Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 06 грудня 2023, питання №98261

Виїзд за кордон раніше засудженого

Доброго дня! Шановне панство, роз'ясніть будь ласка, чи можу я з таким штампом у військовому квитку перетнути кордон. Був засуджений по ст.289 ч2 кку у 2009 році. Судимість погашена.

Відповіді юристів (12)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вячеславе!

    На жаль ні, за таких обставин Ви виїхати не зможете.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Вячеслав Клієнт 5 місяців тому

      А чим передбачено таке обмеження, наскільки я розумію я непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Роз'яснення ДПСУ від 02.02.2023 року:

        Виїзд чоловіка, який знятий з військового обліку, відбув покарання і звільнився з місць позбавлення волі:

        Виїзд не дозволено,оскільки такої категорії осіб, як громадяни України, зняті з військового обліку у зв’язку із відбуванням покарання за злочин, не передбачено п. 2-6 Правил та частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», тобто є тимчасові обмеження у праві виїзду з території України.

        • Вячеслав Клієнт 5 місяців тому

          дякую за увагу

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Вячеславе!

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане ВЯЧЕСЛАВ! Уважно подивіться записи на сторінках військового квитка, які йдуть ЗА Вашим фото та даними про освіту і таке інше.

    У Вас має бути там запис про ВИКЛЮЧЕННЯ з військового обліку. Даний штамп, який Ви сфотографували має чисто технічну роль і не вказує на РІШЕННЯ призовної комісії чи ВЛК. Штамп про Зняття з обліку ставили і ставлять усім ВИКЛЮЧЕНИМ з обліку за рішенням комісії... що при СРСР, що в 90-ті та 2000-ні, що зараз. Просто треба знати специфіку роботи військового обліку та хоча б раз у житті тримати в руках військові квитки різних років та форм.

    НАЖАЛЬ, у ТЦК як і раніше у військкоматів НЕМАЄ ШТАМПІВ "ВИКЛЮЧЕНО З ОБЛІКУ", тому ставлять штампи які в них є у наявності про ЗНЯТТЯ З ОБЛІКУ. Окремі ТЦК від руки виправляють, перекреслюючи Знято на Виключено... і ставлять гербову печатку на штамп... Наразі ж щодо цього спекулюють.

    Звісно, що штамп Знято з обліку ставлять навіть тим, хто змінює місце реєстрації на інший район чи область... і це не є підставою для виїзду за межі України... Але ж якщо є запис про ВИКЛЮЧЕННЯ з обліку, засвідчений гербовою печаткою, то посилання на штамп - це спекуляції збоку прикордонників. Ви маєте їм показати саме ЗАПИС про виключення з обліку.

    Крім того, на самому штампі йде посилання на підпункт 6 пункту 6 статті 37 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу", в якому чітко передбачено, що

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які:

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    Тож якщо прикордонникам не подобається, що штампи та форми військових квитків не встигають за генієм законотворчості наших не дуже шановних народних депутатів України, можуть звертатися в Міністерство оборони чи у Верховну Раду зі своїми претензіями. Ви не зобов"язані забезпечувати ТЦК відповідними штампами та замість міністра оборони затверджувати форми військових квитків, які б зі своїми формулюваннями відповідали чинній редакції Закону про військовий обов"язок.

    Підстава Ваша на штампі зазначена. Крім цього має бути запис про виключення з обліку на сторінці 4 або 5 дай Бог пам"яті... Якщо у прикордонника, який приймає рішення є вища освіта, то нехай зайде в інтернет і почитає про що говорить підпункт 6 пункту 6 статті 37 Закону про військовий обов"язок і військову службу і співставе, чи дає ця підстава право виїзду за межі України?

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    • Вячеслав Клієнт 5 місяців тому

      Дуже вдячний за розгорнуту відповідь! Я так зрозумів що який не є але шанс виїзду існує? Потрібно пробувати їхати і там по факту вже на кордоні розмовляти і в залежності адекватності прикордонника все там проясниться?

      • Турчин Ярослав Александрович

        Так. Можете додатково озброїтися довідкою про судимість. Що доведе факт наявності у Вас підстави бути виключеним з військового обліку, а отже невійськовозобов"язаним.

        Мало того, можна пробувати виїхати на різних пунктах пропуску. Бо дійсно все залежить від особистісного фактору.

        І дійсно. Ви так і не вказали. ТЦК зробив у Вас у військовому квитку окрім штампу - запис про виключення з обліку чи ні? Такий запис має там бути.

        Треба дивитися Розділ І. ВІдношення до військової служби... пункти 15-16. Як правило запис роблять у ТЦК там.

        Додатково Ви можете спробувати отрмати у ТЦК ДОВІДКУ про Виключення з військового обліку на підставі підпункту 6 пункту 6 статті 37 ЗУ "Про військовий обов"язок і військову службу" як і зазначено у Вас на штампі. Або нехай роблять як інші ТЦК, перекреслюють Знято, Пишуть від руки Виключено і ставлять гербову печатку.

        Якийсь із варіантів точно має спрацювати. В будь-якому разі Ви не є військовозобов"язаним і маєте право на виїзд.. питання лише в сприйнятті підтверджуючих це документів конкретним прикордонником.

        • Вячеслав Клієнт 5 місяців тому

          Запису про виключення в 15-16 розділі немає, там пишуть в разі якщо виключений за станом здоров'я і якщо досягнуто граничний вік перебування у запасі. Довідку навряд чи дадуть в тцк про виключення, мотивуючи тим що не існує такої довідки, вона пишеться в довільному порядку і тцк не горять бажанням щось подібне писати. Є тільки штамп про зняття по ст37п6пп6 і вирок суду. Буду їхати, а там буде видно. Дуже дякую за відповідь

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На жаль, але ні. При чому ні за яких умов. Судова практика з даного питання також не на Вашу користь, на жаль.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    • Вячеслав Клієнт 5 місяців тому

      Дуже дякую!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 5 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня!

    НАЖАЛЬ НІ.

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України