Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 03 декабря 2023, вопрос №98014

Чи може недієздатний громадянин розпоряджатися обов'язковою долею?

Доброго дня! Ситуація наступна. Бабуся склала заповіт на онука. Вона не хоче, щоб спадкоємцем квартири був її син - пенсіонер, який проживає з нею. Але судячи з інформації, він все одно отримає обов'язкову долю (не менше ніж половину квартири). На договір дарування коштів немає. Питання таке: чи зможе її син заповідати комусь цю долю, чи переписати? Наприклад, якщо зв'яжеться з аферистами, чи якщо нав'яжеться "опікун". Якщо так, то як краще вчинити в такому випадку? До лікарів іти відмовляється. Дякую!

Ответы юристов (4)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ні не може.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анна!

    Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 1 ст. 39 Цивільного кодексу України).

    Правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною:

    1. Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.
    2. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину.
    3. Правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.
    4. Відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун (стаття 1184 Цивільного кодексу України).

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Визнання_фізичної_особи_недієздатною

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Якщо особа недієздатна і у неї є опікун, то він розпоряджається майном за погодження органів опіки та піклування.

    Успіхів.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Правочини щодо розпорядження майном та інші правочини, що виходять за межі дрібних побутових, вчиняються особою, цивільна дієздатність якої обмежена, за згодою піклувальника.

    Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.

    Варінт із заповітом є невдалим через наявність в інваліда права на обов'язкову частку. Бабусі не слід було залишати заповіту. Краще їй було відразу оформити дарчу на внука.

    Опікун зобов'язаний діяти в інтересах підопічного. Залишати важко психічно хворому майно є трохи небезпечно. Бабуся може обмежитись залишенням заповіту і посприяти призначенню опікуном внука.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України