один з повнолітніх членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій);

    ТАКИМ ЧИНОМ, НА КОРДОНІ ПОТРІБНО БУДЕ ПРЕД'ЯВИТИ ДОКУМЕНТ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЄ ІНВАЛІДНІСТЬ ОСОБИ, ЗОКРЕМА БУДЬ-ЯКЕ ПОСВІДЧЕННЯ, А НЕ ДОВІДКУ МСЕК, А ТАКОЖ РІШЕННЯ СУДУ ПРО ПРИЗНАЧЕННЯ КОНКРЕТНОЇ ОСОБИ ОПІКУНОМ НЕДІЄЗДАТНОЇ ОСОБИ.

    Успіхів. Всього доброго Вам.!

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    Ніхто на 100 % не знає, які будуть правила перетину кордону станом на січень 2024 року.

    Станом на 29 листопада 2023 року ви можете виїхати разом з інвалідом 2 групи за наявності необхідних для цього документів:

    1) закордонні паспорти;

    2) один із документів про інвалідність брата: посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики. ДОВІДКА МСЕК НЕ ПІДХОДИТЬ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ;

    3) найоголовніше! документ (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Якщо вашого брата судом було визнано недієздатним та ви є опікуном брата за цим рішенням суду (або опікуна не призначено судом), у такому разі потрібно пред'явити на кордоні ваші свідоцтва про народження, рішення суду про визнання недієздатним з відміткою про набрання ним законної сили та документ про інвалідність брата.

    Успіхів!

    Ваш адвокат, Євгеній Промський

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Олеже!

    За станом на сьогодня Ви маєте право на виїзд.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    "особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю І чи ІІ групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки)

    про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням".

    Отже, маєте право на виїзд за кордон зі своїм братом за умови оформлення компенсації за догляд на непрофесійній основі або ж акта встановлення факта здайснення догляду.

    У той самий час, якщо Ваш брат визнаний рішенням суду недієздатним, то в цьому випадку вступає в силу інший пункт Правил перетину кордону, який стосується виїзду опікунів з недієздатною особою:

    "21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право

    ...опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності рішення про призначення опікуна над такою особою, а у разі, коли опікуна такій особі не призначено, - один з повнолітніх членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій);".

    І тоді для виїзду Вам буде достатньо мати на руках документ, який підтверджує недієздатність Вашого брата та Ваше опікунство. Обидва згадані документи є рішеннями суду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня, Олег!

    На теперішній час у Вас теоретично є дві підстави для перетину кордону:

    1. Як опікун брата, якщо його визнано судом недієздатним.
    2. Як доглядальник брата

    Які будуть підстави для перетину кордону в січні 2024 році передбачити складно, адже це залежить не від юристів.

    Отже, тепер про підстави для виїзду.

    1. Згідно абзацу 10 пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності рішення про призначення опікуна над такою особою, а у разі, коли опікуна такій особі не призначено, - один з повнолітніх членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій);

    Для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) Закордонні паспорти

    2) Рішення суду про недієздатність та призначення опікуна (або Ваше свідоцтво про народження);

    3) Документ про інвалідність брата (Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю);

    Довідка МСЕК на кордоні не приймається.

    2. Другою підставою для перетину кордону є здійснення догляду за братом. Згідно абзацу 5 пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України :

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Для виїзду за кордон разом з братом необхідні такі документи:

    1. Закордонні паспорти

    2. Документ про отримання компенсації за догляд

    Або

    1. Закордонні паспорти

    2. Документ про інвалідність брата (посвідчення особи з інвалідністю, пенсійне посвідчення або довідка про отримання пільг).

    3. Акта встановлення факту здійснення догляду.

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи з інвалідністю II групи або особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    • копія паспортів заявника та особи з інвалідністю II групи;
    • документи, що підтверджують родинний зв'язок;
    • копія висновку медико-соціальної експертної комісії про інвалідність;
    • документ, що підтверджує необхідність в догляді, виданий закладом охорони здоров’я (довідка ЛКК/МСЕК)

    Акт складається протягом 5 днів.

    Виїхати по даній підставі Ви зможете, якщо у довідці МСЕК або довідці ЛКК вказано, що брат потребує стороннього догляду. На цій підставі Ви звертаєтесь до органів соцзахисту та оформлюєте Акт встановлення факту здійснення догляду або Документ про отримання компенсації за догляд

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України