Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 03 декабря 2023, вопрос №98071

Договір оренди землі при зміні власника земельної ділянки

Доброго дня, цікавить чи дійсний договір оренди землі при зміні власника земельної ділянки, наприклад, я купую арештовану землю на Прозорро, а вона знаходиться в оренді до 2045 року, що відбувається із договором оренди і що я можу зробити щоб почати безперешкодно користуватися нею, коли зніму арешт із землі?

Буду вдячний за відповідь

Ответы юристов (2)

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, пане Олександре!

    До закінчення терміну оренди новий власник не має права в односторонньому порядку розірвати договір, крім випадку, коли в договорі оренди не прописано, що смерть орендодавця чи інша зміна власника є підставою для припинення дії договору.

    Тож для 100 % відповіді на Ваше питання треба дивитись договір оренди.

    За загальним правилом - НІ. Зміна власника не є підставою для розірвання договору оренди землі чи припинення ним дійсності.

    Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи (у тому числі в порядку спадкування), реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

    Визначено два шляхи дострокового розірвання договору оренди землі:

    За згодою сторін:

    • У разі розірвання договору оренди землі з ініціативи орендаря орендодавець має право на отримання орендної плати на землях сільськогосподарського призначення за шість місяців, а на землях несільськогосподарського призначення — за рік, якщо протягом зазначеного періоду не надійшло пропозицій від інших осіб на укладення договору оренди цієї ж земельної ділянки на тих самих умовах, за винятком випадків, коли розірвання договору було обумовлено невиконанням або неналежним виконанням орендодавцем договірних зобов’язань.
    • У разі розірвання договору оренди землі за погодженням сторін кожна сторона має право вимагати в іншої сторони відшкодування понесених збитків відповідно до закону.

    За рішенням суду:

    • невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 Закону України «Про оренду землі»;
    • невиконання сторонами обов’язків, передбачених умовами договору;
    • у разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки;на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

    З повагою, приватний юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Новий власник земельної ділянки має право вимагати переукладання договору оренди. Далі для відповіді на Ваше питання треба уважно вивчати договір оренди земельної ділянки.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України