Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

ДТП, транспортное право, 30 ноября 2023, вопрос №97834

Як правильно юридично поводитись, якщо потрапив в ДТП?

Доброго дня. Дочка (20 років) переходячи дорогу на пішохідному переході була збита автомобілем. Винуватець відтягнув її з проїзної частини і викликав поліцію і швидку допомогу. Потім переніс її в свій автомобіль " щоб зігрілася" . При обстеженні виявили декілька переломів тазових кісток зі зміщенням і уламками. ДТП сталося 4 дні тому. Слідчий до дочки в лікарню не приходив. Винуватець оплачує лікування повністю. Але лікування в найкращому випадку буде тривати пів року. І є наслідки які вже не лікуються ( наприклад неможливість народжувати дітей самостійно).І є вірогідність того що якби її не чіпали після ДТП то наслідки для її здоров'я були би меншими. На цю хвилину відомо що знадобиться дуже тяжка операція.
Які наші дії? Нам потрібно якось додатково реєструвати це ДТП? Потрібно самім звертатися до слідчого? Чи позиватися до суду, щоб бути впевненими що винуватець після розгляду справи не залишить без лікування? Взагалі як повинна юридично вчиняти людина в таких випадках?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторія!

    По-перше, слідчий негайно повинен визнати Вашу доньку потерпілою.

    Згідно статті 55 КПК України:

    1. Потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди, а також адміністратор за випуском облігацій, який відповідно до положень Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" діє в інтересах власників облігацій, яким кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди.

    {Частина перша статті 55 із змінами, внесеними згідно із Законом № 738-IX від 19.06.2020 }

    2. Права і обов’язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого.

    Потерпілому вручається пам’ятка про процесуальні права та обов’язки особою, яка прийняла заяву про вчинення кримінального правопорушення.

    3. Потерпілим є також особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв’язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого.

    4. Потерпілим не може бути особа, якій моральна шкода завдана як представнику юридичної особи чи певної частини суспільства.

    5. За наявності очевидних та достатніх підстав вважати, що заява, повідомлення про кримінальне правопорушення або заява про залучення до провадження як потерпілого подана особою, якій не завдано шкоди, зазначеної у частині першій цієї статті, слідчий або прокурор виносить вмотивовану постанову про відмову у визнанні потерпілим, яка може бути оскаржена слідчому судді.

    6. Якщо внаслідок кримінального правопорушення настала смерть особи або особа перебуває у стані, який унеможливлює подання нею відповідної заяви, положення частин першої - третьої цієї статті поширюються на близьких родичів чи членів сім’ї такої особи. Потерпілим визнається одна особа з числа близьких родичів чи членів сім’ї, яка подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого, а за відповідним клопотанням - потерпілими може бути визнано кілька осіб.

    Після того, як особа, яка перебувала у стані, що унеможливлював подання нею відповідної заяви, набуде здатності користуватися процесуальними правами, вона може подати заяву про залучення її до провадження як потерпілого.

    7. Якщо особа не подала заяву про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяву про залучення її до провадження як потерпілого, то слідчий, прокурор, суд має право визнати особу потерпілою лише за її письмовою згодою. За відсутності такої згоди особа в разі необхідності може бути залучена до кримінального провадження як свідок.

    Положення цієї частини не поширюються на провадження, яке може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого (кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення).

    По-друге, для відповіді на більшість питань, пов'язанних із станом здоров'я Вашої доньки та впливу на це дій винуватця ДТП, залежатимуть від результатів судово-медичної експертизи, висновки якої будуть мати принципове значення в цьому випадку.

    По-третє, для більш предметної і повної відповіді на всі Ваші питання треба буде ретельно вивчати матеріали справи.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго Вам вечора. Діяння водія можуть кваліфікуватись за статтею 286 Кримінального кодексу України.

    Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

    1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, -

    карається штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

    2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, -

    караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

    Якщо поліція не порушила кримінальної справи та слідчий не вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань даних про провадження, або слідчий прийняв рішення про зупинення чи закриття кримінального провадження або прийнято рішення слідчого чи дізнавача про відмову у визнанні потерпілим, то Ваша дочка має право подати до суду (слідчого судді) скаргу на бездіяльність чи дії слідчого. Це врегульовано статтями 303-307 Кримінального процесуального кодексу України. Раджу Вам подати скаргу на дії чи бездіяльність слідчого до суду (слідчого судді).

    Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

    Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: 1) скасування рішення слідчого, дізнавача чи прокурора; 1-1) скасування повідомлення про підозру; 2) зобов’язання припинити дію; 3) зобов’язання вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Ви можете укласти з винним угоду про примирення, яку би затвердив суд, і за якою винний би виплатив Вам велику суму в обмін на узгоджене покарання та згоду сторін на його призначення або на призначення покарання та звільнення від його відбування з випробуванням.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України