Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 30 листопада 2023, питання №97815

Чи можуть примусово виселити з житла.

Добрий день! Ситуація наступна: жінка взяла під опіку племінника з психічними розладами ( виповнюється 18 років), який більшу частину часу проживає в спеціальному інтернаті, а тепер опікун померла.
Крім неї є лише її старенька мати, повністю сліпа та частково глуха ( інвалідність не оформлена).

Питання таке: є будинок, в якому зареєстровано їх усіх. Тепер кажуть, що якщо ніхто із родичів не візьме цього хлопця під опіку, то він і надалі буде жити в інтернаті, будинок заберуть у користь держави, а бабусю буде виселено.

Чи відповідає це дійсності?

Опіку ніхто брати не хоче, але переживають за бабусю, щоб було їй де дожити свій вік.

Відповіді юристів (3)

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 5 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Кому належить будинок?

    Марина Клієнт 5 місяців тому

    Власниця - померла жінка

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 5 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Відповідно до Правил опіки та піклування, як правило, опікун (піклувальник) повинен проживати разом з підопічним і може бути прописаний на житловій площі останнього на період виконання своїх обов'язків. Якщо спадкоємцем будинку є психічно хворий племінник, який досі не успадкував дому через неповноліття і стан здоров'я, то для наявності права проживати в будинку його мешканець має вважатись опікуном хворого. Якщо ж справді власником дому є померла, як Ви і написали, то будинком мають право користуватись спадкоємці померлої, які мали б оформити спадкування в нотаріуса.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України